DARK FORTRESS - YLEM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

DARK FORTRESS - YLEM

08-02-2010, 00:28

Obrazek

To gruba księga trwająca fizycznie ponad 74 min., pełna mrocznych krajobrazów, w które można się wpatrywać bez końca. Wielopłaszczyznowość, odmienność w obrębie całości Ylem, tożsamość w stosunku do przeszłości.
Dzieło przekroczyło moje spore oczekiwania. Nie spodziewałem się, że będą w stanie nagrać coś lepszego od Eidolon. Tymczasem słowa zblakły, pozostał niewyrażalny napierdalający zachwyt.
Za 10 dni konfrontacja na żywo. Jadą z Farsot. Rozważam zakup kołnierza usztywniającego na szyję.
Awatar użytkownika
gelO
rasowy masterfulowicz

Re: DARK FORTRESS - YLEM

08-02-2010, 08:41

Płyty jeszcze nie słyszałem, ale koncertowo to bardzo słaby zespól.
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

08-02-2010, 08:41

bardzo dobra płyta, chociaż w paru momentach tego molocha robi się nudno ale całościowo oceniam album wysoko.Eidolon chyba lepszy;)
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
aryman
postuje jak opętany!

08-02-2010, 09:24

"Eidolon" bardzo mi przypasował, cieszą mnie zatem Wasze opinie. Choć czas trwania trochę przeraża.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator

08-02-2010, 09:29

na razie bez ochow i achow,ale tendencja zwyzkowa :)
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

08-02-2010, 10:32

Ten Eidolon to była nawet niezła płyta, ale nie słuchałem jej zbyt wiele razy. Niby wszystko na swoim miejscu, a jednak zawsze wolałem sobie zapodać coś innego, kiedy nachodziła mnie ochota na black metal. W związku z tym nie wiem, czy w ogole jest sens zabierać się za nowy materiał tych panów. Może za jakiś czas, jeśli nie zapomnę o tym.
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

08-02-2010, 12:02

"Seance" najlepsza. ogólnie to co najmniej dobry zespół ale na każdej płycie szwabów są jakieś mielizny.
Heretyk

08-02-2010, 12:09

Ano. i dlatego lekko mnie odrzuca, kiedy spojrzę na czas trwania tego nowego albumu
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

08-02-2010, 13:57

w sumie to i "Stab wounds" były niezłe, brzmiały bardzo norwesko.
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
DCI Hunt

08-02-2010, 16:08

Nigdy tego nie słyszałem, ale zawsze odnosiłem wrażenie, że to jedna z tych nikomu niepotrzebnych kapel okołodimmuborgirowych typu dobra produkcja + dobra obsługa instrumentów + 'każdy znajdzie coś dla siebie' w warstwie muzycznej. Mam rozumieć, że moje wrażenie było błędne? ;)
est

08-02-2010, 16:24

Conflagrator pisze:Nigdy tego nie słyszałem, ale zawsze odnosiłem wrażenie, że to jedna z tych nikomu niepotrzebnych kapel okołodimmuborgirowych typu dobra produkcja + dobra obsługa instrumentów + 'każdy znajdzie coś dla siebie' w warstwie muzycznej. Mam rozumieć, że moje wrażenie było błędne? ;)
Słyszałem ostatnio parę kawałków w radio i miałem to samo wrażenie, z tym, że ja nie gardzę taką komerchą i obejrzałem klip FF do końca :wink: (ale tylko raz)
DCI Hunt

08-02-2010, 16:50

Posłuchałem po jednym numerze z trzech ostatnich płyt i dam sobie spokój. Nie dla mnie taka muzyka.

A klipy Fear Factory oglądałem mnóstwo razy, szczególnie "Scapegoat" z (chyba) Dynamo Open Air nagrany z kilkanaście lat temu z Headbanger's Ball ;)
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

08-02-2010, 20:38

Heretyk pisze:Ano. i dlatego lekko mnie odrzuca, kiedy spojrzę na czas trwania tego nowego albumu
Jeśli taki rodzaj grania Ci pasuje, to akurat na tej płycie pomysłów na muzykę nie brakuje.
Właściwa produkcja i umiejętności to u nich od kilku płyt oczywistość. Jak dla mnie to właśnie pomysły, klimat i koncertowość są siłą tej ekipy.
Zapodaj Satan bled, Osiris czy Hirundineans ;)
gelO pisze: koncertowo to bardzo słaby zespól.
Tzn. gubią się w utworach, czy grają dla pustych sal? :)
Po trzech ich koncertach uważam inaczej.
Ostatnio zmieniony 08-02-2010, 23:52 przez Kingu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MinT
weteran forumowych bitew
Kontakt:

