OM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Re: OM
Ostatni album wyborny. Strasznie mi się wkręcił i trzyma dalej. Rytmika + repetytywność + wokale robią największe wrażenie. Podoba mi się jak osiągają ten trans za pośrednictwem najprostszych środków. Wokale zaspane, jakby nie był świadomy że śpiewa. I fajnie zmontowane teksty, na pierwszy rzut oka oczywiste, ale tak naprawdę strasznie dużo tam nawiązań, dygresji, etc. 'Lebanon screen, Damascus road traveller...' Poprzednie płyty też fajne, ale jakoś mnie tak nie porywają (chociaż Pilgrimage jest blisko). Sleep bardzo przyjemny, ale ze wskazaniem na Jerusalem.
Widziałem OM na żywca i zrobili na mnie wielkie wrażenie, a Al tak pociągnął raz basem że myślałem że ogłuchnę na prawe ucho. Na koncercie łupali we dwóch + taki Arab, który na siedząco dogrywał gitarę, klawisze bądź w chwilach wolnych trząchał tamburynem co jakiś czas uderzając się nim w czoło na akcentowanych partiach. Był klimat, oj był.
Widziałem OM na żywca i zrobili na mnie wielkie wrażenie, a Al tak pociągnął raz basem że myślałem że ogłuchnę na prawe ucho. Na koncercie łupali we dwóch + taki Arab, który na siedząco dogrywał gitarę, klawisze bądź w chwilach wolnych trząchał tamburynem co jakiś czas uderzając się nim w czoło na akcentowanych partiach. Był klimat, oj był.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
-
- weteran forumowych bitew

Good news for fans of the mighty drone/doom/stoner behemoth that is OM. In an update from the trailer that we showed earlier today, we can now confirm that their new album Advaitic Songs will be released through Drag City on July 24th this year. It marks the long-awaited follow-up to their last album for the label, 2009's God Is Good.
Addis'
'State Of Non-Return'
'Gethsemane'
'Sinai'
'Haqq al-Yaqin'
http://thequietus.com/articles/08456-om ... gs-details
OM ok, własnie sobie odświeżam i sobie tak myślę, że trochę mało się o nich na forum mówi, a goście bardzo fajną muzykę wszak robią. Chociaż nie wiem czy słowo "fajny" jest tu na miejscu. Dobrze się tego słucha na pewno.
Na nowy album w sumie czekam z dużym zainteresowaniem, odpowiada mi kierunek w jakim najwyraźniej zmierza ta ekipa - takie bardziej subtelne podejście do tematu jak na God Is Good bardzo mi pasuje. Surowe repetytywne rzężenie w rytm oddechu wszechświata (vide debiut) też jest spoko, ale mam wrażenie, że stonowanie środków (które zaczęło się w zasadzie już na dwójce) jednak daje lepsze efekty. Więcej kontemplacji, mniej hałasu.
A, i jeszcze w OM mi się podoba, że chociaż goście stawiają o klimat, atmosferę i tak dalej, to nie popadają w rozwleczenie charakterystyczne dla wielu "atmosferycznych" kapel. Trzydzieści kilka skondensowanych minut muzyki daje znacznie lepsze wrażenia i rezultaty niż rozciągnięcie całości do godziny czy nie daj Boże jeszcze więcej. Niedosyt jest lepszy niż przesyt.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
-
- rasowy masterfulowicz
Również czekam na nowy album, bo bardzo ich lubię.
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Na necie jest gdzieś zajebista, bizantyjska zajawka tego albumu. Będzie się działo. Album roku!
Tymczasem ciekaw jestem co zmienią/dodadzą/wykombinują. Jak przebiegnie ich dalsza ewolucja?
Tymczasem ciekaw jestem co zmienią/dodadzą/wykombinują. Jak przebiegnie ich dalsza ewolucja?
I dream of colour music,
-
Prywatnie życzyłbym sobie, żeby pofrunęli jeszcze dalej w kierunku minimalistycznego, dronującego, natchnionego eksplorowania wszelakich blisko i dalekowschodnich śpiewów itp. przy jednoczesnym kontynuowaniu dalszego ograniczania elementów metalowych. Czyli takie bardziej zradykalizowane GiG. W sumie ten krążący po sieci urywek zapowiada właśnie coś w rzeczonym klimacie.Wódz 10 pisze:Jak przebiegnie ich dalsza ewolucja?
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Ciekawe czy te chóry zainkorporują na większą skalę. Zapewne będzie minimalistycznie i nie będzie zarazem. ;) Mogą tła konkretnie rozbudować. Ale i tak bas i bębny będą rządzić. I alowe wokale. Ależ tam są teksty, niesamowita dykcja, dziwaczne akcentowanie momentami, pełen trans.
Hayya ala salah. From the minaret see.
Toward solidaric ground. Weeps - walk on sadhak.
Salute the sun - invocates the first streamed rays.
Append the fire rite - grounds on approach. Essene.
Do tego dochodzi mieszanie się mitologii w tych tekstach.
David Tibet próbował się bawić w takie rzeczy (split z OM, Aleph), ale moim zdaniem nie dał rady. OM!!!
Hayya ala salah. From the minaret see.
Toward solidaric ground. Weeps - walk on sadhak.
Salute the sun - invocates the first streamed rays.
Append the fire rite - grounds on approach. Essene.
Do tego dochodzi mieszanie się mitologii w tych tekstach.
David Tibet próbował się bawić w takie rzeczy (split z OM, Aleph), ale moim zdaniem nie dał rady. OM!!!
I dream of colour music,
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
-
No przecież że:Wódz 10 pisze:Gdzie ten album, do diaska?
Cierpliwości ;)Baton pisze: Advaitic Songs will be released through Drag City on July 24th this year.
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Tak samo, czekam na całość.
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;