Kącik Kulinarny v.2
Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 10216
- Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
- Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)
Re: Kącik Kulinarny v.2
Spoko, tylko, że ta dyskusja poszła w dziwnym kierunku. Ja osobiście nie pisałem nic o właściwościach zdrowotnych tego czy innego składnika. Tylko, że bardziej osobiście mi smakuje wątróbka w sosie opartym na bazie cebuli bez śmietany i tyle hehe
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
- w mackach Zła
- Posty: 688
- Rejestracja: 02-01-2011, 22:21
Re: Kącik Kulinarny v.2
Nie w dziwnym tylko we wlasciwym. Zywnosc zdrowsza, organiczna nie wyklucza przeciez zywnosci smacznej.
Osobiscie Tez najbardziej optuje za wersja tylko z cebula I na smalcu ale musi byc sporo cebulki.
A jak sie przedstawia wasza przygoda z wieprzowa? Ja przyznam, ze wielokrotnie probowalem, moczylem pol dnia w mleku I nie udalo sie zneutralizowac tego wieprzowego smrodku niewiem Moze jedyna szansa to obtaczac w wiekszej ilosci maki, choc Tez raz probowalem i nie czulem satysfakcji z doznan smakowych.
Osobiscie Tez najbardziej optuje za wersja tylko z cebula I na smalcu ale musi byc sporo cebulki.
A jak sie przedstawia wasza przygoda z wieprzowa? Ja przyznam, ze wielokrotnie probowalem, moczylem pol dnia w mleku I nie udalo sie zneutralizowac tego wieprzowego smrodku niewiem Moze jedyna szansa to obtaczac w wiekszej ilosci maki, choc Tez raz probowalem i nie czulem satysfakcji z doznan smakowych.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5360
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Smacznie i zdrowo
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- TheDude
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 6782
- Rejestracja: 23-03-2011, 00:43
Re: Kącik Kulinarny v.2
^ Miałem przyjemność spróbować takiej słoniny ale obtoczonej w papryce i innych przyprawach. Na świeży chleb + kiszony ogórek to było miodne.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5360
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Zgadza się, wersji słoniny wędzonej to jest na pęczki, Ja akurat kupuję macerowaną w ziołach, ale też dodatkowo sypię obficie papryką. Do tego cebula w piórkach, ogóras, razowiec i można świat doganiać
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 15996
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: Kącik Kulinarny v.2
Super, ja tez biere z prywatnej masarni w okolicach Tarnobrzega. Bardzo slona i zjhebista, zre z sama musztardezja
woodpecker from space
- TheDude
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 6782
- Rejestracja: 23-03-2011, 00:43
Re: Kącik Kulinarny v.2
^ Mniam mniam!
- bartwa
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 8190
- Rejestracja: 16-11-2016, 13:21
- Lokalizacja: pruska dziura
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5360
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Uwielbiam gawędy tego pana - taki bigos to sztos. Jadłem kiedyś według tego przepisu.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
- Posty: 4041
- Rejestracja: 16-02-2006, 19:38
Re: Kącik Kulinarny v.2
Zawsze robię bigos według przepisu pana Grzegorza. Wychodzi kurwa sztos niesamowity.
support music, not rumors
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5360
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Szkoda że nie ma go już z nami. Jego kącik kulinarny w programie Ostoja sprawiał że od razu człowiek leciał do lodówki
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Tokarz
- zaczyna szaleć
- Posty: 143
- Rejestracja: 13-05-2005, 12:10
- Lokalizacja: Puławy
Re: Kącik Kulinarny v.2
kiedyś próbowałem zrobić taką słoninkę ale zabrakło mi cierpliwości, po 6 miesiącach leżakowania w lodówce opędzlowałem
***** ***
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5360
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Razowiec, na to plastry słoninki, papryka mielona i plasterek cebuli.
W prostocie tkwi siła
Tymczasem moja ulubiona suszona wołowinka, jest smak:
W prostocie tkwi siła
Tymczasem moja ulubiona suszona wołowinka, jest smak:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Najprzewielebniejszy
- zahartowany metalizator
- Posty: 4459
- Rejestracja: 31-12-2001, 18:22
Re: Kącik Kulinarny v.2
sam robiłeś?Sgt. Barnes pisze: ↑08-01-2024, 21:10Razowiec, na to plastry słoninki, papryka mielona i plasterek cebuli.
