SROGOŚĆ

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: SROGOŚĆ

23-06-2015, 02:38

Srogość – "W szaleństwie"

Kolejna interesująca nazwa na rodzimej scenie blackmetalowej, do tego różniąca się od tego, co już na niej zamieszkuje. A zamieszkuje, jak wiemy, niemało. Tytułem wstępu, Srogość działa od 2013 roku, źródła podają, że założyli ją w Kujawsko-Pomorskiem Erebos i Sussurrus, aczkolwiek na Metal Archives widnieją dość pretensjonalne ksywy Ścierwiej i Brzydliwy (no chyba, że ktoś mający dostęp do profilu im kawał zrobił, a jam tego nie świadom). Pretensjonalny tytuł miało też pierwsze demo ("Nicość rozścierwiona od padołów aż do wyżyn"). Widać jednak, że panowie stojący za Srogością wyciągają wnioski i nie starają się za wszelką cenę być true, mega źli, czy jak tam to się teraz mówi, bo w przeciwnym razie obsmarują ich na jakichś forach. W odróżnieniu od demo debiutancki długograj to o wiele wyraźniejsze brzmienie i ciekawsze kompozycje. Zero lasu, zgniłego mchu (czytaj, obskurnego, brudnego brzmienia). Srogość nie cofa się przed wykorzystaniem klawiszy, a co ważniejsze, umie zrobić z nich świetny użytek. Nie tylko w intro, lecz również w utworach. Kapitalnie rozbudowują aurę w drugiej części znanego z demo "Głębiny duch część II" albo w kompozycji tytułowej. Genialnie wchodzą też "Fantasmagorie", z emocjami spotęgowanymi przez te żyjące sobie gdzieś tam na drugim planie subtelne kolorki klawisza. Potęga! Spokojnie nie mogłem też usiedzieć przy nihilistycznym w przekazie "X-03".

Jeśli wierzyć zapowiedzi wydawcy (Via Nocturna) Srogość miała być projektem jednorazowym i zakończyć żywot po demo. Mam nadzieję, że po "W szaleństwie" Erebos i Sussurrus (wybiorę jednak te ksywki) w ogóle nie będą prowadzili takich rozważań. Black metal, jaki proponuje duet, to inny odcień od tego ze sceny LTWB, od Mgły, Outre, Odrazy, i jeszcze paru innych, lecz z całą pewnością godny uważnego śledzenia. Trzymający wciąż jedną nogę na ekstremie i szybkim napieprzaniu, zaś drugą przekładający po bardziej rozbudowanych interpretacjach mrocznych pieśni ku piekielnej rozkoszy, zaglądający też okazjonalnie do dark ambientu. Wielką miałem radochę z słuchania tego albumu. Dojrzałego, przemyślanego w najmniejszych szczegółach, choć debiutanckiego. I mam nadzieję, że Wy też mieć ją będziecie. Do Srogości – Panowie, poszerzcie skład albo zróbcie jego wersję na koncerty. Niefajnie byłoby, gdyby taka muza pozostała tylko w sieci, na cedesie lub placku. Chętnie zobaczę Was na żywo. Podejrzewam, że nie jestem jedyny.

http://muzyka.onet.pl/metal/metal-max-1 ... nne/br7ps6" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
manieczki

24-06-2015, 16:19

Wywiad:
http://loudnow.net/srogosc-jestesmy-zai ... ntem-piwa/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

24-06-2015, 16:22

Susurrus: Poznaliśmy się już kupę lat temu, będąc jeszcze szczeniakami z podstawówki. Erebos biegał w koszulce Slipknot a ja Deicide, wiec zacząłem wyzywać go od pozerów :D.Potem poszło już z górki, zaczęło się granie w naszej kanciapie w środku lasu. Po latach, na kacu, wpadliśmy na to żeby nagrać jeden kawałek, no i tak się to wszystko zaczęło.
ale urwisy!
Grrrówno!
ZłyPan

24-06-2015, 16:45

Awwww.... :3 Jeden z nich tak bardzo chce być Nihilem, że to aż rozkoszne...
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

