Bathory - "Blood on Ice"

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

Bathory - "Blood on Ice"

09-08-2010, 11:52

Obrazek

Płyta przez wielu znienawidzona, przez wielu kochana, no i przez dużą część ludności metalowej też zlewana. Ja stoje tak mniej więcej pośrodku tego wszystkiego i sam nie wiem... Niby plyta wciągająca, ale zarazem dość naiwna, niby metalowa, ale zarazem dość (!) popowa moim zdaniem. Powieść fantasy to to raczej nie jest... bardziej bajeczka dla dzieci, ale jak zacznie się słuchać to ciężko się jej pozbyc z odtwarzacza. Co sądzicie o tej produkcji mr. Q?

edit: pomylil mi sie link do okladki :roll:
Live is Thrash! Thrash of the Dead!
Awatar użytkownika
Brązowy Jenkin
w mackach Zła

Re: Bathory - "Blood on Ice"

09-08-2010, 11:55

Myślę, że to kiepska żżynka z Beherit :D
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

09-08-2010, 11:58

sory. juz poprawione :)
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

09-08-2010, 12:00

oczywiscie, ze jest zajebista. calosc lykam od a do z. fajny temat, strasznie dawno jej nie sluchalem.

(666/10) Hammerheart = Twilight of the Gods = Blood Fire Death >>>>>>>> Blood on Ice >> Nordland (7-8/10)

jakby ktos sie czepial, ze BFD jest tylko troche wikingowa na tle w/w, to usprawiedliwie sie faktem, ze A fine day to die to najlepszy metalowy utwor o sredniowiecznej bitwie jaki kiedykolwiek napisano, i w ogole jeden z lepszych.
Ostatnio zmieniony 09-08-2010, 12:03 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

09-08-2010, 12:01

Jedna z moich ulubionych płyt (nie tylko BATHORY ale w ogóle), nie popowa tylko po prostu bardzo przystępna - czy to wada?
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

09-08-2010, 12:02

Kiedyś lubiłem, dziś mam dość mieszane uczucia odnośnie tej płyty. Okropna okładka.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-08-2010, 12:05

wlasnie zajebista :D u Quorthona dwie rzeczy, ktore normalnie wkurwiaja uchodza calkowicie plazem - kicz i falszowanie ;)
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

09-08-2010, 12:07

hcpig pisze:Jedna z moich ulubionych płyt (nie tylko BATHORY ale w ogóle), nie popowa tylko po prostu bardzo przystępna - czy to wada?
No wlasnie dobrze to ujales. Przystepna strasznie. Wada to to napewno nie jest, ale dziala to na tej zasadzie, ze przy wiekszej ilosci przesluchan zaczyna powoli nudzic. Sam nie wiem z jednej strony bardzo ja lubie, a z drugiej jest to plyta troche hmm "dziewczeca"
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-08-2010, 12:56

ieeeeeeeee

nie to, że to jakieś gówno, bo są fajne numery i fajne covery Manowar, ale przy płytach 1-6 to to nawet nie stało i JESTEM PEWIEN, że praktycznie każdy, kto zaczynał słuchanie Bathory jak wychodziły płyty 1-6, bez względu czy od jedynki, czy od szóstki, czy, jak ja, od piątki, będzie miał w tej kwestii identyczne zdanie. Bathory był zespołem kompletnie z innego świata. to byłą religia, a nie muzyka i nagle wszystko się zjebało. Blood on Ice miało być powrotem magii, a udowodniło jedynie, że magia się po prostu skończyła i to se ne wrati.
Awatar użytkownika
Lykantrop

09-08-2010, 12:59

Lubię od czasu do czasu na ruszt wrzucić, ale jakiś as w dyskografii to, to nie jest.
Przystępne melodie, po 1szym przesłuchaniu repertuar do codziennego obowiązku golenia machy mamy w pamięci. Z chwilą premiery jakoś bardziej entuzjastycznie podchodziłem do tego krążka.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

