Wybitnie mnie wkurwia v. 2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: Wybitnie mnie wkurwia v. 2

01-11-2021, 16:44

Warto wspomnieć, skąd nazwa dziady,
a jest to temat o okrucieństwie społeczeństwa, że jeszcze sto lat temu wyrzucano z domów oraz szlacheckich czworaków starców, psychicznie chorych i niepełnosprawnych, którzy byli już niezdatni do pracy. Ludzie bez oszczędności, wspierającej rodziny, żebracy itp. Chodzili między wsiami, jako bezdomni często przesiadywali przed cmentarzami i tam dostawali jakieś jedzenie i ubranie.
To właśnie te dziady.
Die Welt ist meine Vorstellung.
535

01-11-2021, 16:54

Dziady, czy baby. Obojętne. Jedna uwaga na temat tego święta i zwyczajów. I żeby nie było. Nie ja lecz moja małżonka zwróciła na to uwagę, gdy przejeżdżaliśmy obok kolejnych cmentarzy. Solidnie zbudowane kobiety w spódniczkach i wrażenie, że im potężniejsza kończyna tym krótsza kiecka. Jakaś promocja, czy rewia mody? Nie rozumiem i nie chcę tego rozumieć.
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

01-11-2021, 16:56

535 pisze:
Dziady, czy baby. Obojętne. Jedna uwaga na temat tego święta i zwyczajów. I żeby nie było. Nie ja lecz moja małżonka zwróciła na to uwagę, gdy przejeżdżaliśmy obok kolejnych cmentarzy. Solidnie zbudowane kobiety w spódniczkach i wrażenie, że im potężniejsza kończyna tym krótsza kiecka. Jakaś promocja, czy rewia mody? Nie rozumiem i nie chcę tego rozumieć.
To chyba jakaś pogańska Akcja Znicz, bo faktycznie było tego trochę. Najwidoczniej dziady na to lecą. :D
PS. Na cmentarzach byli też troglodyci z psami.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Medard

01-11-2021, 17:04

Pacjent pisze:
535 pisze:
To chyba jakaś pogańska Akcja Znicz, bo faktycznie było tego trochę. Najwidoczniej dziady na to lecą. :D
Zrobiło się święto, jak dawniej na wiejskich odpustach, a pogoda też sprzyja.

Faktycznie dzisiaj dużo babeczek w miniówach, aczkolwiek większość apetycznych i by się chętnie docisnęło do płyty :wink:
Sprzedawali też popcorn i obwarzanki, widziałem kilka osób z psami.
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz

01-11-2021, 18:58

Medard pisze:
01-11-2021, 17:04
Pacjent pisze:
535 pisze:
Zrobiło się święto, jak dawniej na wiejskich odpustach, a pogoda też sprzyja.

Faktycznie dzisiaj dużo babeczek w miniówach, aczkolwiek większość apetycznych i by się chętnie docisnęło do płyty :wink:
Sprzedawali też popcorn i obwarzanki, widziałem kilka osób z psami.
W moich stronach od kilku lat hitem przycmentarnych straganów w ten dzień są "odpustowe"cukierki.
Obrazek
Awatar użytkownika
TheDude

01-11-2021, 20:46

Od iluś już lat nie udaję się na cmentarz w to tzw. święto. Już jako dzieciak nienawidziłem tego ścisku, jakichś losowych spotkań z pseudo-znajomymi i reszty cyrkowych tortur. W każdy inny dzień można odwiedzić groby bliskich na spokojnie.
Awatar użytkownika
uglak

01-11-2021, 21:37

TheDude pisze:
01-11-2021, 20:46
Od iluś już lat nie udaję się na cmentarz w to tzw. święto. Już jako dzieciak nienawidziłem tego ścisku, jakichś losowych spotkań z pseudo-znajomymi i reszty cyrkowych tortur. W każdy inny dzień można odwiedzić groby bliskich na spokojnie.
W inne dni nie ma takiego klimatu - wystarczy iść mocnym wieczorem, a nie w porze około-obiadowej. Od lat nie spotkałem nikogo z rodziny, a i nocą wygląda to dużo bardziej malowniczo. Tysiące zniczy i co najwyżej garstka ludzi. Cmentarza Rakowickiego niestety ta zasada nie dotyczy, ale już na Pasterniku ludzi spotyka się co najwyżej na głównej alejce.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
TheDude

01-11-2021, 23:04

^ Spróbuję :)
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

01-11-2021, 23:19

Pacjent pisze:
01-11-2021, 14:18
Masa ludzi, którzy rzygają nienawiścią na Kościół Katolicki, a jednocześnie pod dyktando KK tłumnie nawiedzają cmentarze, w dniach na tę czynność przeznaczonych. Hipokryci. Chodzić sobie kiedy indziej i nie zapychać cmentarnych alejek!
Czy Pacjent zrezygnował ze słuchania antychrześcijańskiej, satanistycznej muzyki?
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Pacjent

