Apostazja

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

No wiec...

Dokonałem tego czynu zgodnie z procedura narzucona przez KK
7
11%
Mam zamiar dokonac
6
10%
Pierdole nic nie robie, mam to w dupie
48
79%

Liczba głosów: 61
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: Apostazja

21-08-2019, 16:09

uglak pisze:tu jest akurat spora roznica, bo panstwo kontroluje swoj obszar i stanowi na nim prawo, a kosciol niczego nie kontroluje (oprocz naszych danych osobowych).
Kontroluje obszar duchowy, a prawo boskie jest ważniejsze od ludzkiego wg każdej religii.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

21-08-2019, 16:13

Medard pisze:Nie dokońca podoba mi się wasza postawa. Nikt was nie pytał, czy chcecie zostać obywatelami Polski, tylko was zarejestrowano w urzędzie i zostaliście mimi z automatu.
Różnica jest taka, że jeden z tych podmiotów stanowi prawo na danym obszarze powszechne, drugi prawo dla chętnych.
Medard pisze:prawo boskie jest ważniejsze od ludzkiego wg każdej religii.
Stanowione prawo państwowe jest ważniejsze od religijnego wg zasad współżycia społecznego każdego cywilizowanego kraju.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
markiz666
zaczyna szaleć

21-08-2019, 16:26

Drone pisze:Trudno się wypisywać z instytucji, do której się nie zapisywałem. Równie dobrze możecie do mnie zgłaszać swoje dzieci, ja je zapiszę u siebie w kajecie. A gdy osiągną pełnoletność, będą mogły do mnie przyjść na rozmowę i jak będę miał dobry humor, to je z tego kajetu wykreślę.

Co do wypisywania się, bo KK tego nie lubi, to moim zdaniem trzeba sprawę załatwić w taki sposób, aby rozdzielić kwestię ewentualnej apostazji (zarezerwowaną dla tych, którzy do KK przystąpili świadomie, a chcą się jednak wypisać) od wykreślenia danych osobowych z rejestru, co powinno się dać zrobić tak, jak się rezygnuje z listy mailingowej czy wykreśla swoje dane z baz marketingowych.

A, i jeszcze jedno. Najbardziej KK drażni stawianie sprawy w taki sposób, kiedy mówi się im, że nie są jedynymi dysponentami krzyża ani symboliki chrześcijańskiej czy nawet katolickiej, gdyż idea przewyższa instytucję. W związku z tym nie ma sensu apostazja, natomiast ma sens reinterpretacja katolicyzmu wg własnego uznania czy w ramach innej instytucji. To powoduje szczególną wściekłość - proponuję spróbować przy najbliższej okazji, jeżeli ktoś ma zacięcie do takich zabaw. Niczego bardziej nie znoszą, jak spychania ich w kąt i traktowania jak każdej innej instytucji wyznaniowej.
Całkowicie nie obchodzi mnie chrześcijaństwo w żadnej formie i obrządku i nie chcę mieć z tą religią nic wspólnego. Biorąc pod uwagę realia naszego kraju dopuszczam tylko możliwość biernego udziału w pogrzebie osoby mi bliskiej jeżeli będzie się odbywał w tym obrządku. A to czy jestem wykreślony ze statystyk czy nie - niewiele mnie interesuje, zresztą jak samo chrześcijaństwo. Odnosząc się do wcześniejszego mojego postu to podczas samej procedury nie zależało mi zrobić na złość kościołowi, tylko wskazać że podjęcie tej procedury jest wyjątkowo nie na rękę samej instytucji.
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

21-08-2019, 16:26

bullet pisze:Za leniwy jestem, nie chce mi się. Jak wprowadzą możliwość dokonania apostazji przez internet, to rozważę sprawę.
to jest jakiś pomysł chociaż podejrzewam że nawet wtedy by mi się nie chciało no bo w sumie po co ?
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Medard

21-08-2019, 16:32

WaszJudasz pisze:
Medard pisze:Nie dokońca podoba mi się wasza postawa. Nikt was nie pytał, czy chcecie zostać obywatelami Polski, tylko was zarejestrowano w urzędzie i zostaliście mimi z automatu.
Różnica jest taka, że jeden z tych podmiotów stanowi prawo na danym obszarze powszechne, drugi prawo dla chętnych.
Medard pisze:prawo boskie jest ważniejsze od ludzkiego wg każdej religii.
Stanowione prawo państwowe jest ważniejsze od religijnego wg zasad współżycia społecznego każdego cywilizowanego kraju.
Prawo państwowe to tylko przyjęte pewne zasady, żeby niby żyło się lepiej, co nie zawsze się dzieje. Raczej jest po to, że trzeba pokazać kto tu rządzi.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

21-08-2019, 16:36

Medard pisze:Prawo państwowe to tylko przyjęte pewne zasady, żeby niby żyło się lepiej, co nie zawsze się dzieje. Raczej jest po to, że trzeba pokazać kto tu rządzi.
Prawo państwowe to umowa społeczna + aparat przemocy służące organizacji życia danej zbiorowości ludzkiej, dla której to organizacji jak dotąd nie wymyślono raczej sensownej alternatywy.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

