Celestial Sanctuary

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bolt
weteran forumowych bitew

Celestial Sanctuary

30-08-2023, 17:05

Jestem po paru obrotach drugiej płyty - pierwszej nie znam - brytyjskiego Celestial Sanctuary. Zasadniczo nazwanie zespołu od utworu Bolt Thrower dodaje +2 do mojego zainteresowania, więc uznałem, że zaryzykuję i przesłucham. No i warto było, choć to żadne wybitne dzieło. Tylko i aż motoryczny death metal zbudowany na kilku przyjemnych założeniach. Podstawowym jest to, że sporo tu "Gateways of Annihilation" i framenty jadące pod ten album są moimi zdecydowanie ulubionymi. Drugim założenie to wciśnięcie tutaj całkiem sporej ilości bujających riffów - niektóre brzmią dla mnie trochę zbyt "nowocześnie", ale z kolei inna ich część budzi pewne skojarzenia z raczej starszymi kapelami, najczęściej dla mnie było to Vomitory i środkowe Cannibal Corpse. A trzeci element to wrzucenie w tę potrawę kilku niezłych melodii czy nieco bardziej technicznych (w ten dobry sposób) riffów, które dodają trochę kolorytu i życia (czy tam zgnilizny, jeśli chcemy być bardzo metalowi). No i dobrze sprawdzają tu się wokale oparte o darciu ryjów dwóch członków zespołu.

Czy to będzie czołówka roku wielu osób z tego forume? Nie. Czy za 5 lat będę wymieniał tę płytę jako swoją czołówkę za rok 2023? Też nie. Ale to dobrze zrealizowany po prostu death metal i odnajduję frajdę w odpalaniu tej płyty.

I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

Re: Celestial Sanctuary

30-08-2023, 17:36

Mignęła mi ostatnio ta okładka w propozycjach na Tidal. Miałem olać tę premierę, ale po powyższym wpisie dam szansę.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
est
mistrz forumowej ceremonii

Re: Celestial Sanctuary

30-08-2023, 19:31

A ja włączyłem i posłuchałem. Ogólnie to podzielam zdanie Bolta. Porządna płyta, a drugą, która upstrzona jest podobieństwami do G Morbidów to debiut Ageless Summoning (tu akurat Szkocja więc blisko). Jakoś obie te płyty od początku wpadły mi do jednego worka przez te skojarzenia.
ODPOWIEDZ