DOMOWE NALEWKI

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: DOMOWE NALEWKI

16-11-2011, 17:01

E, to zwracam honor, moja jakieś 10 sekund mieszania :D
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

26-11-2011, 17:40

Powrót do tematu, bo dzisiaj zlałem zajebiście dobrą nalewkę figowo-śliwkową. Robiłem ją mniej więcej tak: 0.5 l spirytusu mieszałem z 2 szklankami wody i 1 szklanką miodu gryczanego (płynnego). Tym roztworem zalałem 200g suszonych śliwek oraz 200g suszonych fig. Trzymałem w słoiku przez 3 tygodnie, dzisiaj przesączyłem przez gazę i jest znów bardzo miło. Nalewka jest dość mocna, ostrawa w smaku z bardzo ładnie komponującymi się smakami śliwek i miodu, umiarkowanie słodka. Mniam. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Godplayer
w mackach Zła

04-12-2011, 15:47

Może nie domowa , ale zaraz sobie naleję co nie co .
Awatar użytkownika
martyrdoom
postuje jak opętany!

05-12-2011, 18:07

Ja polecam bardzo dobrą nalewkę gruszkową na sucho. Robi się ją w ten sposób, że do dość szerokiego słoja wlewamy 0.25l spirytusu. Następnie bierzemy gruszkę, nakłuwamy kilkanaście razy, można do niej dla smaku wbić ze 2-3 goździki. Do słoja wkładamy gazę lub bandaż lub cokolwiek takiego, na tym kładziemy gruszkę tak, żeby nie dotykała spirytusu i słoik zakręcamy. Gruszka wisi w ciemnym i ciepłym miejscu nad spirolem 3 tygodnie (nie dotyka go!), w tym czasie pary spirytusu wyciągają z niej sok (w postaci takich plugawych glutów), spirytus nabiera koloru. Po tym czasie wyrzucamy gruszkę (powinna być brązowa), do środka dajemy dużą łyżkę miodu i 0.25l wódki (zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody). Jakby było za mocne, to można dolać jeszcze 0.25l przegotowanej wody. Całość mieszamy i odstawiamy na jakieś 1-2 tygodnie. Nalewka ma dość łagodny, lekko słodkawy smak, jak się dobrze odstoi, to wchodzi jak woda:)

A w trakcie produkcji mam w tej chwili pigwówkę oraz nalewkę z dyni, zobaczymy, co z tego będzie.
Awatar użytkownika
nicram

05-12-2011, 18:24

Zajebisty przepis na tę gruszkówkę podałeś! Trzeba będzie kiedyś zrobić. Pigwówka na 99% będzie bardzo dobra, a robisz ją z pigwowca czy prawdziwej pigwy? Podziel się także wynikiem nalewki z dyni. Ciekaw jestem bardzo co z tego wyjdzie (z dyni). Ja od 3 miesięcy robię śliwowicę z różnych śliwek, ale do spróbowania będzie dopiero za mniej więcej pół roku. :-)
Awatar użytkownika
martyrdoom
postuje jak opętany!

05-12-2011, 18:49

Robię z prawdziwej pigwy pospolitej. Za jakieś 2-3 tygodnie powinna być gotowa, to wykonam jakieś testy na sobie. Dynia to dla mnie również zagadka. Trochę zajebałem, że nie zrobiłem teraz aroniówki, na zimę byłaby jak znalazł. Swoją drogą - też fajny przepis na malinówkę na pierwszej stronie, jak zaś będą maliny, to spróbuję. Przepisu z suszonymi śliwkami nie skomentuję z uwagi na moją nienawiść do tej formy śliwki;) W każdym razie warto się zainteresować domowym wyrobem dobrych alkoholi, bo to super zabawa.
Awatar użytkownika
nicram

15-07-2012, 19:01

No Panowie, czas odświeżyć temat, bo stragany uginają się od owoców i trzeba pomyśleć co zrobić by grzać żołądek w mroźne dni. Robię właśnie ze 3 litry nalewki z truskawek. W sumie nie lubię tych owoców, ale w nalewce zajebiście się sprawdzają. Przepis - robi się tak jak malinówkę, tylko zamiast malin są truskawki. :-) MOC Kurwa! Truskawkowa! :-)
Bacchus
zaczyna szaleć

15-07-2012, 19:11

Pigwówka. Owoce dojrzajej pigwy z drzew z hodowli ekologicznej,.(okolo sierpnia będzie)+ spirytus ---miesiac macecowania
Awatar użytkownika
nicram

