BURZUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

Re: BURZUM

25-02-2010, 19:00

DeathDealer pisze:
Adrian696 pisze:o kurwa - SIID to chociaz po merchu kapele oceniał...
ja nie napisałem że nie słuchałem...
DeathDealer pisze: dla mnie to nawet cienizna nie jest i nigdy do końca nie przesłuchałem żadnego albumu
no skoro nie przesłuchałeś nawet 1 płyty, chuj tam z cała płytą, mogła być za długa, trzeba było przesłuchac w całości Emperors Return - to tylko 21 minut, to na jakiej podstawie twierdzisz ze to nawet nie jest cienizna??
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

25-02-2010, 19:11

DeathDealer pisze:
Alsvartr pisze:Wiesz co innego nie lubic, a co innego mówic, że to cienizna...
a to takie dziwne że komuś się może nie podobać twórczość CF? dla mnie to nawet cienizna nie jest i nigdy do końca nie przesłuchałem żadnego albumu ale rozumiem że własnego zdania nie mogę mieć i muszę napisać że jest mega kurwa wyjebany w kosmos, prawda?
Nie nie nie, nie zrozumiałeś. Ja bardzo dobrze rozumiem, że sie może nie podobac i absolutnie tego nie neguję. Chodzi o to, że twierdzenie jakoby Celtic Frost było zespołem słabym, jest równie prawdziwe jak to, że Jenna Jameson nie ma nic wspólnego z powiększaniem piersi, Andrzej Lepper jest mistrzem savoir-vivre i mowy polskiej, a Polska ma 1000 km autostrad.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
est
mistrz forumowej ceremonii

25-02-2010, 19:27

Drone pisze: SUFFOCATION są najwierniejszymi kopistami patentów CELTIC FROST, które przechwycone potem przez kapele deathcorowe zostały sprowadzone do poziomu własnej karykatury i totalnie jałowego mielenia pałer kordu w nieskończoność.
Trochę to irytujące i deprymujące, że 3/4 muzyków z tych deathcore'owych wynalazków biega w koszulkach Suffocation.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

25-02-2010, 19:29

no tylko on nie przesłuchał żadnej całej płyty CF, wiec jesli tez nie przesłuchałes żadnej całej płyty P - to Twoja teoria ma racje bytu...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

25-02-2010, 19:42

koreaniec pisze:Trocki pisze tam gdzieś wyżej o tym że Katharsis we wkładce do "WWE" składa hołd CF - no tak w tym przypadku bardziej pasuje wymienić CF niż tak na prawdę Darkthrone, bo to by było to samo co przyznać się do bycia zbyt młodym pokoleniem
No i co z tego? Prawda jest taka, że gdyby nie Celtic Frost nie byłoby Darkthrone.
koreaniec pisze:ale pośrednio ten wpływ może być tyle że nie warto się pośrednim wpływem zajmować, bo dojdziemy ostatecznie do wniosku, że black metal to muzyka czarnych z dorzecza Missisipi, tak jak onegdaj pewien muzyk z blizną
i tak to temat zatoczył pełne koło
Hahahaha.... no co za bzdura. Przecież nie minęła setka lat, żeby nagle stwierdzić, że wpływ CF jest tylko malutkim pierwiastkiem w muzyce nowszych kapel. To jest najświeższa historia i często można dokładnie wskazać, u których kapel słychać głównie inspirację CF, a u których już Darkthrone, bo estetyka obu zespołów się jednak różni i każdy z nich dołożył w sumie inną cegiełkę do muzyki ekstremalnej.
Jednym słowem mówiąc: wpływ CF jest bardzo bezpośredni i nie sposób go negować, spychając w jakieś mroki przeszłości, co próbujesz robić.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Beerhead
zaczyna szaleć

25-02-2010, 19:47

Drone pisze:

