14-02-2006, 16:13
[quote][i]Wysłane przez Set[/i]
znam tylko "reclaim",jest git,zwlaszcza come damnation uh,leb urywa.swojądrogą...przypomni mi ktos o co chodzi z tym smokiem Kalessinem?koles to tlumaczylw jednym nrze Sadistic,ale gdzies mi go wjebalo(-: [/quote]
[quote][i]Wysłane przez sveneld[/i]
Kalessim to postać z trylogii"Ziemiomorze" Ursuli K. le Guin, pojawia się chyba w "Najdalszym brzegu". [/quote]
tetralogii. cykl ma cztery czesci.
[i]Przed nimi z morza wyrastala wyspa, przypominajaca wysoka wieze. Jej czarne urwiska tworzyly szeregi wysokich bryl, czy raczej polaczonych ze soba kolumn, prostych i gladkich, wznoszacych sie na trzysta stop wprost ze wzburzonej wody.
- Oto Twierdza Kalessina - oznajmil mag. - Tak nazwaly ja smoki, kiedy bylem tu dawno temu.
- Kim jest Kalessin?
- Najstarszym...
- Czy on zbudowal to miejsce?
- Nie wiem. Nie wiem nawet czy w ogole zostalo ono przez kogos wzniesione ani ile lat liczy sobie Kalessin. Mowie o nim "on", lecz nawet tego nie jestem pewien. Przy Kalessinie Orm Embar przypomina jednoroczne dziecko, a ty i ja zwykle jetki.[/i]
tlum. Paulina Braiter
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.