Księża

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Księża

11-12-2024, 15:35

Sybir pisze:
11-12-2024, 15:29
Taka to już placówka widocznie - ale publiczna, z publicznych pieniędzy finansowana. Szczegółów takiego stanu rzeczy nie znam, niemniej podoba mi się takie podejście.
Szkoda, że cieszymy się z rzeczy naturalnych, zwykłych, wręcz taki, które powinny być tak oczywiste, jak to, że ksiądz powinien być w najlepszym przypadku na prawach jak inny nauczyciel (dla neigo najlepszym). Uświęcając ewentualnie tradycję, i szanując rzekome uczestnictwo, jak twierdzi medrad 30% polskiego społeczeństwa, w tym magicznym teatrzyku. Co ja akurat bym podważał, bo deklaratywnie, to wszystsko można właśnie zadeklarować. Ja np. jestem oazą spokoju i człowiekiem pełnym tolerancji i miłości do bliźniego, a jest jak jest xD
Poro
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

11-12-2024, 15:49

WaszJudasz pisze:
11-12-2024, 15:26
Przepraszam, ale tutaj nie rozumiem. O ile mi wiadomo, Trybunał orzeka o konstytucyjności i niekonstytucyjności, a nie ją stanowi. Rozumiem, że nie można powołać się formalnie na nieorzeczoną niekonstytucyjność, z uwagi na domniemanie, o którym wspomniałeś, ale ona przecież jak najbardziej może istnieć.

Można też, a nawet należy, w sprawach konkretniej ustawami nieuregulowanych, stosować Konstytucję bezpośrednio w przypadkach indywidualnych, zgadza się? Czy zatem w sprawie indywidualnej skargi na stosowanie w szkole przymusu religijnego zwyczajny sąd nie mógłby nakazać zaprzestania jego stosowania w konkretnej placówce? Napisz śmiało, jeśli Twoim zdaniem wymyślam coraz bzdurniejsze bzdury :)
Teoretycznie mogą. W praktyce mało kto to stosuje. Zwłaszcza mało prawdopodobne, w takiej sprawie. Jak ktoś, by się uparł i odwoływał się do końca i oparłoby się o Sąd Najwyższy, to ten by pewnie wysłał do Trybunału Konstytucyjnego. Zauważ, że często jest tak, że jest orzeczona niekonstytucyjność, a Trybunał na przykład stwierdza, że owszem przepis jest niekonstytucyjny, ale daje dwa lata na zmianę do tego czasu obowiązuje. Obrazowo mówiąc niekonstytucyjność jest jak Kot Schrödingera. Trzeba otworzyć pudełko ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Sybir

11-12-2024, 16:03

@Ascetic: Cieszę się dopiero teraz czytając, że w innych dzielnicach jest gorzej. :D
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Medard

11-12-2024, 16:10

Ascetic pisze:
11-12-2024, 15:08

"Mondre" rady medarda. Wiem, że jesteś ich kopalnią, dziurą bez dna, ale czy aby na pewno to jest to miejsce gdzie się tzreba niby nimi dzielić?

Inną sprawą jest to, że jak tobie się wydaje, że kto rządzi dzielnią, ma wpływ, na to jak czarni są zainstalowani, to się tobie, rzeczywiście tylko wydaje. Abstrahując od tego, że tutaj ci co głosują na peo, pewnie myślą, czasem, że głosują na lewicę. Ok, jest pewna różnica pomiędzy starym (Wysokim) a nowym (Niskim) Wlnw'em, jak jestem pomiędzy dwoma lokalowo, choć głosuję w jednym, ale z tego co widzę, to nawet jakby tutaj rządził pis (co mentalnie przy starych emerytowanych komuchach mieszkających w Wysokim, nie jest aż tak abstrakcyjne) to dyrektor i tak by zapierdalał do proboszcza, jak teraz biega ten z peo. Barwy polityczne sprawa wtórna. Bardziej istotne jest kto ma zgodę na myjnię, przez kogo udzieloną i co za tym idzie, dla obu stron. Albo kto pozwolił księdzu salcesownowi wybudować przystań przy kabatach i jak się niby o to kłócili, a co za tym stoi. Albo dlaczego wyciskarka jest w miejscu w jakim jest, jaka jest historia polnordowego osiedla i dlaczego np. ma się wyjebane na kwestie hydrologiczne. Po prostu medrad, masz fajne spostrzeżenia, takie, z którymi możesz wyskoczyć tam w swoim towarzystwie zapewne, tyle, że one w weryfikacji z faktami, okazują się fajne dla twojego towarzystwa, bo barwy polityczne nie mają tu znaczenia, a dzieciaki na końcu tej historii kisną i tak w szkołach, choć mogły by z godzinę wcześniej pocisnąć w cs-a.
Nie obraź się, to są są szczyty hipokryzji,
każdy sobie po trochu wybiera życie, jeżeli ktoś je spędza w kolejce do proboszcza, czy jakiegoś urzędnika, żeby coś dla siebie załatwić, to czy mam się martwić jak mu jest źle, bo w pakiecie ma rozmowy z proboszczem, kółko opus dei oraz różańce z panią Iwoną?
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Hatefire

