Księża

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

Re: Księża

21-09-2019, 22:39

Hatefire pisze:
wyborcza.pl pisze:Nieistniejąca kronika nieistniejącego Kpinomira ma być argumentem w artykule publikowanym w ponoć poważnym kwartalniku akademickim, w którego stopce aż roi się od utytułowanych księży profesorów, z ks. prof. dr. hab. Pawłem Bortkiewiczem (nadwornym autorytetem Radia Maryja) na czele. Ci wszyscy profesorowie nie byli w stanie poznać się na żarcie, który bez trudu wyłapałby w miarę bystry licealista. To oczywiście rzuca światło na ich kwalifikacje i jaskrawo ukazuje, ile naprawdę warte są w ich przypadku tytuły naukowe.
to bardziej rzuca swiatlo na rzetelnosc autora artykulu, ktory nie zadal sobie trudu sprawdzenia jak wyglada proces publikacji w czasopismach naukowych. ignorancja wykazali sie recenzenci, wiekszosc osob ze stopki nie miala nawet szansy zobaczyc tekstu przed publikacja.

co do reszty oczywiscie zgoda.
Guilty of being right
535

21-09-2019, 22:53

Taka drobna uwaga. Nie trzeba wielkiej analizy, by stwierdzić, że ten faciu to sfrustrowany debil.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

23-09-2019, 08:50

Triceratops pisze:Wiesz, jest typowy/klasyczny zestaw argumentow na nie istnienie Boga (omnipotencja, zlo, wolna wola itp)
Chodzi o to, ze brak dowodow falszywosci tezy nie implikuje jej prawdziwosci.
Jasne, jednak bywa, że zdrowy rozsądek implikuje ją (prawdziwość) jak najbardziej. ;)
Zestaw w/w klasycznych argumentów wydaje się być jak najbardziej logiczny w konfrontacji z wiarą pokroju chrześcijańskiej czy muzułmańskiej, przyznasz chyba. ;)
Triceratops pisze:Tyle. ze nie jest udokumentowana ani logiczna, a wraz z postepem biologii molekularnej poniosla sromotna porazke. A to czy obowiazuje nie czyni z niej zadnego powodu zeby w nia wierzyc ani tym bardziej byc pewnym. Wystarczy przeczytac ksiazke Darwina, zeby wiedziec dlaczego.
Trochę chyba jednak jest. ;) Myślę, że będzie obowiązywała dopóty, dopóki nie pojawi się sensowna, stabilna i mająca mocne podstawy alternatywa, a tej, póki co, mimo wszystko brak. Już przerabialiśmy gdzieś tam ten temat.
Triceratops pisze:W Holandii czy Belgii prowadzi sie takie statystyki, pisze o tym kardiolog Pim Vam Lommel w swojej ksiazce. Ksieazki Moody'ego to prehistoria, Van Lommek w ksiazce gromadzi calkiem spory material dowodowy. Ale ja w sumie nie o tym chcialem.
Statystyki statystykami, ale zdaje się, że duszyczki przestały lewitować nad umierającymi ciałami od momentu, kiedy zajęła się tematem nauka. ;) Chyba, że o czymś nie wiem, a tematu nie śledzę, więc jest to jak najbardziej możliwe...
Triceratops pisze:NDE nie przezylem (moze i dobrze) znam tylko ludzi ale OOBE kazdy moze sprobowac, i wtedy mozna sobie uzmyslowic pare rzeczy ;)
No tak, pytanie tylko, czy są to astralne wycieczki, czy też zwykłe projekcje mózgu. Osobiście obstawiam to drugie. ;)
Triceratops pisze:Powiem tak: jezeli mi sprzedasz te kasety, to mozesz byc absolutnie pewien, czyli posiadac niezachwiane przekonanie, ze ci zaplace za nie i bede uzytkowal zgodnie z przeznaczeniem.
Jezeli zechcesz sprzedac je zulkowi, to jedynie mozesz wierzyc ale pewnosci nie masz, ze ci chlopaczyna zaplaci, choc wiesz, ze biduje na bilety tramwajowe, Dodatkowo nie masz pewnosci czy nie powycina z wkladek obrazkow a nastepnie nie zazada zwrotu pieniedzy, bo myslal, ze to takie mikro kasety video z bajkami o klockach lego ;)
To jest roznica miedzy tym czy wiesz a czy wierzysz ;)
Ja pierdolę, poległem! :D :D :D Nie serwuj mi takich strzałów z rana! :D
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

