Można też wierzyć w Boga, ale go nie lubić :-)Agony pisze:Zapewniam Was, że można wierzyc w Boga i jednoczesnie słuchac Deicide, Incantation, Morbid Angel.
Księża
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
Re: Księża
Oho, kolejny nawrócony :o
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Oczywiscie, jezeli ktos uwaza, ze sluchanie tego typu muzyki w jakis sposob obraza jego wiare (czy tez jego uczucia religijne, choc to idiotyzm) to znaczy, ze jego wiara jest bardzo slaba.Agony pisze:Zapewniam Was, że można wierzyc w Boga i jednoczesnie słuchac Deicide, Incantation, Morbid Angel. Sam tak robię i bardzo sobie chwalę.
woodpecker from space
Ja przypominam że to nie jest temat o wyrzutach sumienia z powodu słuchania muzyki, lecz o leniwych degeneratach i spryciarzach nabijających ludziom mniej rozgarniętym głowy zasadami, których sami nie mają zamiaru przestrzegać.
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Aż się cisną na usta wielkiego, nieobecnego forumowego klasyka.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Deklaracje a nawet czyny muzyków nie mają większego znaczenia, bo ostatecznie liczy się tylko Sztuka, która może mieć różne źródła natchnienia a te zmieniają się z czasem. Droga którą podążył później Benton nie czyni automatycznie z debiutu Deicide czegoś fałszywego, bo ta płyta została nagrana nie przez ludzi ale opętane dusze płonące w ogniu piekielnym i ten fakt jest niezmienny.Agony pisze:Zapewniam Was, że można wierzyc w Boga i jednoczesnie słuchac Deicide, Incantation, Morbid Angel. Sam tak robię i bardzo sobie chwalę. Chociaż w moim przypadku nie jest to już wiara, ale właśnie tak poszukiwana przez wielu pewnośc - świadomośc istnienia Tego, który jest źródłem wszystkich prawdziwych wartości duchowych. Taką wartością jest muzyka deathmetalowa, natomiast na infantylny przekaz nie ma co zwracac uwagi. Bo chyba nikt dorosły i przy zdrowych zmysłach nie wierzy, że człowiek może rzucic wyzwanie Bogu i wygrac. Wyzywac Go na pojedynek próbował Glen Benton i jak to się skonczyło? Tym, że ten bardzo niegdyś bezkompromisowy satanista grzecznie i pokornie dał się poprowadzic do ołtarza na katolicki ślub. Nie trzeba było straszyc piekłem, wystarczyło że przyszła żonka tupnęła obcasem. Tyle zostało z buńczucznych deklaracji, z których najwyraźniej od samego początku należało się jedynie śmiac. Wobec wszechmocy Ojca Niebieskiego cała satanistyczna otoczka ekstremalnego metalu, ta wyrażana w tekstach jak i poprzez deklaracje muzyków, jest po prostu śmieszna. Sama muzyka jest jednak uduchowiona i wartościowa.
Jeśli chodzi o słuchanie muzyki bm / dm przez ludzi deklarujących się jako wierzący katolicy to choćby nie wiem jakie robić intelektualne fikoły i szpagaty po prostu nie da się tego pogodzić i koniec ;D. Według katolickiej doktryny możesz w alkoholowym amoku zajebać działo na ryj swojej konkubinie i kopa gówniakowi a dzień później przy spowiedzi wyznać, że żałujesz i tak naprawdę nie chciałeś i zostaniesz rozgrzeszony. Nie ma jednak możliwości szczerego żalu za grzechy i postanowienia poprawy w przypadku posłuchania ulubionej płyty z black metalem - ściemnisz księdzu w konfesjonale, że zrobiłeś to przez przypadek, bo ci spadła na głowę albo włączyła się sama kiedy oglądałeś filmiki ze śmiesznymi kotami na youtube? ;D
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Medard
Wystarczy, że nie zwracasz uwagi na teksty. Słucha się dla muzyki, a to tylko pewien gatunek, ktoś lubi ambient, a inny ejtisy albo bitelsy. Czy ktokolwiek spowiada się z oglądania w tv półnagich tańczących panien? Skoro tam przechodzi pod czujnym okiem kapelana, to znaczy grzechu nie ma.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
No tak, zawsze można udawać debila i liczyć, że pan buk się na to nabierze xD
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Medard
Trzeba by odrzucić jakieś 80% sztuki, bo potencjalnie zagraża chrześcijańskim wartościom.Nerwowy pisze:No tak, zawsze można udawać debila i liczyć, że pan buk się na to nabierze xD
Ale u mnie to się dobrze zgrywa, bo ja nie lubię nadmiernego urabiania, jakiegoś pseudo filozofowania po żadnej że stron, a druga sprawa, że najczęściej taka muzyka jest tak prymitywna i słaba, że aż nie chce się po nią sięgać. Więc nie słucham nazi blacku, niewiele blacku wogóle, punku, pogan power metalu, właściwie power metalu wcale, hip-hopu.
