TRANSGRESSOR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
KAKAESIAK
rasowy masterfulowicz

TRANSGRESSOR

14-01-2008, 10:43

Słuchałem sobie ostatnio ich jedynej płytki "Ether For Scapegoat" i doszedłem do wniosku że jest to troche nie takt ze o takiej kapeli nie ma tematu, tym bardziej że ta płytka rozpierdoliła mnie na strzępy, miazg, wolne cięzkie jak skurwysyn kawałki, niski wokal i teksty o miłości do dziewczyny, jedyny minus to taki że panowie śa kitajcami ale i to mozna przeżyć 8)
Aha dwóch ziomali z Transgressor gra teraz w kapeli o romantycznej nazwie Anatomia, zna ktoś , może poleca ?
Komentarze odnośnie obydwu kapel mile widziane :wink:
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

14-01-2008, 14:47

Transgressor zajebisty! To co lubie w Death metalu tamtych lat,grobowy wokal,gitary ciezkie jak sto walców spadajacych z Mount Everest ,trupy,brud i arghhh.Nie przeszkadza mi to,ze sa z Japonii,dla mnie mogliby byc i z Bangladeszu jakby grali tak zacnie,Anatomia nie slyszałem.W podobnym klimacie troche gra w Japonii kapela Coffins,polecam miłosnikom walców i grobów hehe.
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

14-01-2008, 21:37

Anatomia jest zdecydowanie zajebista!Nie spiesza sie za bardzo ale klimat jaki tworza jest kapitalnie zatechly.Co do Transgressor zgadzam sie z powyzszymi opiniami.Wielka szkoda, ze odeszli w niebyt(choc moze dzieki temu jest Anatomia). Nie slyszalem jeszcze Coffins-ale zamowilem dwie ich plyty wiec na pewno ich sprawdze.
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

15-01-2008, 13:54

"Ether for Scapegoat" sra do oka, dobry sztaf.
DCI Hunt

17-01-2008, 14:36

"Ether For Scapegoat" bardzo bardzo dobry. Jakiś czas temu udało mi się łyknąć CD za jakieś 30zł na allegro (chyba nawet nikt nie licytował). Anatomii jeszcze nie słyszałem, ale przy okazji zakupię.
DCI Hunt

Re: TRANSGRESSOR

27-04-2012, 01:31

Z racji tego, że grobowy, walcowaty death metal jest dziś znacznie bardziej popularny niż 4 lata temu napisałem ten bezsensowny post żeby odkurzyć temat i zachęcić kogoś do zapoznania się z zajebistym "Ether For Scapegoat". Elo.
Awatar użytkownika
metalized
weteran forumowych bitew

27-04-2012, 03:10

Czuję się zaproszony do liźnięcia tegoż. Dobrych nazw nigdy za wiele!!!
P.J.E.C.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

27-04-2012, 07:16

Niedawno przypomniałem sobie "Ether for Scapegoat" i składak ze świetną demówką i wciąż bardzo dobrze się tego słucha. Bardzo fajny death metal z charakterystycznym klimatem. Na fali entuzjazmu próbowałem też po raz kolejny przekonać się do Anatomia, ale to już niestety nie to.
Awatar użytkownika
night_goat
zaczyna szaleć

27-04-2012, 12:29

była jakaś reedycja tej płytki w ogóle? bo ileż można z cd-r jechać, a pierwszego bicia jakoś nie spotykam ;)
Hide behind your crosses
Throw your holy water
Recite your senseless verses
Let the darkness hour turn
When witches burn
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