08-02-2010, 22:01

Około dimmuburgerowe to to nigdy nie było moim zdaniem.
Wcześniej może konwencjonalne, ale od 'Seance' co płytę robią krok w mocniej pojechane rejony przy okazji zachowując tożsamość.
'Ylem' zamiata od początku do końca.
9/10
*poznański Goldman Sachsman metalu*
LEFT HAND SOUNDS - http://facebook.com/lefthandsoundsorg
Heretyk

09-02-2010, 11:22

To nie ma za wiele wspólnego z żadnym Dimmu Borgir, może tyle, że oba zespoły korzystają z klawiszy, przy czym u niemców to nie drażni. Poza tym pod względem czysto muzycznym wyższa półka. Wczoraj sobie odświeżyłem Eidolon, świetne kawałki przeplatają się z przeciętnymi no i bywa trochę zbyt monotonnie. Niemniej zapisuję w notatniku, że te nową płytę trzeba przesłuchać.
DCI Hunt

09-02-2010, 12:55

MinT pisze:Około dimmuburgerowe to to nigdy nie było moim zdaniem.
To było celowe uproszczenie, nie chodziło mi klonowanie DB. To po prostu dobrze zagrana i nagrana muzyka, w której oprócz kilku fajnych riffów tu i ówdzie nie znajduje dla siebie prawie nic. Tak swoją drogą to te 3 numery co przesłuchałem były z 3 płyt poprzedzających "Ylem". Teraz obejrzałem klip do nowej płyty i zdecydowanie bardziej mi się podoba, choć jeszcze trochę za mało tu zła/iskry bożej ;) Może dam szanse nowej płycie.
aryman
postuje jak opętany!

09-02-2010, 14:48

Daj szansę też "Eidolon", tzn. posłuchaj w całości. Co do reszty ich płyt też mam wątpliwości. Nowej pewnie dopiero posłucham za parę miesięcy, bo kolejka się wydłuża.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

09-02-2010, 14:59

Conflagrator pisze:
MinT pisze:Około dimmuburgerowe to to nigdy nie było moim zdaniem.
To było celowe uproszczenie, nie chodziło mi klonowanie DB. To po prostu dobrze zagrana i nagrana muzyka, w której oprócz kilku fajnych riffów tu i ówdzie nie znajduje dla siebie prawie nic. Tak swoją drogą to te 3 numery co przesłuchałem były z 3 płyt poprzedzających "Ylem". Teraz obejrzałem klip do nowej płyty i zdecydowanie bardziej mi się podoba, choć jeszcze trochę za mało tu zła/iskry bożej ;) Może dam szanse nowej płycie.
czasami skróty myślowe są błędne, jak w tym przypadku :wink: fakt, grają nowoczesny/melodyjny black. ale nie ma to nic wspólnego ze znienawidzoną przeze mnie wiochą i symfoniczno-klawiszowymi popłuczynami jak DB, czy innymi Old Man's Child.
daj im szansę, warto.
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

09-02-2010, 15:25

Nie podoba mi się. Za bardzo pretensjonalne to miejscami, zwłaszcza pod względem wokali.
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
DCI Hunt

09-02-2010, 16:37

KreatoR pisze: czasami skróty myślowe są błędne, jak w tym przypadku :wink: fakt, grają nowoczesny/melodyjny black. ale nie ma to nic wspólnego ze znienawidzoną przeze mnie wiochą i symfoniczno-klawiszowymi popłuczynami jak DB, czy innymi Old Man's Child..
Spoko, ale mnie chodziło nie tyle o klawiszową wiochę co o pozbawioną odpowiedniej atmosfery muzykę na wysokim poziomie wykonawczym. Pisząc to jeszcze raz zapodałem klip z "Eidolon" i zupełnie mnie to nie przekonuje. Po prostu nie ma tym emocji, brakuje tego czegoś. Z tych samych powodów nie przekonują mnie zupełnie np. szwedzki The Legion czy obecne oblicze Belphegor, choć grają inną muzykę. Nie dla mnie to.
ODPOWIEDZ