Pozostaje jakiś slayer, ale to nie są przecież głębokie przemyślenia. Ok, coś tam się pewnie znajdzie antychrystianity, ale właściwie nie analizuję zbytnio tekstów, bo mi to nie jest potrzebne.
- nicram
Bez przesady. Wystarczy tylko odrzucić chrześcijańskie wartości.Medard pisze:Trzeba by odrzucić jakieś 80% sztuki, bo potencjalnie zagraża chrześcijańskim wartościom.
all the monsters will break your heart
Jak pokazuje życie, to bardzo często spotykany zabieg.Nerwowy pisze:No tak, zawsze można udawać debila i liczyć, że pan buk się na to nabierze xD
Pank rok to słaba muzyka?Medard pisze:Trzeba by odrzucić jakieś 80% sztuki, bo potencjalnie zagraża chrześcijańskim wartościom.Nerwowy pisze:No tak, zawsze można udawać debila i liczyć, że pan buk się na to nabierze xD
Ale u mnie to się dobrze zgrywa, bo ja nie lubię nadmiernego urabiania, jakiegoś pseudo filozofowania po żadnej że stron, a druga sprawa, że najczęściej taka muzyka jest tak prymitywna i słaba, że aż nie chce się po nią sięgać. Więc nie słucham nazi blacku, niewiele blacku wogóle, punku, pogan power metalu, właściwie power metalu wcale, hip-hopu.
Pozostaje jakiś slayer, ale to nie są przecież głębokie przemyślenia. Ok, coś tam się pewnie znajdzie antychrystianity, ale właściwie nie analizuję zbytnio tekstów, bo mi to nie jest potrzebne.
- Triceratops
No, a tutaj o dowodach naukowych i muzyce metalowej rozmowa. Czyli jak zwykle w kazdym temacie o tym samym.535 pisze:Ja przypominam że to nie jest temat o wyrzutach sumienia z powodu słuchania muzyki, lecz o leniwych degeneratach i spryciarzach nabijających ludziom mniej rozgarniętym głowy zasadami, których sami nie mają zamiaru przestrzegać.
woodpecker from space
Rozwadniacie panowie wątek. Tymczasem potrzebny jest szturm. Szturm modlitewny.
https://beskidzka24.pl/potrzebny-szturm ... ks-szydlo/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://beskidzka24.pl/potrzebny-szturm ... ks-szydlo/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Przecież wiesz, że nie udowadnia się nieistnienia czegoś. ;)Triceratops pisze: Nie do konca, bo jak udowodnisz istnienie/nieistnienie Boga?
Myślę, że wynika to z faktu, że teoria Darwina wciąż jest tą oficjalnie obowiązującą i - przy wszystkich jej dziurach - najlepiej udokumentowaną, więc całkiem logicznym wydaje się być zakładanie, że ma ona sens. Wydaje mi się jednak, że rozsądna osoba zakłada spory margines błędu - choćby z powodu owych dziur u Darwina - i nie bierze tej teorii za pewnik.Triceratops pisze:Zreszta wracajac do paru dyskusji - tak samo jest z powstaniem wszechswiata i czlowieka a jednak jest tutaj nawet mnostwo osob, ktore nie tyle wierza, ze czlowiek powstal wg teorii Darwina z jakiejs komorki w prazupie a wszeschswiat sobie tak z niczego i bez powodu. Tutaj ciezko jest okreslic czy te osoby to "wiedza" i podstawa tego jest ich niezachwiana pewnosc czyli to tzw "wiedzenie" czy "wienie" a czy to zwykla wiara. No bo bez dowodow....
