SCORN

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: SCORN

10-04-2009, 08:24

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

A poważnie - Maria, co tak horyzonty poszerzasz :D?

Do tematu - Evanescence, Plan B i Stealth uwielbiam. Za tymi "gitarowymi" specjalnie nie przepadam.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

10-04-2009, 08:50

Morph pisze:Za tymi "gitarowymi" specjalnie nie przepadam.
Bój się boga, Morph !!!!

"Vae Solis" to nie tylko jeden z najlepszych Scornów, ale też jedna z najlepszych płyt rocka industrialnego. Dla mnie to poziom "Streetcleaner".
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-04-2009, 10:10

a nie było już tematu o Scorn? :lol:

no nie wiem, co napisać... głupio tak trochę pisać w temacie zakładanym przez Marię... tym bardziej, że jak prałem podobnymi wynalazkami, to się nawet nie zainteresował... więc krótko - HARRIS GENIUSZEM JEST.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-04-2009, 10:44

ja czekam na temat Marii o VDGG i Hammillu :lol:
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-04-2009, 10:46

Morph pisze:ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

A poważnie - Maria, co tak horyzonty poszerzasz :D?

Do tematu - Evanescence, Plan B i Stealth uwielbiam. Za tymi "gitarowymi" specjalnie nie przepadam.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

fajne jest to "przypominam", jak mozna przypominac cos czego sie nie znalo :D :D

czekamy na tematu o Godflesh, Loop, GGFH :D :D

ahahaha ale sie usmialem :D
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

Re:

10-04-2009, 10:49

longinus696 pisze:
Morph pisze:Za tymi "gitarowymi" specjalnie nie przepadam.
Bój się boga, Morph !!!!

"Vae Solis" to nie tylko jeden z najlepszych Scornów, ale też jedna z najlepszych płyt rocka industrialnego. Dla mnie to poziom "Streetcleaner".
Ależ ja generalnie jestem ignorantem 8)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-04-2009, 10:51

przyznaj się Morph, nie przepadasz za gitarowym Scornem, bo nie ma tam treści pedofilskich - ha! rozgryzłem cię!
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

10-04-2009, 10:56

twoja_stara_trotzky pisze: więc krótko - HARRIS GENIUSZEM JEST.
Ja myślę, że jest to jeden z najbardziej wszechstronnych muzyków XX / XXI wieku. Rozpiętość estetyczna gatunków, w których się poruszał lub nadal porusza jest tak rozległa, że można by nią obdarować kilku innych muzyków. Przy tym wszystkim, czego się nie tknął to zrazu wytyczał w tym nowy kierunek. Nie lubię się powtarzać albo nadużywać pewnych porównań, ale tym razem sobie pofolguję - jak Reifert to Midas death metalu, tak Mick Human Tornado Harris jest Midasem (i zarazem kameleonem) muzyki w ogóle. Kocham tego gościa, każda jego płyta to gwarancja permanentnej jazdy - nieważne czy z pogranicza ciszy i słyszalnego dźwięku czy totalnego łomotu i chaosu. GENIUSZ.

jeszcze mała wyliczanka
From Enslavement To Obliteration to najlepsza płyta grind corowa jaką znam
Vae Solis (żeby nie było że piszę nie na temat) to najlepsza płyta z metalem industrialnym jaką znam
Cold Summer to najlepsza płyta ambientowa jaką znam
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-04-2009, 11:08

Vae Solis to najlepsze South of Heaven jakie znam
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-04-2009, 11:15

znam tylko Vae Solis, jestem pozerem

btw rozpierdala mnie ta plyta, a najbardziej On Ice
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-04-2009, 11:17

mria, a zapoznałeś się już z God, Ice i Techno Animal? :lol:
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

10-04-2009, 11:38

twoja_stara_trotzky pisze:mria, a zapoznałeś się już z God, Ice i Techno Animal? :lol:
Daj spokój, chcesz go zabić ?

