SIRRAH

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

SIRRAH

01-03-2012, 11:23

Pamiętam, że ta nazwa się tu przewinęła kilka razy, ale jakoś temat nie został pociągnięty. No więc kilka dni temu znalazłem zapyziałą kasetę demo z materiałem "Acme". Nie słuchałem tego od lat, ale jak ponownie zapodałem, to ku mojemu zaskoczeniu to brzmi całkiem świeżo. Oczywiście, kolesie ostro biorą najlepsze patenty z wczesnego Paradise Lost, The Gathering, My Dying Bride i w ogóle z holenderskiej dość popularnej sceny doom/death/gothic z lat 90. Zastanawiam się, jeżeli kapela by nie była wydawana przez Metal Mind, a przez powiedzmy Century Media albo Peaceville to na bank ich kariera by się potoczyła inaczej, bo już wersja "Acme" z CD brzmi na bardzo przyzwoitym poziomie, powiedział bym nawet na international level. Nie przypominam sobie innej klimatycznej płyty death metalowej nagranej w Polsce z lepszymi aranżacjami i brzmieniem. Widać, że kolesie i Pan co płytę produkował się znali na tym co robią. Wiem, że oprócz "Acme" mają też inną płytę i EP. Czy ktoś je słyszał? Może powiedzieć coś więcej o tych mateksach?
DCI Hunt

Re: SIRRAH

01-03-2012, 11:25

A ten zaś se nabiał robi... :D Nie zmienia to jednak faktu, że druga ich płyta jest bardzo ok, jak na takie granie.
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

01-03-2012, 11:40

Nigdy nie mogłem się przegryźć przez to co serwowali. Chociaż z pewnością i tak wypadają bdb na tle takich jak Cold Passion. :D
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
535

01-03-2012, 11:45

Maleficio pisze:...Nie słuchałem tego od lat ale jak ponownie zapodałem, to ku mojemu zaskoczeniu to brzmi całkiem świeżo. ...
Doprawdy?
ACME - płyta wypromowana nieco przez Ryłkołaka, a przynajmniej ja to tam usłyszałem po raz pierwszy i parę razy ten proceder powtórzyłem. Nawet miałem taśmę z tym materiałem. Parę lat temu na innej taśmie, przebił się fragment tej audycji z SIRRAH właśnie. Słuchałem i ... Nie przetrwało to próby czasu. Kwalifikuje to do zbioru kapel z napisem "tradycyjne męczenie buły", choć w momencie wydania, była to być może pozycja warta, jakiejś tam uwagi. Co do innych wydawnictw. Nie podjąłem tematu. Pamiętam tylko, że na dwójce nastąpiła zmiana w stosunku do jedynki, to znaczy jeszcze łagodniej. Tak pamiętam, być może się mylę.
DCI Hunt

01-03-2012, 11:53

Dwójka akurat jest zdecydowanie ostrzejsza i przy okazji mniej pretensjonalna. W sumie obecnie wykazuję zdecydowanie większą tolerancję na taką muzykę niż kilkanaście lat temu.
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

01-03-2012, 11:54

ja tam lubie od czasu do czasu sobie przypomniec SIRRAH. Spoko muzyka. Niestety nowych wydawnictw pod szyldem "cos tam cos TEA (herbata)" nie słyszałem
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

01-03-2012, 12:02

No wlasnie, o co chodzilo z tą herbatą?
535

01-03-2012, 12:02

Maleficio pisze:No wlasnie, o co chodzilo z tą herbatą?
Pewnie palili.
Conflagrator pisze:Dwójka akurat jest zdecydowanie ostrzejsza i przy okazji mniej pretensjonalna. W sumie obecnie wykazuję zdecydowanie większą tolerancję na taką muzykę niż kilkanaście lat temu.
Tak mówisz? Sprawdzę to przy jakiejś okazji. Dokonam konfrontacji tego co pamiętam z rzeczywistością.
Awatar użytkownika
Grindead
postuje jak opętany!

01-03-2012, 12:25

Tez poznalem Sirrah u Rylkolaka i dosc mocno sluchalem tasmy "Acme" ale tylko wersji z Melissy z czarno biala okladka, pozniej dla Metal Mindu pozmieniali troche muzyke i juz mi nie pasilo, przyzwyczailem sie do oryginalnych wersji. Zreszta, wtedy sluchalem sporo takich klimatow. Bardzo dobry growl, bez zadnego wstydu mozna bylo sobie to postawic na polce obok Celestial Season czy Orphanage. Jakis czas temu wrocilem sobie do "Acme" i mocno sie to zestarzalo, chociaz najlepszy numer, "Bitter Seas" wciaz bardzo daje rady.

"Did Tomorrow Come?" to bardzo fajny album i broni sie do dzis, czasem nawet do niego wracam i wciaz mi sie podoba calosc.

