Jem Wege. Słucham Rege. Rucha...
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- nagrobek
- zahartowany metalizator
Re: Jem Wege. Słucham Rege. Rucha...
dlaczego uważasz ze przygotowanie bezmięsnych posiłków jest bardziej czasochłonne? stron z przepisami jest od groma i jeszcze trochę. skladniki z małymi wyjątkami do dostania w większości spożywczych, nawet na wioskach.
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
generalnie z głową. jeżeli się całe życie jadło mięcho. ja np. nie rozumiem jak 5 latki jadą na wege a starzy kompletnie nieprzygotowani. a co do samego przyrządzania. jak ze wszystkim. kluczowe jest żeby było smacznie. może być małoproduktowo, ale powinno być smacznie, bo inaczej szybko się można zniechęcić. i taka moja myśl ogólna. nie uważam, że ta kuchnia jest prosta. triceps pisał np, o gejparze. taki kalafior z gejpary sam/ sote, jest zupełnie niejadalny. ale w sosiku z dobrymi wyrazistymi przyprawami już się robi smaczniej.SATYROS pisze:Chciałbym bardzo zrezygnować z mięsa.
Czeka mnie to nieuchronnie. Niestety ze względów zdrowotnych.
Jednak u nas na wsi w sklepach nędzny wybó produktów, codziennie musialbym żrec prawie to samo. Do tego brak czasu na przygotowywanie sobie takich posiłków.
Z knajpami bieda, nawet z mięsnymi.
Kurwa, kebapy i pizze plus kurczak z rożna. Beznadzieja.
Najbliżej mam do Wrocka. Moze ktos poleci jakieś sprawdzone miejsca?
Smaczne dania wege są w indyjskiej Masali przy rynku. Ale ceny wyjebane...
a z jedzenie w knajpach. często poza dużymi ośrodkami miejskimi króluje PRL. jedziesz gdzieś, wpadasz a tam zestaw dnia. kotlet i pyry. jakby się chciało być ortodoksem to pierogi, placki ziemniaczane - a to często zatłuszczony syf jest.
a kuchnia Indie często to wege jest. min ze względów religijnych, ale u nas często w niej króluje kurak pod polskiego odbiorcę. bo wiadomo. dla cebulaka, szama bez mięsa się nie liczy. ps. w dzień kobiet opierniczylisny na KEN tikasrikamasala. z kurakiem. przyjdzie i czas na promowanie tej sprawdzonej hinduskiej knajpy. bo dania ekscelentne mają.
Ostatnio zmieniony 16-03-2019, 09:42 przez Wacław, łącznie zmieniany 3 razy.
- Mental
- weteran forumowych bitew
obiad bez mięsa, to chuj nie obiad.
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
-:) właśnie to dopisałem w ostatnim zdaniu jak to napisałeś -:)Mental pisze:obiad bez mięsa, to chuj nie obiad.
jak już kiedyś było. tak jak mamusia prosiła. 30 gram miecha. Ook. jak chcesz i lubisz. ale i z drugie tyle szpinaku, ze śmietana i żywym czosnkiem. np. albo z dobrą szparagowką z bułeczka tartą. na słono.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
faktycznie! raz tam bylem. bardzo dobre jedzenie.nagrobek pisze:kilka razy odwiedzalem Pod Norenami czy Momo i zawsze było bdb.
https://m.facebook.com/WegeKrakow/" onclick="window.open(this.href);return false;
wege mapa Krakowa
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 00727&z=12" onclick="window.open(this.href);return false;
Guilty of being right
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
Starowiślna. ostatnio „Mazaya falafel”. prosto. smacznie. tanio. prowadzi autentyk. takie 6/10. czyli jak lubisz.uglak pisze:faktycznie! raz tam bylem. bardzo dobre jedzenie.nagrobek pisze:kilka razy odwiedzalem Pod Norenami czy Momo i zawsze było bdb.
https://m.facebook.com/WegeKrakow/" onclick="window.open(this.href);return false;
wege mapa Krakowa
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 00727&z=12" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- zaczyna szaleć
Tylko https://www.facebook.com/shamfalafelrestauracja" onclick="window.open(this.href);return false; - teraz tam urzęduje ekipa, która rozkręcała pierwszą Mazayę.Wacław pisze:
Starowiślna. ostatnio „Mazaya falafel”. prosto. smacznie. tanio. prowadzi autentyk. takie 6/10. czyli jak lubisz.