W prostocie tkwi siła
Tymczasem moja ulubiona suszona wołowinka, jest smak:
pociekło mi...
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5360
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Nie, zamawiam tutaj:https://bastionsmaku.pl/
Świetne mają te wędliny.
Świetne mają te wędliny.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Najprzewielebniejszy
- zahartowany metalizator
- Posty: 4459
- Rejestracja: 31-12-2001, 18:22
Re: Kącik Kulinarny v.2
a moze zamowie, dzieki.
Jesli chodzi o wolowine - to najlepsza w Polsce wg mnie maja tu: - gdybyscie przejezdzali przez Pulawy/lubelskie to warto naprawde, lepszej nie mialem okazji w swoim niemal 50-cio letnim zyciu spozywac
Jesli chodzi o wolowine - to najlepsza w Polsce wg mnie maja tu: - gdybyscie przejezdzali przez Pulawy/lubelskie to warto naprawde, lepszej nie mialem okazji w swoim niemal 50-cio letnim zyciu spozywac
Najprzewielebniejszy pisze: ↑31-07-2023, 20:00Apropos wołowiny, mamy u nas w okolicy Rolniczy Zakład Doświadczalny Kępa, ktory podlega pod IUNG. Państwowy Instytut Badawczy, chociaz stanowi w sumie oddzielna jednostke, niezależną.
Dysponuja 4 duzymi gospodarstwami, na ktorych m.in wprowadzaja nowe odmiany roslin, ale maja tez 2 hodowle krów.
Highland Cattle oraz Aberden Angus.
Stada spooore, żyjące na niemal wolnym wybiegu, zadbane, oczka w głowie szef zakładu.
Jedno stadko w lesie, a drugie daleko od miasta, za to ze stawikiem. Miałem okazję odwiedzić, ileś tam nagród i pucharów stoi w gablotach za te hodowlę. Uznane i szanowane w środowisku.
Zaczęli sprzedawać mieso z nich i od tego czasu juz prawie nie kupuje innego miesa.
Jak pierwszy raz rzucilem steki na patelnie i mi sie nie zmniejszyły nawet o centymetr, nie wyciekla z nich woda i było mięciutkie, to juz wiedzialem,ze to jest to. Zadnych przypraw, tylko troche soli, pieprzu i masła.
Teraz systematycznie tam kupuje, czy steki, czy pręgę, czy karkówkę, czy udziec czy nawet mielone.
Dzielone i pakowane hermetycznie, totalnie świeże.
Moze lezec nawet i 2 tygodnie i nic zmiany zapachu.
Spokojnie mozna sezonowac.
Nie nastrzykane, bez dodatków, sterydów i innego paskudztwa. Prosto od krowy.
Maja tez duzo owocow i warzyw i wiekszosc z nich wykorzystuje w swojej kuchni, nie ma lepszych.
A no i cenowo bdb!!!:-)
Gdyby ktoś walił na Kazimierz Dolny, to są po drodze:
https://www.facebook.com/rzdkepa?ref=embed_page
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5360
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Serek feta, czerwona cebula, duże oliwki Kalamata z pestkami i odrobina olive extra vergine. Do tego zioła greckie - ależ to łechta podniebienie. Grecy umiejo w kuchnie.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5360
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Kiełbasa czosnkowa plus kajzerka. Na świeżym powietrzu. Dawno nie jadłem czegoś tak prostego, a jednocześnie łechcącego podniebienie.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Posty: 5360
- Rejestracja: 13-07-2012, 07:37
Re: Kącik Kulinarny v.2
Dzisiaj na kolację będzie chili concarne. A tzo se będę żałować
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
-
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1197
- Rejestracja: 01-04-2011, 11:14
Re: Kącik Kulinarny v.2
Boczek parzony z imbirem, łupinami cebuli, cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym, ziarna pieprzu, sól.... Łupiny cebuli robią że boczek wygląda jak wędzony:) a pozniej obtaczam w majeranku, papryce, czosnku suszonym...polecam!!!