EMPEROR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Karkasonne

Re: EMPEROR

01-07-2016, 18:51

Odświeżyłem sobie Anthems i ciężko mi uwierzyć, że ktoś może zarzucać Prometheusowi nadęcie, a zamiast tego woleć Anthems, które jest właśnie hiper nadęte, i to momentami w taki dziecięcy sposób. Nie dziwię się że ktoś wyżej pisał że lubi to tak samo jak Nemesis Divina, bo to na swój sposób podobne płyty: klawiszowy, wzniosły black metal, który nie przeżywa u mnie jednak zdarzenia z obecną rzeczywistością. No ale Prometheusa też nie słuchałem wiele lat, wkrótce odświeżę to może zmienię zdanie.
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

01-07-2016, 22:37

Anthems może i jest juwenilny,ale nie ma tu pretensji i pseudoartyzmu Prometheus.Te quasi neoklasyczne interludy i psujące przepływ wygibasy,to główny problem tej płyty...co nie zmienia faktu,że motyw przewodni "In the wordless chamber" to ciary i majestat.
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

01-07-2016, 23:55

TORTURER pisze:Anthems może i jest juwenilny,ale nie ma tu pretensji i pseudoartyzmu Prometheus.Te quasi neoklasyczne interludy i psujące przepływ wygibasy,to główny problem tej płyty...co nie zmienia faktu,że motyw przewodni "In the wordless chamber" to ciary i majestat.
O to, to.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Vorathiel
rozkręca się

02-07-2016, 20:14

I tak najlepszym utworem Emperora jest ten. :v

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Marcin
postuje jak opętany!

31-05-2017, 23:38

Anthems to the Welkin at Dusk 1997 - 2017
Trym Torson * Ihsahn * Samoth
Obrazek

Przydało by sie fajne wydanie tego albumu na 20 lecie.
Debiut w wydaniu jubileuszowym wyszedł bardzo fajnie.
Czekam na niespodzianke....
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

01-06-2017, 09:46

Karkasonne pisze:Odświeżyłem sobie Anthems i ciężko mi uwierzyć, że ktoś może zarzucać Prometheusowi nadęcie, a zamiast tego woleć Anthems, które jest właśnie hiper nadęte, i to momentami w taki dziecięcy sposób. Nie dziwię się że ktoś wyżej pisał że lubi to tak samo jak Nemesis Divina, bo to na swój sposób podobne płyty: klawiszowy, wzniosły black metal, który nie przeżywa u mnie jednak zdarzenia z obecną rzeczywistością. No ale Prometheusa też nie słuchałem wiele lat, wkrótce odświeżę to może zmienię zdanie.
bo z klasycznymi albumami jak Anthems to the Welkin at Dusk BM z Norwegii to jest mniej więcej tak:

Neofita - to najlepsza muzyka na świecie! najbardziej złożona i uduchowiona!

Pseudo znawca - infantylny album z tandetnymi parapetami.

Słuchacz po 8 latach wzwyż - No faktycznie, jednak w tym gatunku nie nagrano nic lepszego, nawet biorąc pod uwagę prostotę tej muzyki.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
est

01-06-2017, 10:48

Najbliżej była Vesania ze swoim debiutem.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

01-06-2017, 10:59

Only_True_Believers pisze: Słuchacz po 8 latach wzwyż - No faktycznie, jednak w tym gatunku nie nagrano nic lepszego, nawet biorąc pod uwagę prostotę tej muzyki.
Z tą prostotą to ja bym nie przesadzał. Wyżyny - w temacie kompozycji i techniki - to nie są, ale o prostocie raczej nie ma tu mowy. Pierwszy "dojrzały" album Emperor.
est pisze:Najbliżej była Vesania ze swoim debiutem.
Rzekłbym, że Lunar Aurora ze swoim znakomitymi "Of Stargates and Bloodstained Celestial Spheres".
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
est

01-06-2017, 11:03

Nie słyszałem tego materiału.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

01-06-2017, 11:12

est pisze:Nie słyszałem tego materiału.
Polecam. Znakomita płyta.
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

01-06-2017, 21:23

yossarian84 pisze:- rozkminianie czy najlepszą plytą Emperora jest IX Equilibrium czy raczej Prometheus
- psioczenie na pierwszą epkę i poprzednie 2 albumy, bo hurr durr klawisze takie niedobre
Ja mam tak: najbardziej lubię "IX E", ze względów metrykalnych. Słyszę tam oczywiście komputerowo wygenerowane symfonie, ale nic nie poradzę. Zajechałem swego czasu kasetę, mam ten album wytrawiony w zwojach mózgowych.