21-08-2019, 16:53

Ta cała sytuacja z nieusuwalnością "dusz" z koścelnych rejestrów może mieć ciekawe implikacje w ciąglu najbliższych kilku dekad. Coś jak z aktualnym systemem ewidencji pojazdów, w którym nadal figurują tysiące aut, które zostały już dawno rozebrane na części poza stacjami demontażu albo gniją gdzieś w krzakach przez co średni wiek samochodu jeżdzącego po polskich drogach jeśli wierzyć statystykom jest absuralnie wysoki (czyt. jeździmi starymi gruzami). Za kilkadziesiąt lat podobnie będzie z liczbą wiernych gdzie te statystyczne 90% katolików (xDDDD) powinno się teoretycznie przekładać na jakieś 30 mln ludzi a kościoły będą świeciły pustkami i trzeba je będzie przerabiać na meczety i burdele.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Drone

21-08-2019, 16:59

markiz666 pisze: Całkowicie nie obchodzi mnie chrześcijaństwo w żadnej formie i obrządku i nie chcę mieć z tą religią nic wspólnego. Biorąc pod uwagę realia naszego kraju dopuszczam tylko możliwość biernego udziału w pogrzebie osoby mi bliskiej jeżeli będzie się odbywał w tym obrządku. A to czy jestem wykreślony ze statystyk czy nie - niewiele mnie interesuje, zresztą jak samo chrześcijaństwo. Odnosząc się do wcześniejszego mojego postu to podczas samej procedury nie zależało mi zrobić na złość kościołowi, tylko wskazać że podjęcie tej procedury jest wyjątkowo nie na rękę samej instytucji.
Jasne, ja to jak najbardziej rozumiem. Tyle, że w pewnym sensie KK bardziej obawia się heretyków niż apostatów - dlatego takie działania (nawet pozorowane), jak opisałem, są im jeszcze bardziej nie na rękę.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
uglak

21-08-2019, 17:00

Nerwowy pisze:Ta cała sytuacja z nieusuwalnością "dusz" z koścelnych rejestrów może mieć ciekawe implikacje w ciąglu najbliższych kilku dekad. Coś jak z aktualnym systemem ewidencji pojazdów, w którym nadal figurują tysiące aut, które zostały już dawno rozebrane na części poza stacjami demontażu albo gniją gdzieś w krzakach przez co średni wiek samochodu jeżdzącego po polskich drogach jeśli wierzyć statystykom jest absuralnie wysoki (czyt. jeździmi starymi gruzami). Za kilkadziesiąt lat podobnie będzie z liczbą wiernych gdzie te statystyczne 90% katolików (xDDDD) powinno się teoretycznie przekładać na jakieś 30 mln ludzi a kościoły będą świeciły pustkami i trzeba je będzie przerabiać na meczety i burdele.
koscioly juz swieca pustkami, ale to weryfikuje sie badaniami uczestnictwa w mszy, a nie iloscia ochrzczonych ;-)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Medard

21-08-2019, 17:09

Samochód łatwo wyrejestrować, już to robilem, oddawałem jeden na złom i potem do urzędu.

Jak zaczną ścigać za zaległe oc, to ludkowie szybko będą wyrejestrowywać.
Awatar użytkownika
Triceratops

21-08-2019, 17:26

Drone pisze:
WaszJudasz pisze:Pisałem już, bodaj w wątku Księża: uważam za absurd poddawanie się przez nie-katolików procedurze wewnętrznego prawa dotyczącego jedynie katolików, ponieważ w ten sposób człowiek de facto deklaruje się jako katolik i za takiego jest zresztą - także po przeprowadzeniu procedury - przez KRK uważany.
Sedno sprawy. Apostazja jako taka jest bez sensu - to dalszy ciąg gry wg zasad KK. Śmieszą mnie ci dumni "apostaci", którzy zgięci w pałąk i z czapką w dłoni z zapartym tchem czekają na zakrystii, aż księżulo wyrazi łaskawie zgodę i podpisze świstek. A i tak dane osobowe w KK zostają, i nie ma prawnej możliwości, by je stamtąd wymazać. Także lagę można położyć na tę śmieszną procedurę, chyba że ktoś się zapisał do tej instytucji świadomie.
No moje zdanie jest identyczne jak obu panow, ale konstatacja taka, ze tak czy siak sprawa jest przegrana?

