Tak, i ja z uprzejmości tej firmy korzystam od lat. Zigmas. Najbardziej lubię lekko solone.nicram pisze:Oki, to czekam.
Kącik Kulinarny v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1178
- Rejestracja: 14-01-2005, 15:53
Re: Kącik Kulinarny v.2
-
- rozkręca się
- Posty: 72
- Rejestracja: 04-10-2009, 22:42
Re: Kącik Kulinarny v.2
Jeśli chodzi o śledzie litewskie paczkowane i już przyprawione to nie jadłem lepszych:
https://spizarniasokolka.abstore.pl/lit ... 68,pl.html
Lisnery itd. nie mają startu. Te ze słonecznikiem bardzo ciekawe, drugie po prostu w przyprawach, ale oba rodzaje równie bdb
Online nie zamawiałem. Do dostania na bazarku w Legionowie pod Warszawą w każdą sobotę, w takim stoisku, gdzie babeczki sprzedają różnorakie litewskie specjały. Niestety są okresy w których stoisko jest nieczynne.
https://spizarniasokolka.abstore.pl/lit ... 68,pl.html
Lisnery itd. nie mają startu. Te ze słonecznikiem bardzo ciekawe, drugie po prostu w przyprawach, ale oba rodzaje równie bdb
Online nie zamawiałem. Do dostania na bazarku w Legionowie pod Warszawą w każdą sobotę, w takim stoisku, gdzie babeczki sprzedają różnorakie litewskie specjały. Niestety są okresy w których stoisko jest nieczynne.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5426
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
świeżonka - wiem, że w chuj niezdrowe, ale trudno, co robić.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16000
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
-
- w mackach Zła
- Posty: 696
- Rejestracja: 02-01-2011, 22:21
Re: Kącik Kulinarny v.2
Też chciałbym wiedzieć... Nie samymi warzywami, owsianka mi człek żyje.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
Mięso - zdrowe. Cebula - zdrowa. Ogórki - zdrowe. 3 x zdrowe składniki to chyba danie też zdrowe.
all the monsters will break your heart
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5426
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Mnóstwo cholesterolu Panicze. Choć niektórzy twierdzą, że tłuszcz zwierzęcy jest dla organizmu zbawienny. W sumie jeśli raz na miesiąc zjesz takie cudo, nie powinno być problemu.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16000
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: Kącik Kulinarny v.2
Ale pewnie wiesz, ze spozywany cholesterol praktycznie nie ma wplywu na poziom cholesterolu we krwi, bo za jego produkcje odpowiada watroba? No to juz wiesz. Sam cholersterol nie jest przyczyna niczego.
Za to spozycie weglowodanow podad norme powoduje, ze watroba wlasnie produkuje tluszcz i cholesterol powodujac wzrost poziomu LDL.
Za to spozycie weglowodanow podad norme powoduje, ze watroba wlasnie produkuje tluszcz i cholesterol powodujac wzrost poziomu LDL.
woodpecker from space
-
- w mackach Zła
- Posty: 696
- Rejestracja: 02-01-2011, 22:21
Re: Kącik Kulinarny v.2
Sądziłem, że bardziej tu może chodzić o smażenie potraw. Samo spożywanie kurczaka uważam, że jednak nie jest zdrowotną zbrodnia abstrahując oczywiście od jakości mięs, ktore kupujemy w sklepach - przeważnie marketach, dyskontach bo nie ukrywajmy 95% w tych miejscach podejrzewam się w miecho zaopatruje.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16000
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: Kącik Kulinarny v.2
Nie korzystam z dyskontowych wedlin ale ogolnie to kurczak jest miesem raczej slabej jakosci. Zas smazenie wcale nie jest jakas specjalnie szkodliwa obrobka, to kolejny mit powtarzany przez sniadaniowe telewizje.
