Całość:Drodzy Elisabeth i Tomek, z waszej informacji w Internecie wnoszę o waszej decyzji o podjęciu próby zdobycia szczytu niezależne od wyprawy zorganizowanej i prowadzonej przez grupę „Daniele Nardi”.
Uważam zatem waszą próbę za sprzeczną z projektem, który doprowadził nas do wspólnego udziału w wyprawie „Nanga Parbat Winter Expedition 2015″, przeze mnie promowanej, organizowanej i prowadzonej. Tym niemniej, powodowany poczuciem odpowiedzialności i etyki alpinistycznej, pozostaję do waszej dyspozycji, z zapleczem logistycznym przygotowanym przez wyprawę, przeze mnie promowaną, organizowaną i prowadzoną, na wypadek zagrożenia i na ile będzie to w moich możliwościach. Odrzucenie radia danego Wam przez Alego i „Wyprawę” nie pozwala nam wiedzieć o waszych poczynaniach i waszym stanie. Ufni, że będziecie potrafili wybrać najlepiej, moje najlepsze życzenia zdobycia szczytu, kibicujemy wam. Daniele Nardi.
http://wspinanie.pl/2015/01/daniele-nar ... projektem/
Przy okazji, dzieje się również w temacie literatury - oprócz książek Szafirskiego i Wielickiego pojawiają się nowe pozycje od Urubki i Moro. Nie wiem czy na książkę Urubki się skuszę (ciężko mi przebrnąć przez jego pierwszy zbiór), ale ta pozycja Moro mnie intryguje. Ktoś z bywalców tematu czytał "Kometę nad Annapurną? Jakie wrażenia?