MISTERIA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
MISTERIA
Ktoś jeszcze pamięta ten rzeszowski band?
Debiut "Masquarade of Shadows" nie bardzo się już broni i nie ma większego sensu poświęcanie mu większej uwagi, za to odświeżyłem sobie kontakt z "Universe Funeral" (zbierającym w chwili wydania masę pozytywnych recenzji) i co prawda bez szału, ale mimo wszystko morda mi się cieszy na taki oryginalny (chociaż dziwaczny momentami) miks chwytliwego black/death metalu z folkiem i śladową ilością thrashu. W sumie nazwy tych subgatunków można przywołać wyłącznie gwoli samej formalności, bo MISTERIA na dwójce nie bardzo stara się zachować ich ducha, korzystając z przynależnych im środków wyrazu bardzo użytkowo przy montażu swojego eklektycznego metalowego kolażu. Album jest wyjątkowo niewdzięczny do opisania, kto zna ten wie ale teraz, gdy upłynęło od jego premiery trochę wody w Wiśle można zweryfikować jego wartość. IMHO broni się dalej zupełnie przyzwoicie i jego wydanie potwierdza tzw. "nosa" do kapel u Krajewskiego (pierwotnie "Universe Funeral" miał ukazać się u Kmiołka, nie wiem kto zerwał kontrakt ale ostatecznie to raczej szef Empire stracił szansę na wydanie dobrego cede).
Aha, poszedłem też za ciosem i zmierzyłem się z "Temple of the Scorn", płytą poreaktywacyjną nagraną pod nazwą MYSTERIA ale niestety, wartościowy i oryginalny zespół skręcił za bardzo w stronę sztampowej death metalowej kupy, stara MISTERIA występuje tam w ilościach śladowych, charakterystycznych czystych wokal Mańka jest tam nie wiele - w zasadzie broni się tylko trzecia odsłona "Folkien" natomiast całość jest dramatycznie słaba i wtórna. Nic dziwnego że przeszła bez jakiegokolwiek echa. Dlatego jebać, liczy się tylko "Universe Funeral". Anyone?
Debiut "Masquarade of Shadows" nie bardzo się już broni i nie ma większego sensu poświęcanie mu większej uwagi, za to odświeżyłem sobie kontakt z "Universe Funeral" (zbierającym w chwili wydania masę pozytywnych recenzji) i co prawda bez szału, ale mimo wszystko morda mi się cieszy na taki oryginalny (chociaż dziwaczny momentami) miks chwytliwego black/death metalu z folkiem i śladową ilością thrashu. W sumie nazwy tych subgatunków można przywołać wyłącznie gwoli samej formalności, bo MISTERIA na dwójce nie bardzo stara się zachować ich ducha, korzystając z przynależnych im środków wyrazu bardzo użytkowo przy montażu swojego eklektycznego metalowego kolażu. Album jest wyjątkowo niewdzięczny do opisania, kto zna ten wie ale teraz, gdy upłynęło od jego premiery trochę wody w Wiśle można zweryfikować jego wartość. IMHO broni się dalej zupełnie przyzwoicie i jego wydanie potwierdza tzw. "nosa" do kapel u Krajewskiego (pierwotnie "Universe Funeral" miał ukazać się u Kmiołka, nie wiem kto zerwał kontrakt ale ostatecznie to raczej szef Empire stracił szansę na wydanie dobrego cede).
Aha, poszedłem też za ciosem i zmierzyłem się z "Temple of the Scorn", płytą poreaktywacyjną nagraną pod nazwą MYSTERIA ale niestety, wartościowy i oryginalny zespół skręcił za bardzo w stronę sztampowej death metalowej kupy, stara MISTERIA występuje tam w ilościach śladowych, charakterystycznych czystych wokal Mańka jest tam nie wiele - w zasadzie broni się tylko trzecia odsłona "Folkien" natomiast całość jest dramatycznie słaba i wtórna. Nic dziwnego że przeszła bez jakiegokolwiek echa. Dlatego jebać, liczy się tylko "Universe Funeral". Anyone?
Yare Yare Daze
- Scaarph
- zahartowany metalizator
Re: MISTERIA
pewnie, że pamiętam, w okresie swojej aktywności wszędzie było ich pełno - choć tylko przez chwilę. miłe chłopaki, lubili popić. płyt nie słyszałem właściwie gdzieś od czasu premiery/koncertów promujących, również mam poważne wątpliwości, czy dziś muzyka obroniła by się. to w końcu było takie przaśne, polskie granie.
- Lykantrop
"Universe Funeral" było całkiem w pytkę, ale wieki cale już tego nie słyszałem, więc cięzko mi ocenić czy teraz ten materiał się broni czy wręcz przeciwnie.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- Maleficio
- Kontakt:
Wiem, ze to brzmi dziwnie ale zawsze myślałem, ze Misteria to solowy projekt Mistera z Trauma heh.
- Lykantrop
Przypomniało mi się, że kolesie z Misteria (bez Mańka) reaktywowali się lat temu kilka pod nazwą MYSTERIA i rzęzili straszną kupę. Raz nawet przypadkiem zawitałem na jakiś gig tego tworu do Rzeszowa i żal dupę ścisnął, że taką biedę jeszcze się gra w kraju członkowskim UE.
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- twoja_stara_trotzky
Maleficio pisze:Wiem, ze to brzmi dziwnie ale zawsze myślałem, ze Misteria to solowy projekt Mistera z Trauma heh.