Swoją drogą w takich momentach wraca pytanie o wartość obiektywną muzyki. Jeśli koleś twierdzi, że mu się CELTIC FROST nie podoba i wywodzi z tego wniosek, że CELTIC FROST jest kiepski, to pojawiają się (słuszne zresztą) krzyki protestu. Jeżeli ja twierdzę, że PESTILENCE mi się nie podoba, ale to znakomity zespół, to opinia taka budzi powszechne niezrozumienie. Będąc konksekwentnym parę osób z tego forum powinno bronić teraz stanowiska dilera śmierci.
Nie chcę wracać do prowadzonej jakiś czas temu burzliwej dyskusji :wink: więc napisze krotko: jesli maniak death/black metalu napisze że dla niego Iron maiden, saxon, metallica czy inny exodus to cienizna no to ok. ma prawo ale jeżeli jara się darkthrone, Armagedda, Unpure czy tam innymi i napisze że CF jest do dupy to tak jak by sam sobie napluł w twarz.
est

25-02-2010, 19:55

Drone pisze:
est pisze:
Drone pisze: SUFFOCATION są najwierniejszymi kopistami patentów CELTIC FROST, które przechwycone potem przez kapele deathcorowe zostały sprowadzone do poziomu własnej karykatury i totalnie jałowego mielenia pałer kordu w nieskończoność.
Trochę to irytujące i deprymujące, że 3/4 muzyków z tych deathcore'owych wynalazków biega w koszulkach Suffocation.
Nie wiem, czy się rozumiemy, ale właśnie o to mi chodzi, że to charakterystyczne mielenie SUFFOCATION wzięło nomen omen z CELTIC FROST, a deathcorowe wynalazki podchwyciły ten patent i przejaskrawiły go zupełnie. Podobnie zresztą było z CANNIBAL CORPSE - jak powyżej sami przyznali w wywiadzie - toż to była krzyżówka SLAYER, pierwszych trzech płyt KREATOR i HELLHAMMER/CELTIC FROST.
Tak, tak. Rozumiemy się. Tylko taka refleksja mnie naszła. Taki offtopic w offtopicu :D
Beerhead
zaczyna szaleć

25-02-2010, 19:59

Drone pisze:
Moim zdaniem uczciwiej jest milczeć, bo można się zapędzić w takie maliny jak Maria z THE PRODIGY ;)
Nie bardzo wiem o co ci chodzi?
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

25-02-2010, 20:00

Czego by nie powiedzieć wpływ jest wpływem. Jeżeli pewne patenty wzięły się od danego muzyka, czy też grupy i od tamtej pory pokutują w określonym gatunku muzycznym i są przerabiane/obrabiane/reinterpretowane przez nowe pokolenia na różne sposoby, to wynalazcy trzeba oddać sprawiedliwość, choćby minęły całe wieki. To tak samo, jakby ktoś próbował negować wpływ Franka Zappy albo debiutu Pink Floyd na muzykę rockową, bo przecież "to stare rzeczy są". Taką głupotę można pierdolnąć tylko wtedy, gdy się nie ma żadnego osłuchania, a na dodatek gówno się wie o problemach estetyki.
Ostatnio zmieniony 25-02-2010, 20:20 przez longinus696, łącznie zmieniany 1 raz.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

25-02-2010, 20:05

Drone pisze:I z amerykańskiego death, to SUFFOCATION są najwierniejszymi kopistami patentów CELTIC FROST.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bloodcult

25-02-2010, 20:46

nigdy nie rozumiałem fenomenu Suffocation. oni naprawdę nagrali coś wybitnego ? słyszałem "Effigy of the Forgotten" oraz "Breeding the Spawn" i moim zdaniem gówna to były przeokrutne :/
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

25-02-2010, 21:01

Doskonale wiem jakie kapele byly dla nich zrodlem inspiracji, bardziej chodzilo mi o "najwierniejszych kopistow", no ale niewazne, rownie dobrze mozna powiedziec, ze tak samo czerpia z tworczosci Venom.