23-09-2019, 09:21

Plagueis pisze: Zestaw w/w klasycznych argumentów wydaje się być jak najbardziej logiczny w konfrontacji z wiarą pokroju chrześcijańskiej czy muzułmańskiej, przyznasz chyba. ;)
Alez oczywiscie, mnie w ogole wiara w kontekscie jakiejkolwiek religii nie interesuje w ogole.
Plagueis pisze: Trochę chyba jednak jest. ;) Myślę, że będzie obowiązywała dopóty, dopóki nie pojawi się sensowna, stabilna i mająca mocne podstawy alternatywa, a tej, póki co, mimo wszystko brak. Już przerabialiśmy gdzieś tam ten temat.
Mozliwe, kazdy wierzy w co chce. Jezeli ktos wierzy, ze tak skomplikowany mechanizm jak wic bakteryjna, bedaca de fakto silnikiem, rzeska komorkowa, kaskada krzepniecia krwi, gdzie jest kilanascie etapow precyzyjnie zestrojonych w czasie i ilosci, gdy prohormony i inne kofaktory przechodza przemiany w idealnych proporcjach zostaly zaprojektowane w zestawie losowych mutacji przez bezmyslny i bezcelowy proces ewolucji.....to niech sobie w to wierzy. Jezeli czlowiek nie potafi wyjasnic jak to po kolei powstawalo w tym slepym, durnym procesie to cos tu szwankuje, od logiki poczynajac. Teraz wlasnie rozmawiamy o prawdziwej wierze ;)
Plagueis pisze: Statystyki statystykami, ale zdaje się, że duszyczki przestały lewitować nad umierającymi ciałami od momentu, kiedy zajęła się tematem nauka. ;) Chyba, że o czymś nie wiem, a tematu nie śledzę, więc jest to jak najbardziej możliwe...
JA tam sledze, bo mnie to interesuje, jak to w "nauce" bywa, wyniki zaleza od tego kto przeprowadza badania, slynny przyklad badan nad Prozacem jest doskonala egzemplifikacja.
Plagueis pisze: No tak, pytanie tylko, czy są to astralne wycieczki, czy też zwykłe projekcje mózgu. Osobiście obstawiam to drugie. ;)
Mozna obstawiac, ale jezeli sie pamieta takie rzeczy to mozna sobie zweryfikowac niektore sprawy. Tak samo jak w swiadomym snieniu.

A o kasetach pamietaj ;) I nie wierz slepo, tylko miej pewnosc ;) Zulkowi nawet nie pokazuj. :D
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

