Toxik
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Pteroczłek
- postuje jak opętany!
Toxik
Wydaje mi się, że generalnie kapelka jest tu w miarę znana. Jeśli ktoś nie miał do tej pory przyjemności, a lubi techniczny speed/thrash z lat 80 w amerykańskim, komiksowym wydaniu (obowiązkowo z okładką robioną przez Repkę) okraszony zajebistymi solówkami i przegiętym wysokim wokalem to powinien czym prędzej nadrobić zaległości. Muza Toxika może kojarzyć się z dokonaniami Watchtower, z tym że jednak jest to bardziej bezpośrednie i melodyjne podejście do tematu:
http://www.youtube.com/watch?v=T2VZ1n283uI
http://www.youtube.com/watch?v=_MawT5aZl_o
Obydwie ich płytki dosyć regularnie lądują w moim odtwarzaczu i bardzo cieszy mnie fakt, że może jednak coś będzie z ich zapowiadanej od jakiegoś czasu reaktywacji. W każdym razie zajawka, którą właśnie wrzucili w internety brzmi całkiem zachęcająco. Słychać, że Josh Christian wymiata jak za dawnych lat - ciekawe w jakiej formie wokalnej będzie Sanders. Naiwnie liczę na to, że uda im się znaleźć wydawcę i wypuścić nowy materiał, chociaż pewnikiem łatwo nie będzie.
PS. Wydawało mi się, że temat już był, ale pewnie poleciał przy okazji czyszczenia forum. W każdym razie wyszukiwarka nic nie pokazuje.
http://www.youtube.com/watch?v=T2VZ1n283uI
http://www.youtube.com/watch?v=_MawT5aZl_o
Obydwie ich płytki dosyć regularnie lądują w moim odtwarzaczu i bardzo cieszy mnie fakt, że może jednak coś będzie z ich zapowiadanej od jakiegoś czasu reaktywacji. W każdym razie zajawka, którą właśnie wrzucili w internety brzmi całkiem zachęcająco. Słychać, że Josh Christian wymiata jak za dawnych lat - ciekawe w jakiej formie wokalnej będzie Sanders. Naiwnie liczę na to, że uda im się znaleźć wydawcę i wypuścić nowy materiał, chociaż pewnikiem łatwo nie będzie.
PS. Wydawało mi się, że temat już był, ale pewnie poleciał przy okazji czyszczenia forum. W każdym razie wyszukiwarka nic nie pokazuje.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Lykantrop
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Toxik
+1Triceratops pisze:niesluchalne, glownie ze wzgledu na wokale
Z tymi wokalami to prędzej do Europe albo Dokken by się gość nadał. Muzycznie też nie teges, nigdy nie lubiłem takiego łamanego thrasha.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
-
- postuje jak opętany!
Wokale faktycznie kontrowersyjne. Faktem jest jednak, że muzycznie stanowi solidną pozycję tech-thrashową, z którą warto się zapoznać. Najlepszy jest "Cyrk". ;)
- Maro
- weteran forumowych bitew
albo Destroyers Noc Królowej Żądzy choć osobiście wymieniony materiał darze wielką estymą ...Lykantrop pisze:+1Triceratops pisze:niesluchalne, glownie ze wzgledu na wokale
Z tymi wokalami to prędzej do Europe albo Dokken by się gość nadał. Muzycznie też nie teges, nigdy nie lubiłem takiego łamanego thrasha.
- Lykantrop
Nie za bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka?Maro pisze:albo Destroyers Noc Królowej Żądzy choć osobiście wymieniony materiał darze wielką estymą ...Lykantrop pisze:+1Triceratops pisze:niesluchalne, glownie ze wzgledu na wokale
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- Atreju
- postuje jak opętany!
Moja czółówka techno thrashu, a wokale na "Think This" to poezja. Zresztą, kto liznął choć trochę takich klimatów zauważył na pewno, że to bardzo charakterystyczny element (wysokie wokale) w takim graniu, by wspomnieć chociażby Watchtower, Realm, Juggernaut etc.
- Pteroczłek
- postuje jak opętany!
Wokale jak wokale – piętno tamtych czasów i tej akurat stylistyki (do kapel przytaczanych przez Atreja można jeszcze dorzucić choćby kultowy ostatnio Agent Steel :) Do muzy pasują idealnie ale jasne, że na dłuższą metę mogą męczyć. Tak czy inaczej pierwszoplanowym bohaterem jest tutaj Josh Christian – jego zagrywki są cholernie charakterystyczne, w Toxikowych solówkach i riffach nie ma krzty pretensjonalności ani onanizmu – tylko czysty wygar podparty sporą wyobraźnią melodyczną i nieziemską techniką. Zapomniany gitarzysta, a szkoda (choć przynać trzeba, że horyzontów muzycznych pewnie nie miał tak szerokich jak Jarzombek czy Skolnick).
Warto się zabrać za „World Circus”. „Think this” prezentuje ich bardziej wygładzone i melodyjne oblicze.Harlequin pisze:A swego czasu dosc ostro katowałem "Think this". Bardzo sprawnie zagrany materiał, choc rzeczywiscie wokal na dłuższą metę męczył
- hcpig
Realm jeszcze da się słuchać ale Watchtower to maksymalna gejnia dla fanów kaki pokroju Control Denied (nie tylko wokal).Atreju pisze:Moja czółówka techno thrashu, a wokale na "Think This" to poezja. Zresztą, kto liznął choć trochę takich klimatów zauważył na pewno, że to bardzo charakterystyczny element (wysokie wokale) w takim graniu, by wspomnieć chociażby Watchtower, Realm, Juggernaut etc.
Yare Yare Daze
- Żułek
ten teges TADAAAAAAAAAAAAAAAA
[youtube][/youtube]
epka już za miesiąc a album ponoć pod koniec roku

[youtube][/youtube]
epka już za miesiąc a album ponoć pod koniec roku

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- Pteroczłek
- postuje jak opętany!
No i fajnie. Ciężko uwierzyć, ze uda im się nagrać pełniaka (od reaktywacji już chyba cztery lata minęły, a w składzie ciągłe zmiany), ale i epka mnie ucieszy. Kawałek bardzo ok.
-
Najlepszy wokal TOXIK jak do tej pory. Nie piszczy i nie irytuje. Przeszedł mutację, czy co? Muzycznie też dobrze.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Żułek
po tylu latach nawet King Diamond nie wyje jak kiedyś ;)
ale akurat wg mnie jest gorzej niż było, jakoś tego nie widze i czarno widze album
Think This jest zajebiste tylko trzeba mieć nastrój na takie granie, Cyrku nie lubie bo wokalu nie da się słuchać ;)
ale akurat wg mnie jest gorzej niż było, jakoś tego nie widze i czarno widze album
Think This jest zajebiste tylko trzeba mieć nastrój na takie granie, Cyrku nie lubie bo wokalu nie da się słuchać ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
- sepsis
- rozkręca się
Instrumentalnie, to Toxik zajmuje jedną z czołowych pozycji na mojej niewidzialnej topliście. Wokale są co prawda kontrowersyjne, mi jednak się w tym przypadku podobają (preferuje te bardziej agresywne i zdarte), dobrze sie wpasowują. Jak bardzo cenię sobie ich wczesne dokonania, zwłaszcza World Circus, tak najnowsze materiały to moim zdaniem totalna średniawka.
- Żułek
nowej płyty nie ma ale jest nowy box

już w wypożyczalniach na całym świecie ;)

już w wypożyczalniach na całym świecie ;)