CRIMSON RELIC

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Sineater
postuje jak opętany!

CRIMSON RELIC

23-12-2008, 23:46

Chyba każdy miłośnik grobowego, walcowatego death metalu zna zespół Divine Eve, twórców kapitalnego MCD "As the angels weep". Pod koniec 1994 lub w 1995 zespół ten się rozpadł, chyba w średnio sympatycznej atmosferze. Ich gitarzysta i wokalista - Xan Hammack następnie założył sobie pospołu z perkusistą niemniej kultowego Morgion - Rhettem Davisem zespół Crimson Relic; pod tym szyldem wydali jeden album - "Purgatory's Reign" w 1996. Jest to pozycja o której nie pamięta w tej chwili chyba nikt, konsekwentnie pomijana we wszystkich dyskusjach, podsumowaniach i tak dalej. To wielki błąd! "Purgatory's Reign" to jedna z najciekawszych płyt jakie wydały z siebie Stany Zjednoczone. W porównaniu do Divine Eve jest nieco szybsza, ale dalej głównym punktem odniesienia jest Celtic Frost; poza tym riffy czasem jak z najlepszych płyt Massacra czy jedynki Merciless; kapitalne, bardzo naturalne brzmienie, wokale przypominające trochę Dona z Nunslaughter. Największe wrażenie wywierają riffy, które sa bardzo oryginalne; nie mają nic wspólnego z odgrywaniem standardów albo kradzieżą z Hellhammer oraz klimat całości, który może konkurować z samym "To Mega Therion". Jak juz pisałem to pozycja nawet lepsza niż Pentacle. Polecam!!
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

Re: CRIMSON RELIC

23-12-2008, 23:52

"Purgatory's Reign" chyba nawet bardziej mi sie podoba od DIVINE EVE. Dla fanów death/doom jest to pozycja obowiązkowa.
PENIS METAL
Sineater
postuje jak opętany!

23-12-2008, 23:53

Szczerze się przyznam, że jak uwielbiam Divine Eve tak mi też się bardziej podoba Crimson Relic.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

23-12-2008, 23:54

Na pewno kilka osób pamięta. O ile się nie mylę wyszło to nawet na licencyjnej kasecie swego czasu. Niezbyt mi to wtedy podeszło, ale teraz może byłoby inaczej. O wiele lepie kojarzę wspomniany Divine Eve, ich demówka od czasu do czasu trafia do mojego magnetofonu ;)
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

23-12-2008, 23:57

ultravox pisze:O ile się nie mylę wyszło to nawet na licencyjnej kasecie swego czasu.
Wyszło, wyszło bo właśnie mam przegrywke z tej kasety.
PENIS METAL
Sineater
postuje jak opętany!

23-12-2008, 23:58

Obrazek

To? Bardzo chętnie odkupię. Mogę np. zapłacić i nie wiem, bonusowo np. przegrać składaka "upon these ashes scorn the world"...
Awatar użytkownika
Set
postuje jak opętany!

24-12-2008, 00:04

Tą kasetkę to i ja sam chętnie bym nabył. D.E. znam tylko z wywiadu w Infernal Death, muzy nic, pozostałych wymienionych również :(
NECRO SKINS SOCIETY
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

24-12-2008, 00:05

Sineater pisze:Obrazek

To? Bardzo chętnie odkupię. Mogę np. zapłacić i nie wiem, bonusowo np. przegrać składaka "upon these ashes scorn the world"...
Kiedyś rozprowadzało to Infernal distro i z ich pieczątką mam to demko. Tak czy siak raczej nie sprzedaje rzeczy, które mi się podobają.
Sineater
postuje jak opętany!

24-12-2008, 00:11

Set pisze:Tą kasetkę to i ja sam chętnie bym nabył. D.E. znam tylko z wywiadu w Infernal Death, muzy nic, pozostałych wymienionych również :(
Divine Eve niedawno (w tamtym chyba roku) wypuściło składaka (chyba z okazji reaktywacji - zespół znowu działa!) zawierającego mini album "as the angels weep" (którego zawartość jest chyba tożsama z demem, którego okładka jest wyżej), materiał promo, kawałek ze składanki Nuclear Blast i cover Celtic Frost - czyli cały materiał jaki Divine Eve wydało. Bardzo polecam. Z resztą MCD warto nabyć też swoją drogą bo jest fajnie wydane i ma super okładkę Bosha. Z resztą posłuchać można w necie, bo mają nawet myspace.
Crimson Relic to raczej rzadka pozycja, chociaż jak się pojawia na allegro to schodzi tanio i cieszy się minimalnym zainteresowaniem. Również bardzo polecam.
Awatar użytkownika
Set
postuje jak opętany!