11-12-2024, 16:19

Medard pisze:
każdy sobie po trochu wybiera życie, jeżeli ktoś je spędza w kolejce do proboszcza, czy jakiegoś urzędnika, żeby coś dla siebie załatwić, to czy mam się martwić jak mu jest źle, bo w pakiecie ma rozmowy z proboszczem, kółko opus dei oraz różańce z panią Iwoną?
A ty Medard z jakiej dzielnicy jesteś? Z ciekawości.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic

11-12-2024, 16:21

Medard pisze:
Ascetic pisze:

"Mondre" rady medarda. Wiem, że jesteś ich kopalnią, dziurą bez dna, ale czy aby na pewno to jest to miejsce gdzie się tzreba niby nimi dzielić?

Inną sprawą jest to, że jak tobie się wydaje, że kto rządzi dzielnią, ma wpływ, na to jak czarni są zainstalowani, to się tobie, rzeczywiście tylko wydaje. Abstrahując od tego, że tutaj ci co głosują na peo, pewnie myślą, czasem, że głosują na lewicę. Ok, jest pewna różnica pomiędzy starym (Wysokim) a nowym (Niskim) Wlnw'em, jak jestem pomiędzy dwoma lokalowo, choć głosuję w jednym, ale z tego co widzę, to nawet jakby tutaj rządził pis (co mentalnie przy starych emerytowanych komuchach mieszkających w Wysokim, nie jest aż tak abstrakcyjne) to dyrektor i tak by zapierdalał do proboszcza, jak teraz biega ten z peo. Barwy polityczne sprawa wtórna. Bardziej istotne jest kto ma zgodę na myjnię, przez kogo udzieloną i co za tym idzie, dla obu stron. Albo kto pozwolił księdzu salcesownowi wybudować przystań przy kabatach i jak się niby o to kłócili, a co za tym stoi. Albo dlaczego wyciskarka jest w miejscu w jakim jest, jaka jest historia polnordowego osiedla i dlaczego np. ma się wyjebane na kwestie hydrologiczne. Po prostu medrad, masz fajne spostrzeżenia, takie, z którymi możesz wyskoczyć tam w swoim towarzystwie zapewne, tyle, że one w weryfikacji z faktami, okazują się fajne dla twojego towarzystwa, bo barwy polityczne nie mają tu znaczenia, a dzieciaki na końcu tej historii kisną i tak w szkołach, choć mogły by z godzinę wcześniej pocisnąć w cs-a.
Nie obraź się, ale czy dobrze rozumiem?
Lokalny układ jest tak silny, że aby dobrze w nim wypadać i mieć szacun na dzieleni chodzisz w niedzielę do kościoła i posyłasz córkę na religię?

Źle. Jak zawsze źle rozumiesz. 17 latke to mogę posyłać po bułki, co najwyżej. I to po prośbie. W kościele ostatni raz byłem dobre 10 lat temu. Na mszy pogrzebowej. Bo tak była prośba, a ja dla tej osoby bym zrobił więcej niż dużo. Nie wiem skąd ty wyczytujesz te rzeczy tym samym? Przypadłość chyba twojego koleżki co dzisiaj tez próbował gębę dorobić mojemu serdecznemu koledze. Weźcie się tam dziewczyny ogarnijcie, bo śmiesznie już było, teraz jest komicznie.

Lokalne układy znam bo tu działam, tyle, że w innych płaszczyznach, o których nigdy nie pisałem bezpośrednio, więc …

Ps. Ten jak sobie wyedytował xD
Poro
Awatar użytkownika
Medard

11-12-2024, 16:22

Hatefire pisze:
11-12-2024, 16:19
Medard pisze:
A ty Medard z jakiej dzielnicy jesteś? Z ciekawości.
jestem z Pragi, ale potem mieszkałem jeszcze na trzech innych dzielniach, teraz na obrzeżach miasta właściwie, kilka kroków od mazowieckich pól i lasów
Awatar użytkownika
Ascetic

11-12-2024, 16:23

Medard pisze:
Ascetic pisze:

Teraz do tego co sobie zmieniłeś się odniosę. Wez to przetłumacz na język polski. I z jaką Panią Iwoną?

