SETHERIAL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

SETHERIAL

02-06-2006, 22:42

Szwedzka kapela z całkiem już sporym dorobkiem, a mam wrażenie, że wciąż (i to się już zapewne nie zmieni) raczej lekceważona. Właśnie wydali piąty album "Death Triumphant", którego jeszcze nie słyszałem, ale mam zamiar to nadrobić w najbliższej przyszłości. Nie jest w dobrym tonie obnosić się z uwielbieniem do ich twórczości, ale trudno. Osobiście bardzo sobie cenię nagrane przez nich materiały. Mówię tu konkretnie o czterech pierwszych albumach z których każdy zawiera blackmetalową (lub, dla wrażliwych na tym punkcie, "blackmetalową") polewkę w nieco innym wydaniu. Podoba mi się to, że nie powtarzają się na kolejnych wydawnictwach, ale mamy tu do czynienia z ewolucją, a nie stylistycznym trzęsieniem ziemi, za czym nie przepadam. Cały czas utrzymują równy, wysoki poziom, za każdym razem prezentując nieco inne spojrzenie na wiadomy styl. Mi obecnie ten zespół pasuje bardziej niż DARK FUNERAL, NAGLFAR czy MARDUK.

Pytanie do osób obeznanych z najnowszym wydawnictwem: jak prezentuje się ono na tle wcześniejszych dokonań?
Do reszty standardowy zestaw pytań, który wszyscy znają.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Morbid Marcin
weteran forumowych bitew

02-06-2006, 22:54

siferial rulez. ostatniej nie slyszalem, ale poprzednia bardzo dobra plyta przeszla bez echa, wstyd.
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

02-06-2006, 23:04

Kapelka mocno przeciętna, ani "Lords of the Nightrealm" ani "Hell Eternal" mnie nie powaliły. Na "Endtime Divine" już troche lepiej, ale to nie to, co "tygrysy lubią najbardziej". Nie słyszałem nowego dzieła, ale jak zostało nagrane w studiu Abyss, to ja wymiękam...
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

02-06-2006, 23:04

W żadnym renomowanym periodyku tego nie polecali.
Może właśnie dlatego powinienem się wreszcie nimi zainteresować.
Awatar użytkownika
gezolucifer
rozkręca się

02-06-2006, 23:16

setherial ssie
Awatar użytkownika
lordfekal
zaczyna szaleć

02-06-2006, 23:16

[quote][i]Wysłane przez Mental[/i]
Kapelka mocno przeciętna, ani "Lords of the Nightrealm" ani "Hell Eternal" mnie nie powaliły.....[/quote]

boś nie słyszał pan ich najlepszych materiałów - "För Dem Mitt Blod" i "Nord". Pozostałe nagrania takie sobie:P
BRING ME THE HEAD OF FUCKEN JESUS CHRIST!!!!!!

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek
esq
postuje jak opętany!

02-06-2006, 23:48

od bidy raz na pół roku puszczam sobie "Hell eternal"
Trzeba wezwać pomoc, nadamy sygnał H-U-J alfabetem Downa !
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

03-06-2006, 00:35

[quote][i]Wysłane przez Deathrow[/i]
gdyby te płyty były coś warte to bym je na allegro wystawił, ale wiem że chodzą po naście złotych.[/quote]
Właśnie. Chodzą w zaskakująco niskich cenach. Dla przykładu: podobno na niedawnym koncercie CARPATHIAN FOREST w stolicy można było kupić "Endtime Divine" po 10 złotych, a podoba mi się to bardziej niż choćby dwie ostatnie płyty MARDUK z Legionem na wokalu ("Plague Angel" nie znam).
Awatar użytkownika
Brzachwo Wój
w mackach Zła

03-06-2006, 07:13

Dość monotonne, wtórne i nudne... [/quote]

no nie przypuszczałem,że do tego dojdzie aż tak szybko, jestem spełniony, w końcu zgadzam się w czymś z Marią Dwojga Nicków Konopnicką-Deathrow :-)
Ludwiku Dorn i Sabo, nie idźcie tą drogą !!!
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

