Co zobaczyć w Bergen, co zobaczyć w oslo
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
Co zobaczyć w Bergen, co zobaczyć w oslo
Mordeczki, będę 1 dzien w bergen i 1 oslo,
gdzie warto iść?
co warto zobaczyć?
są jakieś inne fajne miejsca związane z BM i nie związane? ( o NESEBLOD wiem )
gdzie warto iść?
co warto zobaczyć?
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Co zobaczyć w Bergen, co zobaczyć w oslo
http://www.frammuseum.no/" onclick="window.open(this.href);return false;
chociaz jesli bedziesz tylko jeden dzien to pewnie nie bedziesz sie w muzea bawic
chociaz jesli bedziesz tylko jeden dzien to pewnie nie bedziesz sie w muzea bawic
Guilty of being right
- COFFIN
McDonald's, z typowo skandynawską obsługą.Only_True_Believers pisze:Mordeczki, będę 1 dzien w bergen i 1 oslo,
gdzie warto iść?
co warto zobaczyć?
'Come the Blessed Madness'
- Lukass
- zahartowany metalizator
W sumie mogę podbić, bo też w sierpniu będę minimum jeden dzień w Bergen i być może dwa-trzy pod Oslo. Ale do samego miasta raczej się nie wybieram. Wszelkie rady/propozycje mile widziane, chociaż czasu na zwiedzanie będzie niewiele.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- pr0metheus
karkasone bodajze podobny temat zakladal
niech to miejsce niebawem zniknie
- uglak
czyli wszyscy maja wszystko w dupie, a po polowie knajpy walaja sie rozsypane frytki? w sumie bylem w szoku, bo jestem przyzwyczajony, ze w macach dbaja o porzadek ;-)COFFIN pisze:McDonald's, z typowo skandynawską obsługą.Only_True_Believers pisze:Mordeczki, będę 1 dzien w bergen i 1 oslo,
gdzie warto iść?
co warto zobaczyć?
Guilty of being right
- Lukass
On chyba chciał kultowe miejsca związane z BM zobaczyć w Norwegii, czy cuś. Tu, jeśli ktoś poleci obczajenie jakiejś świątyni (o ile jakieś się ostały w okolicy), to też fajnie. Kolega chyba szerzej pyta, a ja się bezczelnie podłączam, bo szkoda tych kilkunastu godzin przed gigiem w Bergen, co by się zmarnowały na drogie chlanie/przymulanie w hotelu.pr0metheus pisze:karkasone bodajze podobny temat zakladal
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
W Oslo można zobaczyć kilka muzeów (Bygdoy) w sezonie dość oblężonych, skansen. Spacer po centrum też nie zaszkodzi, jeżeli ktoś lubi jakąś ciekawą i nieciekawą architekturę, park Vigelanda od biedy, ale bez przesady. Można udać się na Holmenkollen. Można wyjść na to nowoczesne gówno którym zgwałcili nabrzeże (widok na miasto od strony fiordu).

Do tego Neseblod, gdzie prócz "antykwariatu" i zabytków, jeżeli ocalały po zeszłorocznej ulewie, przeciętny obywatel kraju cebuli i buraka, łatwo zorientuje się jaką siłę nabywczą ma słynne "500+". Jest jeszcze Katakomben, sklep prowadzony przez ekipę Einara z Duplicate i Virus, pewnie kilka knajp, ale to tylko dla ludzi o mocnych nerwach i pełnej sakiewce, choć ten ostatni rekwizyt, przyda się na każdym etapie wycieczki. Co tam jeszcze? Ogólnie moja rada jest niezmienna. Jeżeli tylko możecie, to zalecam jebać Oslo.
Z tej perspektywy jest prawie dobrze

i z każdym następnym kilometrem coraz lepiej.

Jeżeli chodzi o Bergen jest bardzo podobnie, można tu, można tam, ale zasadniczo szybki spacer (Bryggen), jakieś muzeum, widok z góry (Floyen), Fantoft, może knajpa (Garage). Nie ma to w zasadzie żadnego sensu. No chyba, że ktoś będzie miał faktycznie tylko jeden dzień i potrzebuje rozprostować kości. Krótko mówiąc jebać Bergen i w ogóle norweskie miasta.

Pozdrawiam i cieszę się, że mogłem pomóc.

Do tego Neseblod, gdzie prócz "antykwariatu" i zabytków, jeżeli ocalały po zeszłorocznej ulewie, przeciętny obywatel kraju cebuli i buraka, łatwo zorientuje się jaką siłę nabywczą ma słynne "500+". Jest jeszcze Katakomben, sklep prowadzony przez ekipę Einara z Duplicate i Virus, pewnie kilka knajp, ale to tylko dla ludzi o mocnych nerwach i pełnej sakiewce, choć ten ostatni rekwizyt, przyda się na każdym etapie wycieczki. Co tam jeszcze? Ogólnie moja rada jest niezmienna. Jeżeli tylko możecie, to zalecam jebać Oslo.
Z tej perspektywy jest prawie dobrze

i z każdym następnym kilometrem coraz lepiej.

Jeżeli chodzi o Bergen jest bardzo podobnie, można tu, można tam, ale zasadniczo szybki spacer (Bryggen), jakieś muzeum, widok z góry (Floyen), Fantoft, może knajpa (Garage). Nie ma to w zasadzie żadnego sensu. No chyba, że ktoś będzie miał faktycznie tylko jeden dzień i potrzebuje rozprostować kości. Krótko mówiąc jebać Bergen i w ogóle norweskie miasta.