A co w wypadku zapisania sie do np Swiadkow jehowy? Czy sie traci status katolika?
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Ascetic

21-08-2019, 17:28

Drone pisze:
markiz666 pisze: Całkowicie nie obchodzi mnie chrześcijaństwo w żadnej formie i obrządku i nie chcę mieć z tą religią nic wspólnego. Biorąc pod uwagę realia naszego kraju dopuszczam tylko możliwość biernego udziału w pogrzebie osoby mi bliskiej jeżeli będzie się odbywał w tym obrządku. A to czy jestem wykreślony ze statystyk czy nie - niewiele mnie interesuje, zresztą jak samo chrześcijaństwo. Odnosząc się do wcześniejszego mojego postu to podczas samej procedury nie zależało mi zrobić na złość kościołowi, tylko wskazać że podjęcie tej procedury jest wyjątkowo nie na rękę samej instytucji.
Jasne, ja to jak najbardziej rozumiem. Tyle, że w pewnym sensie KK bardziej obawia się heretyków niż apostatów - dlatego takie działania (nawet pozorowane), jak opisałem, są im jeszcze bardziej nie na rękę.
dodałbym, że najbardziej boją się wzrostu poziomu nauczania, styczności ze zlaicyzowanymi społeczeństwami (od razu zakazać wyjazdu do Czech, czy jakiejś Francji), łatwej dostępności do wiedzy i kurwa demokracji. bo jak to może być, że szaraczki mogą mieć swoje zdanie i jeszcze na domiar złego je wyrażać. o dostępności do nowych technologii, nawet nie będę wspominał. bo za nagrywanie księdza jak nie chce kogoś pochować, czy balanguje w klubie go-go to od razu powinny być lochy, albo cotygodniowe mycie fury proboszcza i jego chłopaka. przez okrągły rok.
Poro
Awatar użytkownika
Drone

21-08-2019, 17:30

Medard pisze:
uglak pisze:tu jest akurat spora roznica, bo panstwo kontroluje swoj obszar i stanowi na nim prawo, a kosciol niczego nie kontroluje (oprocz naszych danych osobowych).
Kontroluje obszar duchowy, a prawo boskie jest ważniejsze od ludzkiego wg każdej religii.
To idąc tym tropem myślenia, każda zarejestrowana instytucja religijna w Polsce powinna wciągać nowonarodzonych obywateli w swoje rejestry, z których potem trzeba się wyrejestrować na zasadzie pozbycia się drugiego obywatelstwa? To chybiona analogia - uzurpacje jakiejś instytucji do tego, by uważać się na emanację jedynej prawdy na Ziemi są tylko uzurpacjami i tego KK, ale i grono wiernych, kompletnie nie rozumieją.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Sturm
postuje jak opętany!

21-08-2019, 17:36

Apostazja formalna jest dziś w bardzo złym guście.
Awatar użytkownika
Medard

21-08-2019, 17:43

Sturm pisze:Apostazja formalna jest dziś w bardzo złym guście.
Czemu?
Sturm
postuje jak opętany!

21-08-2019, 17:48

Osoby, które upubliczniają jej dokonanie, nie są zazwyczaj jakimiś szczególnymi okazami szeroko rozumianego ogarnięcia. Leżą w tej samej szufladce, co Nerdżi.
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

21-08-2019, 17:52

Triceratops pisze:A co w wypadku zapisania sie do np Swiadkow jehowy? Czy sie traci status katolika?
Bynajmniej. Z katolickiego punktu widzenia jak najbardziej można być jednocześnie katolikiem i ŚJ czy satanistą :)

Statusu katolika nie traci się w żadnych okolicznościach. Można co najwyżej, zapisując się do jakiejś organizacji głoszącej tezy sprzeczne z dogmatami KRK i publicznie się z nimi afiszując, doczekać się ekskomuniki, czyli tego, czym skutkuje apostazja.
Awatar użytkownika
Triceratops

21-08-2019, 17:56

Jehowi chyba stoja w sprzecznosci z dogmatami KK, zwlaszcza tym o Maryi itp. Znam pare osob, ktore przeszly do SJ ale jakos nigdy nie wpadlo mi do glowy zeby ich zapytac o to.

Sturm pisze:Osoby, które upubliczniają jej dokonanie, nie są zazwyczaj jakimiś szczególnymi okazami szeroko rozumianego ogarnięcia. Leżą w tej samej szufladce, co Nerdżi.
No niestety cos w tym jest, dylemat jest arcytrudny i generalnie mocno tragiczny: czy byc katolikiem czy byc skonczonym wiesniakiem pokroju nergasa
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Hatefire

21-08-2019, 18:25

No ale z drugiej strony ten "status katolika" ma znaczenie tylko względem instytucji kościelnych. Na tej samej zasadzie możesz uważać się za hrabiego i mieć nawet na to kwity, ale nikt inny nie da na to faka, poza szurią z jakiś szlacheckich grup rekonstrukcyjnych. Bo formalnie tytuły znikły w Polsce w 1921 roku. Natomiast faktycznie kościół prowadzi statystyki. Raz do roku w jedną niedzielę liczą tzw. dominicantes i communicantes.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

21-08-2019, 18:33

Hatefire pisze:No ale z drugiej strony ten "status katolika" ma znaczenie tylko względem instytucji kościelnych.
Niby tak, ale to jest bardzo mętna sprawa, no bo jak właściwie mamy to rozumieć: czy coś takiego jak formalne członkostwo w KRK w ogóle istnieje? Moim zdaniem KRK bardzo umiejętnie tu lawiruje, w zależności od wygody i kontekstu to sugerując, że chodzi o jakiś fakt duchowy, to znów argumentując, że Kościół jest też normalną ziemską organizacją, niczym jakieś stowarzyszenie, a wszyscy ochrzczeni to jej członkowie.
ODPOWIEDZ