04-10-2013, 18:48

W tym roku zrobiłem z 8 litrów nalewek: malinówki, truskawkówki, jeżynówki i nalewki z aronii. Tę ostatnią robiłem pierwszy raz, ale jest mega zajebista. 1 kg aronii zamrozić, następnie wlać do garnka z 1 litrem wody. Dodać jedno jabłko lub dwie gruszki (zrobiłem w obu wariantach) i gotować 10 minut. Następnie dodać 3 szklanki cukru i gotować kolejne 10 minut. Wlać do dużego słoja. Gdy ostygnie wycisnąć sok z 1 cytryny. Zakręcić słoik i zostawić na 48 h. Po tym czasie odcedzić sok, do którego wlewamy 0.5 litra spirytusu 95%. Wstrząsnąć i zostawić na 2-4 tygodnie. Można pić. Miazga.

Obecnie od 3 miesięcy robi się nalewka z wiśni i dzisiaj wstawiłem gruszkówkę na sucho wg. przepisu kolegi martyrdooma. I chciałbym tutaj zapytać - jak Ci wyszła ta nalewka z dyni?
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

04-10-2013, 19:16

do aroniowki zeby byla lepsza polecam dodawac liscie wisni...... litr spirytusu - 400 lisci
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
nicram

04-10-2013, 19:28

No słyszałem o tym, ale skąd ja biedny miałem wytrzasnąć tyle liści z drzewa wiśni i to we wrześniu? :-) Poszły w zamian gruszka i jabłka.
Awatar użytkownika
martyrdoom
postuje jak opętany!

04-10-2013, 19:48

nicram pisze:W tym roku zrobiłem z 8 litrów nalewek: malinówki, truskawkówki, jeżynówki i nalewki z aronii.
Aroniówka to jest moc!
Obecnie od 3 miesięcy robi się nalewka z wiśni i dzisiaj wstawiłem gruszkówkę na sucho wg. przepisu kolegi martyrdooma. I chciałbym tutaj zapytać - jak Ci wyszła ta nalewka z dyni?
Nalewkę z dyni określiłbym jako najlepszy produkt, jaki wyszedł spod moich i meine Frau rąk. Naprawdę. Jeśli masz (a w tej chwili nie powinno to jeszcze być problemem) dostęp do w miarę dojrzałej dyni, to się zaopatrz. Przepis będę mógł podać za tydzień, jak zjadę do ojczyzny. Nalewkę robi się ok. 5 miesięcy, ale naprawdę warto. Jeśli użyjesz dojrzałej, soczystej dynii, to będzie miała przyjemny, słodkawy smak. Z takiej średnio dojrzałej wychodzi smak trochę podobny do mango. Ogólnie nalewka wchodzi jak woda i wszyscy znajomi, którzy próbowali, byli zachwyceni:) Za drugim razem narobiłem tego chyba z 5 litrów, żeby się za szybko nie skończyła:)

Napisz też za jakiś czas, jak Ci wyszła nalewka gruszkowa!
ROBIN
zaczyna szaleć

04-10-2013, 20:06

martyrdoom pisze:Ja polecam bardzo dobrą nalewkę gruszkową na sucho. Robi się ją w ten sposób, że do dość szerokiego słoja wlewamy 0.25l spirytusu. Następnie bierzemy gruszkę, nakłuwamy kilkanaście razy, można do niej dla smaku wbić ze 2-3 goździki. Do słoja wkładamy gazę lub bandaż lub cokolwiek takiego, na tym kładziemy gruszkę tak, żeby nie dotykała spirytusu i słoik zakręcamy. Gruszka wisi w ciemnym i ciepłym miejscu nad spirolem 3 tygodnie (nie dotyka go!), w tym czasie pary spirytusu wyciągają z niej sok (w postaci takich plugawych glutów), spirytus nabiera koloru. Po tym czasie wyrzucamy gruszkę (powinna być brązowa), do środka dajemy dużą łyżkę miodu i 0.25l wódki (zrobionej ze spirytusu i przegotowanej wody). Jakby było za mocne, to można dolać jeszcze 0.25l przegotowanej wody.
Tak samo można zrobić aroniówkę, cytrynówkę i inne ...
nicram pisze:W tym roku zrobiłem z 8 litrów nalewek: malinówki, truskawkówki, jeżynówki i nalewki z aronii. Tę ostatnią robiłem pierwszy raz, ale jest mega zajebista. 1 kg aronii zamrozić, następnie wlać do garnka z 1 litrem wody. Dodać jedno jabłko lub dwie gruszki (zrobiłem w obu wariantach) i gotować 10 minut. Następnie dodać 3 szklanki cukru i gotować kolejne 10 minut. Wlać do dużego słoja. Gdy ostygnie wycisnąć sok z 1 cytryny. Zakręcić słoik i zostawić na 48 h. Po tym czasie odcedzić sok, do którego wlewamy 0.5 litra spirytusu 95%. Wstrząsnąć i zostawić na 2-4 tygodnie. Można pić. Miazga.
Ja też nastawiłem aroniówkę, ale żadnego gotowania:
2 kg przemrożonej aronii + dwa starte kwaśne jabłka zalałem dwoma litrami ok. 70% alk. (litr spirytu i litr wódy).
Ma tak się kisic przez 6 tygodni. Po tym czasie trzeba zlać płyn i zasypać owoce cukrem - 2 kg (będzie słodka. Im mniej cukru tym bardziej wytrawna nalewka). Znowu 6 tygodni czekania. Następnie zlewa się płyn powstały po połączeniu owoców z cukrem, a owoce przepłukuje pierwszym nalewem. Łaczymy oba nalewy i odstawiamy na kolejne 6 tygodni. Podobno zajebista, ale przede mną jeszcze duuuużo czekania.

