Social media

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Re: Social media

02-05-2025, 22:49

To może szerszy mechanizm działania współczesnego internetu, a nie samych mediów społecznościowych. Kilka dni temu tu i tylko tu wkleiłem okładkę książki, którą kupiłem przy okazji koncertowego wypadu do Warszawy. Bez tytułu w tekście. Dziś Allegro w propozycjach wyświetla mi szereg powiązanych pozycji, których absolutnie nie szukałem. Na plus - z drugą, skrajnie niszową pozycją po angielsku sobie automaty nie poradziły i nic do zaproponowania nie mają :)
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

02-05-2025, 23:04

Lukass pisze:
To może szerszy mechanizm działania współczesnego internetu, a nie samych mediów społecznościowych. Kilka dni temu tu i tylko tu wkleiłem okładkę książki, którą kupiłem przy okazji koncertowego wypadu do Warszawy. Bez tytułu w tekście. Dziś Allegro w propozycjach wyświetla mi szereg powiązanych pozycji, których absolutnie nie szukałem. Na plus - z drugą, skrajnie niszową pozycją po angielsku sobie automaty nie poradziły i nic do zaproponowania nie mają :)
Rozumiem takie powiązania - tak, też otrzymuje jak kazdy reklamy podobnych produktów jak te za którymi się rozgladalem/kupilem/sprawdzałem. Ale ten Farage zajmujący wszystkie 8 filmów w newsach kiedy niczym podobnym się ostatnio nie interesowałem? No nie, ciężko to wytłumaczyć.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

02-05-2025, 23:14

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
02-05-2025, 23:04
Lukass pisze:
Rozumiem takie powiązania - tak, też otrzymuje jak kazdy reklamy podobnych produktów jak te za którymi się rozgladalem/kupilem/sprawdzałem. Ale ten Farage zajmujący wszystkie 8 filmów w newsach kiedy niczym podobnym się ostatnio nie interesowałem? No nie, ciężko to wytłumaczyć.
Tak, choć przeraża mnie skala - wygląda na to, że boty skanują nawet grafiki i dobrze sobie z nimi radzą.

A Farage? Nie wiem, budzi kontrowersje? Wiadomo, że najlepiej się w sieci zarabia na kontrowersjach. A to, że jesteś z Polski może mieć znaczenie, wszak nie brakuje nam polityków, którzy chętnie by z Unii Polskę wyprowadzili. Nie wyłączając z tego Najlepszego Polityka Kraju :lol:
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
mistrz forumowej ceremonii

02-05-2025, 23:39

W rej chwili akurat jestem w UK więc ok rozumiem że może wskoczyć jakąś angielska polityka, ale nie w tak jednolity sposób.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

03-05-2025, 01:31

gdzie są na allegro te propozycje ? bo ja pierwsze słysze o czymś takim :yoinks: :kurde:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
backslifer
zaczyna szaleć

03-05-2025, 07:48

Lukass pisze:
Raczej watpie, zeby byla skanowana grafika (chociaz moze te wielkie koncerny przepalaja na to gruba kase?), pracowalem w zbieraniu danych uzytkownikow. Moze URL zdjecia zawieral tytul?
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
zaczyna szaleć
Kontakt:

03-05-2025, 08:15

Ja ostatnio zmieniłem robotę, nigdzie w necie nie zostawiałem info o tym, nawet linkedin nie aktualizowałem a na fb propozycje znajomych z pracy -.-

Ogólnie nienawidzę, spam reklamowy, mam jakiś dodatek social fixer bodajże co usuwa reklamy, ale łapie się na tym że popatrzę chwilę i wzruszam ramionami "w sumie mam to w dupie" i wyłączam.

Mam/miałem ig, ale przewijanie tego gówna to też strata czasu, oglądam głównie 2-3 profile z memami i jakiś co wrzuca koncerty w Czechach i na Słowacji.

Podobnie jak Świat Bez Końca - ubolewam nad śmiercią forumów, zwykle czytam zamiast udzielać, ale to wspaniale źródła wiedzy.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

03-05-2025, 09:05

Żułek pisze:
gdzie są na allegro te propozycje ? bo ja pierwsze słysze o czymś takim :yoinks: :kurde:
Wchodzisz na główną stronę (bez logowania) i jak przewijasz w dół, to masz w rzędach szeregi podpowiedzi - zwykle rzekomo najniższe ceny, a później podpowiedzi z kategorii, które ostatnio przeglądałeś. No i wszystko się zgadza, poza tym jednym gównem, które wkleiłem tylko tu, a kupiłem stacjonarnie w prawilnej księgarni ;)
backslifer pisze:
03-05-2025, 07:48
Raczej watpie, zeby byla skanowana grafika (chociaz moze te wielkie koncerny przepalaja na to gruba kase?), pracowalem w zbieraniu danych uzytkownikow. Moze URL zdjecia zawieral tytul?
Pewnie masz rację. Tak, URL zawierał tytuł, sprawdziłem. I tak straszne, jak bardzo te dane są agregowane.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
zaczyna szaleć
Kontakt:

03-05-2025, 09:13

Jeszcze mi się jedna rzecz przypomniała, lata temu na jakimś szkoleniu gość pokazywał jako ciekawostkę narzędzie do zbierania danych z fb, wrzucało się link do profilu a po chwili miałeś pierdolny graf, znajomi, związki, miejsca pracy, szkoły, zainteresowania etc. Niby wszystko ogólnodostępne ale w chuj łatwo dostępne i możliwe do wykorzystania.
Awatar użytkownika
Żułek

03-05-2025, 13:37

Lukass pisze:
Żułek pisze:
Wchodzisz na główną stronę (bez logowania) i jak przewijasz w dół, to masz w rzędach szeregi podpowiedzi - zwykle rzekomo najniższe ceny, a później podpowiedzi z kategorii, które ostatnio przeglądałeś. No i wszystko się zgadza, poza tym jednym gównem, które wkleiłem tylko tu, a kupiłem stacjonarnie w prawilnej księgarni ;)
bez logowanie ? to wiele wyjasnia bo ja zawsze jestem zalogowany :jezyk:
ale ok spróbuje sobie pozniej ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
Żułek

03-05-2025, 23:30

Żułek pisze:
03-05-2025, 13:37
Lukass pisze:
Żułek pisze:
bez logowanie ? to wiele wyjasnia bo ja zawsze jestem zalogowany :jezyk:
ale ok spróbuje sobie pozniej ;)
eeeeee nieeeeeeeeeee
mam kolejno: Jak wiosna w pełni, to łap niskie ceny - Na czasie - ZNajdz inpiracje w kategorii moda - Gwarancja najniższej ceny w Supermarkecie - Kupuj z szybką dostawą - Markowe oferty - Popularne oferty do 100 zł - Znajdziesz na Allegro Lokalnie i koniec
a jak jestem zalogowany to mam jeszcze ulubione (to co mam w ulubionych), kup ponownie i Inni klienci kupowali również

nie mam żadnych ostatnio przeglądanych ani żadnych polecanek czy innych propozycji
macie chyba jakieś gówniane blokery reklam albo ich nie macie wcale :jezyk:

ODPOWIEDZ