Piłeś nie pisz. Chvyba że jesteś medardem, to bz właściwie
Poro
Awatar użytkownika
Hatefire

11-12-2024, 16:26

Medard pisze:
jestem z Pragi, ale potem mieszkałem jeszcze na trzech innych dzielniach, teraz na obrzeżach miasta właściwie, kilka kroków od mazowieckich pól i lasów
To spoko. Jako synek z Śląska mam obowiązki śląskie, czyli nienawidzić Warszawy. Niemniej Praga jest jeszcze akceptowalna ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic

11-12-2024, 16:35

Sybir pisze:
11-12-2024, 16:03
@Ascetic: Cieszę się dopiero teraz czytając, że w innych dzielnicach jest gorzej. :D
Tak to czasem bywa, że cieszy, że inni mają gorzej. To pewnie zależy od konstrukcji psychicznej, może aktualnych uwarunkowań :jezyk:
Poro
Awatar użytkownika
Medard

11-12-2024, 17:18

Hatefire pisze:
Medard pisze:
To spoko. Jako synek z Śląska mam obowiązki śląskie, czyli nienawidzić Warszawy. Niemniej Praga jest jeszcze akceptowalna ;-)
Praga i Warszawa to jak Peszt i Buda, u mnie na dzielni było prawie jak w Peszcie u Chłopców z placu broni, tyle, że wszyscy przetrwali,

BTW jeszcze Żułek jest z Pragi, albo Bródna, nikt więcej się nie przyznał
Awatar użytkownika
Medard

11-12-2024, 17:29

Ascetic pisze:
11-12-2024, 16:23

Teraz do tego co sobie zmieniłeś się odniosę. Wez to przetłumacz na język polski. I z jaką Panią Iwoną?

Piłeś nie pisz. Chvyba że jesteś medardem, to bz właściwie
a mi się wydaje, że piszemy o podobnych rzeczach, tyle, że pojawiają się niepotrzebne spięcia na linii szczegółów

btw pani Iwona, albo pani Marzena, albo inna jeszcze, która prowadzi spotkania w salce na plebanii dla ludzi świeckich,
mogą to też być spotkania różańcowe
Awatar użytkownika
Hatefire

11-12-2024, 17:31

Medard pisze:
Praga i Warszawa to jak Peszt i Buda, u mnie na dzielni było prawie jak w Peszcie u Chłopców z placu broni, tyle, że wszyscy przetrwali,

Ja jestem z katowickiego śródmiejskiego kwadratu śmierci. Teraz to wiadomo zgentryfikowało się. Wychowałem się na Dąbrowskiego. Znamienne wpierw było Jarosława potem Henryka w ramach dekomunizacji. Tam swoją siedzibę miał niejaki Bogdan Arnold znany jako Władca Much.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

11-12-2024, 17:43

Medard pisze:
Hatefire pisze:
Medard pisze:

Hehe byłem na Bródnie na stypie w lecie jakoś, niedaleko tego dużego cmentarza na Pradze i koło 13 ktoś próbował rodzicom zmarłego ukraść auto. Z tym się nie udało, ale parę aut obok rzekomo się ulotniło.
Awatar użytkownika
Sybir

11-12-2024, 17:48

Ascetic pisze:Tak to czasem bywa, że cieszy, że inni mają gorzej. To pewnie zależy od konstrukcji psychicznej, może aktualnych uwarunkowań :jezyk:
Moja radość wynika głównie z tego, że przypadkiem udało się uniknąć opisywanych tutaj sytuacji. To, że inni ludzie mają gorzej, budzi we mnie prędzej żałość niźli Schadenfreude.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Medard

15-12-2024, 13:25

Sybir pisze:
11-12-2024, 14:56
To inne dzielnice Warszawy są bardziej lewicowe - u młodego religia tylko jako pierwsza lub ostatnia lekcja danego dnia.
tera wpadam na tego posta,
mam pytanko, czy to państwowa szkoła, czy społeczna lub prywatna?

bo w mojej okolicy, tak 1-2 km, są ze cztery podstawówki państwówki, ale tam jest po 40-50 klas, na 800 - 1000 dzieciaków, poza jedną mniejszą w jakimś starszym budynku, tam jest probleme, żeby lekcje kończyły się przed 17, więc ułożenie planu to wyzwanie
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

19-12-2024, 09:16

Jak godnie przyjąć przewielebnego

https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/tak- ... dy/mwllh75
Awatar użytkownika
Sybir

19-12-2024, 09:49

Medard pisze:
Sybir pisze:
11-12-2024, 14:56
To inne dzielnice Warszawy są bardziej lewicowe - u młodego religia tylko jako pierwsza lub ostatnia lekcja danego dnia.
tera wpadam na tego posta,
mam pytanko, czy to państwowa szkoła, czy społeczna lub prywatna?

bo w mojej okolicy, tak 1-2 km, są ze cztery podstawówki państwówki, ale tam jest po 40-50 klas, na 800 - 1000 dzieciaków, poza jedną mniejszą w jakimś starszym budynku, tam jest probleme, żeby lekcje kończyły się przed 17, więc ułożenie planu to wyzwanie
Wszystkom napisał. Szkoła państwowa.
Awatar użytkownika
Triceratops

02-01-2025, 18:41

woodpecker from space
Awatar użytkownika
Szalony Opos
postuje jak opętany!

02-01-2025, 19:06

Eee... tylko ślad krwi. Myślałem, że mu palca ujebali, albo usta wycięli co całowały polską ziemię. No, ale w sumie też klawo 🙂
Everyone loves you when you are dead
ODPOWIEDZ