ENSLAVED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

Re: ENSLAVED

25-07-2010, 21:23

IRONMIL pisze:"Lubię", "wyśmienita", "uwielbiam", "przekonujące", "wielbię" - a podczas ich ostatniego, magicznego, wspaniałego koncertu, który zagrali w Polsce pod sceną było może ze 40 osób.... Jak będziecie mieli kiedyś okazję zobaczyć ich na żywo to zdecydowanie polecam - klasa sama w sobie.
Co do płyt - poza Eld w zasadzie lubię wszystkie. Na Eld nie podoba mi się brzmienie, szczególnie perkusji + jakiś taki wsiowy, na siłę kreowany klimat (ach, te kury...). Gdybym miał wybrać ich najlepszy album to odrzucając wszelkie sentymenty do ich wczesnej twórczości, postawiłbym na Vertebrae. Najbardziej wyrafinowana, dojrzała, odważna. Dla mnie zdecydowanie jedna z najważniejszych płyt ostatnich lat. Bardzo wiele obiecuję sobie po ich następnym albumie.

"wyśmienita" możesz skreślić, ja byłem ;) koncert całkiem całkiem. W tym roku jak zagrają na pewno tez sie wybiorę.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

25-07-2010, 21:46

najbardziej podoba mi się Eld. jak dla mnie wcale nie jest wsiowa, i nie zmieniają tego nawet kury....z nowych- ISA zarządza.
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
brb
postuje jak opętany!

25-07-2010, 21:59

kilka dni temu siedzac w pracy tak wlasnie sobie myslalem jak to jest ze nie mam jeszcze calej dyskografi enslaved. ba, czemu nie slyszalem jeszcze ich 2 ostatnich plyt. jak dla mnie jedna z lepszych i nieslusznie niedocenianych kapel z tamtego okresu
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

25-07-2010, 22:03

Ja mam całą dyskografię i wszystkie płyty uważam za zajebiste.
Awatar użytkownika
YNKE
w mackach Zła

25-07-2010, 22:08

Koncertowo są miodzio, widziałem ich 2 lata temu. Znam ich płyty z początkowego okresu, jak wydawali 'Hordanes Land', 'Frost' i "Vikingligr Veldi" zasłuchiwałem się w nich strasznie. Potem zrobiłem sobie przerwę aż do momentu kiedy wydali 'Isa' i kurcze znowu mnie kupili te ich całe eksperymenty są bardzo udane i zachęciły mnie do kupna następnych płyt.
„Z delikatną ostrożnością pierdzę, żebym się nie zesrał”
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

26-07-2010, 17:26

Najlepsza zdecydowanie Isa, Vertebrae na początku mi się nawet spodobała, ale po dłuższym obcowaniu stwierdziłem, że jednak trochę zamula - nudy generalnie. Z tego "nowszego" okresu bardzo fajna jest jeszcze Ruun, a Below The Lights określiłbym jako płytę niezłą z kilkoma wspaniałymi przebłyskami. Tych pozostałych, starszych albumów nie słuchałem od tak dawna, że już nie do końca pamiętam, o co tam chodziło :D muszę sobie przypomnieć przy najbliższej okazji, bo poniżej pewnego, dość wysokiego poziomu ten zespół nigdy nie zszedł, to akurat oczywiste.
Arisowicz
w mackach Zła

26-07-2010, 19:51

Zawsze solidni, nigdy genialni.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

27-07-2010, 07:28

Arisowicz pisze:Zawsze solidni, nigdy genialni.
coś w ten deseń. takie około black metalowe Rush. niby progresja i w ogóle, ale też sporo wsi, chociaż takiej wsi z klasą. oczywiście przy zachowaniu pewnych proporcji, bo to NIE JEST ten sam rozmiar kapelusza co Rush oczywiście ;)
[V]

08-08-2010, 13:00

lubie wszystko od Mardraum w góre,starsze plyty kiedys katowalem niemilosiernie,dzis juz jednak do nich nie wracam.
solidny zespól,maja swoje przeblyski,ale do ekstraklasy czegos tu jeszcze brakuje,no,przynajmniej dla mnie...

btw, ciekaw jestem nowej plyty,okladka fatalna :wink:
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

09-08-2010, 11:48

Jestem fanem Enslaved od początku do końca. Najczęściej chyba wracam do "Eld", "Frost", "Blodhemn", "Monumension" i "Below The Lights". Mało który zespół potrafił ewoluować z taką klasą jak Gruttle, Ivar i spółka. Koncertowo też świetnie, widziałem zaledwie dwa razy, ale za każdym razem była magia.
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

Re: ENSLAVED, czyli progresywne Wikingi z Haugesund

08-09-2010, 09:50

Bardzo fajny ten nowy numer, stylistycznie blisko Monumension i Below The Lights.
DCI Hunt

08-09-2010, 12:33

Ihasan pisze:a Ciebie widzę na ENSLAVED wzięło :D :D
... jak Major pewnie na nowy krążek czekasz co? ;)
Mnie wzięło na Enslaved odkąd w końcu sprawiłem sobie na CD ich starsze wydawnictwa i magia odżyła. Co prawda zawsze je bardzo lubiłem, ale na dobrą sprawę nie słuchałem ładnych kilka lat, bo kaset się pozbyłem, CD nie miałem, a słuchaniem takich pozycji z mp3 się brzydziłem ;) Co ciekawe, obecnie podoba mi się to jeszcze bardziej niż -naście lat temu.

