Pytanie brzmi: czy uważasz, że Nuclear Assault to równie wpływowy i ważny zespół, jak Sodom i Kreator, czy nie?Natomiast Nu-Aslaft to OCZYWIŚCIE równie wpływowy zespół co Sodom czy Kreator, ojcowie thrash/crossover na równi S.O.D. (którego pewnie nie znasz więc to pewnie też nie jest klasyk ani zespół wpływowy) gdzie zamieszani byli m.in. członkowie NA, protoplaści łączenia środkowisk metalowych i punkowych, inspirujący obydwa środowiska po dziś dzień, ba Lilker bo odejściu założył Brutal Truth i ma też zasługi dla grindu będące mutacją punka etc. ręce opadają żeby takiego klasyka trzeba było nauczać :/
SODOM/KREATOR vs NUCLEAR ASSAULT
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
SODOM/KREATOR vs NUCLEAR ASSAULT
Z tematu poświęconego Guns n'Roses wypowiedź hcpig:
Re: SODOM/KREATOR vs NUCLEAR ASSAULT
Nazwanie Nuclear Assault ojcami thrash/crossover pachnie nadużyciem. Znaczenie Brutal Truth nie ma tutaj nic do rzeczy. Krótko mówiąc zespół ważny, ale oczywiście nie tak wpływowy jak niemieccy fachowcy od bezmyślnej łupaniny, aczkolwiek nie jestem pewien sposobu mierzenia rzeczonej wpływowości, więc temat jest grząski. Fachowa kadra inżynierska uzbrojona w gumowce i kaski, powinna dać sobie radę.
-
- rozkręca się
Nie jestem profesore, ale używanie określenia Nuclear Assault zespołem wpływowym i stawiając go jednocześnie w tej samej kategorii przy Sodom/Kreator brzmi jak spooore nadużycie.
W dużym uproszczeniu, jeżeli NA jest ojcem crossover thrash, to w takim razie Sodom/Kreator są ojcami black metalu - gatunku który jest mimo wszystko dużo bardziej rozwinięty niż crossover, ergo, to Sodom/Kreator są bardziej wpływowi.
W dużym uproszczeniu, jeżeli NA jest ojcem crossover thrash, to w takim razie Sodom/Kreator są ojcami black metalu - gatunku który jest mimo wszystko dużo bardziej rozwinięty niż crossover, ergo, to Sodom/Kreator są bardziej wpływowi.
- Hellion
- w mackach Zła
Jak słyszę termin crossover thrash to na myśl przychodzi mi D.R.I. i to ich okreslalbym jako ojców tego gatunku i zespół wpływowy.
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
B-e-k-o-w-o. A tak narzekali na "poziom" forume :DKarkasonne pisze:Profesory, Zordon was wzywa
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Paradoksalnie obie odpowiedzi są prawidłowe! Dziś wieczorem przedstawię oficjalne stanowisko.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Przynajmniej raz pogadamy o muzyce, zamiast wklejać śmieszne obrazki.manieczki pisze:B-e-k-o-w-o. A tak narzekali na "poziom" forume :DKarkasonne pisze:Profesory, Zordon was wzywa
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Drone
Trochę głupio, że trzeba pisać rzeczy oczywiste, ale obowiązek to obowiązek :)
NUCLEAR ASSAULT miał znaczenie na samym początku i w USA. W sumie ANTHRAX od czasu "Among The Living" zaczął tak grać trochę dzięki panu Lilkerowi/NUCLEAR ASSAULT i zabawie w S.O.D. NUCLEAR ASSAULT na dwóch pierwszych płytach miało niesamowity napęd, który został potem przełożony na to, co grało BRUTAL TRUTH na debiucie (zbrutalizowany NUCLEAR ASSAULT). Te napastliwe mielenie riffów z dobrym, mięsistym brzmieniem to coś, co się pojawiało w wielu późniejszych produkcjach deathmetalowych. I tu bym szukał głównych zasług NUCLEAR ASSAULT. Z drugiej strony nie przeceniałbym ich wpływu, byli takim meteorem, który uwypuklił wspomniane elementy, a sam szybko zgasł, poszedł nie w tę stronę, co trzeba (tylko Lilker miał nosa i zrobił prawidłową wersję tego zespołu).
Czy byli ojcami crossover? Nie. Nawet trochę na siłę ich w ten crossover wciśnięto. Byli o wiele bardziej metalowi i thrashowi niż D.R.I., SUICIDAL TENDENCIES, CRO-MAGS itp. Poza tym kiedy wyszedł debiut D.R.I., a kiedy jedynka NUCLEAR ASSAULT. Wokale też miały manierę heavy/thrash, a nie hc. To już bardziej ANTHRAX/S.O.D. tu pasuje niż NUCLEAR ASSAULT...
