Duchowość, religia etc.

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Jesteś ateuszem?

TAK
68
52%
NIE
62
48%

Liczba głosów: 130
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

Re: Duchowość, religia etc.

03-04-2025, 16:48

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-04-2025, 16:43
Hatefire pisze:
03-04-2025, 16:23
Mało kto ma przepracowane tyle forumogodzin na jebaniu katoli na Forume ;-)
Dlatego jest to właśnie tak śmieszne, że na forum w internecie wielkie jebanie katoli, a jak przyjdzie co do czego to powstań i spocznij tak jak pan ksiondz każe.
zapalilem fajke pod kosciolem i pilem wino na cmentarzu, ave satan!
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

03-04-2025, 16:49

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Dlatego jest to właśnie tak śmieszne, że na forum w internecie wielkie jebanie katoli, a jak przyjdzie co do czego to powstań i spocznij tak jak pan ksiondz każe.
CO jest konkretnie w tym śmiesznego. Mam na ślubie kumpla robić aktywistyczny pokaz poglądów? To jest jego szczęśliwy dzień. Moje przekonania nie są najważniejsze, bo nie jestem egoistą i tyle. Na marginesie, to i tak nie znaczenia. Znaczenie ma, to na kogo głosujesz. Jak ludzie przestana wchodzić do kościoła na ślubach/pogrzebach, to nic to nie zmieni. Zmieni jak do władzy dojdzie partia, która ukróci finansowanie kościoła. Jesteście bardzo przywiązani, do tego, że puste gesty mają znaczenie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

03-04-2025, 16:50

nagrobek pisze:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Hatefire pisze:
03-04-2025, 16:23
Mało kto ma przepracowane tyle forumogodzin na jebaniu katoli na Forume ;-)
Posłucham se płytę o jebaniu kościoła a potem pójdę na godzinny obrzęd religijny, ave maria!
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 16:51

ale zeby nie było, nie dotykam wody swieconej i nie daje na tace, hailsa!
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

nagrobek pisze:

Jeśli się po tym wyspowiadałeś to powinno być spoko :super:
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-04-2025, 16:53

Hatefire pisze:
03-04-2025, 16:49

CO jest konkretnie w tym śmiesznego. Mam na ślubie kumpla robić aktywistyczny pokaz poglądów? To jest jego szczęśliwy dzień. Moje przekonania nie są najważniejsze, bo nie jestem egoistą i tyle. Na marginesie, to i tak nie znaczenia. Znaczenie ma, to na kogo głosujesz. Jak ludzie przestana wchodzić do kościoła na ślubach/pogrzebach, to nic to nie zmieni. Zmieni jak do władzy dojdzie partia, która ukróci finansowanie kościoła. Jesteście bardzo przywiązani, do tego, że puste gesty mają znaczenie.
Taką logiką można sobie wytłumaczyć każde zachowanie sprzeczne z deklarowanymi poglądami.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 17:00

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
nagrobek pisze:

Jeśli się po tym wyspowiadałeś to powinno być spoko :super:
wiem, jestem tylko niewolnikiem koscioła, bracie :cross: :pray:
Awatar użytkownika
Hatefire

03-04-2025, 17:02

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-04-2025, 16:53
Taką logiką można sobie wytłumaczyć każde zachowanie sprzeczne z deklarowanymi poglądami.
To głosowałeś w ostatnich latach? Jal tak to na kogo? Wątpię czy na partię, która deklarowała rozdział państwa od kościoła. To ma większe znaczenie, niż to że raz na pół roku przemęczy się pół godziny z hakiem na pogrzebie na przykład. Zgrywasz radykała, poprzez działania pozorne.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-04-2025, 17:04

nagrobek pisze:
03-04-2025, 17:00

wiem, jestem tylko niewolnikiem koscioła, bracie :cross: :pray:
Ze mnie żaden brat bo nie chodzę do kościoła :hahaha:
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-04-2025, 17:11

Hatefire pisze:

To głosowałeś w ostatnich latach? Jal tak to na kogo? Wątpię czy na partię, która deklarowała rozdział państwa od kościoła. To ma większe znaczenie, niż to że raz na pół roku przemęczy się pół godziny z hakiem na pogrzebie na przykład. Zgrywasz radykała, poprzez działania pozorne.
Dużo bardziej bym szanował, jakbyście się przyznali po prostu do braku odwagi który nakazuje grzeczną uległość wobec katolickich obyczajów i czapkowanie księdzu, zamiast wymyślać te całe filozofie o tym że trzeba jakoś razem żyć, że i tak głosuję na tych co obiecują ich nie lubić, że to dwie różne sprawy, że społeczeństwo etc. Sorry nie kupuję tego, za bardzo brzmi jak szukanie wymówek.

