Duchowość, religia etc.

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ

Jesteś ateuszem?

TAK
68
52%
NIE
62
48%

Liczba głosów: 130
bartwa

Re: Duchowość, religia etc.

12-07-2020, 18:25

O tej książeczce nie wiedziałem, trzeba wyhaczyć jakiegoś taniego paperbacka.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

13-07-2020, 20:59

Jester, a tutaj? Jestes zazenowany czy nie? I ktora opcja?
woodpecker from space
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

14-11-2020, 21:07

W sumie nie wiem gdzie poruszyć temat reinkarnacji - więc pisze tutaj. Z chrześcijaństwa została wycięta kilka stuleci po Chrystusie, wcześniej była częścią tej wiary. Reinkarnacja doskonale tłumaczy ciężkie przypadki np. śmierć dziecka czy fakt, że niektórzy cały czas w życiu mają pod górkę, chorują itd. Jednym z problemów kościoła z reinkarnacją był fakt, że ludzie lubią kombinować. Cześć wyznawców uznawała, że nagrzeszy w tym wcieleniu, ale odrobi to w przyszłym ;) Reinkarnacja jest obecna w wielu wyznaniach, była też w chrześcijaństwie. Bzdura czy coś jest na rzeczy?
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

14-11-2020, 21:35

Swego czasu bardzo dużo czytałem o wczesnym chrześcijaństwie, historii Kościoła, schizmach, Biblię w całości przeczytałem dwukrotnie (Nowy Testament jeszcze co najmniej raz), a pierwsze o tym słyszę.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

14-11-2020, 21:46

Obejrzałem swego czasu wszystkie filmy Piotra Listkiewicza na youtube dotyczące rzekomo 'prawdziwego' chrześcijaństwa opartego na reinkarnacji ale mnie nie przekonał.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

15-11-2020, 14:02

mistrzsardu pisze:
W sumie nie wiem gdzie poruszyć temat reinkarnacji - więc pisze tutaj. Z chrześcijaństwa została wycięta kilka stuleci po Chrystusie, wcześniej była częścią tej wiary. Reinkarnacja doskonale tłumaczy ciężkie przypadki np. śmierć dziecka czy fakt, że niektórzy cały czas w życiu mają pod górkę, chorują itd. Jednym z problemów kościoła z reinkarnacją był fakt, że ludzie lubią kombinować. Cześć wyznawców uznawała, że nagrzeszy w tym wcieleniu, ale odrobi to w przyszłym ;) Reinkarnacja jest obecna w wielu wyznaniach, była też w chrześcijaństwie. Bzdura czy coś jest na rzeczy?
Całe to chrześcijaństwo to bzdura.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
Hatefire

15-11-2020, 14:19

Istotą katolickiej duchowości na pewno nie jest reinkarnacja. Spojrzenie na kwestie którym poświęcają najwięcej uwagi, to jest to ejakulacja :-D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pacjent

15-11-2020, 14:38

Hatefire pisze:
15-11-2020, 14:19
Istotą katolickiej duchowości na pewno nie jest reinkarnacja. Spojrzenie na kwestie którym poświęcają najwięcej uwagi, to jest to ejakulacja :-D
Chodziłeś na religię i do kościoła?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Ascetic

15-11-2020, 15:08

dzik pisze:
15-11-2020, 14:02
mistrzsardu pisze:
Całe to chrześcijaństwo to bzdura.
dziku. to oczywiste. bajki z mchu i paproci.
Ostatnio zmieniony 15-11-2020, 16:27 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
Poro
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

15-11-2020, 15:45

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
14-11-2020, 21:35
Swego czasu bardzo dużo czytałem o wczesnym chrześcijaństwie, historii Kościoła, schizmach, Biblię w całości przeczytałem dwukrotnie (Nowy Testament jeszcze co najmniej raz), a pierwsze o tym słyszę.
Reinkarnacja została wycięta podczas Soboru Konstantynapolitańskiego w 533 roku (albo w tych okolicach), zatem trochę czasu minęło. Jeśli kiedykolwiek w kościołach chrześcijańskich (także protestanckich) nastąpi etap - "powrotu do źródeł" będą się musieli zmierzyć również z tą kwestią.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

15-11-2020, 15:48

Ascetic pisze:
15-11-2020, 15:08
obserwacja:
koleżka wybił z działu polityka, skleił. nie ma argumentów, aby usprawiedliwić faszystowsą bandę, której kibicuje i na nieobecność na forum katola, wpadł pomarudzić o kościółku. tutaj. a po chwili pojawia się kolejny, zaczepia ludzi, jak zboczeniec w sukience i pyta, czy ktoś chodził na religiję. litości :facepalm:
Obserwacja - dużo zimnych pryszniców szanownemu Koledze zalecam.
Tak na marginesie, latasz za mną po wątkach, które w ogóle Cię nie interesują - może po prostu lubisz łysych wysportowanych chłopów takich jak ja? Mam żonę - daruj sobie ;)
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

