OCCULT / LEGION OF THE DAMNED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

OCCULT / LEGION OF THE DAMNED

05-04-2007, 13:00

Ostatnio trochę wypłynęli (pewnie za sprawą koniunktury na Thrash), choć przez ponad dekadę grali dla niewielkiej grupki fanów (nie zaliczałem się do niej). Pierwszy raz zetknąłem się z tą nazwą dopiero pod koniec lat 90-tych za sprawą recenzji ich trzeciej płyty "Of Flesh And Blood". Panowie prezentują styl będący połączeniem wymienionego wcześniej gatunku z elementami Black (głównie na wczesnych wydawnictwach) i Death Metalu. Muzyka dość prosta, ale nie prostacka. Porównania do jakichś konkretnych zespołów mi się nie nasuwają, pewnie jestem za mało osłuchany.
Przez krótki czas darła tam japę jedna szkapa, która zdążyła zrobić krzywdę również kilku innym holenderskim zespołom. Na szczęście dostała kopa i wyleciała, bo jej charkoty tylko wkurwiały. Niestety poszła popsuć SINISTER, ale to inny temat.

Temat zakładam ponieważ w Mysticu pojawiły się ich albumy w bardzo atrakcyjnych cenach. Może ktoś się skusi. Polecam. Zwłaszcza "Elegy For The Weak".

Niedawno zmienili nazwę, ale nie wiem czemu, bo muzyka pozostała bez zmian.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
The Stoner King
rozkręca się

05-04-2007, 13:06

Nowy album Legion of The Damned zajebisty!Polecam wydanie z dvd,ktore jest tak obszerne,ze rownie dobrze mogloby sie ukazac osobno.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

05-04-2007, 13:09

Obejrzałem je u kumpla, całkiem fajne. Widać, że zespół się świetnie na żywo prezentuje.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
DCI Hunt

05-04-2007, 13:17

Stary Occult mnóstwo ok, nowszy Occult tak samo. Legion Of The Damned bardzo fajny. Miałem kiedyś jakis stary koncert Occult na VHS gdzie i Sephiroth i ta mała cipa mieli corpsepainty, a jednoz nich taka zbajerowaną białą koszulę z falbankami. Fajne to było ;)
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

05-04-2007, 13:35

Moja pierwsza styczność z OCCULT to "demo '93", po które sięgnąłem tylko dlatego, że to kapela kolesia z BESTIAL SUMMONING. Mimo, że OCCULT nie ma muzycznie nic wspólnego z BS, jednak walnęło mnie o glebę czystym, energicznym thrashem w stylu wczesnego Kreator / Sodom / Slayer.
Debiut ma kupę zajebistych riffów, ale kompletnie zjebane wokale (Sephiroth miał ponoć wówczas ostre zapalanie krtani czy płuc) i z dzisiejszej perspektywy broni się słabo. Potem było już tylko lepiej, ze świetnym "Elegy for the weak" na zwieńczenie kariery.
Legion of the Damned jeszcze nie słyszałem, ale postaram się szybko nadrobić
Aha, nie wiem jak pierwsze wydania, ale re-edycje "Prepare" oraz "Enemy" by Karmageddon Media są wybitnie nędzne.
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
DCI Hunt

05-04-2007, 13:37

[quote][i]Wysłane przez boroowa[/i]
Legion of the Damned jeszcze nie słyszałem, ale postaram się szybko nadrobić
[/quote]Praktycznie żadna różnica. Tak jakbyś słuchał godnego nastepcy "Elegy For The Weak". Jak Ci sie podobał ostatni Occult to bierz w ciemno.
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

18-06-2007, 20:49

Faktycznie jesli chodzi o Ocuult/Legion Of The Damned to roznicy nie ma zadnej moze z wyjatkiem brzmienia ktore obecnie niszczy. Jesli chodzi o koncerty to czysta masakra i brak litosci a kto byl na koncercie w Londynie to zobaczyl jak w trzy sekundy zniszczyli swoja muza dzieciaki z Watain podobnie jak Mongolowie Polakow pod Legnica. Absolutny kult i mus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gość

18-06-2007, 21:12

[quote][i]Wysłane przez Warcrimer[/i]
ta mała cipa mieli corpsepainty [/quote]

Ta mala cipa to Rachel :)
A na tej imprezie gral tez Desaster :)
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

18-06-2007, 23:05

occult rządził,LotD też dobre.Elegy 4 the weak!!!
Awatar użytkownika
Revenant
postuje jak opętany!

19-06-2007, 11:45

Znam tylko "Prepare To Meet Thy Doom" i zrobiła na mnie ta płytka całkiem niezłe wrażenie. Nic więcej nie słyszałem, chyba z tego powodu, że darł tam japę mój znienawidzony wokalista numer 1 - czyli Rachel Heyzer ;/ Warto zapoznać się z ich późniejszymi dokonaniami ?? Czy wokal Rachel skutecznie odstrasza od odsłuchu?
Obrazek
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

19-06-2007, 12:18

Occult zajebisty,Legion of..,zem nie slyszał niestety jeszcze,pewnie ok,jak ktos tu pisał,że muza się nie zmieniła..
Gość

19-06-2007, 19:23

Mystic ostatnio zrobil promocje (pewnie nadal trwa) w ktorej mozna kupic 3 plyty Occult. Kazda po 15zl
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

19-06-2007, 19:42

Które płyty,pierwsze trzy,czy jak?
Awatar użytkownika
Revenant
postuje jak opętany!