Lokalizacja dogodna dla zamiejscowych, blisko dworca.
- Mental
wege - pedały, mięsożercy - cebulaki, a szlachta co je?Wacław pisze:-:) właśnie to dopisałem w ostatnim zdaniu jak to napisałeś -:)Mental pisze:obiad bez mięsa, to chuj nie obiad.
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
szlachta tylko na głodówkach leci. tak by z forume wynikało.Mental pisze:wege - pedały, mięsożercy - cebulaki, a szlachta co je?Wacław pisze:-:) właśnie to dopisałem w ostatnim zdaniu jak to napisałeś -:)Mental pisze:obiad bez mięsa, to chuj nie obiad.
a może Ty masz jakaś teorie? jestem zainteresiony.
- Mental
Teoretyków ci tutaj pod dostatkiem, ja nikomu w talerz nie zaglądam.
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
b.d postawa. jedyna słuszna.Mental pisze:Teoretyków ci tutaj pod dostatkiem, ja nikomu w talerz nie zaglądam.
- SATYROS
- w mackach Zła
Breatharianie - twierdzą, że żyją wyłącznie kosmiczną energią!
https://www.papilot.pl/lifestyle/ciekaw ... czna-sekta" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.papilot.pl/lifestyle/ciekaw ... czna-sekta" onclick="window.open(this.href);return false;
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
Kolega @Arsenic utworzył dwudziesty forumowy temat o jedzeniu.
Wege mnie nie interesuje, ale jest tam coś, co nie dokończył, może rucha....Ege.
Tą Ege Kökenli?
[youtube][/youtube]
Piękna.

Wege mnie nie interesuje, ale jest tam coś, co nie dokończył, może rucha....Ege.
Tą Ege Kökenli?
[youtube][/youtube]
Piękna.

Ostatnio zmieniony 16-03-2019, 23:25 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Mol
- zahartowany metalizator
Falle polecam, bywam w Gdyni i w Bydgoszczy, bdb zarcie.
w Gdansku House of Seitan i Vegan Port.
Krakow - Pod Norenami
Krakow - Pod Norenami
-
W Gdańsku też jest Falla i zdecydowanie daje radę. Poza tym, oprócz w/w, polecam Faloviec i wegańską kawarnię fukafe (bardzo dobre wypieki, kawa, są też napoje alkoholowe).Mol pisze:Falle polecam, bywam w Gdyni i w Bydgoszczy, bdb zarcie.
Co do przyrządzania sobie dań w domu, to obecnie z dostępnością składników jest znacznie lepiej niż jeszcze kilka lat temu. Tofu w lidlu, biedrze, innych sklepach, pełno wegańskich produktów w różnych hipermarketach a nawet w Żabce. Są też sklepy internetowe. Trudno uwierzyć jak rynek szybko się zmienił.
-
- rasowy masterfulowicz
Faloviec wypas!RippingHeadache pisze:[
W Gdańsku też jest Falla i zdecydowanie daje radę. Poza tym, oprócz w/w, polecam Faloviec.
Celem życia nie jest przeżycie.
-
- zaczyna szaleć
https://www.wojskonews.pl/article,faszy ... ackie.html" onclick="window.open(this.href);return false;mistrzsardu pisze:Faloviec wypas!RippingHeadache pisze:[
W Gdańsku też jest Falla i zdecydowanie daje radę. Poza tym, oprócz w/w, polecam Faloviec.
-
- rasowy masterfulowicz
W zeszłym roku też coś tam nabroili. Lokal prowadzą pani les i kogoś to "znerwowało".
Celem życia nie jest przeżycie.
-
Tam doszło do podziału firmy. Faloviec prowadzi były mąż obecnej właścicielki Avocado we Wrzeszczu. Obie knajpy zostały odwiedzone przez przygłupów od kółka z krzyżykiem, podobna atrakcja spotkała zresztą Vegan Port.mistrzsardu pisze:W zeszłym roku też coś tam nabroili. Lokal prowadzą pani les i kogoś to "znerwowało".