02-11-2021, 05:45

Headcrab pisze:
Pacjent pisze:
Masa ludzi, którzy rzygają nienawiścią na Kościół Katolicki, a jednocześnie pod dyktando KK tłumnie nawiedzają cmentarze, w dniach na tę czynność przeznaczonych. Hipokryci. Chodzić sobie kiedy indziej i nie zapychać cmentarnych alejek!
Czy Pacjent zrezygnował ze słuchania antychrześcijańskiej, satanistycznej muzyki?
Czy ja kiedykolwiek atakowałem muzykę, która mi się podoba?!
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
nicram

02-11-2021, 05:55

Pacjent pisze:
02-11-2021, 05:45
Headcrab pisze:
Pacjent pisze:
Czy ja kiedykolwiek atakowałem muzykę, która mi się podoba?!
Widzę, że niedorozwój znowu próbuje odwrócić kota ogonem, dlatego po raz kolejny zapytuję:
nicram pisze:
01-11-2021, 16:19

Brunatny śmieciu. Tobie przeszkadzają antyklerykały obchodzące katolickie święta (notabene święto zmarłych nie wywodzi się z żadnego katolickiego święta tylko pogańskiego) a mnie na przykład przeszkadząją katolickie kurwy panoszące się na forum muzyki satanistycznej. I co teraz? Wypierdolisz stąd razem z Bloodkałem?
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

02-11-2021, 07:03

W sumie słuszna uwaga. Pacjent wyśmiewa antyklerykałów chodzących na cmentarz 1 listopada, a sam na co dzień słucha satanistycznej muzyki, używając słowa ,,satanista" jako obelgi.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
535

02-11-2021, 07:10

Typowa katolska hipokryzja i rozdwojenie jaźni. Spółkuje zapewne także głównie dla egoistycznej przyjemności, a nie w ramach prokreacji. Taka to wiara. Innym zabraniaj i ustalaj co jest "grzechem" , a sam rób co chcesz.
Awatar użytkownika
Hatefire

02-11-2021, 07:55

Nawet nie o to chodzi. Niech sobie słucha muzyki jakiej chce i spółkuje z żoną w celach jakie chce. Agresywnie zaatakował natomiast ludzi którzy realizują pewien konwenans/zwyczaj. Ok jeszcze do niedawna mający background katolicki ale stopniowo ulegający laicyzacji. Swoją drogą widzę tu pewne ograniczenue myślowe nie pozwalające mu pojąć że jakaś tradycja/zwyczaj to charakterystyczny element dla kultury które może istnieć bez korzeni religijnych względnie się od nich oderwać z czasem.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

02-11-2021, 07:59

Hatefire pisze:
Nawet nie o to chodzi. Niech sobie słucha muzyki jakiej chce i spółkuje z żoną w celach jakie chce. Agresywnie zaatakował natomiast ludzi którzy realizują pewien konwenans/zwyczaj. Ok jeszcze do niedawna mający background katolicki ale stopniowo ulegający laicyzacji. Swoją drogą widzę tu pewne ograniczenue myślowe nie pozwalające mu pojąć że jakaś tradycja/zwyczaj to charakterystyczny element dla kultury które może istnieć bez korzeni religijnych względnie się od oderwać z czasem.
W sumie tak, czepić można by się było, jakby ktoś chodził na mszę na cmentarz i dawał na tacę, ale bardzo wątpię, by ktoś z obecnych to robił. Zwyczaj odwiedzania grobów i wspominania zmarłych jest znacznie starszy, katolicy przejęli pogańskie święto a teraz stroszą się w piórka, że to ich i nikt inny nie może obchodzić, jak nie jest katolikiem. Śmiechu warte.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Bloodcult

02-11-2021, 09:08

Wszyscy się mylicie. Żaden z was nie ma racji:
Pogańskie korzenie ma Dzień Zaduszny czyli 2 listopada a nie 1 listopada czyli wspomnienie Wszystkich Świętych.

