BURZUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

Re: BURZUM

24-02-2010, 23:53

Oczywiście, tyle że chodziło mi przede wszystkim o Hellhammer, ale Celtic Frost również, chociaż w mniejszym stopniu.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

24-02-2010, 23:54

Beerhead pisze:
Bonny pisze:Z tym crustem punkiem to oczywiście racja, zwłaszcza w odniesieniu do Hallhammer. To do dzisiaj słychać. Myślę że obok Motorhead i zimnej fali była to najważniejsza grupa dla bardzo wielu zespołów crust punkowych.
Rozumiem że twierdzisz że to CF wpłynął na crust punk a nie odwrotnie? jeśli tak to pełna zgoda.
bez jaj, to było sprzężenie zwrotne. w ogóle początek lat 90 to dziwny okres, gdy wszyscy nagle próbowali zatrzeć fakt istnienia w całej poprzedniej dekadzie takiego właśnie sprzężenia na linii METAL <---> PUNK (H/C). prawie się to udało, co zresztą było jednym z głównych symptomów kryzysu, jaki w połowie lat 90 dosięgnąć muzyki metalowej. może dlatego tak cenne są dziś błazenady Fenriza.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

25-02-2010, 00:10

sorry, ale dla mnie, jako dla osoby, która w tym właśnie czasie jarała się np. ówczesnymi dokonaniami Ministry czy brała, pośrednio, nazwę swojego plumkającego projektu od tytułu płyty Samhain, to rozdzielenie było jak njbardziej sztuczne i śmieszne. to był żart, który skończył się na żabotach i lukrze.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

25-02-2010, 00:16

no właśnie zabawne jest to, że tylko się wszystkim wydawało, że się odciął. to była istna zborowa fatamorgana.
Beerhead
zaczyna szaleć

25-02-2010, 00:20

twoja_stara_trotzky pisze:
Beerhead pisze:
Bonny pisze:Z tym crustem punkiem to oczywiście racja, zwłaszcza w odniesieniu do Hallhammer. To do dzisiaj słychać. Myślę że obok Motorhead i zimnej fali była to najważniejsza grupa dla bardzo wielu zespołów crust punkowych.
Rozumiem że twierdzisz że to CF wpłynął na crust punk a nie odwrotnie? jeśli tak to pełna zgoda.
bez jaj, to było sprzężenie zwrotne. w ogóle początek lat 90 to dziwny okres, gdy wszyscy nagle próbowali zatrzeć fakt istnienia w całej poprzedniej dekadzie takiego właśnie sprzężenia na linii METAL <---> PUNK (H/C). prawie się to udało, co zresztą było jednym z głównych symptomów kryzysu, jaki w połowie lat 90 dosięgnąć muzyki metalowej. może dlatego tak cenne są dziś błazenady Fenriza.
To że było te sprzężenie to fakt niezaprzeczalny, przecież nawet gdyby uznać że hellhammer inspirowal się Venom, to nawet w ten sposób niejako pośrednio inspirowal się punk rockiem. Mi chodzi konkretnie o crust, jak juz wcześniej pisałem nie jestem fachowcem w tej materii ale wydaje mi się że kapele takie jak wspomniane Amebix czy Doom powstały trochę poźniej, Discharge jedynie to chyba ten sam okres co Hellhammer...może się mylę.Bonny chyba w tych rejonach sie obraca-mam rację , tak bylo?
A co do Motorhead, to pracowalem kiedyś w takiej jednej punk rockowej firmie i potwierdzam że Lemmy jest w tym środowisku niezwykle poważany...
Beerhead
zaczyna szaleć

25-02-2010, 00:23

swoją drogą off-top się na 3 strony zrobił ;-)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

25-02-2010, 00:25

Maria Konopnicka pisze:
twoja_stara_trotzky pisze: sorry, nie ma gatunku ekstremalnego metalu, na który by ten zespół nie miał wpływu ogromnego...
nawet Black Sabbath na swoim pierwszym albumie rżnął od CF :) To znakomity i jeden z najbardziej wpływowych zespołów w dziejach metalu, ale mam wrażenie, że trochę przesadzasz :)
dajesz gatunek ;)
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

25-02-2010, 00:29

ten koleś wyraził swoje osobiste zdanie na temat CF,
zawsze mnie wkurwiało to, że kilku metalowych wykształciuchów oraz ich przydupasy próbują ci wmówić, że coś, co nie jest dla ciebie zajebiste, ma być zajebiste i święte i masz się do tego modlić a jak nie to wypierdalaj, bo się nie znasz i jesteś pizda a nie metalowiec, i chuj, Celtic Frost czy inne Voivod to takie święte krówska nie do ruszenia w tym światku kilku ludzików, którzy udają elitę a są ograniczonymi, ciasnymi móżdżkami jak katole
Lefthandpathyoga
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

25-02-2010, 00:58

a Siekiera gdzie? ;)
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

25-02-2010, 00:59

powiedz mi, jakim cudem osoba sluchajaca ostrego metalu moze uznac Dethroned Emperor za utwor nie-zajebisty?

ja tego nie pojmuje, tyle :lol:
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

25-02-2010, 01:11

a to ten słynny kawałek Vader?
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-02-2010, 01:12

nie, w wykonaniu Celtic Frost, wersja Vadera jest cienka.
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

25-02-2010, 01:16

kurwa wyedytowałem wczejszy post i wyszło głupio :)
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
deusk
rozkręca się

25-02-2010, 01:24

Riven pisze:powiedz mi, jakim cudem osoba sluchajaca ostrego metalu moze uznac Dethroned Emperor za utwor nie-zajebisty?