A najlepszy jest "InTheNE". Tak, słodzą te klawisze, ale kompozycyjnie jako całość to jest mistrzostwo świata. Riffy płyną niewymuszenie i łączą się w całość. Jest taki moment w rozwoju każdej kapeli, kiedy jeszcze nie do końca kompetentni muzycy grają ciągle w połowie na czuja, nie boją się "naiwnych" rozwiązań i cała para idzie w komin, a nie w gwizdek.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
hcpig

01-06-2017, 21:43

Generalnie wielki przepych i hollywoodzki rozmach kończy sie dla metalu w 99% przypadków tragicznie, wielkość Emperora polega na tym, że mieści się w 1% wyjątków.
83koper83 pisze:
A najlepszy jest "InTheNE". Tak, słodzą te klawisze, ale kompozycyjnie jako całość to jest mistrzostwo świata.
No właśnie, kompozycyjnie... bo te same kawałki masz w ZNACZNIE lepszych aranżacjach na demo/mini oraz koncertówce.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Drone

01-06-2017, 21:48

83koper83 pisze: Ja mam tak: najbardziej lubię "IX E", ze względów metrykalnych. Słyszę tam oczywiście komputerowo wygenerowane symfonie, ale nic nie poradzę. Zajechałem swego czasu kasetę, mam ten album wytrawiony w zwojach mózgowych.

A najlepszy jest "InTheNE". Tak, słodzą te klawisze, ale kompozycyjnie jako całość to jest mistrzostwo świata. Riffy płyną niewymuszenie i łączą się w całość. Jest taki moment w rozwoju każdej kapeli, kiedy jeszcze nie do końca kompetentni muzycy grają ciągle w połowie na czuja, nie boją się "naiwnych" rozwiązań i cała para idzie w komin, a nie w gwizdek.
Całościowo najwyżej stawiam "IX", bo tam jest ten ten złoty środek, kiedy 100% pary szło w komin, rozwiązania nie były już ani naiwne (jak miejscami na poprzedniej), ani przekombinowane (jak na "P"). Na "IX" są już w pełni kompetentni w sensie pisania muzyki, bo manualnie to byli sprawni dużo wcześniej.

Natomiast ITNE ma - tak jak piszesz - tę energię i te riffy, które płyną falami.

Osobną sprawą są te nieszczęsne dodatki, które ewoluowały od klawiszy, przez komputerowe symfonie do jakichś pseudo-artystycznych plam dźwiękowych na "P". Moim zdaniem to nigdy nie było potrzebne, zdałoby egzamin tylko jako dyskretne uzupełnienia tu i tam, a tak to tylko przeszkadza.
Ostatnio zmieniony 01-06-2017, 21:50 przez Drone, łącznie zmieniany 1 raz.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
hcpig

01-06-2017, 21:48

Plagueis pisze:
Rzekłbym, że Lunar Aurora ze swoim znakomitymi "Of Stargates and Bloodstained Celestial Spheres".
Jest taki będ Tartatos z Trymem na perce.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

01-06-2017, 23:01

Drone pisze: Na "IX" są już w pełni kompetentni w sensie pisania muzyki, bo manualnie to byli sprawni dużo wcześniej.
Tak, o tym właśnie mówię, professore. "IX" to już jest album nagrany przez profesjonalistów.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

02-06-2017, 06:49

83koper83 pisze:
O!

Tak właśnie jest z tą płytą.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

02-06-2017, 08:53

hcpig pisze:
Plagueis pisze:
Jest taki będ Tartatos z Trymem na perce.
1. Był, bo od prawie dwóch dekad nie istnieje.
2. Nie tyle band, co jednoosobowy projekt Charmanda Grimlocha - koncertowego klawiszowca Emperor.
3. Trym tam nigdy nie grał na perkusji.
4. Chodziło o płyty podobne do "Anthems...", podczas gdy muzyka Tartaros raczej skłaniała się ku twórczości Limbonic Art.

Swoją drogą, bardzo miłe dla ucha granie (choć trochę sztucznie brzmiące za sprawą automatu perkusyjnego) - zwłaszcza mini "The Grand Psychotic Castle".
Awatar użytkownika
misiaczek
starszy świeżak

05-06-2017, 17:26

Swoją drogą Charmand teraz siedzi w USA i pisze dance'owe hiciory do filmów ;)

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

05-06-2017, 17:28

Od "symfonicznego " black metalu do dance niedaleko. ;)
ODPOWIEDZ