24-08-2012, 19:21

Paręnaście lat temu, w czasach kiedy jeszcze płyty były dobrem luksusowym, a kasety przegrywało się częściej niż kupowało je na oryginalnych nośnikach, jakiś dobry człowiek mi przegrał "Ether..." TRANSGRESSOR. Pamiętam niewiele. Znaczy tyle, żeby stwierdzić jedno - byłem ze wszech miar ukontentowany zawartością nośnika o marnej jakości. Niestety, chciałem się podzielić moją ekstazą z kimś innym i użyczając taśmy sam sobie strzeliłem w stopę, bo nigdy jej już nie dostałem z powrotem. Jebał pies, kimkolwiek ten delikwent był. Parę lat później Piotr Huzar (pamięta go ktoś? :-) ) wyzbywał się kompilacji "Recollected Limbs". No i szczęście w nieszczęściu - kiedy miało dojść do wymiany środków pieniężnych na towar okazało się, że zawiera sporawo rys, więc odda mi ją za friko. Rysy okazały się nie na tyle groźne, żeby to miało przeszkadzać w słuchaniu. Jednak zawarte tam 2 numery z debiutu Japońców to takie średnie zadośćuczynienie za taśmę, która przepadła, a demówki - co tu dużo nie mówić - nie należały do tak udanych materiałów jak "Ether for Scapegoat". Musiało minąć te parę lat, aż w końcu dzięki uprzejmości jednego z użytkowników Masterfula (któremu jeszcze raz podziękuję) udało mi się za sympatyczną cenę dorwać upragnionego rara. TO JEST TO. Nie wiem co można więcej powiedzieć, bo jakiekolwiek próby porównywania są takie trochę z dupy biorąc pod uwagę rok wydania tego i tamtejsze realia. Na tej płycie właśnie jest zawarta definicja death metalu, który lubię - chwilami powoli, chwilami szybciej, ale bez próby doganiania promieni słonecznych. Te przepiękne zwolnienia w tle z syntezatorami (tak, kiedyś można było nagrać płytę death metalową z symbolicznym użyciem Casio i nikt nikogo o pedalstwo nie posądził) wręcz przywodzą mi na myśl Mystifier z "Goetia", a nad tym wszystkim unosi się duch Incantation. Niesłusznie zapomniana kapela, która naprawdę broni się po tylu latach. W dobie wydawania reedycji powinni się wziąć przede wszystkim za przypominanie młodzieży o takich korzeniach (a nie mocno średnim Depravity, na ten przykład). Gdyby istniał elementarz death metalu to TRANSGRESSOR zająłby tam na pewno zaszczytne miejsce w roli autorytetu, który znać należy.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Paysage d'Hiver
w mackach Zła

24-08-2012, 23:02

Nie inaczej.
Awatar użytkownika
Lykantrop

24-08-2012, 23:51

Obok Sabbat to chyba jedyna kapela z tego regionu, którą bardziej niż lubię. No i kolejny dowód na to, że Cyber Music nie wydawali rzeczy słabych. :-) Pamiętam, że 10 lat temu Tomasz za sprawą TBT chciał trochę wybudzić polaków biedaków cebulaków z letargu i zapoznać ich z Transgressor za pośrednictwem "Recollected...", ale na marne. Co do reedycji to wiem, że była w planach Weird Truth, ale jak wiadomo - pomysł zdechnąć musiał, bo kitajce zniknęli z rynku. Prać się na "Ether for Scapegoat"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Mistrz
postuje jak opętany!

24-08-2012, 23:57

"Ether for Scapegoat" w pizduncję dobry album. Słuchałem go może przez miesiąc jakieś 4 lata temu ale jeden riff do dziś mi po głowie chodzi.
Awatar użytkownika
Lykantrop

25-08-2012, 10:59

Niech zgadnę, kawałek "Whiteness" i to zwolnienie co wchodzi ok. 3:40? Ten motyw jest obłędny. No po prostu idealny soundtrack do otwieranych bram piekła.
Awatar użytkownika
Mistrz
postuje jak opętany!

25-08-2012, 15:08

Sprawdziłem na YT - świetny motyw, ale to nie o to mi chodzi. Posiadam ten album jedynie na kasecie, której nie mam obecnie przy sobie, więc pobieżnie "przewertowałem" kawałki na YT i znalazłem - oczywiście w ostatnim kawałku do którego zajrzałem. "Immense Extinction", zwolnienie po 5:46. Miazga.
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

11-06-2015, 19:01

https://iliveforonedollaraday.wordpress ... pegoat-cd/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pieczę już pupka? To bdb.
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

19-05-2023, 20:01

Gamvetta, czyli pre-Transgressor savagely rough and awkward grinding death/thrash inferno!
The first band of Takashi Tanaka (Transgressor, Necrophile, Anatomia etc.)
Two ultra rare demo/rehearsals
+ bonus CD with soundboard live recordings
Insert with photos, scans of the original tapes and biographical notes by Takashi Tanaka
Limited edition of 300 copies, first 100 on colored vinyl
Out in May 2023 on F.O.A.D. Records
bartwa

19-05-2023, 20:13

Ciekawe czy są Japońce, które wykorzystują motyw swoich potworów jak godzilla czy gamera w metalu?
Awatar użytkownika
Pukajacy Bob
zaczyna szaleć

19-05-2023, 21:21

SODOMOUSE pisze:
19-05-2023, 20:01
Gamvetta, czyli pre-Transgressor savagely rough and awkward grinding death/thrash inferno!
The first band of Takashi Tanaka (Transgressor, Necrophile, Anatomia etc.)
Two ultra rare demo/rehearsals
+ bonus CD with soundboard live recordings
Insert with photos, scans of the original tapes and biographical notes by Takashi Tanaka
Limited edition of 300 copies, first 100 on colored vinyl
Out in May 2023 on F.O.A.D. Records
oooooooooooooooo zajebiscie!
Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal
Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal Black Metal
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

13-07-2023, 18:58

Obrazek
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
ODPOWIEDZ