EXCITER (Can)

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

EXCITER (Can)

12-10-2010, 07:52

Nie było jeszcze tematu o tych Kanadyjcach?!
Nie chce mi się wypisywać elaboratów na ich temat. Kto zna ten wie o co chodzi w temacie. Dla mnie numerem jeden jest nadal dwójka "Violence & Force", ale przyznać trzeba, że po kilku latach posuchy przyjebali też konkretnym "Thrash, Speed, Burn". Tak więc poziom jako taki zawsze utrzymują.

Jest akurat okazja założenia tematu, albowiem wielkimi krokami zbliża się ich nowa płyta o znamienitym tytule "Death Machine". Album ma ukazać się 22 października.

Obrazek

i nowy tytułowy numer
http://www.myspace.com/exciterofficial
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: EXCITER (Can)

12-10-2010, 08:36

oglednie mowiac nie przepadam, sprzedalem w chuj i nie zaluje a ostatnia gowniana jest
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-10-2010, 09:21

Dla mnie to jest podstawa. Niedawno był tu gdzieś na forum temat o tym co by szanowni forumowicze zrobili gdyby ich kolekcje szlag trafił. Tak jak pisałem odbudowałbym w miarę możliwości, na początek w oparciu o największe klasyki/podstawowe dla mnie tytuły. Kilku (pewnie stanęłoby na wszystkich) krążków EXCITER nie mogłoby wtedy zabraknąć. Dla mnie definicja tego czym jest Metal i dowód na potęgę kanadyjskiej sceny. Nie bawią mnie te wszystkie nowoczesne eksperymenty, "okultystyczno-doometalowo-ambiento-blackowedrony" i inne androny, które są tu dość popularne, natomiast grzanie w stylu bohaterów tego tematu to inna sprawa. Bardzo niedoceniana kapela i tak już zostanie.
Niestety ostatnie co słyszałem to zajebiste "Blood of tyrants". Po to słucham muzyki, żeby trafiać na takie perły jak utwór tytułowy. To samo mógłbym napisać o poprzedniej płycie. "The dark command" to był powrót w wielkim stylu. Środkowy EXCITER (ten z Osmose) błyskawicznie ustawił w szeregu ówczesną retro-młodzież, żeby znowu zniknąć na wiele lat. Muszę w końcu położyć łapy na ostatnich płytach.
Z pierwszego okresu działalności najbardziej cenię chyba debiut i "Unveiling the wicked". Dla mnie jedne z najważniejszych płyt i kilka niezapomnianych killerów. "Black witch" to absolutne mistrzostwo świata. Podobnie "Break down the walls" czy "Living evil" (nawiasem mówiąc godny następca chyba najlepiej kojarzonego z ich dorobku "Pounding Metal"). Chociaż... ten jeżący włosy na karku wstęp do majestatycznie epickiego "Wake up screaming" z trójki... Istna jintrodungdzja do sennego koszmaru, albo muzycznego raju - jak kto woli. Albo potężne intro w postaci "Fall out", rozpoczynające doskonały utwór tytułowy i całą płytę... Zresztą za każdym razem słuchając go nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to samo ćwierć wieku temu robił z wypiekami na twarzy niejaki Ace Börje Forsberg... Nie - "Long live the loud" również w niczym nie ustępuje wcześniej wymienionym. Po namyśle - bezpieczniej będzie napisać, że cztery pierwsze to podstawa.
W tym jest coś nie do odtworzenia współcześnie. Te czasy odeszły bezpowrotnie, wibracje się gdzieś zagubiły. Zostało na szczęście trochę do posłuchania.

Jedna z tych kapel, którą muszę zobaczyć na żywo.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

12-10-2010, 09:25

czyli Exciter ma tutaj kilku wyznawców - stary okres jest arcygenialny, kto nie lubi ten pedał :)
oprócz nas to Warcrimer słucha namiętnie z tego co zauważyłem, wiec jeszcze jeden i juz bedzie skład w kosza ;)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

12-10-2010, 09:29

Adrian696 pisze:...wiec jeszcze jeden i juz bedzie skład w kosza ;)
ale chyba w grze na jeden kosz, bo Triceps coś się wyłamuje, chyba że go na rezerwę weźmiemy ;)
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-10-2010, 09:31

Właśnie spojrzałem na Allegro:
Blackcomp od kilku miesięcy nie może sprzedać egzemplarza "Blood of tyrants". Zszedł już z 32,90 zł do 9,99 zł i nic. Inny koleś kilkakrotnie wystawiał za 15 zł i też nic. Ale zjebana ta dzisiejsza metalowa młodzież.
Debiut oraz "The dark command" wystawiany dwukrotnie również nie znalazły nabywców. Ale lipa.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

12-10-2010, 09:32

Rattlehead pisze:
ale chyba w grze na jeden kosz, bo Triceps coś się wyłamuje, chyba że go na rezerwę weźmiemy ;)
a Tricepsa nie liczyłem, Warcrimera dodałem - bo notorycznie wkleja V&F w Topicu - co teraz słuchacie :D
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-10-2010, 09:35

Siarczyste napierdalando:

\m/
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

12-10-2010, 10:44

Adrian696 pisze:
Rattlehead pisze:
a Tricepsa nie liczyłem, Warcrimera dodałem - bo notorycznie wkleja V&F w Topicu - co teraz słuchacie :D
Jezeli chodzi o takie napierdalansko to wole np debiut Num Skull, Exciter jest dla mnie za malo, hmm jak by to powiedziec..thrashowy ale ogolnie chodzi o ciezar ogolny, heavy nie lubie bo mnie wkurwia.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

