SOLSTAFIR
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- grot
- weteran forumowych bitew
Re: Solstafir
Czemu, bardzo lubię ten materiał. Dawni wikingowie przerzucają się na granie bardziej rockowe i psychodeliczne - ja to kupuję.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
- O, czym się zajmuje?
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
podepnę się pod temat i jeśli admini mogą niech wrzucą go do właściwego wątku:

Sólstafir - Köld
Właśnie słucham sobie tego czegoś. Gdzie ten "black metal progressive" ja sie pytam? Ja tutaj słysze dużo zapożyczeń z The Sisters Of Mercy, troche skowyczeń, "młodzieżowego" darcia ryja, troche shoegaze'owych klimatów. Mnie to do końca nie podchodzi, ale jeszcze chwile posłucham. Niektórym pewnie się spodoba. Wyrazicie swoją opinię?

Sólstafir - Köld
Właśnie słucham sobie tego czegoś. Gdzie ten "black metal progressive" ja sie pytam? Ja tutaj słysze dużo zapożyczeń z The Sisters Of Mercy, troche skowyczeń, "młodzieżowego" darcia ryja, troche shoegaze'owych klimatów. Mnie to do końca nie podchodzi, ale jeszcze chwile posłucham. Niektórym pewnie się spodoba. Wyrazicie swoją opinię?
Coś tam było! Człowiek!
- grot
Nowej jeszcze nie przesłuchałem w całości, ale poprzednie dokonania bardzo lubię. I nawet to "młodzieżowe darcie ryja" i warkoczyki basisty mnie nie odstraszają
Jest rock, jest czad, jest przestrzeń, jest klimat. Echa post-metalu czy post-rocka dodają tylko smaczku. Brzmi to fajnie i ma swój charakter.

- O, czym się zajmuje?
- O, czym się zajmuje?
- Krek
- rozkręca się
album roku naturalnie 

takgrot pisze:Nowej jeszcze nie przesłuchałem w całości, ale poprzednie dokonania bardzo lubię. I nawet to "młodzieżowe darcie ryja" i warkoczyki basisty mnie nie odstraszająJest rock, jest czad, jest przestrzeń, jest klimat. Echa post-metalu czy post-rocka dodają tylko smaczku. Brzmi to fajnie i ma swój charakter.
- Brązowy Jenkin
- w mackach Zła
Zajebisty klimat ma Kold. Wielowymiarowa i ambitna muzyka może trochę inspirowana Primordial czy w mniejszym stopniu późnym Enslaved. Plus oczywiście sporo własnej inwencji. Słucham od dwóch dni i przestać nie mogę. Najbardziej zrył mi głowę Pile Rider.
- Adrian696
- zahartowany metalizator
wreszcie jakis głos rozsadku - bo juz myslalem ze tylko ja jestem tym zaczarowany...Major pisze:Zajebisty klimat ma Kold. Wielowymiarowa i ambitna muzyka może trochę inspirowana Primordial czy w mniejszym stopniu późnym Enslaved. Plus oczywiście sporo własnej inwencji. Słucham od dwóch dni i przestać nie mogę. Najbardziej zrył mi głowę Pile Rider.
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Z płyt słyszałem tylko jedynkę, a potem widziałem ich na pewnym festiwalu w Niemczech i to co tam grali wydawało sie bardzo ciekawe. Nawet ktoś wymienił się z nimi na ich drugi CD, ale jak puściliśmy w drodze powrotnej w busie to stwierdziliśmy, że fajne, ale do picia się nie nadaje. W tego co wyżej przeczytałem bardzo chętnie posłucham nowej płyty.
- grot
Mocna rzecz ta nowa płyta, podoba mi się nawet bardziej niż "Masterpiece Of Bitterness". Mam nadzieję, że tym razem dystrybutor jakiś się znajdzie i nie będę miał takich problemów z kupnem "Köld" jak z poprzednią.
- O, czym się zajmuje?
- O, czym się zajmuje?
- Krek
- rozkręca się
słucham od dwóch dni non stop praktycznie i jestem rozjebany, przemistrz
Poprzednia ich plyta troche mnie wynudziła, nawet nie wiedzialem że tak szybko wydali kolejną. Z tego co zamieścili na myspace to rzeczywiscie - bardzo zajebiste granie, trzeba bedzie sprawdzic calosc
-
- rasowy masterfulowicz
Ja po pierwszych dwóch odsłuchach odłożyłem, nie podoba mi sie 

- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Właśnie sobie przesłuchuję ten materiał i powiem jedno ... jestem kupiony. :)Major pisze:Zajebisty klimat ma Kold. Wielowymiarowa i ambitna muzyka może trochę inspirowana Primordial czy w mniejszym stopniu późnym Enslaved. Plus oczywiście sporo własnej inwencji. Słucham od dwóch dni i przestać nie mogę. Najbardziej zrył mi głowę Pile Rider.
Cholernie mi się podoba, słucham po raz trzeci...
Muszę się zapoznać ze wcześniejszymi, bo jakoś przechodziłem obok tego zespołu nie wiedzieć czemu.
Ja również. :)Warcirmer pisze:Miałem dzisiaj okazję przesłuchać ten album i pierwsze wrażenie bardzo dobre. Na tyle dobre, że poważnie zastanawiam się nad kupnem.
- gelO
- rasowy masterfulowicz
Bardzo dobra płyta, są gdzieś słyszalene echa wspomnianego gdzieś Primordial. Które to te młodzieżowe śpiewy, bo coś wyłapać nie mogę 

- 4m
Nie spodziewałem się tego, ale Kold bardzo mi się spodobał
Zajebisty klimat, raz za razem echa wczesnych lat 80-tych. Z niecierpliwością czekam na zachód słońca - w czerwonych promieniach ta muzyka zabrzmi naprawdę pięknie 
No i zabrzmiała pięknie
Pierwsze 4 kawałki są po prostu doskonałe. Prawie 33 minuty, które do tego momentu zapewniły Kold miejsce w pierwszej piątce płyt tego roku. Piąty numer niestety okazał się tragiczny, a szósty też sporo gorszy od tych z pierwszej połowy płyty. Siódmy tylko dobry, a kończący płytę ósmy dobry z minusem, w porównaniu do rewelacyjnych kawałków 1-4. Eksperymentalnie słucham właśnie płyty z pominięciem 5 i 6 kawałka - 50 minut bardzo dobrej muzyki. Czasami mniej to więcej. Największym plusem zespołu jest sekcja rytmiczna, która dosłownie dodaje muzyce skrzydeł post-punkową i blackową motoryką. Tego po prostu trzeba posłuchać
Wokale też robią wrażenie, z odpowiednią siłą dostajemy to co gościowi w serduchu/płucach siedzi. Szczególnie ulubione kawałki to tytułowy Kold i Pale Rider. I tylko trochę szkoda, że rewelacyjny poziom pierwszej połowy nie został utrzymany w drugiej, ale przecież nikt siłą nie zmusza do słuchania całości 

No i zabrzmiała pięknie

from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
and the thought
and the chaos
that free the form
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
jakos nigdy mi nie podeszli panowie w kapeluszach
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Całkiem fajne to, ale spokojnie mogli się w godzinie zamknąć z tym materiałem...kregozmyk pisze:
Svartir Sandar [October 14th, 2011]
Disc 1 "Andvari":
1. Ljós í Stormi
2. Fjara
3. Þín Orð
4. Sjúki Skugginn
5. Æra
6. Kukl
Disc 2 "Gola":
1. Melrakkablús
2. Draumfari
3. Stinningskaldi
4. Stormfari
5. Svartir Sandar
6. Djákninn
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Pöstmörtem
- postuje jak opętany!
Re: SOLSTAFIR
nie mam siły się za to zabierać. pobieżnie przesłuchałem kilka utworów, to jakiś rock jest, nie mam klimatu na takie granie.