Zajebisty to on jest, ale zawsze jak go słucham to wydaje mi się że Tom na początku zacznie śpiewać My mother was a witch... tak w ramach oftopu :)
Awatar użytkownika
koreaniec
w mackach Zła

25-02-2010, 01:26

ale tak w ogóle to już nie chodzi mi o CF, dla mnie to zespół jak zespół,
ale o podejście, różnych Trockich i innych Dr.One'ów, którzy myślą że wszyscy powinni się masturbować przy dźwiękach robionych przez te a nie inne kapele, tylko dlatego że oni się przy nich masturbują
ten rzekomy wpływ CF na rozwój BM i DM to takie hasełko wytworzone na początku '90 przez różnej maści pożal się boże dziennikarzy muzycznych szukających korzeni metalu, którzy sami z metalem mieli tyle wspólnego, że pracowali akurat np. w redakcji MH (tak jak Bożydar Iwanow),
i tak to się utarło, że aż zostało w świadomości co niektórych, bo byli wtedy dzieciakami bez własnej opinii, ale dziwię się że do teraz
Ostatnio zmieniony 25-02-2010, 01:35 przez koreaniec, łącznie zmieniany 1 raz.
Lefthandpathyoga
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

25-02-2010, 07:17

koreaniec pisze:ale tak w ogóle to już nie chodzi mi o CF, dla mnie to zespół jak zespół,
ale o podejście, różnych Trockich i innych Dr.One'ów, którzy myślą że wszyscy powinni się masturbować przy dźwiękach robionych przez te a nie inne kapele, tylko dlatego że oni się przy nich masturbują
ten rzekomy wpływ CF na rozwój BM i DM to takie hasełko wytworzone na początku '90 przez różnej maści pożal się boże dziennikarzy muzycznych szukających korzeni metalu, którzy sami z metalem mieli tyle wspólnego, że pracowali akurat np. w redakcji MH (tak jak Bożydar Iwanow),
i tak to się utarło, że aż zostało w świadomości co niektórych, bo byli wtedy dzieciakami bez własnej opinii, ale dziwię się że do teraz
a może raczej chodzi o to, że 3/4 muzyków black i death metalowych podkreślało ten wpływ? co tu do rzeczy mieli dziennikarze, tym bardziej POLSCY DZIENNIKARZE (SIC!)? pierdolenie, że Bożydar Iwanow miał jakikolwiek wpływ na to, że większość najważniejszych muzyków metalowych wymieniała i wymienia Celtic Frost jako jedną ze swoich głównych inspiracji, jest równie idiotyczne, jak sugerowanie, że ja jestem odpowiedzialny za popularność Godflesh na świecie :lol:

i prostuję: absolutnie nie uważam, ze wszyscy powinni się masturbować przy Celtic Frost. są różne gusta i różni ludzie, jedni lubią kobiety inni chłopców, jedni wolą dobre whisky, a inni jak im nogi śmierdzą. ja akurat lubię kobiety i lubię drogie alkohole , ale nikt ci nie broni ruchać panów i popierdalać w brudnych skarpetach.

edit: i ten hołd, który składają Fischerowi na początku ostatniego numeru na płycie z twojego awatara, to rozumiem też wynik artykułów Iwanowa? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
trup

25-02-2010, 08:09

koreaniec pisze:ale tak w ogóle to już nie chodzi mi o CF, dla mnie to zespół jak zespół,
"I nikt mnie nie przekona, że białe jest białe a czarne jest czarne!"
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

25-02-2010, 08:28

twoja_stara_trotzky pisze:
i prostuję: absolutnie nie uważam, ze wszyscy powinni się masturbować przy Celtic Frost. są różne gusta i różni ludzie, jedni lubią kobiety inni chłopców, jedni wolą dobre whisky, a inni jak im nogi śmierdzą. ja akurat lubię kobiety i lubię drogie alkohole , ale nikt ci nie broni ruchać panów i popierdalać w brudnych skarpetach.
Wystarczy nie zgadzać się z Tobą byś momentalnie stawał się "agresywny" ;)
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-02-2010, 09:10

no ale kurwa, jak tu sie z nim nie zgadzac? :lol:

zreszta juz chuj z tym co MOWIA muzycy na temat swoich inspiracji - przeciez to po prostu SLYCHAC w tej pieprzonej muzyce. a jesli nie - to jaki inny zespol slychac bardziej?

nikt tu nie mowi, ze CF odpowiedzialny jest za polowe metalu, ale mi osobiscie nie przychodzi do glowy zaden inny zespol z kategorii "ektremalny metal", ktorego echa slychac byloby w tylu roznych miejscach.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-02-2010, 09:24

deusk pisze:
Riven pisze:powiedz mi, jakim cudem osoba sluchajaca ostrego metalu moze uznac Dethroned Emperor za utwor nie-zajebisty?

Zajebisty to on jest, ale zawsze jak go słucham to wydaje mi się że Tom na początku zacznie śpiewać My mother was a witch... tak w ramach oftopu :)
eeee... jak to mozna pomylic z "See the portal... Gate to MADNESS"

przypomnial mi sie ten wokal.
niniejszym stwierdzam, ze subiektywna wartosc tego zespolu jest tak samo bezdyskusyjna jak obiektywna, kropka. slava szatan
ODPOWIEDZ