Pisalem w sierpniu jak bylem nad morzem, to drugiego dnia odkrylem jakis militarny bar i pierdolnolem w huj te rybki i do konca pobytu opierdalalem tylko swiezonke. Efekt 2 kilo w dol
Pisalem w sierpniu jak bylem nad morzem, to drugiego dnia odkrylem jakis militarny bar i pierdolnolem w huj te rybki i do konca pobytu opierdalalem tylko swiezonke. Efekt 2 kilo w dol
woodpecker from space
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9726
- Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
- Lokalizacja: ארץ ישראל
Re: Kącik Kulinarny v.2
Wczoraj się nie załapaliśmy na wojskową grochówkę, więc dziś sam nagotowałem cały gar. Chyba najlepsza zupa po żurku.
Guilty of being right
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5426
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Co do swiezonki, to chodziło mi o sposób smażenia, najczęściej robi się to na smalcu, no bo na oliwie z oliwek to niewykonalne. Wtedy jest to cios dla wątroby, mój 70 letni ojciec musi po takim czymś brać specjalne pigułki. Co do reszty, Triceps ma 100 procent racji.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16000
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: Kącik Kulinarny v.2
Smazenie na smalcu o wiele zdrowsze niz na oliwie, to kolejne mity ze sniadaniowek i lobby producentow. Jakbys sprawdzil roznice w rozkladzie kwasow jednonienasyconych i nasyconych itp oliwy i smalcu to bys zauwazyl, ze roznice sa ale jakoes niezbyt duze. Watroba zas produkuje zolc, ktora jest niezbedna do emulgacji tluszczow, wiec nie bardzo rozumiem dlaczego to cios dla niej, raczej wprost przciwnie, to kolejny mit o "ciezkich" czy "ciezkostrawnych" potrawach. Osoby, ktore unikaja tluszczu maja z tym problem, bo zolc, ktora sie zastaje w woreczku ma tendencje do skupiania sie w twarde struktury. To, ze ktos musi brac jakies tam pigulki, to raczej zalecenia lekarza albo wyhodowany syndrom a nie realne zagrozenie. Od lat spozywam smalec w ilosciach masowych i nie jem zadnych pigulek.Sgt. Barnes pisze: ↑12-11-2021, 22:30Co do swiezonki, to chodziło mi o sposób smażenia, najczęściej robi się to na smalcu, no bo na oliwie z oliwek to niewykonalne. Wtedy jest to cios dla wątroby, mój 70 letni ojciec musi po takim czymś brać specjalne pigułki. Co do reszty, Triceps ma 100 procent racji.
woodpecker from space
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5426
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Ja również nie mam problemu z tłuszczem zwierzęcym, od wielu lat mając go mnóstwo w diecie utrzymuje 80 kilo wagi przy 1,79 m wzrostu. Z krótkim epizodem covidowym, kiedy schudłem 5 kilo. Ojciec jednak musi uważać, bo miał operację woreczka żółciowego, stąd zalecenia.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16000
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
- Najprzewielebniejszy
- zahartowany metalizator
- Posty: 4461
- Rejestracja: 31-12-2001, 18:22
Re: Kącik Kulinarny v.2
ja po nich solidnie i kwaśno pierdzę, tak na gorąco.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5426
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Sam już nie wiem, pewnie jak się okaże autentycznie dla mnie niezdrowe, to będzie już za późno. A, Triceps, zapomniałem spytać, jadłeś swiezonke zmieszaną z wątróbką? Ponoć to megazdrowe i strzał żelaza taki, że z dżinsów się zbroja robi...
Co do piardów, to Najprzewielebniejszy ma rację, strefa skażenia w promieniu 5 m co najmniej
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16000
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: Kącik Kulinarny v.2
ontrubla jako zarcie o najwyzszej wartosci biologicznej podnosi wartosc innych zarc. Ze swiezonka akurat nie zarlem ale np czesto biore kaszanke z kawalkami watroby albo pasztet. Pierdzenie to z reguly nadmiar bialka, no chyba, ze sie chlebem i innymi smieciami popycha
woodpecker from space
-
- w mackach Zła
- Posty: 838
- Rejestracja: 17-02-2018, 23:11
Re: Kącik Kulinarny v.2
napierdalam