20-06-2007, 00:35

Ja właśnie znam i mam tylko debiut, chyba sobie będę musiał uzupełnić kolekcję, zwłaszcza dzięki tej promocji w Mystic. Choć fakt, że po debiucie śpiewała u nich Rachel skutecznie mnie odstrasza ...
Obrazek
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re:

29-10-2008, 11:13

Jaka idea przyświecała tegorocznemu wydaniu Occult - Elegy for the Weak z 2003 w zmienionej kolejności nagrań pod szyldem Legion of the Damned - Feel the Blade? 3 bonusowe kawałki (odrzuty)? Żeby chociaż jakiś remaster czy coś... Ktoś wie jak się chłopaki tłumaczyli z tej artystycznej potrzeby i o co poszło (poza oczywistą oczywistością)? Wiadomo, że 19 grudnia ma wyjść Legion of the Damned - Cult of the Dead...
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
DCI Hunt

Re:

29-10-2008, 11:26

4m pisze:Jaka idea przyświecała tegorocznemu wydaniu Occult - Elegy for the Weak z 2003 w zmienionej kolejności nagrań pod szyldem Legion of the Damned - Feel the Blade? 3 bonusowe kawałki (odrzuty)? Żeby chociaż jakiś remaster czy coś...
Niezła chamówa. Jak to zobaczyłem to mina mi zrzedła.
Maria Konopnicka pisze:Nie słyszałem niestety ich pierwszej płyty - druga rozpierdala na maksa. Proste, dość klasyczne granie - ale jednocześnie z ogromnym wykopem i energią, której brak u większości współczesnych kapel thrash metalowych.
Otóż to i do tego prawie same szlagiery jak "Infernal Wrath" czy tytułowy. Ciekawe co na nowej płycie wysmażyli.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re: Re:

29-10-2008, 11:34

Warcrimer pisze:
4m pisze:Jaka idea przyświecała tegorocznemu wydaniu Occult - Elegy for the Weak z 2003 w zmienionej kolejności nagrań pod szyldem Legion of the Damned - Feel the Blade? 3 bonusowe kawałki (odrzuty)? Żeby chociaż jakiś remaster czy coś...
Niezła chamówa. Jak to zobaczyłem to mina mi zrzedła.
"Dostajemy dużą ilość wiadomości e-mail od fanów, którzy ciągle pytają nas o "nowy album", dlatego odpowiadamy: nie, to nie jest nowy album tylko reedycja, na którą zdecydowaliśmy się z prozaicznego, finansowego powodu. Wielu z was myśli pewnie, że wzięliśmy kilka starych utworów Occult żeby nagrać je ponownie, ale to nie do końca tak. "Feel The Blade" to album, który Occult wydała w 2004 roku pod nazwą "Elegy For The Weak". Jako zespół uważamy, że ta płyta wyjątkowo przynależy do kategorii, w której funkcjonuje Legion Of The Damned. Oprócz zremasterowanych nagrań "Feel The Blade" zawierać będzie 2 nowe kawałki i utwór tytułowy, plus 127 minutowy bonus w postaci DVD. Krążek pojawi się w 3 wersjach: zwykłej, limitowanej digipack z DVD oraz ekskluzywnej edycji w ograniczonym nakładzie 1000 egzemplarzy, które będą dostępne wyłącznie za pośrednictwem Amazon.com. Cieszymy się, że "Elegy For The Weak" ponownie ujrzy światło dzienne i w końcu każdy będzie mógł ją mieć. Poza tym z chwilą, gdy te utwory zostaną wcielone w szeregi Diabelskich Legionów będziemy mogli je znowu grać na koncertach."

No i znalazłem. Hmmm, albumy dzielą jakieś 4 lata - jeżeli nawet remaster to niesłyszalny...
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
DCI Hunt

Re: OCCULT / LEGION OF THE DAMNED

29-10-2008, 11:48

Cóż, ja zawsze wychodziłem z założenia, że nikt mi takich rzeczy kupować nie każe. Z drugiej strony jak ktoś nie ma pierwotnej wersji, a za podobna cenę może łyknąć CD + DVD...
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

29-10-2008, 13:09

nie wiem w jakim to wyszło nakładzie ale generalnie to IMHO chodzi o czysty zabieg prawny a nie o to żeby na chama wyciagnąć od ludzi kasę
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
DCI Hunt

29-10-2008, 13:10

Olo pisze:nie wiem w jakim to wyszło nakładzie ale generalnie to IMHO chodzi o czysty zabieg prawny
Fakt, nazwy też nie zmienialiby ot tak sobie po tylu latach używania szyldu Occult.
ODPOWIEDZ