Z kolei KREATOR, SODOM i DESTRUCTION (dlaczego pominięte w tej sondzie?) grały od razu znaczącą rolę w Europie, do USA dotarło to później, zwłaszcza że Noise i Steamhammer nie miały tam nigdy dobrej dystrybucji. Mimo, że nie ma i nie było zespołów grających dokładnie tak jak oni (mówię o płytach z lat 80 i początku 90), to wzięto sobie do serca energię ich wczesnych nagrań. Wszyscy pili z tego zdroju agresji, stając się jeszcze szybszymi i mocniejszymi. Bez nich - i bez CELTIC FROST - nie byłoby całej masy europejskich zespołów death i później blackmetalowych.
KREATOR/SODOM/DESTRUCTION są wpływowi globalnie po dziś dzień, bezpośrednie znaczenie NUCLEAR ASSAULT ograniczyłbym głównie do USA i do drugiej połowy lat 80 :)
NUCLEAR ASSAULT miał znaczenie na samym początku i w USA. W sumie ANTHRAX od czasu "Among The Living" zaczął tak grać trochę dzięki panu Lilkerowi/NUCLEAR ASSAULT i zabawie w S.O.D. NUCLEAR ASSAULT na dwóch pierwszych płytach miało niesamowity napęd, który został potem przełożony na to, co grało BRUTAL TRUTH na debiucie (zbrutalizowany NUCLEAR ASSAULT). Te napastliwe mielenie riffów z dobrym, mięsistym brzmieniem to coś, co się pojawiało w wielu późniejszych produkcjach deathmetalowych. I tu bym szukał głównych zasług NUCLEAR ASSAULT. Z drugiej strony nie przeceniałbym ich wpływu, byli takim meteorem, który uwypuklił wspomniane elementy, a sam szybko zgasł, poszedł nie w tę stronę, co trzeba (tylko Lilker miał nosa i zrobił prawidłową wersję tego zespołu).
Czy byli ojcami crossover? Nie. Nawet trochę na siłę ich w ten crossover wciśnięto. Byli o wiele bardziej metalowi i thrashowi niż D.R.I., SUICIDAL TENDENCIES, CRO-MAGS itp. Poza tym kiedy wyszedł debiut D.R.I., a kiedy jedynka NUCLEAR ASSAULT. Wokale też miały manierę heavy/thrash, a nie hc. To już bardziej ANTHRAX/S.O.D. tu pasuje niż NUCLEAR ASSAULT...
Z kolei KREATOR, SODOM i DESTRUCTION (dlaczego pominięte w tej sondzie?) grały od razu znaczącą rolę w Europie, do USA dotarło to później, zwłaszcza że Noise i Steamhammer nie miały tam nigdy dobrej dystrybucji. Mimo, że nie ma i nie było zespołów grających dokładnie tak jak oni (mówię o płytach z lat 80 i początku 90), to wzięto sobie do serca energię ich wczesnych nagrań. Wszyscy pili z tego zdroju agresji, stając się jeszcze szybszymi i mocniejszymi. Bez nich - i bez CELTIC FROST - nie byłoby całej masy europejskich zespołów death i później blackmetalowych.
KREATOR/SODOM/DESTRUCTION są wpływowi globalnie po dziś dzień, bezpośrednie znaczenie NUCLEAR ASSAULT ograniczyłbym głównie do USA i do drugiej połowy lat 80 :)
Niniejszym temat uznaję za wyczerpany. Można zamykać.
Faktycznie, na tym forum ostatnio popularniejsze jest pisanie o dupach i piciu niż muzyce, niektórzy mogą być zdziwieni a nawet zniesmaczeni.Ascetic pisze:osz w mordę, czego Ci ludzie nie wymyślą,
to tak z nudów?
Ja tam bym chciał żeby Jester jeszcze coś napisał w temacie i odniósł się jakoś i do wyników sondy. Czy to będzie odpowiedź w stylu "To, że polskie janusze się nie znają, nie umniejsza wielkości Nuclear Assault"? Czy jednak jeszcze zaskoczy?
- hcpig
Stuknij się w czoło ja co miałem napisać napisałem, Nucleare to zespół wielki i zasłużony, prawda się obroni i nie muszę zakładać tematu żeby gromadzić 'szable na sejmik' w celu zatarcia wrażenia nieznajomości klasyki i jej znaczenia :)
Na razie tylko Drone wydaje się orientować bardziej w temacie, chociaż z tym, że 'Extreme...' to w prostej linii kontynuacja NA to przegięcie pały bo to akurat w większości płyta mocno deathmetalowa i to dosyć prosta zresztą jak na nich, rewolta i nacisk na grindowanie zaczęła się po niej ('Need...'/'Sounds...').