Tutaj ponownie rację miał Varg który stwierdzał że w Europie wschodniej chrześcijaństwo ma się tak dobrze bo czerpie całymi garściami z poganskich wierzeń i zwyczajów. Ja akurat świetnie to rozumiem i nawet mi to odpowiada.
Hatefire pisze:
Agresywnie zaatakował natomiast ludzi którzy realizują pewien konwenans/zwyczaj.
Obyś równie często reagował gdy to Pacjenta agresywnie atakują gdy to on realizuje pewien konwenans/zwyczaj :)
Hatefire pisze:
Swoją drogą widzę tu pewne ograniczenue myślowe nie pozwalające mu pojąć że jakaś tradycja/zwyczaj to charakterystyczny element dla kultury które może istnieć bez korzeni religijnych względnie się od nich oderwać z czasem.
Tylko ta laicyzacja wygląda jak parodia: grobbing, tandeta w Halloween, wizerunek Świętego Mikołaja niczym z reklamy Coca Coli, kolędy Sinatry, Marii Carey czy Wham, gej w sukni ślubnej, korporacyjne życzenia "happy winter holidays".

To nie tylko laicyzacja ale skuteczna próba ośmieszenia i sprowadzenia do absurdu.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Bloodcult

02-11-2021, 09:13

Headcrab pisze:
Właśnie Pacjent. Kiedy to wreszcie zrobisz ? 10-20 ulubionych do pudełka (ale nie słuchamy !) a reszte sprzedajemy. Z resztą z Death Metalem masz łatwiej niż ja miałem z Blackiem :D

Awatar użytkownika
Medard

02-11-2021, 09:16

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
02-11-2021, 07:59
Hatefire pisze:
Nawet nie o to chodzi. Niech sobie słucha muzyki jakiej chce i spółkuje z żoną w celach jakie chce. Agresywnie zaatakował natomiast ludzi którzy realizują pewien konwenans/zwyczaj. Ok jeszcze do niedawna mający background katolicki ale stopniowo ulegający laicyzacji. Swoją drogą widzę tu pewne ograniczenue myślowe nie pozwalające mu pojąć że jakaś tradycja/zwyczaj to charakterystyczny element dla kultury które może istnieć bez korzeni religijnych względnie się od oderwać z czasem.
W sumie tak, czepić można by się było, jakby ktoś chodził na mszę na cmentarz i dawał na tacę, ale bardzo wątpię, by ktoś z obecnych to robił. Zwyczaj odwiedzania grobów i wspominania zmarłych jest znacznie starszy, katolicy przejęli pogańskie święto a teraz stroszą się w piórka, że to ich i nikt inny nie może obchodzić, jak nie jest katolikiem. Śmiechu warte.
Oprócz tego, że odwiedzanie grobów nie jest żadnym zwyczajem katolickim, bo 1 listopada to święto wszystkich świętych, czyli męczenników, którzy zginęli za wiarę, ustanowione na cześć różnych typów rozszarpanych przez lwy na arenach itp.,

To zwyczaje zmieniają się w naszych czasach błyskawicznie, z 1 listopada zrobił się jakiś jarmark z babami chodzącymi prawie z dupami na wierzchu, a Wielkanoc to była jeszcze niedawno trzema dniami obżarstwa, zaczynając od soboty, z przerwą na rezurekcję i polewanie wodą (chociaż to pogaństwo), a obecnie ludzie jadą w góry, tłoczą się na krupowkach, a jedzą w przydrożnych mc donaldach.

Jak nie chcecie, żeby święta wyglądały, jak karykatura świąt, to wystąpcie o zlikwidowanie dni wolnych, kto będzie chciał to weźmie urlop i sobie zrobi święta, a reszta pojedzie na cmentarze lub w góry w innym terminie. Proste i skuteczne, inaczej każdy będzie obchodził jak chce, bo czas jakoś trzeba zagospodarować, a nie wypada wiercić w ścianach czy robić remontów, bo sąsiedzi będą protestować i wzywać policję, że im się przeszkadza.
Awatar użytkownika
Medard

02-11-2021, 09:30

Bloodcult pisze:
02-11-2021, 09:08
Wszyscy się mylicie. Żaden z was nie ma racji:
Pogańskie korzenie ma Dzień Zaduszny czyli 2 listopada a nie 1 listopada czyli wspomnienie Wszystkich Świętych.
Pełna zgoda, tylko nie znam nikogo, nawet najbardziej zatwardziałego katolika, który by kiedykolwiek obchodził wszystkich świętych, wszyscy tłumnie walą na cmentarze, bo jest to dzień wolny, a 2 już nie.

Tutaj jeszcze pytanie, czy dziady były obchodzone w pogaństwie zawsze 2 listopada, bo pewnie nie, tylko różnie.
Bo same zaduszki to święto kościelne, drugi dzień świąt, tylko nie ma wolnego.

Najlepiej skasować dzień wolny w 1 listopada, to nie będzie takich tłumów na cmentarzach, proste i skuteczne.
Awatar użytkownika
Bloodcult

02-11-2021, 09:39

A najlepiej skasować cmentarze. Wtedy wcale nie będzie tłumów :)

ODPOWIEDZ