SPIRAL ARCHITECT

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

SPIRAL ARCHITECT

16-10-2013, 19:24

Obrazek

Zespół zaledwie jednej płyty, ale za to jakiej! Instrumentalny mega rozpierdol. Onanizm na gitarach i perkusji w czystej postaci. Wszystko podlane genialnym głosem Øyvinda Hægelanda. Zapewne wszyscy tutaj kochają ten zespół i TĘ płytę. Prawda misiaczki? :-)
all the monsters will break your heart
Antychróst
postuje jak opętany!

Re: SPIRAL ARCHITECT

16-10-2013, 19:33

gunwo dla onanistów
polecam posłuchać BÖLZER
Awatar użytkownika
morbid
rasowy masterfulowicz

16-10-2013, 19:43

fajne partie na basie,połamane dzwięki....vocal też niczego sobie....kiedyś słyszałem ten album,moze odświeżę....
Awatar użytkownika
nicram

16-10-2013, 20:11

Antychróst pisze:gunwo dla onanistów
polecam posłuchać BÖLZER
Słuchałem. Nie bardzo mi robi ten zespół. Z tych nowości to już BEYOND jest lepsze.
morbid pisze:fajne partie na basie,połamane dzwięki....vocal też niczego sobie....kiedyś słyszałem ten album,moze odświeżę....
Otóż to. Ogólnie sekcja na tej płycie zabija. Co ciekawe, wszystko oparte jest o rytmikę, melodii jest za to jak na lekarstwo. Nawet wokal wali takim dysonansem, że hej, hej, sokołyyyyy! :-)
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

17-10-2013, 08:50

Kupiłem ten krązek w styczniu 2004. Pamietam, ze gdy usłyszałem "Insect: byłem obsrany z wrazenia - instrumentalnie to było lata świetlne przed wszystkimi. Do dziś uwazam, że jest to jeden z najbardziej pogietych krązków, które jeszcze można podczepić pod kategorie "mają ręce i nogi". Sporo w tych dźwiękach psychodelii Psychotic Waltz, choć oczywiscie instrumentalnie to zupełnie inna bajka. Duet Norberg/Mickelsson miażdży, sekcja to totalny kosmos.

teraz dużo rzadziej siegam po to wydawnictwo, bo tego typu granie troche mi już obleciało. Niemiej jednak, jeśli mam ochote posłuchać jakiejś mega pogiętej muzy, to SA jest świetną alternatywą do Atheist i Dream Theater.
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

19-10-2013, 18:57

To chyba są goście, których podnajmował czy podnajmuje Vegard Tveitan, nie? Ja się chyba zainteresuję, wbrew powszechnemu sraniu po jego solowej twórczości, "After" to przyzwoita muzyka imprezowa.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Harlequin

19-10-2013, 19:26

83koper83 pisze:To chyba są goście, których podnajmował czy podnajmuje Vegard Tveitan, nie? Ja się chyba zainteresuję, wbrew powszechnemu sraniu po jego solowej twórczości, "After" to przyzwoita muzyka imprezowa.
Dokladnie. Podobno grali też jako sesyjni na trasach z satyriconem. Niemniej jednak na "A sceptic's universe" dają upust swoim umiejętnosciom.
Awatar użytkownika
sho
zaczyna szaleć

22-10-2013, 08:49

nicram pisze:
Antychróst pisze:gunwo dla onanistów
polecam posłuchać BÖLZER
Słuchałem. Nie bardzo mi robi ten zespół. Z tych nowości to już BEYOND jest lepsze.
morbid pisze:fajne partie na basie,połamane dzwięki....vocal też niczego sobie....kiedyś słyszałem ten album,moze odświeżę....
Otóż to. Ogólnie sekcja na tej płycie zabija. Co ciekawe, wszystko oparte jest o rytmikę, melodii jest za to jak na lekarstwo. Nawet wokal wali takim dysonansem, że hej, hej, sokołyyyyy! :-)

Panowie mówią o tym: http://rateyourmusic.com/artist/beyond_f10, czy o tym: http://rateyourmusic.com/release/album/ ... um_bummer/?

Bo, że SA jest dobre, to wiadomo, ale czy ktoś się porwał na równie wykręcone połamańce to się chętnie dowiem i wyedukuję.
Awatar użytkownika
nicram

22-10-2013, 19:21

Miałem na myśli twórców Fatal Power of Death. Co do SA to nikt chyba ich formuły nie pociągnął. Jakieś reminiscencje słychać może na Momentum Shift zespołu Scariot, ale w znacznie przystępniejszej i milszej formie.
Awatar użytkownika
Harlequin

15-11-2013, 15:17

Moze ktos bedzie chciał sprobować nowosci:

Obrazek

Memento Waltz - Division By Zero

Italiano Makarone. Ok, poziom Spiral Architect to to nie jest, ale rzeźbia dosc konkretnie, zwłaszcza partie basu robią wrazenie. Słychać tu echa psychotic waltz, iron maiden, pedalskiego bezmyslnego progmetalu jakiego wiele, ale generalnie slychać, że grać potrafią.

