GÓRY

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

Re: GÓRY

22-02-2015, 09:29

Pierwsza fota 10 w skali 1-6!!!
Grrrówno!
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

22-02-2015, 09:42

a weź, prawie aparat przez nią straciłem... akurat zmieniałem obiektyw na długą lufę, kiedy mi strzeliło w aparat kawałkami lodu, na szczęście lusterko zebrało uderzenie i matryca ocalała. Dureń jestem, bo nigdy obiektywów się nie zmienia pod wiatr, no ale mi się spieszyło :P
a zdjęcie też mi się bardzo podoba, nawet przy porannej kawie pokusiłem się o lekką przeróbkę :DD
Obrazek
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

22-02-2015, 11:08

Jest absolutnie zajebiste, serio :D
Grrrówno!
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

22-02-2015, 12:05

strasznie chujowy był dzień wczoraj w górach - najpierw jakiś taternik zjechał z lawiną spod Zawratu (szczęśliwie, tzn. żyje), potem pod Czerwonymi lawina zasypała grotołazów na podejściu (jedna dziewczyna zmarła na miejscu, druga leży w ciężkim stanie w Krakowie), rano się okazało że zaginęło 2 turystów na trasie HG-Zawrat-Piątka a teraz się dowiaduję że jeden z nich to facet o nicku Vader Kalvin, jeden z bardzo aktywnych komentatorów na wszelkich grupach tatrzańskich, absolutny maniak gór który Tatry zna jak własną kieszeń...
na razie nic o ich losie nie wiadomo, ale nie ma ich w żadnym schronisku, i do auta do rana nie wrócili, a to nie wróży nic dobrego :(
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

24-02-2015, 18:19

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... oxNewsLink" onclick="window.open(this.href);return false;
support music, not rumors
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

24-02-2015, 18:31

ano... to miejsce jest w chuj zdradliwe, bo niby tuż koło schroniska, a z drugiej kumuluje duże ilości śniegu, i chłopaki tak trochę nonszalancko zrobili, chcieli zaoszczędzić to pół godziny robiąc skrót zamiast ciąć przez kopę na schroniskiem no i wyszło jak wyszło. To nawet nie była lawina, to było malutkie lawiniątko (nota bene drugie w tym roku, pod koniec stycznia 3 osoby też tam zjechały ze śniegiem, tylko wtedy skończyło się bez obrażeń, nawet sami się odkopali zanim toprowcy tam doszli).
Obrazek
Awatar użytkownika
Bohdan
weteran forumowych bitew

24-02-2015, 18:51

Strasznie głupio, pośpiech i rutyna.
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

24-02-2015, 19:36

evildead świetne foty, pierwsza miszcz

mnie też w sobotę trochę halny poturbował ale połowę niżej ;) na Błatniej tak wiało, że jechać się nie dało, nawet prowadząc rowera utrzymać nie mogłem, niestety nadeszła odwilż, nie będzie jazdy na razie :(

Obrazek
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

24-02-2015, 20:03

nic nie bój, ma dosypać na tygodniu :) (w Tatrach prognozują bonusowy metr śniegu do soboty, w BŚ zapewne sporo mniej, ale glajdę pewnie przykryje)

edit:
takie rozkoszne warunki panowały w sobotę
1. posiadówa gdzieś w okolicy Zielonego Stawu Gąsienicowego (latem to tam rodziny z dziećmi całymi hordami wpierdalają te swoje kanapki z mielonką i makrele z puszki), w tym momencie odechciało mi się już absolutnie pierwotnego celu, czyli Zadniego Kościelca. Wiatr wiatrem, ale naniosło tyle śniegu że do dzisiaj bym się chyba przez żleb przekopywał :P no to co, wiater wieje, stać się nie da, trza pokręcić cokolwiek ;)
[youtube][/youtube]
2. podejście pod Kaspro, co ciekawe trochę piechurów minąłem i w większości to były... kobiety. Słaba płeć psia mać ;)
[youtube][/youtube]

ale najbardziej mnie rozwalił filmik jednego gościa który kilka godzin przede mną wybrał się na Zadni Granat - zajebista miniaturka (zwłaszcza końcówka), ma gość talent... i farta do halnego, drugi raz w tym roku w Tatrach i drugi raz go przewiało ;)
[youtube][/youtube]
535

24-02-2015, 20:48

Sineater pisze:..., a jeżeli chodzi o dojazd do Zako, to każdy kto się nie spieszy niech sobie jedzie przez Pieniążkowice, Czarny Dunajec, Chochołów a potem nawet ewentualnie górą przez Dzianisz do Kościeliska. Albo ewentualnie skręcić do czarnego Dunajca z Nowego targu (to opcja dla fanów opuszczonych budynków, którzy nie chcą przygapić kompleksu opuszczonych szpitali w targu, a wiec prawie jedynej atrakcji tego miasta).
Można skręcić w Chabówce na Rabę i potem przez Czarny Dunajec, gdy jest bardzo gorąco na drodze, to lepiej odbić już w Pcimiu i przez Jordanów spokojnie i sprawnie dojechać do Spytkowic, przeskoczyć do Raby i dalej przez Czarny Dunajec, a jeszcze lepiej popierdolić ten skansen i w ogóle tam nie jechać, a już na pewno nie w sezonie. Ja na wiosnę planuję tylko najbliższe pagórki, a w lecie, jak się życie nie skomplikuje, a pogoda pozwoli, będę tam
Obrazek
i szczerze mówiąc już przebieram nogami niczym nastolatka na koncercie Justina Biebera...
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