Cro-Mags, Sui-Ten? Napiszcie jeszcze że Agnostic Front i takie rzeczy... proces tworzenia crossoveru czyli przenikania punka i metalu był obustronny i symetryczny, te kapele to hardkorowcy podgryzający metal, Stromtroopaz czy NA gryzły od drugiej strony - do metalu wtapiali punka.
Na razie tylko Drone wydaje się orientować bardziej w temacie, chociaż z tym, że 'Extreme...' to w prostej linii kontynuacja NA to przegięcie pały bo to akurat w większości płyta mocno deathmetalowa i to dosyć prosta zresztą jak na nich, rewolta i nacisk na grindowanie zaczęła się po niej ('Need...'/'Sounds...').
Cro-Mags, Sui-Ten? Napiszcie jeszcze że Agnostic Front i takie rzeczy... proces tworzenia crossoveru czyli przenikania punka i metalu był obustronny i symetryczny, te kapele to hardkorowcy podgryzający metal, Stromtroopaz czy NA gryzły od drugiej strony - do metalu wtapiali punka.
Ja sie cieszę że nastąpił rozłam bo tak 1 genialnej kapeli powstały dwie i jaram się obydowoma obliczami. A sama metamorfoza chyba nie przypadła kolegom Lilkera z zespołu bo na 'Something Wicked' jest jedna dosyć czytelna aluzja, niezbyt pochlebna do grindu zresztą :)Drone pisze:(tylko Lilker miał nosa i zrobił prawidłową wersję tego zespołu).
Yare Yare Daze
Do metalu wtapiali punka...czyli nomen omen Ameryki nie odkrywali.
- hcpig
Dobrze wiesz o co mi chodzi, nie stapianie Black Sabbath, Motorhead i Sex Pistols w proto thrash jak Venom a już powstałego thrashu z wczesnym hc/punkiem, idea ta sama, składniki inne.
Abscess też stapiało dm z punkiem i co, powiesz jako zaślepiony fanboj Reiferta że ich mix nie jest unikalny?
Abscess też stapiało dm z punkiem i co, powiesz jako zaślepiony fanboj Reiferta że ich mix nie jest unikalny?
Yare Yare Daze
Jako jak to byłeś łaskaw sformułować "zaślepiony fan Reiferta" mogę napisać tylko, że sam Reifert jest unikalny i co ty na to, fanboju ślepego węża na czarnym tle?
- Drone
Co do "Extreme Conditions...":
To sam Lilker mówił, że NA strasznie dla niego sczerstwiał i stąd BT i taki debiut. Później faktycznie było już trochę mniej tych podobieństw.
To sam Lilker mówił, że NA strasznie dla niego sczerstwiał i stąd BT i taki debiut. Później faktycznie było już trochę mniej tych podobieństw.
- hcpig
Nie tyle NA zczerstwiał co bodajże cały thrash go znudził i przerzucił się na inne rzeczy po śmierci gatunku. Zresztą to otwarty kolo, ostatnio czytałem jakieś topy wczechczasów różnych słynnych muzyków i Danny miał w czołówce 'A Blaze in the Northern Sky'.
Mogę napisać że sie z tym zgadzam bo Reifert jest jedyny w swoim rodzaju a tamten post dotyczył chyba czegoś innego a tego, że Abscess również mógłbyś skwitować wzruszeniem ramion i tekstem 'Łączenie metalu z pankiem? Nihil novi'.535 pisze:Jako jak to byłeś łaskaw sformułować "zaślepiony fan Reiferta" mogę napisać tylko, że sam Reifert jest unikalny i co ty na to, fanboju ślepego węża na czarnym tle?
Yare Yare Daze
Nie chce się kłócić, bo nie siedziałem chłopakom w głowach, ale zauważyłem wątek humorystyczny więc idę w to. Wychodzi na to, że według powyższych założeń, czyli w skrócie "Nuclear Assault jest ojcem crossover". Najsłynniejsze płyty z tym gatunkiem to jedynki wiadomo czyje oraz jedynka i dwójka kapeli, której jestem zaślepionym fanbojem.
- Drone
To "sczerstwiał" to był cytat z wywiadu po polsku (gdzie to było?) Ale tak, to chodzi o znudzenie thrashem. Pan Lilker ma u mnie wielkiego plusa też za tę wypowiedź: "Korn is shit".
A sam temat rzeczywiście odwraca uwagę od niezręcznych wypowiedzi kolegi K. I tak, " 1: Outside" to największa i najlepsza płyta Bowiego.
A sam temat rzeczywiście odwraca uwagę od niezręcznych wypowiedzi kolegi K. I tak, " 1: Outside" to największa i najlepsza płyta Bowiego.