Księża
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Księża
@Bloodcult
Chodzi o to by narracja historyczna nie była kierowana na pozycje takie, w których Kościół odgrywa w polskiej historii rolę jakiegoś wielkiego zbawiciela narodowego, cementującego opór przeciwko oprawcy.
Chodzi o to by narracja historyczna nie była kierowana na pozycje takie, w których Kościół odgrywa w polskiej historii rolę jakiegoś wielkiego zbawiciela narodowego, cementującego opór przeciwko oprawcy.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Hatefire
Swoją twarzą, za którą stoi autorytet 2 000 letniej historii kościoła, że pozwolę sobie odwołać się do twoich słów.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Bloodcult
Te narrację to chyba ty jedyny widzisz bo w szkole prócz Chrztu Polski to uczą jeszcze o Krzyżakach, Lutrze, itd. Nigdzie nie masz tej narracji o zbawczej roli Kościoła.
- Drone
Tak, oczywiście, nie ma narracji bogoojczyźnianej, tak jak nie ma problemu pedofilii w Kościele.
Zdaje się, że ta rozmowa zaczęła się od wzmianki, że prezes Kaczyński każe kłaniać się w pas Rydzykowi za jego zasługi dla Polski.
Zdaje się, że ta rozmowa zaczęła się od wzmianki, że prezes Kaczyński każe kłaniać się w pas Rydzykowi za jego zasługi dla Polski.
- Bloodcult
Jeszcze przed chwilą nie chciałeś że mną gadać bo podobno jestem ignorantem co nie pamiętał o Powstaniu Wielkopolskim a teraz kiedy masz możliwość się wykazać to jedyne na co Cię stać to reaktywne śmieszki.
No słucham, co takiego zrobił Papież ? Hajs carowi wysłał ? Wojska ? Pobłogosławił carskie bagnety i ostrzone specjalnie na Polaków ?
Bo wychodzi że jedyne jego "wsparcie" to takie że nie zaangażował się w konflikt w ościennym europejskim państwie którego potencjalny przebieg zakończy się jedynie rozlewem krwi.
A może się mylę i wszystkie inne powstania miały pełne błogosławiestwo całej kościelnej hierarchii a jedynie polaczkow olano ?
- Hatefire
W PRL też uczyli o żołnierzach wyklętych. Nie tylko to o czym się uczy ale jak się uczy jest ważne. Poza tym znowu uciekasz od zasadniczego tematu dyskusji
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Drone
Przecież już było powiedziane: wg Kościoła władza ziemska jest nadana przez Boga i za taką jest uznana dopóki nie przekracza pewnych granic. Dlatego Kościół z taką władzą się układa i dobrostan narodowy ma w poważaniu. W świetle tego zabawna jest narracja bogoojczyźniana, która władze powstańcze czy opozycyjne przedstawia jako zbrojne ramię polskiego Kościoła katolickiego.
- Bloodcult
No i znowu reaktywna reakcja zamiast kilku przykładów.
Po co znowu wyjeżdżasz z pedofilią i rydzykiem skoro rozmawiamy podobno o narracji która tyczy się całej historii Polski ? Gdzie jest ta narracja skoro na lekcjach historii w szkołach jej nie ma ?
Skoro istnieje taka narracja to podaj kilka przykładów z czasu istnienia państwa polskiego a nie jedynie z okresu istnienia Lux Veritatis

- Drone
I co jeszcze? Może zażądasz ode mnie, bym przedstawił jakieś dowody na pedofilię w Kościele?
- Bloodcult
No to podaj przykład czego uczy się w szkole co popiera narrację o zbawczej roli Kościoła w Polsce.
No to pokaż kilka przykładów jak to Kościół się "ułożył" z carem.Drone pisze: ↑06-09-2020, 14:38Przecież już było powiedziane: wg Kościoła władza ziemska jest nadana przez Boga i za taką jest uznana dopóki nie przekracza pewnych granic. Dlatego Kościół z taką władzą się układa i dobrostan narodowy ma w poważaniu. W świetle tego zabawna jest narracja bogoojczyźniana, która władze powstańcze czy opozycyjne przedstawia jako zbrojne ramię polskiego Kościoła katolickiego.
Gdzie masz te narrację zbrojnym ramieniu ? W szkołach ? Czy może jedynie w memach w Faktów i Mitów ?
- Bloodcult
Nie. Niczego o Ciebie nie rządami. Myślałem że masz może jakies racjonalne argumenty albo że coś w szkole przespałem. A tu się okazuje że jak zwykle: teoria a potem wykręty i ironizowanie o pedofilli.
Classic Drone - najpierw teoria a potem ZERO argumentów. Król jest nagi. Wychodzi że ta "narracja" jest jedynie w twojej głowie podobnie jak przekonanie że o własnej wielkości.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Hatefire
Wystarczy znać choćby genezę pojęcia Cudu na Wisłą i ikonicznego obrazu z Matką Boską w głównej roli powielonego w wielu podręcznikach. Do tego pamiętam choćby spory ustęp poświęcony marginalnemu oddziałowi dowodzonu przez księdza w powstaniu styczniowym.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Bloodcult
@WaszJudasz
Ok. Mamy konkrety. Czyli już 200 lat temu Papież miał marginalną władzę do tego uległ szantażowi o zesłaniu biskupów na Sybir. Mam dziwne przeczucie że jakby w takim razie zachęcił do walki to Drone i Hatefire by napisali ze poświęcił Polaków w walce o bezpieczeństwo własnych hierarchów, ale może się mylę i Drone i Hatefire aż takimi klechożercami nie są xD
@Hatefire
Ok. Mamy Chrzest Polski i Cud nad Wisłą. No narracja taka że normalnie jak Wiadomosci TVP.
