D.B.C. (Dead Brain Cells) - dla Vojewodowców i Coronerowców
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
D.B.C. (Dead Brain Cells) - dla Vojewodowców i Coronerowców
To, że wszyscy tutaj kochają Voivod to już fakt. Że wszyscy kochają również Coroner, zgłasza dwa ostatnie longi, jest równie oczywiste. Teraz ja się pytam - jak się gawiedź ma względem innych, zapomnianych wprawdzie, ale gigantów z D.B.C.?
Stary kanadyjski zespół thrash metalowy, który funkcjonował w drugiej połowie lat 80. Nagrali tylko dwie płyty. Nie mieli tak wielkiej wizji i rozmachu, co Vojewod, ale mimo wszystko nagrali płyty, które patrząc z perspektywy przeszło dwóch dekad daleko wyprzedziły swój czas. kilka lat później w tym kierunku podążał, zresztą z równie beznadziejnym komercyjnie skutkiem, Coroner. Dla mnie D.B.C. to zespół ze wszech miar wyjątkowy - połączyli w sobie dzikość i motorykę debiutu Infernäl Mäjesty i pierwszych płyt Razor, z wizjonerstwem Voivod. Polecam, starym dla przypomnienia, młodszym dla rekomendacji.
I nie słuchajcie tego ćwoka Fenriza (lubię go wbrew pozorom, bardzo go lubię). Canadian Metal to złoto, którego wciąż nie odkrył żaden Cortez, nawiązując do niegdyś głośnego artykułu Jaro Slava vel Szubrychta o scenie południowoamerykańskiej etc.
Dla porządku:
Dead Brain Cells [1987]
tradycyjnie, z nieśmiałymi wyskokami
Universe [1989]
nomen omen, płyta kosmos. bowwwwww!
Stary kanadyjski zespół thrash metalowy, który funkcjonował w drugiej połowie lat 80. Nagrali tylko dwie płyty. Nie mieli tak wielkiej wizji i rozmachu, co Vojewod, ale mimo wszystko nagrali płyty, które patrząc z perspektywy przeszło dwóch dekad daleko wyprzedziły swój czas. kilka lat później w tym kierunku podążał, zresztą z równie beznadziejnym komercyjnie skutkiem, Coroner. Dla mnie D.B.C. to zespół ze wszech miar wyjątkowy - połączyli w sobie dzikość i motorykę debiutu Infernäl Mäjesty i pierwszych płyt Razor, z wizjonerstwem Voivod. Polecam, starym dla przypomnienia, młodszym dla rekomendacji.
I nie słuchajcie tego ćwoka Fenriza (lubię go wbrew pozorom, bardzo go lubię). Canadian Metal to złoto, którego wciąż nie odkrył żaden Cortez, nawiązując do niegdyś głośnego artykułu Jaro Slava vel Szubrychta o scenie południowoamerykańskiej etc.
Dla porządku:
Dead Brain Cells [1987]
tradycyjnie, z nieśmiałymi wyskokami
Universe [1989]
nomen omen, płyta kosmos. bowwwwww!
- Edinazzu
- weteran forumowych bitew
Re: D.B.C. (Dead Brain Cells) - dla Vojewodowców i Coronerow
Trzeba będzie obadać :)
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
myślę sobie Michale, że trafi w twój gust. swoją drogą myślałem że znasz GBC
-
- w mackach Zła
Bonny, ale przecież Ty nie znasz Voivod!
- Bonny
- rasowy masterfulowicz
bo nie znam. ze ściągawki mam info o Voivod
Ale... Nie.Bonny pisze:To, że wszyscy tutaj kochają Voivod to już fakt. Że wszyscy kochają również Coroner, zgłasza dwa ostatnie longi, jest równie oczywiste.
- Edinazzu
Przyznam się drogi Jakubie szczerze, że braki to mam. :) Ale temu właśnie powinno służyć min mianowicie odkurzaniu czasem niedocenionych czasem zapomnianych, a często zajebistych po prostu kapel. Niestety forum ostatnio zdominowały tematy typu NAJ lub ANKIETY.Bonny pisze:myślę sobie Michale, że trafi w twój gust. swoją drogą myślałem że znasz GBC
"Volenti non fit iniuria" - Chcącemu nie dzieje się krzywda
- __________
- zaczyna szaleć
odważnie - jakoś nigdy tak ich nie przyrównywałemBonny pisze:dzikość i motorykę debiutu Infernäl Mäjesty i pierwszych płyt Razor
До свидания Mother Fuckers
- moonfire
- zahartowany metalizator
Nie znam, o ile się nie mylę, w jakimś starym TEA natrafiłem na reckę ich płyty. Trza będzie obadać.
-
- zaczyna szaleć
Debiut wybitny, reszty nie mam/nie znam.
“Deadlock” zabija na dzień dobry, w Power and Corruption panowie pojedynkują się z ówczesnym corem, tu trochę wolniej, tam trochę z buta, ale z klasą kurna. No i momentami trochę mi to wczesny Nuclear Assault przypominało.
“Deadlock” zabija na dzień dobry, w Power and Corruption panowie pojedynkują się z ówczesnym corem, tu trochę wolniej, tam trochę z buta, ale z klasą kurna. No i momentami trochę mi to wczesny Nuclear Assault przypominało.
Sarenka na mrozie nie może
Czeka na ciepły oddech
Leśniczy ją głaszcze po udzie
Niech się naje do syta
Czeka na ciepły oddech
Leśniczy ją głaszcze po udzie
Niech się naje do syta
-
Re: D.B.C. (Dead Brain Cells) - dla Vojewodowców i Coronerowców
Divebomb Records zapowiada na listopad wznowienie obydwu płyt Kanadyjczyków, a na początku przyszłego roku antologię demo. Szkoda, że w przeciągu ostatnich 10 lat dwóch kolejnych członków pożegnało się z tym światem.
- moonfire
Dobra wiadomość, a płyty Divebomb można dostać w Polszcze, więc zakupy będą.
-
O, a gdzie kupisz płyty z Divebomb w Polsce?
- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
o nie znałem ich, musze nadrobić 

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Nie przepadam za remasterami z Divebomb, mam wrażenie, że wszystko jest tam przegłośnione. Niemniej DBC warte uwagi.
-
-
- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
tak zrobie

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
-
To przy okazji, bo nie widzę, żeby przewinęło się w temacie - jedyny videoklip DBC - do numeru z drugiego albumu:
- moonfire