AGALLOCH

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

AGALLOCH

11-04-2009, 22:19

Nie zauważyłem by ktoś wcześniej zakładał temat o AGALLOCH, więc sobie zapodaje co by się dowiedzieć opinii paru osób śledzących to Forum.
.. trochę zainspirował mnie w tym Skaut_Kwatermaster swoją wypowiedzią w temacie Kolejna dekada metalu (i nie tylko), wrzucając w swoją 20tkę Dark Tranquillity z płytką "Damage Done". Szczerze powiedziawszy bez namysłu wybrał bym inny materiał gdybym wybierał coś z melodyjnego grania (mimo że stylistycznie oba bandy się co by nie powiedzieć bardzo różnią), oczywiście postawił bym na "Ashes Against the Grain" AGALLOCH, która wg mnie jest świetna - ale to nie o tym temat;
Sporadycznie słucham tego typu rzeczy, dużo nawet ich nie mam na swoim stanie, ba! nawet Agalloch po zakupie płytki "The Mantle" poszedł na półkę przegrywając "rywalizacje" z GREEN CARNATION - "Light of Day, Day of Darkness", który zakupiłem w tym samym czasie, ale ... no właśnie!
... kiedy wyszedł album "Ashes Against the Grain" i przesłuchałem go sobie na spokojnie ze szlagierowym "Not Unlike the Waves", zostałem zniszczony muzycznie, cholernie mi się ten album spodobał, co spowodowało, że zacząłem wracać do starszych pozycji tego zespołu. "The Mantle", czy później "Pale Folklore", który chyba jest ich najsłabszym albumem, nie mniej AGALLOCH ma w sobie coś przyciągającego, co sprawia, że potrafię go katować niejednokrotnie tygodniami, by później zapomnieć na rok odstawiając go z powrotem na regał, nie zmienia to faktu, że cholernie lubię ich muzykę i z niecierpliwością czekam na ich duży album a nie kolejną epke :wink:

a jak tam w Was?
gardzicie, szanujecie, czy jest Wam obojętny?!
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: AGALLOCH

12-04-2009, 00:03

tylko "White" da się słuchać :lol:
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

12-04-2009, 00:11

twoja_stara_trotzky pisze:tylko "White" da się słuchać :lol:
ta ostatnia epka jest fajna, ale przyznam się, że spodziewałem się czegoś ... innego że tak to ujmę.
Wole II i III Lp mimo wszystko;
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Skaut

12-04-2009, 01:56

Albo mi sie cos pojebało, albo na tej epce udziela się gościu z Sol Invictus. ;)

Odnośnie zespołu, nigdy wielkim fanem nie byłem, jakoś takie "klimatyczne" granie mnie w ogóle nie bierze. Słyszałem w całości "The Mantle", i właśnie "Ashes Against the Grain" ale sorry, jakieś takie bez wyrazu mnie się to wydało. Wokale mnie odstraszyły no i ta "płaczliwa" atmosfera - wszystko razem raczej wspominam ze zgrzytem na zębach. Wolę jednak porządny doom od tego folkowego ;) Z pewnością nie wrzuciłbym tej kapeli do top 20 obecnej dekady ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
hcpig

12-04-2009, 08:04

Bardzo podobał mi się "The White", jeden z lepszych zeszłorocznych materiałów, przemilczanych raczej zresztą przez ogół. Wcześniejszych płyt nie znam.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

Re:

12-04-2009, 10:35

Skaut_Kwatermaster pisze:
Albo mi sie cos pojebało, albo na tej epce udziela się gościu z Sol Invictus. ;)
coś ci się chyba pojebało, ale fakt faktem, że jest jeden motyw w 100 proc. zajebany z jednego z numerów z Trees in Winter :lol:
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

12-04-2009, 16:22

the white bardzo dobre, mocno neutralna (nie mylić z bezpłciowa) płyta - świetnie płynie w tle, a i przyjemności dużo daje gdy słuchać uważnie.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re:

13-04-2009, 21:36

Skaut_Kwatermaster pisze: Słyszałem w całości "The Mantle", i właśnie "Ashes Against the Grain" ale sorry, jakieś takie bez wyrazu mnie się to wydało. Wokale mnie odstraszyły no i ta "płaczliwa" atmosfera - wszystko razem raczej wspominam ze zgrzytem na zębach. Wolę jednak porządny doom od tego folkowego ;) Z pewnością nie wrzuciłbym tej kapeli do top 20 obecnej dekady ;)
Ale słyszałeś czy słuchałeś? << bez złośliwości to piszę! >>
wg mnie tym LP trzeba dać czas i na spokojnie je przesłuchać, mi się cholernie podobają powiem więcej, jeśli mam ochotę na jakieś klimatyczne i melodyjne granie to najczęściej właśnie wracam do Agalloch ... oprócz jedynki In the Woods ... :)

Porządny doom?! tzn.?
(z ciekawości pytam)
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

13-04-2009, 23:08

Muzycznie całkiem niezły zespół, niestety wokale kompletnie mi nie pasują.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

13-04-2009, 23:39

Miałem kiedyś "The Grey EP" i sprzedałem na Ebay za 70 euro... kilka miesięcy temu sprzedałem "White EP" za 90 euro... więc wydaje się, ze ta kapela jest bardzo dobra.
Awatar użytkownika
Skaut

14-04-2009, 12:14

Ihasan pisze: Ale słyszałeś czy słuchałeś? << bez złośliwości to piszę! >>
wg mnie tym LP trzeba dać czas i na spokojnie je przesłuchać, mi się cholernie podobają powiem więcej, jeśli mam ochotę na jakieś klimatyczne i melodyjne granie to najczęściej właśnie wracam do Agalloch ... oprócz jedynki In the Woods ... :)

Porządny doom?! tzn.?
(z ciekawości pytam)
Słyszałem i słuchałem ,ale jak powyżej za "mientkie" trochę dla mnie i jak pisałem, zbyt płaczliwe. Z tym In The Woods to dobry trop (zwłaszcza "Omnio" i "Strange in Stereo", choć debiut też mi się bardzo widzi) - tam nie ma tej przesadnej "melancholii" - mi to pasuje.
Porządny doom? Nie lubie tak szufladkować, ale z takiego "klimatycznego" grania, wolę zdecydowanie powyższe, plus pierwsze krążki MDB, dodaj do tego Morgion (świetne Solinari), Green Carnation (Light of Day, Day of Darkness), Candlemass, nawet Esoteric, a z nowszych polecam obadać Ne Obliviscaris - The Aurora Veil
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re:

14-04-2009, 22:21

Skaut_Kwatermaster pisze:Słyszałem i słuchałem ,ale jak powyżej za "mientkie" trochę dla mnie i jak pisałem, zbyt płaczliwe. Z tym In The Woods to dobry trop (zwłaszcza "Omnio" i "Strange in Stereo", choć debiut też mi się bardzo widzi) - tam nie ma tej przesadnej "melancholii" - mi to pasuje.
szczerze powiedziawszy wolę debiut od "Omnio" czy "Strange in Stereo", dla mnie "Omnio" jest najsłabsze w dyskografii In The Woods.., choć nie da się tego porównać do Agalloch, gdyż to ma całkowicie inny klimat, z drugiej strony ITW był jakby nie spojrzeć jedyny w swoim rodzaju, zwłaszcza w tamtych czasach, czyli lata `90 kiedy wydali demówke "Isle of Men" czy później debiutancki "Heart of the Ages", to naprawdę robiło wtedy wrażenie!
Skaut_Kwatermaster pisze:Porządny doom? Nie lubie tak szufladkować, ale z takiego "klimatycznego" grania, wolę zdecydowanie powyższe, plus pierwsze krążki MDB, dodaj do tego Morgion (świetne Solinari), Green Carnation (Light of Day, Day of Darkness), Candlemass, nawet Esoteric, a z nowszych polecam obadać Ne Obliviscaris - The Aurora Veil
Morgion słyszałem tylko raz i nie zrobił na mnie piorunującego wrażenia, może za mało czasu dałem temu albumowi, ale stoi na półce więc pewnie kiedyś szanse dostanie 8)
My Dying Bride to inna para kaloszy, to już zespół historia, który tworzył scenę doom, zapoczątkował tego typu granie genialnym "Symphoniare Empyrius ... " czy debiutanckim "As the Flower ... " oczywiście "Turn Lose the Swans" jest nie do przebicia do dnia dzisiejszego;
Green Carnation - hmmm! jest świetny, ale wolę Agalloch :D

