SANCTUS INFERNUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

SANCTUS INFERNUM

17-10-2011, 11:57

Kolejna zagrzebana w stercie nic nie mówiących nikomu, nic nie znaczących i nie wartych zapamiętania nazw kapela. Tym razem amerykańska, powstała pięć lat temu z dwiema płytami w dorobku, wydanymi dla takich potentatów fonograficznych jak rosyjska BadMoodMan (będąca pododdziałem jeszcze bardziej znaczącej Solitude Productions) i amerykańska Breaker Records. Na pokładzie same Galle Anonimy, z wyjątkiem Marka Andersona, który przez trzy lata udzielał się w MANILLA ROAD, nagrywając z nimi dwie płyty. W SANCTUS INFERNUM tworzą coś co Metal Archives określa mianem mikstury Death, Black i Doom Metalu. Tego ostatniego gatunku jest tu chyba najwięcej, wyznacza on ogólne ramy, co powoduje, że mamy do czynienia raczej z Doom Metalem wzbogaconym deathmetalowym ciężarem i sekcją oraz kilkoma smaczkami charakterystycznymi dla Black Metalu, jak na przykład przesterowany, burczący wokal.
Z dwóch wydanych płyt słyszałem tylko pierwszą, tytułową, dostępną dzięki Pagan w astronomicznej cenie 28 zł (widzę też, że aktualnie na Allegro za całe 17,50 zł w Lower Silesian Stronghold). Otrzymujemy w zamian trzy kwadranse wysokiej klasy grania; ciężkiego, napakowanego energią i testosteronem, dość przebojowego, ale o raczej wisielczym zabarwieniu, opartego na mocnej wyrazistej sekcji i nośnych riffach. Kapela rżnie fest bez chwili wytchnienia, w żadnym z ośmiu utworów nie ma nawet cienia lipy, ale szczególnie na plus wyróżniają się te najbardziej rozbudowane jak "The journey back" czy "Let it be so". Pierwszy przygniata monumentalnie, dostojnie, kategorycznie i ostatecznie daje do zrozumienia: "wracacie, skąd przyszliście" ("to dust..."), ten drugi, niezwykle sugestywny i poruszający świetnie spełnia swoją rolę jako zamykacz. Jedna z najlepszych kompozycji jakie miałem okazję poznać. Wielka klasa. Na zasadzie kontrastu wyróżnia się też wyrywający na moment z transu/letargu/odrętwienia energiczny i najkrótszy na płycie "Suffer" roztropnie umieszczony w środku stawki.

Do spróbowania szef kuchni poleca:
http://www.myspace.com/sanctusinfernum
Dobre przykłady najpełniej odzwierciedlające charakter albumu. Dwa pierwsze kawałki wprowadzające w muzyczny świat SANCTUS INFERNUM ("Flesh without sin" i "God unto myself") oraz wspomniany wcześniej "Suffer".

Place me
Into the book of death
I pledge allegiance only unto thee

I fear not noose nor fire
Open the door for me...
Let it be so!
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

Re: SANCTUS INFERNUM

20-10-2011, 11:51

Szkoda, że Szanowni Forumowicze nie dają szans mniej "medialnym" zespołom...
Kolejny, po - między innymi - włoskim MEPHISTO, amerykańskim EPIDEMIC, DENIAL FIEND, DESTRUCTOR, THUS DEFILED, czy NUCLEAR TRIBUNAL, o którym wątek został kompletnie zignorowany, a muzyka bardzo zacna i z łatwością kasuje wielu "tuzów" współczesnej sceny.
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

20-10-2011, 12:03

Maniek, ja bardzo chętnie, bo zazwyczaj jak coś polecisz to mi pasuje (choć są wyjątki od tej reguły). Ale ostatnio jestem tak zarobiony, że nawet nie mam czasu sprawdzić jutuba, że o całości nie wspomnę. Kurwa, mało tego, ja nawet na ulubione płyty nie mam czasu.
Ale zapamiętam i kiedyś to obadam.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

20-10-2011, 12:09

Przesłuchałem wszystkie numery na myspace zaraz po założeniu tematu. Muzycznie jest fajnie tylko bardzo irytuje mnie ten specyficzny mówiono-ciśnięty? wokal szczególnie w utworach z drugiej płyty. Za jakiś czas obadam debiut w całości i zobaczymy, bo muza mi sie podoba.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