24-09-2019, 09:21

Triceratops pisze:Alez oczywiscie, mnie w ogole wiara w kontekscie jakiejkolwiek religii nie interesuje w ogole.
I to mnie cieszy. :)
Triceratops pisze:Mozliwe, kazdy wierzy w co chce. Jezeli ktos wierzy, ze tak skomplikowany mechanizm jak wic bakteryjna, bedaca de fakto silnikiem, rzeska komorkowa, kaskada krzepniecia krwi, gdzie jest kilanascie etapow precyzyjnie zestrojonych w czasie i ilosci, gdy prohormony i inne kofaktory przechodza przemiany w idealnych proporcjach zostaly zaprojektowane w zestawie losowych mutacji przez bezmyslny i bezcelowy proces ewolucji.....to niech sobie w to wierzy.
Wiesz, po lekturze tej części Twojego posta przychodzą mi od razu na myśl obliczenia Hoyle'a i Wickramasinghe'a, z których wynika, że prawdopodobieństwo samoistnego ułożenia się aminokwasów tak, by utworzyły początek 2000 protein ameby wynosi 1: [tu cztery miliony zer]. Zgodnie z zasadą Borela, wychodzi na to, że możliwości takiej nie ma, jest zredukowana praktycznie do zera. Jest tylko jeden "mały" problem: czy ktokolwiek zakłada, że ameba powstała samoistnie (nie ewoluując z niższych form) i czy fakt biologicznej złożoności danego organizmu z miejsca implikuje ingerencję "z zewnątrz" w jego powstanie? Może musielibyśmy posiadać gruntowną wiedzę na temat LUCA (wiem, hipoteza) i dopiero wtedy moglibyśmy powiedzieć cokolwiek na temat powstania i rozwoju życia na Ziemi?
Temat szeroki, same pytania, a niewiele odpowiedzi...
Triceratops pisze: Jezeli czlowiek nie potafi wyjasnic jak to po kolei powstawalo w tym slepym, durnym procesie to cos tu szwankuje, od logiki poczynajac. Teraz wlasnie rozmawiamy o prawdziwej wierze ;)
Być może jest to kwestią czasu, być może nie dowiemy się tego nigdy. Nie wiem. Ze szwankującą logiką nie ma to jednak chyba wiele wspólnego - po prostu szukamy. ;)
Triceratops pisze:JA tam sledze, bo mnie to interesuje, jak to w "nauce" bywa, wyniki zaleza od tego kto przeprowadza badania, slynny przyklad badan nad Prozacem jest doskonala egzemplifikacja.
No dobra, to jak to w takim razie jest na chwilę obecną - lewitują te dusze nad ciałami czy nie? ;)
Triceratops pisze:Mozna obstawiac, ale jezeli sie pamieta takie rzeczy to mozna sobie zweryfikowac niektore sprawy. Tak samo jak w swiadomym snieniu.
Swego czasu trochę się interesowałem tematem i odwiedzałem czasem pewne forum dotyczące OBE. Był tam człowiek, administrator rzeczonego forum, który przez lata opisywał swoje doświadczenia i ciekawe rzeczy pisał. Facet był naprawdę mocno w to wszystko zaangażowany. Z czasem jednak zaczęły nachodzić go wątpliwości, a na koniec stwierdził, że to chyba jednak był efekt procesów zachodzących w jego mózgu i zwykłe projekcje. Oburzenie i wielki zawód wywołał na forum. ;)
Triceratops pisze:A o kasetach pamietaj ;) I nie wierz slepo, tylko miej pewnosc ;) Zulkowi nawet nie pokazuj. :D
:D

Nie mam czasu, żeby temat ogarnąć. Postaram się wrzucać po parę sztuk, ale nie wiem, czy wyrobię się w tygodniu, bo jutro mam wyjazd, a potem kolejny w weekend. Może na początku następnego tygodnia. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
trup

24-09-2019, 10:18

Obrazek

pięknie i prawdziwie napisane.