Kurwa... mogłem nie sprzedawać Spiral Architect...
Awatar użytkownika
sho
zaczyna szaleć

16-11-2013, 08:17

Popróbujem
Awatar użytkownika
nicram

16-11-2013, 08:35

Harlequin pisze: Kurwa... mogłem nie sprzedawać Spiral Architect...
FAIL, to nie płyta, którą teraz łatwo kupić.
Awatar użytkownika
Harlequin

16-11-2013, 08:36

nicram pisze:
Harlequin pisze: Kurwa... mogłem nie sprzedawać Spiral Architect...
FAIL, to nie płyta, którą teraz łatwo kupić.
Zastanawiam sie, czy przypadkie Tobie jej nie sprzedałem...
Awatar użytkownika
nicram

16-11-2013, 08:42

Nie, kupiłem nówkę jak wyszła. Od Ciebie brałem dwie płyty Psychotic Waltz. :-)
Awatar użytkownika
Harlequin

16-11-2013, 08:49

O! Prawda :) Co nie zmienia faktu, że bede musiał chyba znó sprawić sobie SA
Awatar użytkownika
Harlequin

02-12-2013, 21:27

Harlequin pisze:O! Prawda :) Co nie zmienia faktu, że bede musiał chyba znó sprawić sobie SA
Odswieżyłem sobie to Spiral Architect i skutecznie wykurzyło z odtwarzacza Schl8hof, Obliteraton i Beastmilk. Jaram się tą płytą tak samo, gdy 10 lat temu usłyszałem pierwszy raz "Spinning". Nie sądziłem, że na nowo poczuje magię tej płyty i że matematyczne poginańce nadal będą rozkładać mnie na łopatki. Te kawałki naprawdę mają ręce i nogi i nie jest to zwykła sztuka dla sztuki i łechtania swojego ego. No i dlaczego od 13 lat nie wypłynął ŻADEN wartościowy nasladowca? Mam wrażenie, że po tych 13 latach "A Sceptic's Universe" naprawde robi sie materiałem kultowym w swoim gatunku, jakimś punktem odniesienia, nie mniejszym niz 'Control & Resistance" czy "Unquestionable Presence" w swoim czasie. No bo kto ostatnio taki pięknie wymolestował instrumenty?
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

03-12-2013, 00:22

Jarałem się tym krążkiem straszliwie na samym początku poprzedniej dekady. Potem jakoś zboczyłem w inne muzyczne światy, generalnie odrzucając większość gitarowej ekwilibrystyki, niemniej jednak pamiętam, że ten album i tak robił mi o niebo lepiej niż większość płyt kultowych w kręgach fanów technicznego grania. Muszę chyba odświeżyć, bo aż jestem ciekaw jak by mi dzisiaj weszło takie kombinowanie. Uznałbym za pitolenie, czy też zagłębił się z kalkulatorem w muzyczne pierwiastki? Oto jest pytanie.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Harlequin

03-12-2013, 10:03

longinus696 pisze:Jarałem się tym krążkiem straszliwie na samym początku poprzedniej dekady. Potem jakoś zboczyłem w inne muzyczne światy, generalnie odrzucając większość gitarowej ekwilibrystyki, niemniej jednak pamiętam, że ten album i tak robił mi o niebo lepiej niż większość płyt kultowych w kręgach fanów technicznego grania. Muszę chyba odświeżyć, bo aż jestem ciekaw jak by mi dzisiaj weszło takie kombinowanie. Uznałbym za pitolenie, czy też zagłębił się z kalkulatorem w muzyczne pierwiastki? Oto jest pytanie.
Też miałem takie obawy, po gdy kilka lat temu sprzedawałem ta płyte miałem wrażenie, ze trochę w tą stronę to zmierza. Myslę, ze dłuższa rozłaka skutecznie zweryfikowała jakość tego materiału, ale poza molestowaniem instrumentów krązek ten ma do zaoferowania dużo dużo więcej.
Awatar użytkownika
Harlequin

24-12-2013, 20:25

Kurde, jaram się tym krązkiem, jakbym odkrył swoja drugą młodość po 60-tce ;D
Awatar użytkownika
nicram

27-12-2013, 17:55

A udało Ci się go w końcu kupić? :-)