Pozostaje zatem czekać na dowody lub alternatywę. ;)
Tak naprawdę NDE nie mówi nic na temat tych "pewnych spraw", pomimo niezachwianej pewności osób, które go doświadczyły, co do tego, że istnieje "coś" poza naszym światem ( zapewne to masz na myśli). Pamiętasz projekt AWARE, który miał rozstrzygnąć, czy osoby doświadczające śmierci klinicznej faktycznie wychodzą z ciała, jak to miało miejsce w książkach paru poczytnych autorów pokroju Moody'ego? Dziwnym trafem nagle pacjenci przestali widzieć kurz na lampach szpitalnych i nie odnotowano ani jednego przypadku, który potwierdzałby wychodzenie "duszy" z ciała. Owszem, w przypadku jednej osoby ustalono, że musiała być świadoma w czasie ustania akcji serca i trwało to ok. 3 minut, ale, na dobrą sprawę, nie to było celem badania.Triceratops pisze:Inna sprawa to niezachwiana pewnosc wynikajaca z pogladow na pewne sprawy, przedyskutowalem z roznymi lekarzami mnostwo czasu i zawsze mnie smieszylo ich redukcjonistyczne podejscie do czlowieka jak do maszyny. Moja niezachwiana pewnosc, z pewnoscia nie wiara, doprowadzila mnie do paru spektakularnych sukcesow na tym polu, o ktorych zreszta tutaj pisalem pare razy narazajac sie na lekko mowiac niedowierzanie. Ze da sie naprawic rzeczy nienaprawialne wg nauki czyli dowodow....a jeden czlowiek podobno jest marginesem bledu a nie dowodem. Kazdy kto przezyl NDE ma pewnosc co do pewnych spraw.
Zakładanie, że NDE, czy w ogóle OBE ma związek ze światem astralnym, przypomina mi trochę wiarę ludzi sprzed tysięcy lat w pioruny jako manifestację boskiej siły czy wręcz objawienie samego Boga/bogów. Dziś już wiemy, czym jest wyładowanie elektryczne i ile ma wspólnego z "boskością'. ;) Wydaje mi się, że podobnie jest z mózgiem, o którym wciąż niewiele wiemy, a którego poznanie wytłumaczy w stricte naukowy sposób powstawanie wszelakich wizji/doświadczeń, które towarzyszą, np. śmierci klinicznej.
Oczywiście może być inaczej, to tylko moje spekulacje. :)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
- Medard
Dla mnie poza the stooges i prawie nie punkowym the clash to słaba. Tzn. lubię to co dalej powstało z punka, jakieś elementy punkowe w muzyce itp.535 pisze:Pank rok to słaba muzyka?Medard pisze:Trzeba by odrzucić jakieś 80% sztuki, bo potencjalnie zagraża chrześcijańskim wartościom.Nerwowy pisze:No tak, zawsze można udawać debila i liczyć, że pan buk się na to nabierze xD
Ale klasyczny pure punk mnie nudzi, zresztą klasyk niejaki rotten pomieszkuje w malibu w luksusowej willi i narzeka, że mu bezdomni przeszkadzają. Już to było omawiane w innym wątku.
To obnaża słabość tego ruchu, kiedy był biedny narzekał na system, a teraz bogatemu przeszkadzają inni nieprzystosowani.
@inna sprawa to Araya chrześcijanin, nie jest muzykiem seryjnym tylko stałym członkiem i wokalistą, który wykrzykuje teksty. Uważam, że albo sobie robi żarty, albo tak powiedział, bo się boi się, że go dojdzie kulka od jakiegiś szalonego typa, a mieszka w Stanach, gdzie takie rzeczy się zdarzają.
- Prodi
- postuje jak opętany!
