Blue Öyster Cult

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Sineater
postuje jak opętany!

Blue Öyster Cult

21-12-2010, 21:55

Obrazek

"Blue Oyster Cult (1972; CBS). Heavy metal for people who hate heavy metal; sleek, primal rock and roll music, filtered through unsettling, if thrilling, images of Altamont, drug-dealing and murder."

Myślę, że przyda się temat skupiający miłośników jednego z najlepszych zespołów wszech czasów. Osobiście ciężko mi aż opisać temperaturę uczuć, które czuję do nieziemsko utalentowanego wąsacza Bucka Dharmy i okularnika Erica Blooma. Totalna oryginalność, zawsze nieco niepokojąca atmosfera, ogromna inteligencja całego konceptu, świetna oprawa wizualna (kapitalne wideoklipy), fantastyczne tytuły kawałków i przede wszystkim piękna muzyka. Żeby nie przegadać dam kilka zachęt dla tych, którzy nie znają:

Obrazek

1) "Cities on flame with rock'n'roll" live
2) "Stairway To The Stars" studio
3) "Then Came the last days of may" studio

Obrazek

1) The red and the black studio
2) Teen archer studio

Obrazek

Astronomy studio
Astronomy live

Obrazek

Don't Fear The Reaper live

Obrazek

Godzilla live
Nosferatu studio + film

Obrazek

Deadline
The marshall plan teledysk

Obrazek

Sole survivor studio
Veteran Of Psychic Wars teledysk
Joan Crawford teledysk
Burnin' for you teledysk

Obrazek

The Siege and Investiture of Baron von Frankenstein's Castle at Weisseria
Awatar użytkownika
Melepeta
w mackach Zła

Re: Blue Öyster Cult

21-12-2010, 22:55

Dzięki za przypomnienie. Wyborna muza.
Six o clock.
Karkasonne

22-12-2010, 00:35

Dzięki za przypomnienie. Muszę w końcu poznać.
Maria Konopnicka

22-12-2010, 00:54

ten kawałek znają chyba wszyscy?

Awatar użytkownika
white_pony
weteran forumowych bitew

22-12-2010, 01:06

świetne. uwielbam taka muzyke. oczywiscie nie znałem wczesniej.
do not make equal what is unequal
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

22-12-2010, 07:31

Oczywiście znam, lubię, ale niestety nie słyszałem wszystkich ich dokonań. Za najlepsze uważam "Spectres", "Tyranny and Mutation", "Secret Treaties", choć pozostałym zarzucić czegokolwiek nie sposób. Tak w ogóle dawno ich nie słuchałem i jakbym temat zauważył jeszcze przed dzisiejszą pracą to wziąłbym sobie "Spectres", żeby robota szybciej minęła. No nic, trzeba będzie poczekać do popołudnia.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

22-12-2010, 08:54

Ö! Afrodyzjakalna ta ostryga.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
Awatar użytkownika
martyrdoom
postuje jak opętany!

22-12-2010, 10:54

Znam tylko Fire of Unknown Origin, nawet myślałem kiedyś, żeby sobie więcej ich płyt kupić, ale zawsze coś innego wskakiwało do kolejki. W każdym razie bardzo fajne granie, muzyka, która nigdy się nie starzeje i słuchać można zawsze.
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

22-12-2010, 11:57

Ja ostatnio zaczalem przygode z BOC od debiutu i od pierwszych dzwiekow zawladnela mna ich muzyka, slychac bardzo duzo psychodelii na debiucie co uwazam za duzy plus, z wyrozniajacych kawalkow z Blue Öyster Cult dodalbym "She's as Beautiful as a Foot" i Then Came the Last Days of May.
Karkasonne

22-12-2010, 12:51

IRONMIL pisze:ten kawałek znają chyba wszyscy?

Ta, i "Astronomy" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-12-2010, 14:04

słyszałem kiedyś aż jeden cały kawałek na jakiejś składance, nie było najgorzej. generalnie zawsze chciałem ten zespół poznać, może dzięki temu tematowi w końcu się z niebieską ostrygą popróbuję.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

22-12-2010, 14:11

Mi tez troche zajelo, az sie za nich nie zabralem i teraz zaluje, ze nie poznale ich wczesniej,.
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

22-12-2010, 16:14

IRONMIL pisze:ten kawałek znają chyba wszyscy?

Mam alergie na ten kawalek
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

25-12-2010, 20:48

Nie znam tego zespołu zbyt dobrze, Od lat towarzyszy mi zaledwie kilka jego utworów. To wszystko. Mogę jednak napisać: "Veteran of the psychic wars" jest arcydziełem. Wersja studyjna jest wspaniała, ale dopiero ta, którą w pierwszym poście wkleił Sineater rzuca na kolana. Coś niesamowitego. Żeby na każdej płycie trafiał się choć jeden taki utwór... Tu z tego samego występu, obraz w lepszej rozdzielczości, bez wstawek video: a tu studyjna, ilustrowana obrazkami z filmu "Heavy Metal" do którego robiła za soundtrack: Taka muzyka jest mi najbliższa.

Tutaj ciekawostka:
Moim zdaniem zagrali to całkiem fajnie. Do oryginału nie ma startu, ale słucha się z przyjemnością.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Agony
postuje jak opętany!

24-09-2012, 18:06

Od kilku tygodni słucham drugiego i trzeciego albumu Blue Oyster Cult: ''Tyranny And Mutation'' i ''Secret Treaties''. Te płyty mną dosłownie zawładnęły i to od pierwszego przesłuchania. Muzyka bardzo oryginalna i eklektyczna. Ciężki rock z wyraźnymi wpływami innych gatunków, np. psychodelii i rock'n'rolla, z bardzo intrygującymi melodiami. Do tego świetne aranże i pełna polotu, bardzo kompetentna praca instrumentalistów. To wszystko razem składa się na wciągającą muzykę z najwyższej rockowej pólki. Można doszukać się tu wielu podobieństw do Black Sabbath (niektóre riffy, mroczna atmosfera i teksty) i chociaż Blue Oyster Cult nie grają aż tak ciężko, to i tak zdecydowanie polecam przede wszystkim miłosnikom hard rocka. Pomysleć, że dopiero teraz postanowiłem sięgnąć po jakieś ich płyty.
In God We Trust
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

24-09-2012, 19:16

Debiut jeszcze pociśnij.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
DCI Hunt

24-09-2012, 19:32

ze wstydem przyznam, że nie słysząc muzyki z bliżej nieokreślonych powodów zawsze myślałem, że to jakieś wąsate hard&heavy z niemiec. mea culpa! trzeba bedzie nadrobić.
NihilSubSole
zaczyna szaleć

24-09-2012, 19:58

Kumpela uwielbia podobne klimaty, próbowała mnie zarazić. Sam kojarzę tylko z pamięci takie klasyki jak "Astronomy" czy wymienione "Don't Fear The Reaper". Dla higieny trzeba będzie się kiedyś za to zabrać grubiej, ale przewiduję, że może to być nie tylko poranny prysznic, ale bardzo przyjemna, długa kąpiel. Się zobaczy.
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

25-09-2012, 11:05

Z 3 pierwszych albumów , ktore slyszalem, chyba debiut chyba najlepszy.
Baton
weteran forumowych bitew

25-09-2012, 14:08

Znam tylko Agents Of Fortune, bardzo fajny album. Jakoś nie miałem nigdy czasu by poznać resztę, może się to kiedyś zmieni, bo zasadniczo to bardzo przyjemnie się ich słucha.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
ODPOWIEDZ