Ere Glide to szczyt grafiki 3D i wywalało to w kosmos, potem pojawiła się moda na jakieś pixel shadery, motion blur, lens flare i inne gówna przez co w nowych grach nic nie widać, brak kontrastu.PrezydentKosmosu pisze: ↑13-01-2022, 18:36a szczytem marzeń byly 3dfxy, które obrzydliwie rozmywały te cudowne piksele, i wszyscy uważali, że było to coś wspaniałego.
DOOM vs QUAKE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Re: DOOM vs QUAKE
Yare Yare Daze
- PrezydentKosmosu
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
Patrząc na renderer Unreal Engine 5 (nanite), to bym jednak polemizował. Wyświetlanie modeli prosto ze Zbrusha, w zasadzie brak limitów poly dla statycznej geometrii to jest jakiś kosmos. Coś, co jakieś dwa lata temu uznawano w zasadzie za niemożliwe, bo co niektórzy myśleli, że fizycznie już więcej ze sprzętu po prostu nie da się wycisnąć.hcpig pisze: ↑13-01-2022, 18:51Ere Glide to szczyt grafiki 3D i wywalało to w kosmos, potem pojawiła się moda na jakieś pixel shadery, motion blur, lens flare i inne gówna przez co w nowych grach nic nie widać, brak kontrastu.PrezydentKosmosu pisze: ↑13-01-2022, 18:36a szczytem marzeń byly 3dfxy, które obrzydliwie rozmywały te cudowne piksele, i wszyscy uważali, że było to coś wspaniałego.
Inna sprawa, że dana estetyka może się podobać, lub nie. Mnie nowe tytuły raczej nie interesują, choć czasem zdarzą się wyjątki - np. ostatnio bardzo miło zaskoczyło mnie Plague Tale, które wygląda obłędnie i jeszcze jest na tyle dobrze zoptymalizowane, że śmiga na moim rzęchu.
- Gore_Obsessed
- zahartowany metalizator
Z tytułów podanych w ankiecie głos dałem na Wolfa. Był pierwszy i od niego również zaczynałem. Potem: Spear of destiny, Doom 1 & 2, Heretic, Hexen, Star Wars: Dark Forces, Rise of the triad, Duke, Quake, Shadow Warrior, Exhumed, Blood, Redneck Rampage, Turok, Hexen 2, Quake 2, Blood 2, Unreal, Mortyr (jego brak w ankiecie uważam za SPORE niedopatrzenie) i... na tym się wszystko dla mnie urwało na dobre. Nie pominąłem chyba niczego. W późniejszym czasie liznąłem jeszcze tylko Painkillera (grałem łącznie może kilka godzin). Letarg trwał aż do 2007/8 roku kiedy to wziąłem się wreszcie za boskie Return to Castle Wolfenstein, symbolicznie spinając klamrą ten cudowny kilkunastoletni okres mojego życia. Do tej pory żałuję, że rozminąłem się z Half-Lifem (nigdy nie grałem, widziałem co nieco u brata ciotecznego), ale nie będę już do tego wracał, bo tak naprawdę nie ma powrotu. Tamten JA należy do przeszłości, tamte realia i emocje są nie do odtworzenia, fascynacja (niektórymi) grami przeszła bezpowrotnie do historii.
Oprócz wspomnianego Wolfa (i Spear, bo dla mnie to jak jedna i ta sama gra) najmilej wspominam: dwie pierwsze części Quake'a, pierwszego Blooda, Mortyra i Powrót do Zamku Wolfenstein, który (gdyby odrzucić wszelkie sentymenty) pozostanie dla mnie chyba na zawsze najlepszym FPSem w historii.