Ne Obliscaris znam, z rok/dwa temu było o nich głośno, za dużo się o nich nasłuchałem w superlatywach, strasznie dużo sobie obiecywałem po tym albumie i ... dostałem dobry materiał, który może się podobać, nie mniej spodziewałem się czegoś o wiele ciekawszego;
... Agalloch ma świetny klimat, świetnie się tego słucha!
każda płytka to inny klimat i wg mnie klimat, który nie jest tuzinkowy. A połączenie folku z doomem świetnie tu współgra i w ogóle nie męczy ... no ale to moje subiektywne zdanie :D
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Skaut

15-04-2009, 09:50

Ihasan pisze: szczerze powiedziawszy wolę debiut od "Omnio" czy "Strange in Stereo", dla mnie "Omnio" jest najsłabsze w dyskografii In The Woods.., choć nie da się tego porównać do Agalloch, gdyż to ma całkowicie inny klimat, z drugiej strony ITW był jakby nie spojrzeć jedyny w swoim rodzaju, zwłaszcza w tamtych czasach, czyli lata `90 kiedy wydali demówke "Isle of Men" czy później debiutancki "Heart of the Ages", to naprawdę robiło wtedy wrażenie!
no właśnie za to, że jest jedyny w swoim rodzaju, lubię tego posłuchać, choć przyznaję że są momenty w ich twórczości przy których zgrzytam zębami - ale sentyment jednak pozostaje ;)
Ihasan pisze: ... Agalloch ma świetny klimat, świetnie się tego słucha!
każda płytka to inny klimat i wg mnie klimat, który nie jest tuzinkowy. A połączenie folku z doomem świetnie tu współgra i w ogóle nie męczy ... no ale to moje subiektywne zdanie :D
No na pewno nie jest tuzinkowy, ale u mnie jednak to połączenie folku z doomem nie współgra... no ale to moje subiektywne zdanie ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re:

15-04-2009, 13:16

Skaut_Kwatermaster pisze:No na pewno nie jest tuzinkowy, ale u mnie jednak to połączenie folku z doomem nie współgra... no ale to moje subiektywne zdanie ;)
marudzisz :wink:
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Skaut

15-04-2009, 13:27

Ihasan pisze:
Skaut_Kwatermaster pisze:No na pewno nie jest tuzinkowy, ale u mnie jednak to połączenie folku z doomem nie współgra... no ale to moje subiektywne zdanie ;)
no czasem muszę nakierować inne umysły na właściwą stronę ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re:

15-04-2009, 13:29

Ihasan pisze:
no czasem muszę nakierować inne umysły na właściwą stronę ;)
pytanie tylko, czy akurat (i dlaczego nie jest - hehehe) w tym przypadku jest dobrze nakierowany? :wink:
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Skaut

15-04-2009, 13:31

Ihasan pisze: pytanie tylko, czy akurat w tym przypadku jest dobrze nakierowany? :wink:
nie mam co do tego żadnych wątpliwości :D :D
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re:

15-04-2009, 13:42

Ihasan pisze: pytanie tylko, czy akurat w tym przypadku jest dobrze nakierowany? :wink:
nie mam co do tego żadnych wątpliwości :D :D
przynzaj się, przez chwilę się zastanawiałeś? :roll:
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

01-11-2010, 12:33

Tak jak lubię takie granie to ten zespół nigdy mi nie robił za bardzo. The Mantle czasem zapodam najwyżej. Nową może sprawdzę, a może nie ;).
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
ODPOWIEDZ