Tego rozdziału z podręcznika o marginalizowaniu jakiegoś księdza w jakimś Powstaniu to naprawdę, szanujmy się...
jeśli to na być ta cała bogobojna narracja to ja chyba wyznanie zmienię xD
Ok. Mamy konkrety. Czyli już 200 lat temu Papież miał marginalną władzę do tego uległ szantażowi o zesłaniu biskupów na Sybir. Mam dziwne przeczucie że jakby w takim razie zachęcił do walki to Drone i Hatefire by napisali ze poświęcił Polaków w walce o bezpieczeństwo własnych hierarchów, ale może się mylę i Drone i Hatefire aż takimi klechożercami nie są xD
@Hatefire
Ok. Mamy Chrzest Polski i Cud nad Wisłą. No narracja taka że normalnie jak Wiadomosci TVP.
Tego rozdziału z podręcznika o marginalizowaniu jakiegoś księdza w jakimś Powstaniu to naprawdę, szanujmy się...

- Drone
Generalnie taka jest linia narracji bogojczyźnianej jak na tego typu szkoleniach dla nauczycieli:
https://www.kuratorium.wroclaw.pl/wp-co ... iv-1-5.pdf
https://www.kuratorium.wroclaw.pl/wp-co ... iv-1-5.pdf
- Hatefire
Bloodcult taka rada z dobrego serca. Więcej racjonalności. Wierzysz ok, nic mi do tego, możesz sobie nawet po 8 godzin dziennie leżeć pod ołtarzem. Natomiast ten bałwochwalczy stosunek do instytucji, bo ma 2 000 lat tradycji jest śmieszny. Iran ma ciągłość państwową dłuższą niż historia katolicyzmu. No i co z tego. Ten brak krytycyzmu i obrona w każdej sytuacji co najwyżej zmierza do dalszej patologizacji instytucji kościoła. Już wśród apostołów był pierwszy sceptyk, św. Tomasz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Bloodcult
Przetłumaczę aby wszyscy zrozumieli:
"tak z dobrego serca, leż sobie przed ołtarzem ale nie zadawaj pytań mnie i Dronowi bo jeszcze wyjdziemy na idiotów"
Miesiąc temu ubolewaliście że marginalizuje się Bitwę Warszawską a dzisiaj twierdzicie że podobno gloryfikuje się Cud nad Wisłą xD
Drone wstawia natomiast trzydniowe warsztaty dla nauczycieli (może jeszcze obowiązkowe xD) na dowód że istnieje jakaś bogoojczniana narracja która wyprała cały naród ale poza dwoma wydarzeniami i rozdziale z podręcznika o jakimś księdzu z powstania to jednak przykładów brak.
Teraz ja wam coś poradzę z dobrego serca: wasz antyklerykalizm zaczyna już zakrawać na foliarstwo, serio.
"tak z dobrego serca, leż sobie przed ołtarzem ale nie zadawaj pytań mnie i Dronowi bo jeszcze wyjdziemy na idiotów"
Miesiąc temu ubolewaliście że marginalizuje się Bitwę Warszawską a dzisiaj twierdzicie że podobno gloryfikuje się Cud nad Wisłą xD
Drone wstawia natomiast trzydniowe warsztaty dla nauczycieli (może jeszcze obowiązkowe xD) na dowód że istnieje jakaś bogoojczniana narracja która wyprała cały naród ale poza dwoma wydarzeniami i rozdziale z podręcznika o jakimś księdzu z powstania to jednak przykładów brak.
Teraz ja wam coś poradzę z dobrego serca: wasz antyklerykalizm zaczyna już zakrawać na foliarstwo, serio.
- Drone
Tak? To teraz wyobraź sobie, że państwowy organ edukacyjny organizuje szkolenie dla nauczycieli na temat tolerancji, mniejszości seksualnych, znaczeniu państwa laickiego albo o problemie pedofilii w Kościele. I na stronach kuratoriów wiszą ogłoszenia o tym.
- Hatefire
Do tego się przyznam. Jestem antyklerykałem, w tym sensie że Kościół jako organizację uważam za szkodliwą. Natomiast nigdy nie szkalowałem wierzących,. Jako liberał szanuję drogę jaką obrali. Niektórych duchownych szanuję, np biskup Romero to dla mnie przykład RiGCZu.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Drone
Jestem radykalnym antyklerykałem, a jednocześnie teistą, a więc szach-mat, kolego Bloodcult. Dla Bloodculta każdy, kto krytykuje Kościół, musi być marksistą, ateistą i chorować na chorobę weneryczną z powodu niestabilnego życia seksualnego.