Oprócz wspomnianego Wolfa (i Spear, bo dla mnie to jak jedna i ta sama gra) najmilej wspominam: dwie pierwsze części Quake'a, pierwszego Blooda, Mortyra i Powrót do Zamku Wolfenstein, który (gdyby odrzucić wszelkie sentymenty) pozostanie dla mnie chyba na zawsze najlepszym FPSem w historii.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
- hcpig
Graficznie ta gra powiem szczerze urwała łeb w 1999, dla mnie pierwsza polska pozycja 3D którą można było postawić w awangardzie światowej. Sama rozgrywka ok chociaż nic wybitnego (fajny jest sztucer). Z polskich wyróżniłbym raczej Target (elementy rpg i to bardziej znaczące niż w Hexen 2 czy Strife, setting jak z 'Psów', jeżdżenie pojazdami, split-screenowe deathmatche) i Pył, który wtedy chodził mi chujowo, potem nie dało się zupełnie odpalić na nowych sprzętach, systemach operacyjnych ani maszynach wirtualnych, dopiero od niedawna mogę w to grać dzięki emulatorowi PCEM. Obie te gry były naprawdę świetne i nie wypaliły tylko dlatego, że były spóźnone graficznie (Target tak gdzieś o 2 lata, Pył o rok) w czasach, gdy co pół roku następowała graficzna rewolucja.Gore_Obsessed pisze: ↑14-01-2022, 03:06Mortyr (jego brak w ankiecie uważam za SPORE niedopatrzenie)
No chronologicznie urwałeś w dobrym momencie bo naprawdę sensowne fpsy po roku 2001 to już tylko praktycznie same dopiski.Gore_Obsessed pisze: ↑14-01-2022, 03:06Letarg trwał aż do 2007/8 roku kiedy to wziąłem się wreszcie za boskie Return to Castle Wolfenstein
Yare Yare Daze
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Painkillera obtluklem na wszystkich poziomach trudnosci i odblokowalem wszystkie karty, swietns gra, niektore lokacje zapieraja dech. Mega klimat
woodpecker from space
-
Ja popykałem w Gravena trochę. Pare godzin. Było bardzo mocno średnio. Zabugowane i beznadziejne narzędzia zagłady - totalnie bez mocy. Ale klimat się wylewał. Heretic pełna gębą. Wczesny dostęp więc poczekajmy na całość.Bolt pisze:Ruszałeś Graven? Coś warte?
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
https://www.forbes.pl/diamenty/wizytowk ... er/q5mg1dm
https://www.kancelaria-pionier.pl/
https://www.facebook.com/events/2progi/ ... 468364941/..
Nie ma lóż- wysprzedane, Zostały normalne bilety.
- Bolt
- weteran forumowych bitew
Właśnie początek mnie odrzucił, ale miałem nadzieję, że wystarczy zagryźć zęby. Wersja finalna już chyba wyszła, mam z Humble Bundle.tomaszm pisze: ↑14-01-2022, 08:03Ja popykałem w Gravena trochę. Pare godzin. Było bardzo mocno średnio. Zabugowane i beznadziejne narzędzia zagłady - totalnie bez mocy. Ale klimat się wylewał. Heretic pełna gębą. Wczesny dostęp więc poczekajmy na całość.Bolt pisze:Ruszałeś Graven? Coś warte?
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
- hcpig
Cytadela zostanie udostępniona za darmo dla posiadaczy Amiga 500 Mini:
https://www.ppe.pl/news/298547/amiga-50 ... ukcje.html
Yare Yare Daze
- 987654321k
- postuje jak opętany!
Z amigowych fpsów to najwięcej tłukłem w gloom i trochę w alien breed 3d.Najgorzej wspominam z amigowych project batllefield, straszna bieda.Na pececie Quake 1 to dla mnie numero uno, zajebisty klimat miała wtedy dla mnie ta gra. Na drugiej pozycji Duke nukem 3d a podium zamyka Hexen czyli taki doom ino nie w kosmosie z tego co pamiętam.
- Nerwowy
"Doom ino nie w kosmosie" to Heretic bardziej987654321k pisze: ↑01-04-2022, 18:08Z amigowych fpsów to najwięcej tłukłem w gloom i trochę w alien breed 3d.Najgorzej wspominam z amigowych project batllefield, straszna bieda.Na pececie Quake 1 to dla mnie numero uno, zajebisty klimat miała wtedy dla mnie ta gra. Na drugiej pozycji Duke nukem 3d a podium zamyka Hexen czyli taki doom ino nie w kosmosie z tego co pamiętam.

De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- hcpig
- 987654321k
- postuje jak opętany!