24-12-2008, 00:14

Się poszuka. Wiem, że Przemo to miał ale jakoś zawsze coś innego brałem, i D.E. po prostu mi skiełzło.
NECRO SKINS SOCIETY
Sineater
postuje jak opętany!

24-12-2008, 00:18

Na pewno tę składankę miał Radek Szastok. Pierwsze wydanie "as the angels weep" z resztą też (43zł bodaj).
Awatar użytkownika
Set
postuje jak opętany!

24-12-2008, 00:23

Dzieki
NECRO SKINS SOCIETY
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

24-12-2008, 01:34

z chęcią bym posłuchał.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

24-12-2008, 15:04

no i posłuchałem. niezłe, ale bez żadnej rewelacji. wokal nieco psuje całość - nie to, że jakiś irytujący jest, po prostu nic nie wnosi i się z muzyką jakoś specjalnie nie komponuje. irytują za to koślawe solówki. generalnie to odbieram to podobnie, jak mini Divine Eve... no i powiem tak, jak mowa o amerykańskim Celtic Frost worship, to bardziej podoba mi się i Usurper i Scepter i High On Fire (trójka) i Lair Of The Minotaur.
Sineater
postuje jak opętany!

24-12-2008, 15:54

Koślawe solówki dodają tej płycie wielkiego uroku, szczególnie w kawałku "the lust primeval" - trzy koślawe solówki pod rząd. Wokale są bardzo przyjemne. Usurper jest super, ale produkcję mają zawsze wybitnie nieadekwatną do muzyki; Scepter też uwielbiam, ale to momentami bardziej Motorheadzik niż Celtic. Crimson Relic jest natomiast w najlepszych tradycjach epickiego "to mega therion", moim zdaniem mało kto by się jarał średniawym "monotheist", gdyby ta płyta była szerzej znana...
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

24-12-2008, 20:05

Sineater pisze:Koślawe solówki dodają tej płycie wielkiego uroku, szczególnie w kawałku "the lust primeval" - trzy koślawe solówki pod rząd. Wokale są bardzo przyjemne. Usurper jest super, ale produkcję mają zawsze wybitnie nieadekwatną do muzyki; Scepter też uwielbiam, ale to momentami bardziej Motorheadzik niż Celtic. Crimson Relic jest natomiast w najlepszych tradycjach epickiego "to mega therion", moim zdaniem mało kto by się jarał średniawym "monotheist", gdyby ta płyta była szerzej znana...
dziś jest Boże Narodzenie a nie Prima Aprilis :lol:
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

24-12-2008, 23:55

twoja_stara_trotzky pisze:
Sineater pisze:Koślawe solówki dodają tej płycie wielkiego uroku, szczególnie w kawałku "the lust primeval" - trzy koślawe solówki pod rząd. Wokale są bardzo przyjemne. Usurper jest super, ale produkcję mają zawsze wybitnie nieadekwatną do muzyki; Scepter też uwielbiam, ale to momentami bardziej Motorheadzik niż Celtic. Crimson Relic jest natomiast w najlepszych tradycjach epickiego "to mega therion", moim zdaniem mało kto by się jarał średniawym "monotheist", gdyby ta płyta była szerzej znana...
dziś jest Boże Narodzenie a nie Prima Aprilis :lol:
Ale przeciez to prawie to samo :wink:
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

28-12-2008, 00:23

Posłuchałem tego. Nie jest źle. Oczywiście nie ma szczególnego powodu dla istnienia takich zespołów i płyt, tym bardziej, że podobne rzeczy nagrano już milion razy z większym autentyzmem, ale.... jak już puściłem, to sobie leciało i nawet nie chciało mi się wyłączać. Za mało grobowej stęchlizny w tym materiale, za dużo melodii, ale jest też pewien plus: całość zyskuje odrobinę "epickiego" posmaku. Nie mam też negatywnych odczuć, co do rzekomo "koślawych" solówek (jak po kulcie Bathory można się czepiać jakiejkolwiek "koślawości" w metalu - szczególnie solówek?).
Co by nie mówić, mając na półce Asphyx, Cianide, czy inne klasyki doom/death nie będę za często odpalał Crimson Relic. A przy "Monotheist" tej płyty w ogóle nie widać, nawet jeśli się dysponuje mikroskopem elektronowym.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Set
postuje jak opętany!

29-12-2008, 16:18

Właśnie odsłuchuję "purgatory's reign", jest bardzo fajnie i miło. Pasuje mi nawet wokal :D
NECRO SKINS SOCIETY
ODPOWIEDZ