15-11-2020, 15:59

mistrzsardu pisze:
15-11-2020, 15:45
Reinkarnacja została wycięta podczas Soboru Konstantynapolitańskiego w 533 roku (albo w tych okolicach), zatem trochę czasu minęło. Jeśli kiedykolwiek w kościołach chrześcijańskich (także protestanckich) nastąpi etap - "powrotu do źródeł" będą się musieli zmierzyć również z tą kwestią.
Argumentem przeciw takiemu stwierdzeniu byłby św. Augustyn żyjący na długo przez 533 rokiem, który w "Państwie Bożym" tak krytykował Porfiriusza, żyjącego nie tak dawno przed nim neoplatonika (przypominam tylko że Augustyn też mocno osadzony był w Platonie), wierzącego w wędrówkę dusz:
"Według pism Platona dusze ludzkie po śmierci wracają do ciał, i to nawet do ciał zwierzęcych. (...) Porfiriuszowi jednakże słusznie się to nie podobało. Był przekonany, że dusze ludzkie powracają wyłącznie do ciał ludzkich, naturalnie nie do tych, które opuściły, lecz do innych, nowych. Wstydził się zapewne uwierzyć w tamto pierwsze, nie mogąc się pogodzić z myślą, że matka obrócona może w mulicę, miałaby wozić swego syna; nie wstydził się zaś uwierzyć w to drugie, nie biorąc pod uwagę, że matka, obrócona w młodą dziewczynę, mogłaby poślubić syna" (Państwo Boże X,30). "O ileż piękniej wierzyć w to, że dusze raz tylko przychodzą do własnych ciał, niż w to, że tylekroć wracają do ciał różnych!"
Tak więc patrzyłbym na to przez palce, ponieważ pierwsze wieki to czas ogromnej zawieruchy doktrynalnej, podczas której największy ból głowy miał cesarz, który nic z tych zawiłości nie rozumiał i w końcu zmusił wszystkich do jakiejś podstawowej zgody właśnie na Soborze Konstantynapolitańskim mówiąc coś w rodzaju "Panie, przestańcie sobie jaja robić, kogo te detale obchodzą czy Jezus robił kupę czy nie robił, będzie tu siedzieć aż się dogadacie". Swoją drogą to czy Jezus robił kupę czy nie to był także poważny problem doktrynalny u początków chrześcijaństwa, ale wątpię by powrót do źródeł mierzył się z tą kwestią.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

15-11-2020, 16:17

Hmmm w sumie to nie moje zmartwienie, ale ludzie widzą, że coraz więcej rzeczy się nie klei. Wiadomo, że ewangelie pisali ludzi, dobierali je do biblii też ludzie.Nieścisłości jest pełno. No bo jak wytłumaczyć tą przykładową śmierć dziecka na nowotwór - "Bóg tak chciał"? Reinkarnacja pięknie jest to w stanie wytłumaczyć i byłaby swoistym nowym otwarciem. Być może ponosi mnie fantazja, ale przecież w przepastnych archiwach watykańskich może znaleźć się zaginiona ewangelia. która jasno dowiedzie, że reinkarnacja od zarania była obecna w chrześcijaństwie. I to by sporo wątpliwości i trudnych spraw rozwiązało. To co piszę to raczej zabawa intelektualna i ciężko mi sobie wyobrazić powrót reinkarnacji do kanonu chrześcijańskiego, ale ja jestem zwolennikiem tezy, że historia lubi się powtarzać więc może i to wróci.
Awatar użytkownika
hcpig

15-11-2020, 17:02

mistrzsardu pisze:
No bo jak wytłumaczyć tą przykładową śmierć dziecka na nowotwór ?
Przypowieścią o robotnikach w winnicy.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

15-11-2020, 17:17

mistrzsardu pisze:
Hmmm w sumie to nie moje zmartwienie, ale ludzie widzą, że coraz więcej rzeczy się nie klei. Wiadomo, że ewangelie pisali ludzi, dobierali je do biblii też ludzie.Nieścisłości jest pełno. No bo jak wytłumaczyć tą przykładową śmierć dziecka na nowotwór - "Bóg tak chciał"? Reinkarnacja pięknie jest to w stanie wytłumaczyć i byłaby swoistym nowym otwarciem. Być może ponosi mnie fantazja, ale przecież w przepastnych archiwach watykańskich może znaleźć się zaginiona ewangelia. która jasno dowiedzie, że reinkarnacja od zarania była obecna w chrześcijaństwie. I to by sporo wątpliwości i trudnych spraw rozwiązało. To co piszę to raczej zabawa intelektualna i ciężko mi sobie wyobrazić powrót reinkarnacji do kanonu chrześcijańskiego, ale ja jestem zwolennikiem tezy, że historia lubi się powtarzać więc może i to wróci.
Biblia jest najeżona sprzecznościami, które wierni i Kościół legitymizują najdziwniejszymi fikołkami niby-logicznymi, które w żadnym innym kontekście nie zostałyby wzięte na poważnie. Powrotu do korzeni nie będzie. Nie po to pracowano 1500 lat nad obecnym kształtem, by wrócić do wersji sprzed tysięcy lat, bo i po co? Przecież było dotąd mnóstwo znanych apokryfów które przeczą prawdom obecnie uznawanej wiary. Czy spowodowały jakikolwiek rozłam w łonie Kościoła? Bynajmniej. Żeby uznać reinkarnację, trzeba by praktycznie wszystko wywalić do kosza: czyściec, ostatnie słowa Chrystusa do złoczyńcy na krzyżu (zaprawdę powiadam ci, dziś jeszcze będziesz ze mną w niebie)...
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

15-11-2020, 17:22

Jednego ja jestem pewien , że istnieje świat duchowy , o reszcie nie mam bladego pojęcia .
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

15-11-2020, 18:26

To dlaczego wciąż grasz dla diabła, co?
Awatar użytkownika
Medard

15-11-2020, 19:10

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Przecież to świat duchowy.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

15-11-2020, 19:15

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
No właśnie .
Ale tylko dla tego co występuje w Puszczy Noteckiej , bo to swój chłop .
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

15-11-2020, 19:19

Medard pisze:
15-11-2020, 19:10
Przecież to świat duchowy.
No ale wie że może oberwać z kopytka z półobrotu a dalej go woła
ODPOWIEDZ