Zapomniałem o "dorosłości", to zawsze ta "dorosłość" nakazuje czapkować księdzu, wziąć ślub w kościele, ochrzcić dziecko itd :hehehe:

Możecie dalej już się modlić razem spokojnie, teraz już będę miły. Może Jezus mi jeszcze wybaczy :praypepe:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 03-04-2025, 17:15 przez ŚWIAT BEZ KOŃCA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 17:14

idziesz na CZYJĄŚ uroczystość bo ktoś jest czy był wierzący więc wspierasz tym samym kościół jako instytucje , serio chłopaki? xd ja rozumiem wasz radykalizm, natomiast nie kumam waszych wniosków
Awatar użytkownika
Hatefire

03-04-2025, 17:18

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Dużo bardziej bym szanował, jakbyście się przyznali po prostu do braku odwagi który nakazuje grzeczną uległość wobec katolickich obyczajów i czapkowanie księdzu, zamiast wymyślać te całe filozofie o tym że trzeba jakoś razem żyć, że i tak głosuję na tych co obiecują ich nie lubić, że to dwie różne sprawy, że społeczeństwo etc. Sorry nie kupuję tego, za bardzo brzmi jak szukanie wymówek.
Sorry dla mnie natomiast twoja postawa brzmi jak tani bunt, który nic nie kosztuje, ale zarazem nic nie zmienia. Siedziałem w samochodzie na pogrzebie wujka. Ale im dojebałem. Natomiast jak przychodzi co do czego, to jeden metaluch z drugim głosuję na Konfederację wzmacniając prokoscielny front w parlamencie. Względnie nie idzie, w ogóle, za to idą emeryci zakochani w JP2. Po prostu tania manifestacja, która nic nie kosztuje, ale nic nie zmienia.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 17:24

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Hatefire pisze:

Zapomniałem o "dorosłości", to zawsze ta "dorosłość" nakazuje czapkować księdzu, wziąć ślub w kościele, ochrzcić dziecko itd :hehehe:

Możecie dalej już się modlić razem spokojnie, teraz już będę miły. Może Jezus mi jeszcze wybaczy :praypepe:

Obrazek
od razu modły i czapkowanie księdzu,nie rozpędziłeś się zbytnio, chłopaku? co tam jeszcze wymyślisz? kolędników ? xd
Awatar użytkownika
Hatefire

03-04-2025, 17:30

Wyjaśnię na prostych przykładach z życia. Mój ojciec w pewnym momencie wziął rozwód z kościołem, to miał pogrzeb świecki bez księdza. Mam dwóch braci obydwoje wzięli tylko śluby cywilne, dwójka bratanków i jedna bratanica nie zostały ochrzczone. Natomiast kilka lat temu zmarła moja babcia. Miała na ścianie w mieszkaniu replikę Matki Boskiej Częstochowskiej i portret Jama Pawła II. To i pogrzeb miała katolicki. Rozumiem że zgodnie z twoją logiką powinien spacerować wokół kościoła w trakcie mszy?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-04-2025, 17:38

Hatefire pisze:
03-04-2025, 17:18
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Sorry dla mnie natomiast twoja postawa brzmi jak tani bunt, który nic nie kosztuje, ale zarazem nic nie zmienia. Siedziałem w samochodzie na pogrzebie wujka. Ale im dojebałem. Natomiast jak przychodzi co do czego, to jeden metaluch z drugim głosuję na Konfederację wzmacniając prokoscielny front w parlamencie. Względnie nie idzie, w ogóle, za to idą emeryci zakochani w JP2. Po prostu tania manifestacja, która nic nie kosztuje, ale nic nie zmienia.
Jak wzialem slub cywilny zamiast koscielnego to pare lat mi zajelo odbudowanie stosunkow wewnatrz oburzonej rodziny - nie mow mi o taniosci idac do kosciola.
Awatar użytkownika
Hatefire