Inne moje tegoroczne nastawy: malinówka, sosnówka, pigwówka, śliwkówka (ze świeżych owoców) i chrzanówka.
Awatar użytkownika
nicram

06-10-2013, 19:01

@ROBIN nie wiedziałem, że tak "klasycznie" można też zrobić aroniówkę. Szczerze powiedziawszy to nie wierzyłem, że ten cukier jest w stanie się rozpuścić, zważywszy na to, ile (teoretycznie mało) soku mają aronie. Może kiedyś spróbuję Twojego przepisu.

@martyrdoom na pewno dam znać jak wyjdzie ta gruszkówka. Jutro zabieram się za poszukiwania dojrzałej dyni, znalazłem jeden przepis w "Wielkiej księdze nalewek" więc chętnie skonfrontuję go z Twoim. :-)
Ostatnio zmieniony 08-10-2013, 18:36 przez nicram, łącznie zmieniany 1 raz.
ROBIN
zaczyna szaleć

07-10-2013, 20:51

Złożę meldunek co i jak, kiedy już aroniówka będzie gotowa i przeprowadzone testy na wlasnym organizmie.
A tymczasem szukam dobrego przepisu na miętówkę.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

08-10-2013, 12:53

ROBIN pisze:A tymczasem szukam dobrego przepisu na miętówkę.
Pasta do zębów + spirytus royal + woda z soliny. Wypróbowane. Działa.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
nicram

08-10-2013, 18:40

Daj znać jak Ci wyszła ta aroniówka.
ROBIN pisze: A tymczasem szukam dobrego przepisu na miętówkę.
Nigdy nie robiłem, ale mam przepis z książki o której wspominałem następujący: 2 gałązki świeżej mięty pieprzowej zalać 1 l 45% wódki, postawić na 2 tygodnie. Następnie dodać soku z 1/2 cytryny, rozlać do butelek i odstawić na kolejne 2 tygodnie.
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

08-10-2013, 18:46

Rattlehead pisze:
Inny sposób:
Obrazek
+ spirytus 96% w proporcjach 50:50, od razu dobra konsystencja, można pić tuż po przyrządzeniu, zaoszczędzając kłopotu z rozrobieniem pasty do formy płynnej
ROBIN
zaczyna szaleć

10-10-2013, 17:46

nicram pisze:Daj znać jak Ci wyszła ta aroniówka.
ROBIN pisze: A tymczasem szukam dobrego przepisu na miętówkę.
Nigdy nie robiłem, ale mam przepis z książki o której wspominałem następujący: 2 gałązki świeżej mięty pieprzowej zalać 1 l 45% wódki, postawić na 2 tygodnie. Następnie dodać soku z 1/2 cytryny, rozlać do butelek i odstawić na kolejne 2 tygodnie.
Dzięki może wykorzystam.
Biały pisze:
Rattlehead pisze:
Inny sposób:
Obrazek
+ spirytus 96% w proporcjach 50:50, od razu dobra konsystencja, można pić tuż po przyrządzeniu, zaoszczędzając kłopotu z rozrobieniem pasty do formy płynnej
Po chuj rozrabiać? Lepiej użyć tego do spirytu jako zapojki ... M E N E L E!!!
Awatar użytkownika
Kilgore
rasowy masterfulowicz

12-10-2013, 19:22

No dzisiaj nastawione, pigwówka, gruszkówka i duży słój jarzębiaku
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
ODPOWIEDZ