No tak, masz rację, chodziło mi o Heretic'aNerwowy pisze: ↑04-04-2022, 09:26"Doom ino nie w kosmosie" to Heretic bardziej987654321k pisze: ↑01-04-2022, 18:08Z amigowych fpsów to najwięcej tłukłem w gloom i trochę w alien breed 3d.Najgorzej wspominam z amigowych project batllefield, straszna bieda.Na pececie Quake 1 to dla mnie numero uno, zajebisty klimat miała wtedy dla mnie ta gra. Na drugiej pozycji Duke nukem 3d a podium zamyka Hexen czyli taki doom ino nie w kosmosie z tego co pamiętam.. Hexen to wprawdzie też ten sam engine, ale jednak wyraźnie inna rozgrywka z klasami postaci i naciskiem na eksplorację otwartej mapy i rozwiązywanie zagadek.
-
Nie ma wieku dobrego na zaprzestanie grania tak samo jak nie ma wieku na zaprzestanie słuchania metalu. Ja gram od 28 lat, 36 zaraz mi pyknie na liczniku i darzę granie taką samą pasją jak miałem te 8 czy kilkanaście lat.Gore_Obsessed pisze: ↑14-01-2022, 03:06Z tytułów podanych w ankiecie głos dałem na Wolfa. Był pierwszy i od niego również zaczynałem. Potem: Spear of destiny, Doom 1 & 2, Heretic, Hexen, Star Wars: Dark Forces, Rise of the triad, Duke, Quake, Shadow Warrior, Exhumed, Blood, Redneck Rampage, Turok, Hexen 2, Quake 2, Blood 2, Unreal, Mortyr (jego brak w ankiecie uważam za SPORE niedopatrzenie) i... na tym się wszystko dla mnie urwało na dobre. Nie pominąłem chyba niczego. W późniejszym czasie liznąłem jeszcze tylko Painkillera (grałem łącznie może kilka godzin). Letarg trwał aż do 2007/8 roku kiedy to wziąłem się wreszcie za boskie Return to Castle Wolfenstein, symbolicznie spinając klamrą ten cudowny kilkunastoletni okres mojego życia. Do tej pory żałuję, że rozminąłem się z Half-Lifem (nigdy nie grałem, widziałem co nieco u brata ciotecznego), ale nie będę już do tego wracał, bo tak naprawdę nie ma powrotu. Tamten JA należy do przeszłości, tamte realia i emocje są nie do odtworzenia, fascynacja (niektórymi) grami przeszła bezpowrotnie do historii.
Od siebie szczerze polecam remaster modowski , tak sama dobra robota jak Black Mesa. Cudownie było wrócić do tej gry po latach.
Ostatnio zmieniony 04-04-2022, 20:47 przez tomaszm, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.forbes.pl/diamenty/wizytowk ... er/q5mg1dm
- hcpig
Maniek pisał o niektórych grach z dawnych czasów że nie mógłby w nie grać a nie grach w ogóle, chyba wklejał gdzieś że gra też w nowe tytuły typu Fallout 3 i Diablo 3.
Yare Yare Daze
- Gore_Obsessed
Brak czasu mnie bardzo blokuje. Nie wiem kiedy Ty na granie czas znajdujesz.tomaszm pisze: ↑04-04-2022, 20:31Nie ma wieku dobrego na zaprzestanie grania tak samo jak nie ma wieku na zaprzestanie słuchania metalu. Ja gram od 28 lat, 36 zaraz mi pyknie na liczniku i darzę granie taką samą pasją jak miałem te 8 czy kilkanaście lat.
Od siebie szczerze polecam remaster modowski , tak sama dobra robota jak Black Mesa. Cudownie było wrócić do tej gry po latach.

Ten remaster brzmi ciekawie, ale ja mam starego kompa, który chyba by nie udźwignął. Będę musiał sprawdzić.
Jakbym napisał w jakie tytuły głównie tłukę to by Ci szczęka opadła. Gram w zasadzie tylko z synem, więc od 2-3 lat są to rzeczy w stylu Minecraft i Animal Crossing: New Horizons. Chodzimy i łowimy sobie rybki.

Only SŁUCHANIE płyt is real!
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Ja co jakis czas odpalam regularnie plytke zakupiona w lodzkim empiku „classic 3d games” z tymi wszystkimi shadow warriorami, redneckami, bloodami itp. Piekne czasy, ze w empiku mozna bylo kupic pirackie plyty xd
woodpecker from space
- Gore_Obsessed