to ta sama osoba napisała... :-/

Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Triceratops

24-09-2019, 18:44

Plagueis pisze:I to mnie cieszy. :).
Mamy jakis konsensus ;) Zawsze mnie zastanawia, ze jak rozmowa o wierze to wiekszosc rozumie to jako rozmowe o religii, a to przeciez dwie diametralnie rozne sprawy ;)
Plagueis pisze: Wiesz, po lekturze tej części Twojego posta przychodzą mi od razu na myśl obliczenia Hoyle'a i Wickramasinghe'a, z których wynika, że prawdopodobieństwo samoistnego ułożenia się aminokwasów tak, by utworzyły początek 2000 protein ameby wynosi 1: [tu cztery miliony zer]. Zgodnie z zasadą Borela, wychodzi na to, że możliwości takiej nie ma, jest zredukowana praktycznie do zera. Jest tylko jeden "mały" problem: czy ktokolwiek zakłada, że ameba powstała samoistnie (nie ewoluując z niższych form) i czy fakt biologicznej złożoności danego organizmu z miejsca implikuje ingerencję "z zewnątrz" w jego powstanie? Może musielibyśmy posiadać gruntowną wiedzę na temat LUCA (wiem, hipoteza) i dopiero wtedy moglibyśmy powiedzieć cokolwiek na temat powstania i rozwoju życia na Ziemi?
Temat szeroki, same pytania, a niewiele odpowiedzi...
Ameba.....na poczatek zacznijmy od zwyklej komorki ;) Wewnatrzkomorkowy system transportu bialek i innych substancji to jest majstersztyk logistyczny, wszystko precyzyjnie zestrojone w czasie i proporcjach. mitochondria, reticulum, aparat Golgiego, lizosomy....to wszystko jest jak supermaszyna. I samo tak z siebie w slepym i losowym procesie.... jest takie znakomite okreslenie "nieredukowalna zlozonosc", ktore bylo knockoutem dla roznych bzdurnych teorii. Wiec uczciwiej bedzie powiedziec "nie wiemy" niz "nasza aktualna teoria najlepiej oddaje to wsztystko wg aktualnego stanu wiedzy".
Plagueis pisze: Być może jest to kwestią czasu, być może nie dowiemy się tego nigdy. Nie wiem. Ze szwankującą logiką nie ma to jednak chyba wiele wspólnego - po prostu szukamy. ;)
Oby, podobno google wynalazly kwantowy komputer, ktory robi w minute to co super komputry z nasa potrzebuja 10k lat.
Moze cos wykminia, choc osobiscie watpie ;) Bo jak logika szwankuje to superkomputry moga se liczyc ;)
Plagueis pisze: No dobra, to jak to w takim razie jest na chwilę obecną - lewitują te dusze nad ciałami czy nie? ;)
Lewitacja dotyczy obiektow materlalnych ;)
Plagueis pisze: Swego czasu trochę się interesowałem tematem i odwiedzałem czasem pewne forum dotyczące OBE. Był tam człowiek, administrator rzeczonego forum, który przez lata opisywał swoje doświadczenia i ciekawe rzeczy pisał. Facet był naprawdę mocno w to wszystko zaangażowany. Z czasem jednak zaczęły nachodzić go wątpliwości, a na koniec stwierdził, że to chyba jednak był efekt procesów zachodzących w jego mózgu i zwykłe projekcje. Oburzenie i wielki zawód wywołał na forum. ;)
Ano bylo takie cos ;) Bywa i tak. Nic na to nie poradzisz, dopoki nikt nikomu nie wciska dziecka w brzuch jest ok. Ludzie przeceniaja znaczenie mozgu, inne organy tez maja rozbudowane sieci neuronalne. Ale i tak nad tym wszystkim panuje swiadomosc zawawrta w jazni czy tez duszy jak kto woli.

Taki przyklad: stan prosto a druga noge wyprostuj i ustaw pod katem prostym w bok - mozesz ja polozyc na stole. Prosta sprawa dla niemal kazdego oprocz totalnych kalek. Potem zmien nogi, stan na tej drugiej a te na ktorej stales unies pod katem prostym i tez poloz na stole. Technicznie rzecz biorac zrobiles dwie polowki szpagatu, proscizna. Wiec teraz po prostu usiadz i zrob ten szpagat. Gdzie lezy problem? Czy pomiedzy udami jest jakas magiczna zylka, ktora na to nie pozwala? No nie ma, wiec co powstrzymuje ludzi przed robieniem szpagatow? Hamowanie neuronalne mozgu, ktory panuje nad tym tworzac odpowiedni odruch. Tak samo jest z podoszeniem samochodow czy spacerowaniem po rozzazonych weglach. Ale sa ludzie, ktorzy ignoruja te rzeczy i laza po tych weglach albo przypadki kiedy drobna kobieta podnosi samochod, ktory spadl na jej meza. Wtedy mozg nie ma nic do gadania. Mozna go jednak wylaczyc swiadomie.
Plagueis pisze: Nie mam czasu, żeby temat ogarnąć. Postaram się wrzucać po parę sztuk, ale nie wiem, czy wyrobię się w tygodniu, bo jutro mam wyjazd, a potem kolejny w weekend. Może na początku następnego tygodnia. ;)
Na spokojnie, obys mnie nie zwodzil jak Lucjan ;)
woodpecker from space
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

