Strona 62 z 84

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 15-05-2022, 20:28
autor: nicram
vicek pisze:
15-05-2022, 19:22
Jakiś dobry przepis na sandacza prosiłbym... Ale nie filety .
To jest najlepsza ryba słodkowodna, zatem polecam Ci go po prostu usmażyć. Kiedyś robiłem z sosem na bazie serów pleśniowych, wina, rodzynków i orzechów, ale szkoda zabijać ten cudowny smak. Tej ryby.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 15-05-2022, 20:47
autor: Mariusz Wędliniarz
Najlepsze ryby to karpie były ze stawu u Budynia. Najsmaczniesze były, tylko trochę mułem czuć było.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 15-05-2022, 22:22
autor: 987654321k
vicek pisze:
15-05-2022, 19:22
Jakiś dobry przepis na sandacza prosiłbym... Ale nie filety .
Troszku masełka sól pieprz, jak filet to chwilka na patelache i gotowe. Jestem tradycjonalistą i taka ryba mi najbardziej smakuje, a nie jakieś pierdolety i pieczenie w folii albo broń borze na parze. A karpa to pokroić, wczesniej z tych glutów dobrze oczyscic, no i wiem że to zabrzmi chujowo ale karpa to trza wpierdolic w pokrojona cebule i czosnek przynajmniej na dobę ale lepiej dluzej a pozniej sol pieprz i patelacha. Proste srodki ale najlepsze moim zdaniem.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 16-05-2022, 04:35
autor: vicek
Niby tak ale skurwesyn wielki i chce żeby nie był surowy. Pokroić dziada to była prawdziwa misja i mam większe kawałki i y ciężko będzie je usmażyć.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 16-05-2022, 10:30
autor: nicram
vicek pisze:
16-05-2022, 04:35
Niby tak ale skurwesyn wielki i chce żeby nie był surowy. Pokroić dziada to była prawdziwa misja i mam większe kawałki i y ciężko będzie je usmażyć.
Pokroiłeś w dzwonka? To przekrój na pół wzdłuż kręgosłupa jeszcze.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 17-05-2022, 11:34
autor: Sgt. Barnes
Obrazek
Z lokalnego gospodarstwa rybnego. Tych kupowanych nad morzem to nawet nie ma co porównywać.
Zupełnie inny smak i kolor.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 18-05-2022, 17:51
autor: vicek
A ja sam sobie ryby łowię....węgorzy w tamte lato
złowiłem tyle że już ich nie chcę łowić ... Teraz doje inne gatunki.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 19-05-2022, 12:02
autor: Sgt. Barnes

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 08:40
autor: Maruder
Od wczoraj raczę się gulaszową wg.internetowej receptury. Mnóstwo mięsiwa, papryki, przypraw - jest to rozqrw kubków smakowych. Choć u Madziarów bywały jeszcze lepsze.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 15:38
autor: Mariusz Wędliniarz
Ryby to najgorsze jedzenie jakie może być. Ojadłem się karpi ze stawu Budynia i wiem co mówię. Świnina jest najlepsza. Kiełbasa, smalec i boczek.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 17:08
autor: trup
Marsz Marsz Boniek kochany!
W Polsce rosną bociany!
Wódka i kiełbasa.
Polska to jest klasa.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 17:10
autor: Mariusz Wędliniarz
trup pisze:
07-06-2022, 17:08
Marsz Marsz Boniek kochany!
W Polsce rosną bociany!
Wódka i kiełbasa.
Polska to jest klasa.
Kieĺbasa od Gnatów jest bardzo tłusta. Boczki też nam dają bardziej tłuste jak mięsne bo tak chcemy. Słoniną to białe mięso. Wszędzie piszą, że jest najzdrowsze.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 17:11
autor: trup
pierwsze w tym roku, własne, w kamionkowym naczyniu.... MAŁOSOLNE CULT ETERNAL!

Obrazek

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 17:16
autor: Mariusz Wędliniarz
Kamionki sronki, to nowobogackie, miejskie sposoby. W słoikach się robi. Kupujeta na jakimś allegro te kamionki i się chwalita aby.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 19:46
autor: 987654321k
Mariusz Wędliniarz pisze:
07-06-2022, 17:10
trup pisze:
07-06-2022, 17:08
Marsz Marsz Boniek kochany!
W Polsce rosną bociany!
Wódka i kiełbasa.
Polska to jest klasa.
Kieĺbasa od Gnatów jest bardzo tłusta. Boczki też nam dają bardziej tłuste jak mięsne bo tak chcemy. Słoniną to białe mięso. Wszędzie piszą, że jest najzdrowsze.


A gdzie salcesony, kaszanki i pasztety?
W dupach się poprzewracało widzę. Boczki i kiełbasy żreją

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 21:02
autor: Najprzewielebniejszy
trup pisze:
07-06-2022, 17:11
pierwsze w tym roku, własne, w kamionkowym naczyniu.... MAŁOSOLNE CULT ETERNAL!

Obrazek
pfff, zdjecie z lidla :)

Paczaj i ucz sie jak sie je robi!, słój należyty, 5 litrowy, połowy juz nie ma.

Obrazek

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 21:06
autor: uglak
To jest pięciolitrowy? Za duże ogórki wybierasz - z małych najlepsze :-)

edit: skoro forume już tak zdziwaczało, że chwalimy się swoimi ogórkami małosolnymi...

Obrazek

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 22:51
autor: Najprzewielebniejszy
uglak pisze:
07-06-2022, 21:06
To jest pięciolitrowy? Za duże ogórki wybierasz - z małych najlepsze :-)
Takie akurat byly pdo reką. Tui sa na zewnatrz duze, a w srodku sloja maluchy.
przy malosolnych rozmiar to kwestia drugorzedna, ja i tak po dniu/dwoch od nastawienia pakuje do lodowki zeby maksymalnie spowolnic proces i zajadam maniakalnie takie zimne, uwielbiam takie.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 23:29
autor: Mariusz Wędliniarz
Moja babka jest mistrzynią kiszenia ogórków. Duże, małe, różne.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 07-06-2022, 23:33
autor: Mariusz Wędliniarz
987654321k pisze:
07-06-2022, 19:46
Mariusz Wędliniarz pisze:
07-06-2022, 17:10
trup pisze:
07-06-2022, 17:08
Marsz Marsz Boniek kochany!
W Polsce rosną bociany!
Wódka i kiełbasa.
Polska to jest klasa.
Kieĺbasa od Gnatów jest bardzo tłusta. Boczki też nam dają bardziej tłuste jak mięsne bo tak chcemy. Słoniną to białe mięso. Wszędzie piszą, że jest najzdrowsze.


A gdzie salcesony, kaszanki i pasztety?
W dupach się poprzewracało widzę. Boczki i kiełbasy żreją
Babce kiedyś lekarz kazał jeść dużo białego mięsa i dlatego jemy słoninę. Mirek Gnat dobrze o tym wie, że jak ma nam dawać to tłuste. Salceson jemy tylko czarny bo taki jest najlepszy. Pasztety babka robi sama i galarete też. Zawsze miska jest pod łóżkiem razem z łyżką.