Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
uglak
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 10066
- Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
- Lokalizacja: ארץ ישראל
02-09-2025, 18:08
mocny2_3 pisze: ↑02-09-2025, 17:48
Tylko że ja ich Panie nie kisze, to są małosolne.Co gorsza wielu nie rozpoznaje a wręcz myli małosolne z kiszonymi robiąc niby małosolne a czekając aż sie zakiszą.Małosolne mają być chrupkie i z wyczuwalną nutą soli, nie maja być ukiszone
Ogórki małosolne to też kieszenie. Mało tego, jest tutaj fantastyczna analogia do piwa bezalkoholowego do 0,5%, bo w obydwóch przypadkach fermentacja zostaje zatrzymana (w przypadku ogórków przez ich zjedzenie

).
Jeszcze taka ciekawostka, ale tutaj by już ktoś lepiej obeznany musiał by zweryfikować to co napisałem, bo mogę przesadzać: ogórki małosolne mają podobną ilość alkoholu co te które przetrzymamy dłużej i mamy kiszone. Dlaczego? Bo kiszenie to jednak fermentacja mlekowa i alkohol tworzy się głównie na początku, a jak już bakterie kwasu mlekowego się rozhulają to przejmują kontrolę nad imprezą

Guilty of being right
-
mocny2_3
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 3159
- Rejestracja: 17-02-2018, 21:00
02-09-2025, 18:13
uglak pisze: ↑02-09-2025, 18:08
mocny2_3 pisze: ↑02-09-2025, 17:48
Tylko że ja ich Panie nie kisze, to są małosolne.Co gorsza wielu nie rozpoznaje a wręcz myli małosolne z kiszonymi robiąc niby małosolne a czekając aż sie zakiszą.Małosolne mają być chrupkie i z wyczuwalną nutą soli, nie maja być ukiszone
Ogórki małosolne to też kieszenie. Mało tego, jest tutaj fantastyczna analogia do piwa bezalkoholowego do 0,5%, bo w obydwóch przypadkach fermentacja zostaje zatrzymana (w przypadku ogórków przez ich zjedzenie

).
Jeszcze taka ciekawostka, ale tutaj by już ktoś lepiej obeznany musiał by zweryfikować to co napisałem, bo mogę przesadzać: ogórki małosolne mają podobną ilość alkoholu co te które przetrzymamy dłużej i mamy kiszone. Dlaczego? Bo kiszenie to jednak fermentacja mlekowa i alkohol tworzy się głównie na początku, a jak już bakterie kwasu mlekowego się rozhulają to przejmują kontrolę nad imprezą
Tylko mi bardziej chodziło w " ", że to ma służyć jako zagrycha

ja mam tak, że jak zrobie dzisiaj to już jutro jem, jak są jeszcze tak świeżo zielone i nie czuć nic kiszonki.Moja mam lubiła jeść kilka dni po czyli jadła praktycznie kiszone ogórki i tak wiele osób ma a właśnie to jest mylące.One muszą być ledwo ledwo muśnietę kiśnieciem i chrupiące.Ale nigdy nie poczułem po ogórkach że coś mnie rusza na %, nigdy.Prędzej jak mi kompot sfermentował po 6latach to szło poczuc alkohol
-
piotraz
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1969
- Rejestracja: 01-04-2011, 11:14
02-09-2025, 20:55
Misja kiszonych wykonana, plus kamionka małosolnych..i tu się zgodzę z mocną pijaczyną, że małosolny to po 1 dniu jest

-
Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 18580
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
02-09-2025, 21:02
piotraz pisze: ↑02-09-2025, 12:44
Dzisiaj kończę zabawę z kiszonymi ogórkami 115 słoików będzie na stanie i wchodzę w zabawę w srirache na początek 7 kg chilli.
Niezly wynik, u mnie tez grubo ponad setka ale ciagle dostaje wiaderenko co 2 dni, bo ciotka nie chce juz robic ogurow a szkoda mi je wyjebac, bo sa zajebiste, prawie nie maja ziarenek. Troche tez najebalem salatki takiej typu ogur z ananasem, wiem brzmi debilnie ale ma to swoj smak.
woodpecker from space
-
vicotnick
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 2418
- Rejestracja: 25-08-2006, 22:15
02-09-2025, 21:33
Koledzy, podzielcie się temi słoikami, nie mam czasu kisić oguruw, a zjadłoby się

-
piotraz
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1969
- Rejestracja: 01-04-2011, 11:14
02-09-2025, 21:50
No ja z młodym jak siadam do kolacji to słoik leci lekko... Plus młodzieniec cały czosnek ukiszony wpyla, czekam az chrzan z gorczyca będzie zajadał.
Sriracha przez mecz z Francuzami musi do jutra poczekac!
-
Lukass
- zahartowany metalizator
- Posty: 4810
- Rejestracja: 13-08-2015, 23:28
- Lokalizacja: Trójmiasto
02-09-2025, 21:51
piotraz pisze: ↑02-09-2025, 21:50
No ja z młodym jak siadam do kolacji to słoik leci lekko... Plus młodzieniec cały czosnek ukiszony wpyla, czekam az chrzan z gorczyca będzie zajadał.
Sriracha przez mecz z Francuzami musi do jutra poczekac!
Pewno boi się wampiruf

Where did we go wrong?
How did we go wrong?
-
piotraz
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1969
- Rejestracja: 01-04-2011, 11:14
-
Lukass
- zahartowany metalizator
- Posty: 4810
- Rejestracja: 13-08-2015, 23:28
- Lokalizacja: Trójmiasto
02-09-2025, 22:08
piotraz pisze: ↑02-09-2025, 22:06
Jak ja
No to wpylaj czosnek razem z młodym

Where did we go wrong?
How did we go wrong?
-
Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 18580
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
02-09-2025, 22:08
Ja tez zzeram czosnyk
woodpecker from space
-
piotraz
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1969
- Rejestracja: 01-04-2011, 11:14
02-09-2025, 22:13
Lukass pisze: ↑02-09-2025, 22:08
piotraz pisze: ↑02-09-2025, 22:06
Jak ja
No to wpylaj czosnek razem z młodym

nie odda!!!
-
Lukass
- zahartowany metalizator
- Posty: 4810
- Rejestracja: 13-08-2015, 23:28
- Lokalizacja: Trójmiasto
02-09-2025, 22:20
piotraz pisze: ↑02-09-2025, 22:13
Lukass pisze: ↑02-09-2025, 22:08
piotraz pisze: ↑02-09-2025, 22:06
Jak ja
No to wpylaj czosnek razem z młodym

nie odda!!!
No to nie wiem

Wpylaj czosnek prosto z główki. W ramach "fali" w liceum była to dość popularna rozrywka, i dało się przeżyć

Where did we go wrong?
How did we go wrong?
-
piotraz
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1969
- Rejestracja: 01-04-2011, 11:14
02-09-2025, 22:55
Odpuszczę i niech idzie mu na zdrowie, bo pod tym względem się sprawdza:)