03-04-2025, 17:45

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-04-2025, 17:38
Jak wzialem slub cywilny zamiast koscielnego to pare lat mi zajelo odbudowanie stosunkow wewnatrz oburzonej rodziny - nie mow mi o taniosci idac do kosciola.
Ale ja nie wziąłem ślubu kościelnego. Generalnie jakiś formalny kontakt z instytucją wygasł w podstawówce. Natomiast ty mi próbujesz udowodnić, że jak kumpela wręczyła mi zaproszenie na ślub i ponieważ ja lubię wszedłem do kościoła, to z tego powodu umacnia się instytucja kościoła. Natomiast nie chcesz dostrzec, że problem jest gdzie indziej. Spoko jak chcesz sobie wierzyć, że taka postawa coś zmienia, to wierz. Twój problem. Na marginesie zwiedzać kościoły wolno, czy to też niekoszerne?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 17:57

wolno ale tylko za granicą
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-04-2025, 18:01

Hatefire pisze:
03-04-2025, 17:45

Ale ja nie wziąłem ślubu kościelnego. Generalnie jakiś formalny kontakt z instytucją wygasł w podstawówce. Natomiast ty mi próbujesz udowodnić, że jak kumpela wręczyła mi zaproszenie na ślub i ponieważ ja lubię wszedłem do kościoła, to z tego powodu umacnia się instytucja kościoła. Natomiast nie chcesz dostrzec, że problem jest gdzie indziej. Spoko jak chcesz sobie wierzyć, że taka postawa coś zmienia, to wierz. Twój problem. Na marginesie zwiedzać kościoły wolno, czy to też niekoszerne?
Ustalmy, co jest tanie. Tanie jest to, co kosztuje nic albo niewiele.
Tanie jest krytykowanie kościoła na forum metalowym, bo wiadomo, że jeśli ktoś się postawi, to i tak będzie w mniejszości, bo wszyscy mają mniej więcej podobne poglądy.
Tanie jest pójście do kościoła uczestniczyć w obrządku, bo wszyscy tak robią i żeby nikomu nie było przykro, bo niczym się wtedy nie ryzykuje.
Tanie jest pójście zagłosować, bo każdy może po kryjomu zagłosować, na kogo zechce, a i tak nikt tego nie zobaczy, więc można zagłosować na Lewicę, a babci powiedzieć, że na PiS, żeby jej przykro nie było.
Nic z tego nie wymaga żadnej odwagi. Pamiętaj o tym, idąc po raz kolejny do kościoła z kieszeniami pełnymi wymówek.

Zwiedzając kościół, tak samo jak zwiedzając meczet, świątynię w Kambodży czy inną piramidę, nie uczestniczysz w obrządku religijnym.
Ślub jest obrządkiem religijnym. Dokonujesz wyboru uczestniczenia w nim.
Awatar użytkownika
Hatefire

03-04-2025, 18:07

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-04-2025, 18:01
Ustalmy, co jest tanie. Tanie jest to, co kosztuje nic albo niewiele.
Tanie jest krytykowanie kościoła na forum metalowym, bo wiadomo, że jeśli ktoś się postawi, to i tak będzie w mniejszości, bo wszyscy mają mniej więcej podobne poglądy.
Tanie jest pójście do kościoła uczestniczyć w obrządku, bo wszyscy tak robią i żeby nikomu nie było przykro, bo niczym się wtedy nie ryzykuje.
Tanie jest pójście zagłosować, bo każdy może po kryjomu zagłosować, na kogo zechce, a i tak nikt tego nie zobaczy, więc można zagłosować na Lewicę, a babci powiedzieć, że na PiS, żeby jej przykro nie było.
Nic z tego nie wymaga żadnej odwagi. Pamiętaj o tym, idąc po raz kolejny do kościoła z kieszeniami pełnymi wymówek.

Zwiedzając kościół, tak samo jak zwiedzając meczet, świątynię w Kambodży czy inną piramidę, nie uczestniczysz w obrządku religijnym.
Ślub jest obrządkiem religijnym. Dokonujesz wyboru uczestniczenia w nim.
Spoko jesteś bohaterem, bo przesiedziałeś pogrzeb wujka w samochodzie. Purpurowe serce się należy. Natomiast wróćmy do tego co istotne. Czy zagłosowałeś kiedyś tak, żeby wpływ kościoła był mniejszy? Jak nie to te twoje siedzenie w samochodzie jest chuja warte. Po prostu masz lepsze samopoczucie, nic poza tym.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-04-2025, 18:19

Chyba Ci się pojebali troszku koledzy siedzący w samochodzie kolego
ODPOWIEDZ