Kretynem nie jestem. Jak również chyba Ty. Możemy się poobrażać nawzajem i sprawdzić poziom dystansu
Ja odnoszę wrażenie, że to Ty często starasz się udowodnić swój nieosiągalny dla innych poziom wiedzy, doświadczenia etc. Mniejsza. Mam do siebie dystans bo jako małolat dużo dziwnych rzeczy mówiłem czy robiłem. Choć aż tak się ich nie wstydzę. Po prostu inaczej je teraz widzę. Tu się chyba zgadzamy.
Ludzie się zmieniają. Tyle tylko, że ten wywiad z Vargiem którego fragment tu przytoczyłem, nie pochodzi z zamierzchłych czasów, kiedy Varg miał 18 lat a już z czasów "wczasów" penitencjarnych. z 1998 roku. 5 lat po "wybrykach".
A w ostatnim wywiadzie widać dużą zmianę. Zastanawiałem się po prostu czy wywołana ona została koniecznością (zasady warunkowego zwolnienia) czy dojrzałością.
Czy sugerujesz również że stwierdzenie Nocturno Culto że "Soulside Journey" to black metal tez wynikało z nastoletniego podejścia?
Dla porównania ostatnio przeczytałem sobie parę wywiadów z Tobą tych z okresu December's Fuhrer i jakichś strasznych bzdur tam nie wygadujesz

Inna sprawa, że sam odbierasz swoją twórczość z tamtego okresu jako mało dojrzałą.