24-09-2019, 19:30

Na tej setnej, jubileuszowej stronie tematu pozwolę sobie na epatowanie banałem, ale jakże prawdziwym: JEBAĆ KLER, GONIĆ TĘ CZARNĄ HOŁOTĘ, KSIĘŻA NA KSIĘŻYC, A NA DRZEWACH ZAMIAST LIŚCI WISZEĆ BĘDĄ PAPIŚCI. A żeby nie poprzestawać na utartych sloganach, dodam jeszcze od siebie, że papież pedał dzieci jebał, chuj w dupę prymasa tysiąclecia oraz zrób mi loda batko moska.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Drone

24-09-2019, 21:32

Antyklerykalizm to dzisiaj obowiązek moralny.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Bloodcult

24-09-2019, 21:42

Kto i w jakich okolicznościach ustali kiedy przestanie nim być ?
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Hatefire

24-09-2019, 21:57

Bloodcult pisze:Kto i w jakich okolicznościach ustali kiedy przestanie nim być ?
Dialektyka ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

24-09-2019, 21:58

Drone pisze:Antyklerykalizm to dzisiaj obowiązek moralny.
Oczywiście na równi z walką o klimat.
Zbliża się jesień, już chłodek przyszedł, zacznie się palenie śmieciami w piecach i gęste powietrze od smogu.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Bloodcult

24-09-2019, 22:08

Walka o klimat ! Drone Gretą Masterfula :)

Awatar użytkownika
trup

24-09-2019, 22:09

już czuć. Dobrze że mam maskę z zestawu DieHard NEKROFUKK.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Medard

24-09-2019, 22:13

Uwaga bardzo ważne, jeszcze ochrona koni na targu w skaryszewie.
Die Welt ist meine Vorstellung.
535

24-09-2019, 22:23

Medard pisze:
Drone pisze:Antyklerykalizm to dzisiaj obowiązek moralny.
Oczywiście na równi z walką o klimat.
Zbliża się jesień, już chłodek przyszedł, zacznie się palenie śmieciami w piecach i gęste powietrze od smogu.
Ciekawe. Sąsiadowi zostało dobre osiem metrów buka. Będzie palił, czy strugał z tego świątki?
Awatar użytkownika
Drone

24-09-2019, 22:33

Hatefire pisze:
Bloodcult pisze:Kto i w jakich okolicznościach ustali kiedy przestanie nim być ?
Dialektyka ;-)
Wraz ze zwycięskim zakończeniem walki klas (przynajmniej na tym wycinku), antyklerykalizm stanie się narzędziem zbędnym, bo nie będzie już kleru.
Awatar użytkownika
Bloodcult

24-09-2019, 22:57

o kurde, wychodzi że Hitler chciał zwalczyć antysemityzm !

Awatar użytkownika
Drone

24-09-2019, 23:07

Wadliwy argument. Z tego, że się tępi myszy, nie wynika, że chce się zlikwidować koty.
Awatar użytkownika
Bloodcult

24-09-2019, 23:31

Panicz Drone widzę że już zatraca się w swych uprzedzeniach i niekrywanej niechęci :)

edit:
koty to szkodniki a ich wpływ na populacje myszy to mit (zbyt leniwe są na myszy, za to chętnie żywią się pisklętami).

ODPOWIEDZ