- hcpig
To nie tak, pod szyldem MYSTERIA gra większość starego składu z Mańkiem właśnie, tyle że jak wcześniej pisałem - to już w znacznym stopniu tylko kiepski i nudny do wyrzygania death metal.Lykantrop pisze:Przypomniało mi się, że kolesie z Misteria (bez Mańka) reaktywowali się lat temu kilka pod nazwą MYSTERIA i rzęzili straszną kupę.
Yare Yare Daze
- Lykantrop
Pojebało mi się, chodziło mi o MISTERIA bez Mańka w składzie - http://www.myspace.com/misteriaband
- Castor
- weteran forumowych bitew
Kolejny bardzo dobry polski band warty uwagi. Nagrali dwa świetne albumy i szkoda tylko że na tym się skończyło. Gdyby nie rozłam w zespole, który nikomu nie wyszedł na dobre (ani późniejszej Misterii, ani Mysterii), pewnie dorównali by klasą wspaniałej Lux Occulta, a tak pozostały po nich zaledwie dwie mocne pozycje "Masquerade of Shadows" i "Universe Funeral". I powiem szczerze, że wole chyba jedynkę, na której jest więcej Black Metalu, dwójka jest bardziej folkowa, co bynajmniej nie jest to jakiś zarzut z mojej strony, ale nie zawsze mam ochotę słuchać "fujarek" i innych instrumentów kojarzonych z tym gatunkiem muzycznym. Na swój sposób dwójka jest to płyta wyjątkowa. W Polsce co jakiś czas "furorę" robi zespół z kręgu tzw Post Black Metalu. Najpierw była Lux Occulta, potem właśnie Misteria, a dziś mamy Furię.

- Lykantrop
Nie ta klasa, nie te priorytety i nie te cele. Sam "Dionysos" miażdży i Mysterię i Misterię w przedbiegach.Gdyby nie rozłam w zespole, który nikomu nie wyszedł na dobre (ani późniejszej Misterii, ani Mysterii), pewnie dorównali by klasą wspaniałej Lux Occulta,
- Castor
- weteran forumowych bitew
Mysterię z pewnością tak. Misterię już niezupełnieLykantrop pisze:Nie ta klasa, nie te priorytety i nie te cele. Sam "Dionysos" miażdży i Mysterię i Misterię w przedbiegach.

- Scaarph
chyba bóg cię opuścił. dionysos nie dość, że miażdży i mysterię, i misterię, to jeszcze wszystkie polskie zespoły na m.
i na n też.
i na n też.
- Scaarph
- Lykantrop
Wątpię, żeby Castor Tower znał więc temat taki, na szczęście, nie powstanie 

- Scaarph
- twoja_stara_trotzky
Castor, znasz Tower? albo Aion?
- Maleficio
- Kontakt:
- Scaarph
- Mental