24-06-2015, 16:55

Powinny być mandaty za patos.
Grrrówno!
Awatar użytkownika
manieczki

24-06-2015, 16:59

ZłyPan pisze:Awwww.... :3 Jeden z nich tak bardzo chce być Nihilem, że to aż rozkoszne...
Przynajmniej nie małpuję znanych, szanowanych zespołów z Finlandii, tzo nie? :D
ZłyPan

24-06-2015, 17:19

Erebos: To zawsze będzie cieszyć, ale z mojej perspektywy zawsze najważniejsze będzie najpierw zadowolić siebie samego.
Tak żem czuł, że to ty, smyku....
Nasum

24-06-2015, 18:30

Susurrus: Do naszej nazwy należy podchodzić z dystansem. Jeśli ktoś myśli że jest wybrana dlatego żeby wpasować się w pewien trend to się myli. Wybierając nazwę kierowaliśmy się tym by była ona gdzieś blisko linii między byciem ‘true’ a groteską, tak by wbić kij w mrowisko. Z tego co można zauważyć na różnych forach, udało nam się wykonać nasze zadanie, z czego jesteśmy strasznie zadowoleni.
Erebos: Dokładnie tak, chcieliśmy dać coś do roboty wiecznie niezadowolonym i śmiertelnie poważnym ortodoksom, którzy na szczęście nas nie zawiedli.

Oooo, nawet czytają Masterfula...
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

24-06-2015, 18:35

Straty taty dupa kurwa w kraty. Stworzyli śmierdzącego balasa, a teraz niby geniusze zła i "wkładanie kija w mrowisko". Chyba kutasa w dupasa. Kolegasa. Po Odrazie to chyba najbardziej kabaretowa sraczka jaką wydała ostatnio polska ziemia. Wracajcie koledzy do teabaggingu, a nie udawania black metalu.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Nasum

24-06-2015, 18:43

Dobre podsumowanie. Wyszedł kloc, więc tak miało być, to było zamierzone działanie aby z dystansem spojrzeć na black metalowa scenę, z dystansem spojrzeć na nazwę, to było zamierzone włożenie kija w mrowisko, miało zmusić do myślenia, zmusić do dyskusji, pokazać ortodoksom jacy są ograniczeni, osmieszyć ich... blablablablabla.....
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

24-06-2015, 18:47

Clowny i tyle, za rok nikt nie będzie o takich pseudo prowokatorach (chyba w spółdzielni inwalidów - grzybiarzy) pamiętał.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Wolę kakaową dziurę!!
Nasum

02-07-2015, 11:29

Musiałem przetrzeć oczy:

http://selfmadegod.com/pl/shop/item/10747" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

02-07-2015, 11:32

Kujawosko-pomorski duetu SROGOŚĆ ro jak widać wydarzenie dziesięciolecia.
Wolę kakaową dziurę!!
[V]
mistrz forumowej ceremonii

02-07-2015, 11:41

Plastek pisze:Kujawosko-pomorski duetu SROGOŚĆ ro jak widać wydarzenie dziesięciolecia.
Nie wiedziałeś? Ta płyta to prawdziwa podróż w głąb siebie, powolne zejście do najgłębszych odmętów ludzkiej duszy.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

02-07-2015, 11:48

Umknęło mi to, bo parę mocnych pozycji ostatni wyszło np. nowy Blaze of Perdition i nie poświęciłem jeszcze Srogości tyle uwagi ile potrzeba. Brakuje tylko kultu czaszki.
Wolę kakaową dziurę!!
[V]

02-07-2015, 11:59

Plastek pisze:Umknęło mi to, bo parę mocnych pozycji ostatni wyszło np. nowy Blaze of Perdition i nie poświęciłem jeszcze Srogości tyle uwagi ile potrzeba. Brakuje tylko kultu czaszki.
Też cały czas wałkuję nowy BoP.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