09-08-2010, 13:13

1-6 to msza rezurekcyjna.
"Blood On Ice" to rekolekcje dla dzieci i młodzieży
"Nordland" I i II to pastorałki

reszta nie istnieje (poza kilkoma utworami z Jubileum I, II, III)

tak to widzę
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

09-08-2010, 13:17

problem w tym, że Blood on Ice Q. nagrał przed Hammerheart
Awatar użytkownika
Lykantrop

09-08-2010, 13:19

nie to, że to jakieś gówno, bo są fajne numery i fajne covery Manowar, ale przy płytach 1-6 to to nawet nie stało i JESTEM PEWIEN, że praktycznie każdy, kto zaczynał słuchanie Bathory jak wychodziły płyty 1-6, bez względu czy od jedynki, czy od szóstki, czy, jak ja, od piątki, będzie miał w tej kwestii identyczne zdanie. Bathory był zespołem kompletnie z innego świata. to byłą religia, a nie muzyka i nagle wszystko się zjebało. Blood on Ice miało być powrotem magii, a udowodniło jedynie, że magia się po prostu skończyła i to se ne wrati.
Czar prysnął, kareta zamieniła się w dynie, kopciuch w panią dozorczynię a lokaje w gryzonie już z chwilą objawienia światu "Octagon".
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

09-08-2010, 13:21

Bonny pisze:problem w tym, że Blood on Ice Q. nagrał przed Hammerheart
ale efekt końcowy spitolił w 1996
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-08-2010, 13:23

ciekawe, jak bylby ten material odbierany (ale tez i wyprodukowany), gdyby wydano go w momencie nagrywania.
Awatar użytkownika
zawlekacz
w mackach Zła

09-08-2010, 13:26

czesciowo w tym okresie, wlasciwie to odrzuty z kilku sesji, w czasie których zarejestrował materiał na Blood Fire Death i Hammerheart. Blood on ice miał byc piątym studyjnym albumem Bathory. Za całość wziął się dopiero w 95, dograł troche stuffu i zakonczyl dopiero wtedy Blood on ice.
nie ma to tamto
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-08-2010, 13:29

Bonny pisze:problem w tym, że Blood on Ice Q. nagrał przed Hammerheart
wierzysz w to? bo ja nie. jak te wokale były wtedy nagrane, to jestem Jezus Nazareńczyk. owszem - szkielety poszczególnych numerów, może nawet jakieś gitary czy coś, były ponagrywane, ale JESTEM PEWIEN, że większość muzyki nie tylko nagrał, ale i skomponował już nie tylko po Hammerheart, ale też i po R i O - kolejne próby "powrotu do epickiego grania" jakoś dziwnie mnie w tym utwierdzają.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-08-2010, 13:30

co Wy chcecie od Nordland...wiadomo, ze to odgrzewanie kotleta, reanimacja trupa etc., ale kurwa...wyszlo. Brzmienie moze sie nie podobac (mi akurat pasuje), ale kompozycyjnie jest super. Jasne, ze to w 80% wtorne powtarzanie sprawdzonych patentow, ale ma zajebisty urok. Zdecydowanie najlepszy "nowy" Bathory.
Awatar użytkownika
Husar
weteran forumowych bitew

09-08-2010, 13:32

twoja_stara_trotzky pisze:ieeeeeeeee

Nie wiem jak to bylo, bo jak wychodzila trojka to ja sie urodzilem :mrgreen: , ale roznice miedzy poteznym i mistycznym Twilight, a nieco cukierkowym i dziecinnym Blood czuc od razu. Mimo to Blood on Ice to wciaz bardzo dobry album
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

09-08-2010, 13:34

problemem późniejszych "epickich" płyt Batlorda ;) jest to ze wyszły po tych wcześniejszych ;)
mysle, ze inny byłby odbiór BoI czy N gdyby nie to, ze swiat został zmasakrowany do TotG włacznie

Boroowa dobrze to rozpisał - idealnie nawet bym powiedział :D
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
ODPOWIEDZ