Każdemu na pewno obiła się o uszy ta nazwa bo to jeden z najpopularniejszych włoskich zespołów bm , dla niepoznaki skryty w szufladce occult metalu czy czegoś takiego ale do rzeczy.
Najlepszy materiał to zdecydowanie siódemka 'The Triumph of the Death' - totalny nekrokvlt i piwnica, wysunięty bas, świetne solówki i takież stęki Cadaverii, ZUO!
Dalej dałbym demo '92 (jest ok tylko niestety za dużo klawiszy) i debiut 'Call of the Wood' cierpiący na to samo to demo - zespół niepotrzebnie zatapetował muzykę klawiszami, fletami, świszczałakami i piszczałkami ale na szczęście nie grają one cały czas, - gdyby je usunąć i dodać bardziej wyraźny i przestrzenny sound gitar to byłby mega album zwłaszcza że w najbardziej intensywnych momentach wokale Cadaverii są po prostu obłędne - warto jedynki posłuchać dla nich samych.
Dwie następne już mi się tak nie podobały, 'Sacro Culto' jest zbyt przepitolona a mało już blackowa trójka, mimo fajnych wycieczek w stronę horror rocka czy klimatu wręcz z Death SS czy Kinga Diamonda trąci za bardzo banałem i kiczem, po latach broni się z niej tylko cover Bauhaus.
Kolejnych nigdy nie słuchałem bo nie ma na nich Cadaverii więc sorry, pewnie z 70% oryginalności tego zespołu poszło w pizdu a sama Cadaveria nagrała fajną płytkę solową z horror metalem po to tylko by później stoczyć się w odmęty niestrawnej mieszanki popu i riffów groove/numetalowych (przynajmniej tyle z tego pamiętam bo nie słuchałem od lat).
Wiem że po latach ten zespół stracił na reputacji ale IMHO warto dać szansę starym rzeczom Opery, zwłaszcza że funkcjonując w erze norweskiego potopu grali po swojemu, mocno nawiązując do pierwszej fali bm vel proto blacku vel czegośtam. Granie niemodne, może dziś już trochę archaiczne w kilku momentach ale wciąż dobre i wyróżniające się.
OPERA IX
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: OPERA IX
ekhym, podsumuje to tak, bo tak wlasnie mi sie ten zespol kojarzy

http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Ja pierdole, no i to są obiegowe opinie no ale ok zaorałeś paniczu destrukcyjnym foto, nic tylko skasować adminom topik.
Yare Yare Daze
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Pierwsze bicie debiutu do tej pory mam na półce i uważam, że była/jest to bardzo dobra pozycja wyrózniająca się na tle ówczesnej sceny BM, ale na tym forum to pewnie "pedaliada", więc nie będę się rozpisywał coby nie wbijać w bezowocne dyskusje.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
-
- zahartowany metalizator
Niebanalny zespół. Specjalnie dla fanów ich okultystycznej sztuki w 2007 roku wydali kompilację wszystkich trzech demówek. Ja, poza wspomnianym debiutem i wokalami Cadaverii, lubię ten zespół jeszcze za klimatyczne okładki - i flety :)
-
- rozkręca się
Chyba dwoch demowek + Epka? Mam juz to wydawnictwa, fajnie wydane i dobrze brzmi. Polecam. Ale nie polecam kupowac prosto od wydawcy, bo ma zaporowe koszta wysylki. 19 euro za plyte?, tego swiat nie widzial. Ja musialem jednak miec die-harda w tym worku, plus wspomniana Epka jako bonus.
Przy okazji kupilem od razu kompilacje demowek Mortuary Drape, bardzo ladne wydanie. Polecam nawet bardziej.
Przy okazji kupilem od razu kompilacje demowek Mortuary Drape, bardzo ladne wydanie. Polecam nawet bardziej.
- TheDude
A ktoś wiedział, że Cadaveria choruje/chorowała ? Wygląda na to, że na dzień dzisiejszy rak piersi już zaleczony. I dobrze.
http://bravewords.com/news/cadaveria-na ... -feel-free
http://bravewords.com/news/cadaveria-na ... -feel-free
-
- rozkręca się
Tak, widzialem takie info chyba juz w zeszlym roku. Coz, zycze udanej walki.
... ale moja nowa miloscia od kilku lat jest i tak wokalistka Blood Ceremony ;)
... ale moja nowa miloscia od kilku lat jest i tak wokalistka Blood Ceremony ;)
- TheDude
^ Fakt, śliczna ta dziewoja :)
-
- rozkręca się
Na zdjeciach wychodzi tak sobie, czesto wrecz koslawo. Ale na zywo... To iscie diabelska charyzma! Z rozkosza wylizalbym jej... czaszke ;)