20-10-2011, 12:21

Będzie się sprawdzać albowiem opis zaiste interesującym jest.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

20-10-2011, 12:27

Obrazek
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-12-2011, 16:18

Debiut już dwa miesiące leci.
DCI Hunt

12-12-2011, 16:26

Taki ładny wstęp napisałeś, że zrobię to dla Ciebie i przesłucham ich płytę ;)
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-12-2011, 16:37

Patrz trzy posty wyżej. ;)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

12-12-2011, 16:42

to niby wzruszenie ma przedstawiać? :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-12-2011, 16:50

To albo zesrałem się właśnie w gacie. :)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

12-12-2011, 17:03

to może nawet i ja się szarpnę i posłucham. tylko sam wiesz... teraz wałkuję reigns bez chwili przerwy już któryś dzień z kolei i wciąż nie mam dosyć, obawiam się, że z miesiąc pewnie w kółko powałkuję - jak nie więcej, zatem sanctus infernum nieprędko będzie okazja obadać ;)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-12-2011, 17:24

Wyobraź sobie, że wiem o co chodzi. ;)
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

12-12-2011, 17:25

z TyRuro przesłuchałem kawałek kawałka i kurwa kurwa kurwa! ciekawe.

Maniek dobrze że miał gacie, bo sie zesrał w gacie ;)
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

12-12-2011, 17:28

Jakoś w chwili kiedy zakładałeś ten temat nawet się skusiłem i przesłuchałem tego co jest ogólnodostępne w sieci. W tym samym czasie byłem też jakoś dopiero co po pierwszych odsłuchach Cianide "Gods of Death". No i w zestawieniu z tym jakoś tak nie rosło w oczach, a wręcz przeciwnie - malało. Może przyłożyłem złą miarę albo niefortunnie zestawiłem, aczkolwiek jeszcze raz spróbowałem i nic ponad "fajne" powiedzieć nie mogę. To samo mam z polecanym przez Ciebie Ruins - lubię, "Baptized in Hell" nawet bardziej niż lubię, ale nie wyobrażam sobie młócenia tego naokoło dłużej niż 2-3 dni.
Na plus wyróżniam tutaj brzmienie i wokale, na minus monotonność (wiem, że w przypadku takiego grania to trochę niewdzięcznie brzmi, no ale po dłuższej chwili odczułem nadciągające zmęczenie). Kawałek "God Unto Myself" chyba najlepszy, dużo gorzej sprawa się ma z "Pulse" który ma w sobie coś wybitnie wkurwiającego.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-12-2011, 17:41

Nic z drugiej płyty nie słyszałem, więc trudno mi zweryfikować.
DCI Hunt

12-12-2011, 17:57

Przesłuchałem numery dostepnę na YT i myspace, bo całości nie znalazłem. Fajne granie - dobre riffy, brzmienie przyzwoite, wokale specyficzne, ale nie przeszkadzają mi wcale. Jak będę miał możliwość zapoznam się z całością.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-12-2011, 18:06

Gore_Obsessed pisze:w Pagan w astronomicznej cenie 28 zł (widzę też, że aktualnie na Allegro za całe 17,50 zł w Lower Silesian Stronghold)
http://allegro.pl/sanctus-infernum-sanc ... 17864.html
Relacja cena-jakość na 5.
DCI Hunt

12-12-2011, 18:14

I tak mam w planach dil z LSS, więc niewykluczone, że dorzucę do zamówienia ;)
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

14-12-2011, 16:42

Zapomniałem dodać, że kiedy w okolicach marca składałem zamówienie w Pagan to przeglądałem ofertę CD (około 3,5 tysiąca tytułów) bardzo wnikliwie przez ponad dwa tygodnie. Debiut SANCTUS INFERNUM w cuglach wskoczył do finałowej piątki, którą ostatecznie zamówiłem. Oczywiście, ktoś może to podsumować stwierdzeniem, że mam zjebany gust, ale myślę, że jest to również jakaś rekomendacja. :)
ODPOWIEDZ