Po rozpadzie trzech z nich zalozylo The Man Called TEA grajacy dosc pokrecone jak nasze podworko dzwieki, ale sluch po tym tez chyba zaginal.

Szkoda ze poszli do piachu, ja im dosc mocno kibicowalem.
some additional disfigurement... some additional disfigurement... some additional disfigurement...
DCI Hunt

01-03-2012, 12:50

Grindead pisze:mocno sie to zestarzalo.
Ja mam wrażenie, że urok tego typu muzyki polega dziś właśnie na tym, że brzmi naiwnie, archaicznie, ale jakoś tak...prawdziwie. Prawie wcale nie słuchałem takiej muzyki kiedy była popularna, ale dziś nawet mam ochotę sprawdzić kilka nazw, które obijały się o uszy i oczy w latach 90-tych (no i kilka klasycznych płyt, których wciąż nie słyszałem).
Grindead pisze:Po rozpadzie trzech z nich zalozylo The Man Called TEA grajacy dosc pokrecone jak nasze podworko dzwieki, ale sluch po tym tez chyba zaginal.
Potem jeszcze jako Popup coś nagrali, ale i ta kapela jest już chyba siksfitander.
Awatar użytkownika
Grindead
postuje jak opętany!

01-03-2012, 13:40

Conflagrator pisze:Ja mam wrażenie, że urok tego typu muzyki polega dziś właśnie na tym, że brzmi naiwnie, archaicznie, ale jakoś tak...prawdziwie.
Jasne, wcale nie twierdze ze to jakas straszna wada, wciaz z przyjemnoscia slucham plyt z ktorymi czas obszedl sie malo laskawie. Na przyklad wczoraj - The Gathering - "Always" - zmarszczki ma dzis straszliwe, ale wciaz ja uwielbiam.
some additional disfigurement... some additional disfigurement... some additional disfigurement...
535

01-03-2012, 13:46

"Always..." to pierwszy tytuł, który w kontekście SIRRAH przychodzi mi do głowy... Popatrzcie Panowie na to.

DCI Hunt

01-03-2012, 13:47

Grindead pisze:Jasne, wcale nie twierdze ze to jakas straszna wada, wciaz z przyjemnoscia slucham plyt z ktorymi czas obszedl sie malo laskawie. Na przyklad wczoraj - The Gathering - "Always" - zmarszczki ma dzis straszliwe, ale wciaz ja uwielbiam.
Mój człowiek od rzeczy niemodnych/przestarzałych. ;)
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

01-03-2012, 13:51

A czy nie było tam jakiejś znowu afery, ze zachodnia firma chciała wydać Acme a MMP się nie chciało zgodzić czy tam licencji odsprzedać? Bo coś mi się wydaje, ze była jakaś intryga ale nie pamiętam już.
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

01-03-2012, 13:59

Music For Nations chciało wydać "Acme", ale Melissa nie chciało. Dlatego nagrywali to jeszcze raz i wydało MFN, a w Polsce ten chuj Dziuba.
http://www.arachnophobia.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Oremus - Popioły LP
Evil Machine - War In Heaven CD
Bloodthirst - Chalice of Contempt MC
Odraza - Esperalem Tkane CD
Genius Ultor - Nic co boskie nie jest mi obce CD
The Dead Goats - Ferox MC
Abusiveness - TBA CD
535

01-03-2012, 14:03

Jak śmiesz tak o Zmarłym.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

01-03-2012, 14:05

Aaa czyli jest wersja MFN, a druga plyte tez MFN wydalo? I ktora wersja jest firstpressem w takim razje? MFN czy MMP?
Awatar użytkownika
antek_cryst
postuje jak opętany!

01-03-2012, 14:05

Grindead pisze:
Conflagrator pisze:Ja mam wrażenie, że urok tego typu muzyki polega dziś właśnie na tym, że brzmi naiwnie, archaicznie, ale jakoś tak...prawdziwie.
Jasne, wcale nie twierdze ze to jakas straszna wada, wciaz z przyjemnoscia slucham plyt z ktorymi czas obszedl sie malo laskawie. Na przyklad wczoraj - The Gathering - "Always" - zmarszczki ma dzis straszliwe, ale wciaz ja uwielbiam.
Słuchając "Always" warto przypomnieć sobie, w którym roku było to wydane i co wówczas było w metalu modne.
Chyba tylko Pan Thy Monium mocniej naginało granice śmierćmetalu w "tamtych" czasach.
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

01-03-2012, 14:35

Eeeee, Tiamat nagrywał klawisze wczesniej, dosc powiedziec ze jak przyjechali na Death Metal Festival w '91 roku i wystawili klawiature to ostro koparki pospadały.
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
antek_cryst
postuje jak opętany!

01-03-2012, 14:36

Myślę, że w "Always" to nie tylko o klawisze chodziło ;)
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
ODPOWIEDZ