A skoro już weszliśmy w wyliczanki to moje top 3 Scorna:
- "Vae Solis"
- "Evanescence"
- "Plan B"

Trochę mnie denerwuje, że ostatnie albumy to praktycznie wałkowanie schematów z "Plan B". Spodziewałem się dalszych poszukiwań i nowych aberracji dźwiękowych, ale chyba Harris znalazł sobie przystań.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

10-04-2009, 12:31

a ja już kiedyś pisałem - Scorna łykam w całości, ten zespół nie nagrał nawet średniej płyty. wszystkie są bardzo dobre / znakomite / zajebiste.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-04-2009, 12:59

twoja_stara_trotzky pisze:przyznaj się Morph, nie przepadasz za gitarowym Scornem, bo nie ma tam treści pedofilskich - ha! rozgryzłem cię!
Wolę tego "subwooferowego" Scorna bo ich pierwszą płytą, którą poznałem był "Plan B" i mnie te zejścia na próg słyszalności po prostu urzekły. Dlatego _DLA_MNIE_ Plan B, Logghi Barogghi, Stealth >>>> Vae Solis.
Awatar użytkownika
Skaut

10-04-2009, 22:49

"Vae Solis"
"Colossus"
"Plan B"
"Stealth"

te znam i wszystkie cenię, ale gdybym miał wybrać tą jedną, jedyną to jednak postawiłbym na "Vae Solis" - pomimo długości albumu nie zmieniłbym tam ani sekundy. Wszystko po prostu ładnie "zgrzyta", mieli i wypluwa z siebie tony industrialnego żelastwa.

Pytanie do znawców, bo jakoś nigdy za bardzo nie interesowałem się PainKiller i Lull. Od czego warto zacząć i czy wszystkie albumy są godne obadania?
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

Re: Re:

11-04-2009, 10:16

Drone pisze:
Skaut_Kwatermaster pisze:"Vae Solis"
Pytanie do znawców, bo jakoś nigdy za bardzo nie interesowałem się PainKiller i Lull. Od czego warto zacząć i czy wszystkie albumy są godne obadania?
Wszystkie są jak najbardziej godne polecenia. Najlepiej poznawać chronologicznie.
Jeśli chodzi o PAINKILLER, to polecam zdobyć piękne 4-płytowe wydanie z TZADIK, gdzie oprócz albumów jest zapis koncertów.

taaak, tylko zaznaczyć trzeba, że w wypadku Painkiller na każdym krążku należy spodziewać się czegoś innego. ja na przykład najbardziej lubię iście grobowe, bagienne Execution Ground.
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

11-04-2009, 10:23

ja bym zaczął słuchanie Painkiller od Naked City, żeby się trochę zmiękczyć i otworzyć :wink:
później wchodzi jak w masło
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

11-04-2009, 10:40

Bonny pisze:ja bym zaczął słuchanie Painkiller od Naked City, żeby się trochę zmiękczyć i otworzyć :wink:
później wchodzi jak w masło
ja bym odwrotny kierunek jednak polecał. dla mnie Naked City jest cięższe gatunkowo, że tak się wyrażę ;)
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re: Re:

11-04-2009, 10:44

twoja_stara_trotzky pisze:
Drone pisze: Jeśli chodzi o PAINKILLER, to polecam zdobyć piękne 4-płytowe wydanie z TZADIK, gdzie oprócz albumów jest zapis koncertów.
taaak, tylko zaznaczyć trzeba, że w wypadku Painkiller na każdym krążku należy spodziewać się czegoś innego. ja na przykład najbardziej lubię iście grobowe, bagienne Execution Ground.
Dokładnie, Execution Ground ponad wszystko. Drone bardzo dobrze radzi, tylko małe ale - nie koncertów, lecz koncertu, wydanego wcześniej Live In Osaka 1994. Jeżeli chodzi o oficjalne wydania Painkiller w boksie nie ma więc tylko trzech koncertówek (lepszych niż Osaka): Rituals: Live in Japan, Talisman: Live in Nagoya oraz rocznicowej 50th Birthday Celebration Vol. 12 - Painkiller. W boksie czy oddzielnie - przesłuchać warto ;)

Bonny, ale Naked City to inna bajka i poza Zornem zupełnie inni muzycy (poza tym, że wokal Boredomsów pojawia się gościnnie tu i tam na Live In Osaka Painkillera). Oczywiście Naked City też trzeba przesłuchać, zaczynając od John Zorn - Naked City :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

09-05-2009, 03:22

Drone pisze:
"Total Station" to najlepsze "Perdition City", jakie znam.
problem w tym, że Total Station jest wcześniejsze o jakieś 3 lata :wink:
ODPOWIEDZ