24-02-2015, 20:51

też mam w planach, z tym że wolałbym zimą ;P
535

24-02-2015, 21:52

Z tego co można zobaczyć na tym filmie, to w maju/czerwcu jest jak w zimie. Gdybyś kiedyś szukał wariata-kierowcy na taką wycieczkę, to kto wie, kto wie. Dojeżdżam na miejsce bez nawigacji i mapy.
" onclick="window.open(this.href);return false;
BOLEK
weteran forumowych bitew

25-02-2015, 09:28

[youtube][/youtube]
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

25-02-2015, 10:36

miszczunio
w takich Himalajach więcej ludzi ginie od podmuchu lawiny, niż pod śniegiem - lawina o takich rozmiarach potrafi wygenerować falę uderzeniową porządnej bomby
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

05-03-2015, 21:37

Na wejściu na Mt. Everest leży ok. 200 ciał wspinaczy, którzy spadli lub zamarzli. Poniżej foty. Może już było tutaj.

http://altereddimensions.net/2012/dead- ... nt-everest" onclick="window.open(this.href);return false;
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Sineater
postuje jak opętany!

05-03-2015, 22:24

"Najważniejszego" spośród tych dwustu ciał, czy Andy Irvine'a jeszcze nie odnaleziono.
Niektóre z tych zdjęć sa nieaktualne. Np. drugie zdjęcie akapitu "mount everest dead body frozen in time" przedstawia niemiecką alpinistkę Hannelore Schamtz (czwartą kobietę na Evereście po dwóch Chinkach i Wandzie Rutkiewicz), której cialo zostało zdmuchnięte z grani już jakieś 30 lat temu.
Istnieje nawet przyrząd do zjazdu na linie do założenia w głebokim śniegu, zwany Deadman, którego nazwa pochodzi od tego, że pierwszy raz takiego zjazdu dokonali alpiniści robiąc stanowisko zjazdowe ze znalezionego nieboszczyka...
ImP
postuje jak opętany!

06-03-2015, 16:22

Następny. Ten odpłynął jeszcze dalej.
…będę żyć i wspinać się w zimie meteorologicznej, zgodnie z kalendarzem. W zimie od 1 grudnia aż do 28 (29) lutego. Bez dodatkowego tlenu i różnych ogrzewaczy – bez smoczka i termoforu, po prostu. Według reguł, które uważam za uczciwe, jasne i poprawne.
Na czym polega rewolucja/manifest Urubko? Otóż z założenia odrzuca on zimę astronomiczną (21 (22) grudnia – 20 (21) marca), na rzecz meteorologicznej argumentując, że we wspinaniu zimowym chodzi o określenie najbardziej niekorzystnego, najtrudniejszego czasu w całym roku:
Czego oczekuję od zimy? Zimna i wiatru, śniegu, krótkiego dnia.
http://wspinanie.pl/2015/03/zimowa-rewo ... a-na-nowo/
Czekam na Messnera. Ciekawe czy jest w stanie tak to wyodwracać żeby wyszło, że to on zdobył wszystko zimą jako pierwszy :D

Btw, kończy się czytać 'Zew lodu' - sympatyczna lektura. No i Moro się trochę wybronił, z tej tezy o zimie (tzn nie podważa wejść z lat 80). Wcześniej skończyłem Szafirskiego - w tym wypadku mega lektura. Lepiej to mi się chyba tylko Hajzera czytało.
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

08-03-2015, 19:38

ja tam gdzie ciała leżą na razie nie śmigam, ale z okazji dnia kobiet dałem se moim babom odpocząć ode mnie i trzasłem se piwo przy zachodzie słońca w górach ;D, a potem po resztach śniegu lodu i początkach błota szybciej niż zwykle śmigłem na dół ;) przy akompaniamencie septic flesh

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

09-03-2015, 23:22

^wypasior (chociaż górski zjazd na rowerze w świetle czołówki to chyba ciężki temat nie?)

Następny. Ten odpłynął jeszcze dalej.
z tymi ogrzewaczami to nawet mu początkowo przytaknąłem, ale potem tak sobie pomyślałem o Mallorym, Irvinie, Merklu... i wychodzi że taki Urubko to w dupie był, bo w tych kombinezonach z kosmosu to się nie liczy :P z drugiej strony takie wejście Buhla na NP było ewidentnie na dopingu, a jakoś nikt go nie kwestionuje. Nie czaję tego pogryzania jednych przez drugich, niezależnie od tego kto kogo.
ImP
postuje jak opętany!

10-03-2015, 16:42

Na szczęście wejść z lat 80 też ani on, ani Simone nie kwestionują (bo to byłby kurewski odjazd). W kwestii podgryzania: lista himalajskich problemów się mocno skróciła, więc zaczyna się kombinowanie z definicjami. A szkoda, bo minimum 3 duże cele wciąż są do osiągnięcia.
ODPOWIEDZ