A czy Suffo nagrali cos wybitnego? - dla mnie oczywiscie tak, trojka to majstersztyk DM po amerykanskiej linii, ale juz wczesniej wydali album, ktory wyroznial sie na tle innych powstalych w tamtych czasach (mowa oczywiscie o Effigy).
Niektore patenty z tej plyty zostaly skopiowane juz milion razy, nie na darmo nazwano riff ze zwolnienia w Liege of Inveracity "riffem, ktory zrujnowal DM" ;)
Obrazek

Obrazek
est

25-02-2010, 21:02

Bloodcult pisze:nigdy nie rozumiałem fenomenu Suffocation. oni naprawdę nagrali coś wybitnego ? słyszałem "Effigy of the Forgotten" oraz "Breeding the Spawn" i moim zdaniem gówna to były przeokrutne :/
Widzisz, dla jednych gównem jest Celtic Frost, dla innych Suffocation. Znowu inni gównem nazywają Metallica albo Slayer. Ogólnie rzecz biorąc to naprawdę sporo tego gówna w metalowym światku.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

25-02-2010, 21:11

Drone pisze: Mówiąc "najwierniejsi kopiści patentów CELTIC FROST" nie miałem na myśli zespołów grających zupełnie po linii CELTIC FROST jak WINTER czy DIVINE EVE.
Skoro już padła w tym temacie ta nazwa - czy wszyscy zapoznali się już ze znakomitym "Vengeful and Obstinate"?
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

25-02-2010, 21:13

Beerhead pisze:Kiedyś bodajże Zappa powiedział/napisał że opisywanie muzyki jest jak tańczenie o obrazach
To powiedzial Edgar Froese z Tangerine Dream i chodzilo o tanczenie o architekturze.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

25-02-2010, 21:17

Triceratops pisze:
Beerhead pisze:Kiedyś bodajże Zappa powiedział/napisał że opisywanie muzyki jest jak tańczenie o obrazach
To powiedzial Edgar Froese z Tangerine Dream i chodzilo o tanczenie o architekturze.
Jesteś pewien, że Froese? Bo wersje są różne...

http://www.ilxor.com/ILX/ThreadSelected ... eadid=4185
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
DCI Hunt

25-02-2010, 21:22

Drone pisze: "Effigy" jest jeszcze trochę za kanciaste, dwójka ma dziwaczną produkcję, trójka rzeczywiście jest najlepsza. Choć nie lubię tego zespołu i na siłę umieszczam ich nawet w trzeciej lidze, to obiektywizm nakazuje nie odmawiać im pewnego znaczenia. Na pewno nie zamierzam sprzedać ich płyt i na pewno kupię sobie ostatnie dwie, których nie mam. Jest to dla mnie osobiście przykre i niewygodne, ale nie ugnę się w obliczu obiektywnych faktów :lol:
A nie możesz ich po prostu cenić, ale nie mieć na półce skoro nie lubisz? ;) Np. tak jak ja ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

25-02-2010, 21:33

koreaniec pisze:Trocki pisze tam gdzieś wyżej o tym że Katharsis we wkładce do "WWE" składa hołd CF
nie we wkładce (nie masz płyty jebana pozerska świnio?!), a w muzyce. i nie CF, a Hellhammer, głuchy zjebie. gdybyś miał osłuchane materiały Szwajcarów, to być wyłapał to przy pierwszym przesłuchaniu, bo jest to tak ewidentne, jakby sobie na twarzach napisali, że oddają hołd Fischerowi.
Beerhead
zaczyna szaleć

25-02-2010, 21:39

Triceratops pisze:
napisalem "bodajże" bo nie bylem pewny a i sam cytat niedokladny, ważne że sens taki sam :)
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

25-02-2010, 21:42

Drone pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:no właśnie zabawne jest to, że tylko się wszystkim wydawało, że się odciął. to była istna zborowa fatamorgana.
Ale dopiero teraz - z takiej perspektywy - dokładnie widać, że to była fatamorgana. Ale jednak zaistniała i ten fakt ma swoje znaczenie.

A wracając do BURZUM, to niesprawiedliwie oceniłem tę płytę - jest lepsza, niż mi się wydawało.
Jest rewelacyjna, z każdym przesłuchaniem zyskuje, niesamowicie transowa, brzmienie i vocal'e kapitalne, gitary jak zawsze moc...
Za młody jesteś na Heroda!
ODPOWIEDZ