12-10-2010, 10:49

Num Skull też bardzo sobie uważam, ale to w mojej opinii trochę inna para kaloszy. Exciter to taka błyszcząca brzytwa, a Num Skull to raczej młotek z kilkoma podrdzewiałymi gwoździami. Dwa różne środki do okaleczeń ;)
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-10-2010, 11:23

Muszę dodać, że okładka nowej płyty mi się nie podoba. Chyba najsłabsza jak dotąd.
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

12-10-2010, 11:52

okładka poprzedniej, też była słaba...
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-10-2010, 12:10

Taki komputerowy styl naprawdę mi się chyba nigdy nie spodoba. Nie przypominam sobie ani jednej udanej okładki w tym guście, z wyjątkiem MAGNUS, ale to bardzo specyficzny przypadek. ;)
Maria Konopnicka

12-10-2010, 14:06

Okładka bardzo słaba - wygląda jakby ktoś się na niej photoshopa uczył. Sam zespół - klasyka - dla mnie też jedna z najważniejszych kapel metalowych. Mam na półce całą ich dyskografię i uwielbiam - zarówno te stare płyty z lata 80-tych jak i te nagrywane od drugiej połowy lat 90-tych (po spadku formy na albumie Kill After Kill) Ostatnia jak dotąd - Thrash, Speed, Burn fajna, ale bardziej podobają mi się dwie poprzednie. Po drodze była jeszcze płytka New Testament z na nowo nagranymi starymi kawałkami - zwykle jestem sceptyczny do tego typu wydań, ale przyznam, że słuchało mi się jej przyjemnie.
Czy Exciter jest niedoceniany? Na tym forum na pewno, ale jak sobie czytam Heavy Metal Pages, Pure Metal (R.I.P.) czy rozmawiam z ludźmi, którzy zaczynali przygodę z muzyką metalową wcześniej niż Metallica nagrała "Reload", to szybko się przekonuję, że ten zespół jest szanowany, a ich pierwsze płyty wymieniane w czołówce heavy, czy jak ktoś woli speed metalu. W sumie specjalnie się nie dziwię, że ich płyty u nas się nie sprzedają, a młodsi słuchacze kładą laskę na tę kapelę. Dziś trzeba tony plastikowych gwoździ, skórzaną spódnicę, misterny makijaż, tudzież złowrogiej aury tajemniczości, bluźnierczych treści lub filozoficznego zadęcia, żeby sprzedać swoją muzykę. Exciter po prostu gra heavy metal - zajebistą, wspaniałą muzykę, może trochę infantylną w swojej oprawie, ale szczerą i emocjonującą. Poza jakimiś nielicznymi wyjątkami nie wyobrażam sobie, żeby ktoś kto ma mniej niż 30 lat potrafił się taką muzyką cieszyć.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

12-10-2010, 22:02

IRONMIL pisze:Exciter po prostu gra heavy metal - zajebistą, wspaniałą muzykę, może trochę infantylną w swojej oprawie, ale szczerą i emocjonującą.
I tak to właśnie wygląda. Violence And Force uwielbiam. Wszystko co najlepsze w tej muzyce. Taka...piła tarczowa. I nieważne, że riff do Pounding Metal brzmi jakby był zerżnięty z motorheadowskiego America ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

17-11-2010, 21:51

http://www.roadrunnerrecords.com/blabbe ... mID=149547
http://www.myspace.com/exciterofficial

Dwa kawałki z nowej płyty do odsłuchu na My Space. Fanów im raczej nie przybędzie, ale nikt nie powinien być zawiedziony.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-04-2014, 00:24

John Ricci jednak nie odszedł na muzyczną emeryturę, jak jeszcze w lutym podano do publicznej wiadomości. Oryginalny skład EXCITER znowu razem. W planach płyta.

Być może dla 99% użytkowników tego forum to bez znaczenia, ale ja szczerze powiedziawszy nawet sobie nie przypominam kiedy ostatnio miałem do czynienia z równie dobrymi informacjami. Co prawda solowa płyta Beehlera sprzed trzech lat nie powala, ale jakoś dziwnie spokojny jestem jeśli chodzi o poziom powrotnego albumu.

LAY DOWN METAL LAW
LET'S SHOW THEM WHO'S THE BOSS
LONG LIVE THE LOUDER THAN HELL!!!

LONG LIVE THE LOUD, LONG LIVE THE LOUD!!!
LONG LIVE THE LOUD, WE ARE LOUD AND PROUD!!!
535

12-04-2014, 02:14

Voivod, Sacrifice, Razor, teraz jeszcze Exciter. Każde dziecko pamięta Violence and Force. W pewnym momencie, byli lepsi, niż Metallica. Tak się przynajmniej wydawało. Niestety marketing pogrzebał dziecięce marzenia.

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

12-04-2014, 09:32

To fakt - kiedyś byli więksi od METALLIKI, a teraz to ciekawostka dla wąskiej grupy oddanych fanów, podczas gdy ci drudzy mają na koncie dziewięciocyfrową liczbę sprzedanych płyt. Kanadyjczycy mogą liczyć na tysiące, ale jakie to ma znaczenie...
535

12-04-2014, 09:35

Nie ma żadnego. Stwierdzam tylko fakt.
ODPOWIEDZ