Hatefire pisze:Nie rozumiem dlaczego nie może być u nas jak w Niemczech. Deklarujesz się jako katolik, to ci ściągamy kasę z podatku i dajemy kościołowi. Oczywiście polski kościół nigdy na to się nie zgodzi, bo by się okazało ilu naprawdę katolików jest.
Mógłbym się i na to zgodzić, ale niech to będzie takie klarowne wszędzie - każdy dostaje wypłatę brutto na konto i niech sam zrobi przelew do US i ZUS. Niejednej nieświadomego zaboli dupa i odechce się im głosować na Stalinistów podatkowych :) coś za coś :)
Drone pisze:Nie ma żadnego powodu, aby KK pozostawał w uprzywilejowanej pozycji jako instytucja
Przywileje tej instytucji to rzecz mocno dyskusyjna i niejednowymiarowa, dziwi mnie że sprowadzasz to do - jak mówisz - truizmów.
Drone pisze:Jego miejsce jest w szeregu innych, podobnych mu instytucji wyznaniowych.
ok, ale czy w takich razie Żydów i masonów tez pozbawimy przywilejów ? ;)
Drone pisze:Swoją drogą, gdyby odciąć finansowanie KK i jego przybudówkowych "inicjatyw" wspomnianych wyższej z budżetu przenosząc ciężar na chętnych wiernych, podejrzewam, że Polska w ciągu dekady doścignęłaby Czechy albo Francję w statystyce praktykujących i wierzących katolików.
Co dobrego z tego wyjdzie ?
Bo równie dobrze mógłbym wysnuć wniosek że gdyby odciąć finansowanie służby zdrowia to w ciągu dekady dogonilibyśmy Somalie. Ale co z tego wynika ? :) Co jest takiego fajnego w laicyzacji Francji i Czech że chciałbyś to przenieść do nas ?
Jeszcze tydzień temu optowałeś za pełną swobodą, że każdy wie co jest dla niego najlepsze a teraz chcesz 10% społeczeństwa (praktykujący katolicy) i jeszcze większy procent niepraktykujących wykluczyć z możliwości uwzględnienia ich potrzeb wyznaniowych w budżecie państwowym, co się w kolegą dzieje kolego Drone ?
Hatefire pisze:Natomiast za każdym razem gdy ktoś zwróci uwagę, że instytucja kościoła dała ciała zamiast posypać głowę popiołem wymyślasz setki usprawiedliwień.
Ja mam posypywać głowę popiołem ? a co ja jestem temu winien ? Uczniowie szkoły gdzie nauczyciel molestował mają przepraszać za nauczyciela ? Za Inkwizycje i chrystianizację Indian też mam tu na forum przeprosić Was ?