03-06-2006, 08:45

Setherial to bardzo dobra kapela.Dla mnie zaczeli istnieć od "Hell Eternal" i kocham ich do dzisiaj.Nowa płytka jest że tak powiem trochę eksperymentatorska(oczywiście jak na ten zespół) ale nadal trzyma wysoki poziom.Niezłe grzanie ot,co!
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

03-06-2006, 08:47

[quote][i]Wysłane przez Gore_Obsessed[/i]
podoba mi się to bardziej niż choćby dwie ostatnie płyty MARDUK z Legionem na wokalu ("Plague Angel" nie znam). [/quote]
Plague Angel polecam, bo to naprawdę nalepsza płyta Marduka od lat... Co do Setherial - właśnie słucham "From The Ancient Riuns" i przyznaje, że to zdecydowanie ciekawsza płyta niż poprzednie [/quote]

z tego co wiem,"FTAR"to zbiór dymówek a nie pełnowymiarowa płyta.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

03-06-2006, 10:04

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
lepiej się tego słucha niż Nord i co gorsza "Lords of the Nightrealm" - który gdzieś mam na kasecie... Bzzzzzzzzbzzzzzzzzzbzzzzzzzbzzzzzz - tak to mniej więcej leci - Dark Funeral przy tym jest wręcz awangardowy [/quote]
Właśnie nigdy nie mogłem zrozumieć, gdzie Ty tam słyszysz bzzzzzzzyczenie. Chyba Ci się z MUTIILATION albo XASTHUR pomyliło. Szwedzi zawsze brzmieli porządnie. A jeśli chodzi o kompozycje, że niby to "Bzzzzzzzzbzzzzzzzzzbzzzzzzzbzzzzzz" w języku konopnickim oznacza monotonię, to też za chuja nie mogę dojść dlaczego. Już żeśmy na ten temat rozmawiali z półtora roku temu, ale powtórzę, że żadna płyta SETHERIAL nie jest, według mnie, nawet w połowie tak monotonna jak "Secrets Of The Black Arts". SETHERIAL to dla mnie taki o wiele ciekawszy DARK FUNERAL.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

03-06-2006, 10:11

Ufff! Starczy mi już Setheriala - w sumie gdyby te płyty były coś warte to bym je na allegro wystawił, ale wiem że chodzą po naście złotych. [/quote]

Hihi jak Ci niepotrzebne to dołóż do paczki hihi ;)
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

03-06-2006, 11:30

Ja miałem okazje usłyszeć jedynie Endtime Divine i nie dotrwałem do końca. Wynudziłem się jak nigdy, chłopcy chyba strasznie sie męczą grając na swoich instrumentach. Czytałem, że starsze materiały są dużo lepsze więc może jeszcze kiedyś ich posłucham ale specjalnie na to nie czekam;]
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

03-06-2006, 11:45

[quote][i]Wysłane przez Block69[/i]
Ja miałem okazje usłyszeć jedynie Endtime Divine i nie dotrwałem do końca. Wynudziłem się jak nigdy, chłopcy chyba strasznie sie męczą grając na swoich instrumentach. Czytałem, że starsze materiały są dużo lepsze więc może jeszcze kiedyś ich posłucham ale specjalnie na to nie czekam;] [/quote]
Zmieniał się skład, zmieniały studia nagraniowe, i to słychać. Sam styl również drobne modyfikacje przechodził, ale lepsze te materiały, według mnie, nie są. Z drugiej strony, różnią się na tyle, że, mimo negatywnej reakcji na "Endtime...", mogłyby Ci się spodobać. Nie polecę żadnego konkretnego, bo nie mam faworytów w ich dyskografii, ale im dalej w przeszłość tym mniej z płyty o której piszesz słychać, więc raczej "Nord" niż cokolwiek innego. Tam grali bardziej (ob)leśnie, utwory były zdecydowanie bardziej rozbudowane, zróżnicowane; gitara akustyczna i te sprawy. Na ognisko się, w każdym razie, nie nadaje.
ODPOWIEDZ