Pozdrawiam i cieszę się, że mogłem pomóc.
- NarMattaru
- świeżak
Na jeden dzień,to wyjście/wyjechanie Fløibanenem na Fløyen,i spacer po Bryggen.Bo raczej zwiedzanie mroczncyh lasów w jedeń dzień to nie najlepszy pomysł.No chyba ze wpadasz na flaszeczkę do mnie na Askøy :v
- Lukass
Dzięki Panowie, Oslo chyba znika z rozkładu, a pobyt w Bergen się wydłuży, tak więc pewnie skorzystam z Waszych propozycji, coby nie spędzać tego czasu całkiem bezsensownie. Pytanie, na ile zawartość portfela pozwoli, na razie wolę zostawić bez odpowiedzi... A to Askøy wygląda na absolutnie niesamowitą miejscówkę do życia, zazdrość.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
Dziękuje za wasze wpisy nawet za te bardzo głupie i tylko głupie. Wróciłem juz z kraju elektrycznych samochodów.
Podsumowując, Oslo to bardzo ładne i czyste miejsce. Katakomben music shop jest bardzo mały i szkoda na niego tracić czasu. W noseblod juz nie jest tak fajnie jak kiedyś, nie ma tam tych fajnych starych przedmiotów. Jest bardzo dużo starych płyt w 1 biciu ale ceny są tak wysokie ,że juz lepiej polować na allegro i kupić 2 razy taniej. Koszulki które tam mieli to była totalna nędza i syf, brudne i brzydkie, wszystkie wyglądały jak podróbki. Za to odkryłem na dole w piwnicy ten słynny napis na ścianie BLACK METAL, czy to jest miejsce w którym kiedyś było HELVETE?
Co do bergen to miasto jest duzo ładniejsze niż oslo ale ciągle pada, co nawet ma swój urok. Ale tez nic ciekawego tam nie ma.
Co do Ciekawych rzeczy to polecam wspinaczkę na rjukan, spacery/jazde na quadach po tamtejszych lasach, i pływanie motorówką po fiordach to jednak było najfajniejsze.
Podsumowując, Oslo to bardzo ładne i czyste miejsce. Katakomben music shop jest bardzo mały i szkoda na niego tracić czasu. W noseblod juz nie jest tak fajnie jak kiedyś, nie ma tam tych fajnych starych przedmiotów. Jest bardzo dużo starych płyt w 1 biciu ale ceny są tak wysokie ,że juz lepiej polować na allegro i kupić 2 razy taniej. Koszulki które tam mieli to była totalna nędza i syf, brudne i brzydkie, wszystkie wyglądały jak podróbki. Za to odkryłem na dole w piwnicy ten słynny napis na ścianie BLACK METAL, czy to jest miejsce w którym kiedyś było HELVETE?
Co do bergen to miasto jest duzo ładniejsze niż oslo ale ciągle pada, co nawet ma swój urok. Ale tez nic ciekawego tam nie ma.
Co do Ciekawych rzeczy to polecam wspinaczkę na rjukan, spacery/jazde na quadach po tamtejszych lasach, i pływanie motorówką po fiordach to jednak było najfajniejsze.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Masz na myśli Gaustatoppen?Only_True_Believers pisze:Co do Ciekawych rzeczy to polecam wspinaczkę na rjukan, ....
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
tak, porąbało mi sie, rjukan to to miasto pod górą gdzie jest fabryka ciężkiej wody. Piękne okolice. Chyba moje ulubione miejsce w Norwegii.535 pisze:Masz na myśli Gaustatoppen?Only_True_Believers pisze:Co do Ciekawych rzeczy to polecam wspinaczkę na rjukan, ....
Wytargałem tam dupsko w poprzednie wakacje. Piękne widoki.

Co do ulubionych miejsc w tym kraju, to wątpię, czy byłbym w stanie się zdecydować. Wszystko jedno. Ja się powoli zbieram. Jeszcze kilka dni i zaintonuję "anielski orszak".

Co do ulubionych miejsc w tym kraju, to wątpię, czy byłbym w stanie się zdecydować. Wszystko jedno. Ja się powoli zbieram. Jeszcze kilka dni i zaintonuję "anielski orszak".
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kurwa podobno dawna siedziba HELVETE (Teraz bodaj Noseblod Records) w Oslo spłonęła.... kurwa... unikalne zbiory....
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- Hellion
- w mackach Zła
Jesli tak, to pewnie w Norwegii słychać teraz chichot na północnym niebie. 
- trup
Born for burning....
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Jestem zaskoczony... Ze tak dlugo to zajelo. Tam bylo wszystko tak ciasne i zawalone latwopalnymi rzeczami, ze wystarczylaby iskra. Szkoda tych 7 winyli z Deathcrush ulozonych w odwrocony krzyz.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
If you struggle, you're not doing something right.
- trup
No wielu rzeczy byłoby szkoda. Myślę, że kolekcja była pokaźna...
Ciekawe czy ucierpiał słynny napis "Black Metal"...
Ciekawe czy ucierpiał słynny napis "Black Metal"...
- 6IMP-|-OUS6
- postuje jak opętany!