02-07-2015, 12:19

Ja się tylko zastanawiam jakie trzeba mieć o sobie zdanie żeby myśleć że swoim chuja wartym zespolikiem wkłada się kij w mrowisko :)
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
Skaut

02-07-2015, 13:36

[V] pisze:
Plastek pisze:Umknęło mi to, bo parę mocnych pozycji ostatni wyszło np. nowy Blaze of Perdition i nie poświęciłem jeszcze Srogości tyle uwagi ile potrzeba. Brakuje tylko kultu czaszki.
:)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
manieczki

02-07-2015, 15:12

Srogość – niezła nazwa dla blackowej kapeli, prawda? Zawiera się w niej pierwotna, słowiańska siła i pewna surowa prawda o undergroundowej scenie, a przynajmniej o tym, jak powinna się prezentować. W ten intrygujący sposób „ochrzciła” swój muzyczny projekt dwójka dżentelmenów: Erebos i Sussurus. Panowie wychynąwszy z pomorskich borów, jakże zasłużonych dla rodzimego metalu, podarowali nam album zatytułowany W szaleństwie – kolejny dowód, że polska scena blackmetalowa ma wiele ciekawego do powiedzenia.

Niby na płycie zawarte zostały elementy, które dobrze znamy, ale jednocześnie Srogość czerpiąc z klasycznych, symfonicznych wzorców norweskiej sceny, daje im świeży szlif własnego stylu, który sprawia, że całość brzmi współcześnie i ciekawie. Zaczyna się od ambientowego, klimatycznego wstępu (W zatraceniu), a zaraz potem przywołany zostaje z mrocznych głębin dostojny riff, wzbogacony aranżacyjnym, klawiszowym rozmachem (Supernowa). Utwór tytułowy jest z kolei doskonałą wizytówką kapeli – wstęp spokojny, z klawiszami na pierwszym planie, z gitarowymi zagrywkami, przeobrażającymi się w pełen mocy, blackowy cios. A do tego tekst, swoista deklaracja wiary: „w szaleństwie odnalazłem spokój, w szaleństwie zatraciłem się…”. No właśnie, teksty uciekają od banalności, podejmuje tematy nie tak oczywiste. Spore wrażenie robi zwłaszcza X – 03, połączenie złowrogiej muzyki i paranoidalnej liryki, inspirowanej – o czym można się dowiedzieć z wywiadu zamieszczonego na łamach niniejszego magazynu – zapiskami schizofreniczki. A do tego marszowa Fantasmagoria, z ciekawymi zagrywkami gitarowymi, albo Exodos, z lekko deathowym riffem, potężny i dostojny. Jest na czym ucho zawiesić.

Słychać dobitnie, że Srogość stawia w swej muzyce na atmosferę. Gitary i klawisze koegzystują na płycie w sposób zgodny i dopełniający się. Nic tu nie gna bezmyślnie do przodu, nie ma w tych dźwiękach snobowania się na najbardziej diabelską ekipę we Wszechświecie. Dzięki temu właśnie płytę W szaleństwie słucha się z dużą satysfakcją. Już debiutanckie demo, kryjące się pod zwracającym uwagę tytułem Nicość Rozścierwiona Od Padołów Aż Do Wyżyn dawał pojęcia o możliwościach kapeli. Być może na pierwszych nagraniach wypadali jeszcze bardziej… srogo. Wydaje się jednak, że dbałość o produkcyjne dopieszczenie nowego materiału i bardziej rozbudowana struktura kompozycji wyszła W szaleństwie na dobre. Oczywiście miłośnicy „surowości ponad wszystko” mogą kręcić nosem, ale zupełnie niepotrzebnie. Czasem jednak powiew ożywczego powietrza dodaje mocy, i to czarnej. Tak jest w tym przypadku.

http://loudnow.net/srogosc-w-szalenstwie-cd-2015/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

02-07-2015, 18:07

[V] pisze:
Nowy BoP przesunął granice ekstremy zdecydowanie! Już nie tylko w naszym kraju, ale i w Europie!
Wolę kakaową dziurę!!
ODPOWIEDZ