Z późniejszych płyt część znam lepiej (Isa, Mardraum), część prawie wcale (Below The Lights, Monumension), ale zamierzam kupić resztę.
Bywali (bywają?) dużo więcej niż tylko solidni, ale zgodzę się, że nigdy genialni.
est

08-09-2010, 13:03

Major pisze:Bardzo fajny ten nowy numer
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

08-09-2010, 13:13

Conflagrator pisze:
Bywali (bywają?) dużo więcej niż tylko solidni, ale zgodzę się, że nigdy genialni.
A ja się nie zgodzę, bo dla mnie to jeden z najlepszych zespołów w ogóle.
DCI Hunt

08-09-2010, 13:22

Do tego stopnia, że mógłbyś nazwać ich genialnym zespołem? Pytam bez cienia ironii. Po prostu dla mnie to generalnie bardzo dobry zespół, który ma na swoim koncie płyty, które oceniam bardzo bardzo wysoko. Po prostu uważam, że termin 'genialny' jest często nadużywany ;)
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

08-09-2010, 13:28

Apropo koncertów, to pamiętam, że jakieś 8 lat temu zagrali u nas cover Autopsy. Bardzo wówczas w moich oczach zapunktowali ;)
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

08-09-2010, 13:57

Conflagrator pisze:Do tego stopnia, że mógłbyś nazwać ich genialnym zespołem? Pytam bez cienia ironii. Po prostu dla mnie to generalnie bardzo dobry zespół, który ma na swoim koncie płyty, które oceniam bardzo bardzo wysoko. Po prostu uważam, że termin 'genialny' jest często nadużywany ;)
Tak, mógłbym ich nazwać genialnym zespołem. Oczywiście nie wszystko co nagrali uważam za genialne, ale niektóre ich płyty/utwory jak najbardziej. Ja też uważam, że termin "genialny" jest nadużywany, ale jeśli można go używać w stosunku do Burzum, Mayhem, Autopsy, Deathspell Omega czy Kyuss, to można też w odniesieniu do Enslaved. Uprzedzając jednak dyskusje typu "pierdolisz, A>>>>>>B" zaznaczę, że wynika to po prostu z tego jak odbieram ich muzykę. Kiedyś zabili mnie swoim "Hordanes Land" i od tego czasu z uwagą śledzę ich twórczość. Jeszcze nigdy mnie nie zawiedli, a płyty takie jak "Monumension" czy 'Below the Lights" uważam za jedne z najlepszych albumów ostatnich lat. Każdy jednak odbiera muzykę inaczej, więc dla kogoś innego może to być przeciętny, drugoligowy zespół - na tej samej zasadzie jak dla Siida królami black metalu są Vlad Tepes, a Deathspell Omega gra jazz :wink:

@Bonny - wspomniany kower Autopsy ("Retribution for the Dead") trafił na ich pierwsze oficjalne DVD.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

08-09-2010, 15:46

kregozmyk pisze: Mam do nich stosunek podobny do twojego, graniczący wręcz z uwielbieniem, ale nie nazwę ich genialnym zespołem. Są ponadprzeciętni, oryginalni, nagrali kilkanaście solidnych płyt, ale żadna z nich nie była przełomowa dla gatunku, nie wprowadziła rewolucyjnych zmian w muzyce i na metalowej scenie, nie pociągnęła za sobą innych kapel, które zaczęły grać pod Enslaved.
Wiem co masz na myśli, ale nie na tym polega w moim odczuciu "geniusz". Ważne, wpływowe - to inna płaszczyzna niż dobre/złe.

Poza tym nie doceniasz ich wpływu na scenę, to oni w dużej mierze zapoczątkowali nurt "pogańskiego" metalu ;) Nie sądzę by byli tym zachwyceni, ale na pewno mają w tym spory udział. Na dzień dzisiejszy jest to jeden z najpopularniejszych gatunków metalu.
aryman
postuje jak opętany!

08-09-2010, 16:41

Ostatnio też sięgnąłem po ich stare płyty i doszedłem do wniosku, że poziom stężenia "wsi" od "Blodhemn" systematycznie maleje, a na przykład "Eld" jest pod tym względem jeszcze bardzo ułomna. W ogóle nie rozumiem pojawiającego się tu porównania "Blodhemn" do Marduk, ja tak bym tego nie odczytywał. To chyba właśnie była płyta dla nich przełomowa. Zacięli symboliczne już kury i zaczęli się rozwijać.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

08-09-2010, 20:28

kregozmyk pisze:
aryman pisze:nie rozumiem pojawiającego się tu porównania "Blodhemn" do Marduk
Chodziło mi o większość partii perkusji i gitar, które przypominają mi Marduka z czasów Haeven Shall Burn... oraz Nightwing (szybka praca perkusji i blasty, jak u Anderssona, riffy i tremola, jak u Morgana) oraz brzmienie, bo też nagrywali w The Abyss.

A co do pogańskiego metalu (viking metalu), to zapoczątkował go Bathory na Blood Fire Death.
kolejny, który nie słyszał Into Glory Ride :lol:
ODPOWIEDZ