Co w tym dziwnego, że ktoś nie chce wspierać czy udzielać swojej minimalnej atencji poprzez taką aktywność jak słuchanie płyt, jakichś pokurwieńców sławiących morderców swoich dziadków/pradziadków? Oczywiście, że tropienie nazizmu na siłę (vide ostatnia akcja z Mgłą) trąci przedszkolem, ale bez jaj Mr.Ugly.uglak pisze:pewnie dziala tu ten sam mechanizm co u niektorych np. z NSBM - zwracanie uwagi na teksty i przekaz. to bardzo czeste chociaz niezmiennie mnie dziwi u ludzi pelnoletnich ;-)
...to kawa i herbata zrobiły z ciebie szmatę...
- Prodi
- postuje jak opętany!
Jak ktoś bazuje li tylko na pankroku puszczanym w radio i opiera się na doniesieniach z Interii czy innego Onetu to nie dziwota, że ma takie pojęcie o tej muzyce (czy zjawisku w ogóle) jak pan szachista. Szkoda ryja strzępić nawet.Medard pisze:Dla mnie poza the stooges i prawie nie punkowym the clash to słaba. Tzn. lubię to co dalej powstało z punka, jakieś elementy punkowe w muzyce itp.535 pisze:Pank rok to słaba muzyka?
Ale klasyczny pure punk mnie nudzi, zresztą klasyk niejaki rotten pomieszkuje w malibu w luksusowej willi i narzeka, że mu bezdomni przeszkadzają. Już to było omawiane w innym wątku.
To obnaża słabość tego ruchu, kiedy był biedny narzekał na system, a teraz bogatemu przeszkadzają inni nieprzystosowani.
- Medard
Miałem krótką fazę jako nastolatek, że nie słuchałem muzyki niemieckiej, jakiejkolwiek. Jakiś uraz rodzinny do tej nacji, dziadkowie byli w obozach pracy itp. mimo, że jeden miał pochodzenie germańskie.Prodi pisze:Co w tym dziwnego, że ktoś nie chce wspierać czy udzielać swojej minimalnej atencji poprzez taką aktywność jak słuchanie płyt, jakichś pokurwieńców sławiących morderców swoich dziadków/pradziadków? Oczywiście, że tropienie nazizmu na siłę (vide ostatnia akcja z Mgłą) trąci przedszkolem, ale bez jaj Mr.Ugly.uglak pisze:pewnie dziala tu ten sam mechanizm co u niektorych np. z NSBM - zwracanie uwagi na teksty i przekaz. to bardzo czeste chociaz niezmiennie mnie dziwi u ludzi pelnoletnich ;-)
Potem owszem Kreator, czy Morgoth. Poza Rammstein, ale tutaj chodzi akurat o samą muzykę :)
- Medard
Przewertowałem sobie gatunek, ale taka muzyka mi zwyczajnie nie pasuje. Może kwestia wieku, ktoś kto żył w czasach dezertera inaczej to postrzega. Hardcore czy różne crossovery bardziej mi pasowały.Prodi pisze:Jak ktoś bazuje li tylko na pankroku puszczanym w radio i opiera się na doniesieniach z Interii czy innego Onetu to nie dziwota, że ma takie pojęcie o tej muzyce (czy zjawisku w ogóle) jak pan szachista. Szkoda ryja strzępić nawet.Medard pisze:Dla mnie poza the stooges i prawie nie punkowym the clash to słaba. Tzn. lubię to co dalej powstało z punka, jakieś elementy punkowe w muzyce itp.535 pisze:Pank rok to słaba muzyka?
Dodałbym jeszcze coś Exploited, co mi się nawet podobało, ale nie pamiętam tytułów :)
Nieważne, odrzucam chyba każdą ideologię jaką znam, w tym anarchię, co jest w pewnym sensie anarchistyczne :)
- Prodi
- postuje jak opętany!
No tak, punk=anarchia. Koniecznie naszyta na plecaku-kostce.Medard pisze: (...)Nieważne, odrzucam chyba każdą ideologię jaką znam, w tym anarchię, co jest w pewnym sensie anarchistyczne :)