Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox

ODPOWIEDZ
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7919
Rejestracja: 26-12-2010, 12:33

Re: Kącik Kulinarny v.2

24-02-2022, 12:19

Chodzi mi po głowie ten halibut od wczoraj. Czuję ,że jutro skoczę do rybnego. To mój drugi ulubiony na wsi sklep.

https://sledzik-fish-store.business.site/
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 9323
Rejestracja: 06-07-2008, 13:23

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-03-2022, 17:44

Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 9643
Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
Lokalizacja: ארץ ישראל

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-03-2022, 17:49

^Na dodatek pierogi ukraińskie też istnieją i trochę się różnią od ruskich - jak ktoś będzie w Krakowie to polecam spróbować w Smak Ukraiński na Grodzkiej (w połowie drogi między Rynkiem a Wawelem, więc łatwo trafić ;-) )
Guilty of being right
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 9323
Rejestracja: 06-07-2008, 13:23

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-03-2022, 17:51

A czym sie różnią?
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 9643
Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
Lokalizacja: ארץ ישראל

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-03-2022, 18:08

Przepisów jest masa, ale główna różnica jest taka, że do ukraińskich dorzuca się do samego farszu boczku albo mięsa mielonego.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10127
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-03-2022, 18:18

uglak pisze:
02-03-2022, 18:08
Przepisów jest masa, ale główna różnica jest taka, że do ukraińskich dorzuca się do samego farszu boczku albo mięsa mielonego.
Ja spotkałem się z wersją że są jak ruskie, tylko z majerankiem. Natomiast tu pewnie nie da się ustalić legitnej wersji. Niektórzy w końcu jedzą rosół z kartoflami 😉
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 9643
Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
Lokalizacja: ארץ ישראל

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-03-2022, 19:10

Hatefire pisze:
02-03-2022, 18:18
uglak pisze:
02-03-2022, 18:08
Przepisów jest masa, ale główna różnica jest taka, że do ukraińskich dorzuca się do samego farszu boczku albo mięsa mielonego.
Ja spotkałem się z wersją że są jak ruskie, tylko z majerankiem. Natomiast tu pewnie nie da się ustalić legitnej wersji. Niektórzy w końcu jedzą rosół z kartoflami 😉
Na pewno się nie da, bo mi się jeszcze koperek kojarzy, a nie majeranek :-D
Guilty of being right
535

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 11:24

Panowie mam pewien kłopot. Nie mogę się ostatnio opędzić od frytek, a nie jem ziemniaków. Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16177
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 11:29

Batat.
shitshow
postuje jak opętany!
Posty: 646
Rejestracja: 15-10-2020, 13:48

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 11:30

Marchew lub bataty.
Lub na wzór radziecki - brukiew ;)
We can't hear nothing
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
shitshow
postuje jak opętany!
Posty: 646
Rejestracja: 15-10-2020, 13:48

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 11:39

Wczuj się w samowystarczalnego ruska i zjedz ze smakiem. Nie grymaś.
We can't hear nothing
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16177
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 11:41

Sosiwo np. żymskie, czosnkowe właśnie, pod batata, lubię.
Awatar użytkownika
zawlekacz
w mackach Zła
Posty: 724
Rejestracja: 16-10-2007, 17:25

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 11:42

Szefunie, pekluje mi sie goloneczka, chyba juz 4 dni.
Co dalej ? Chciałbym pieczoną, ale... wszelkie przepisy jakie znajduje sa z gotowaniem przed pieczeniem, trzeba gotowac?
Podzielcie sie doswiadczniem!
nie ma to tamto
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12097
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 11:47

zawlekacz pisze:
04-03-2022, 11:42
Szefunie, pekluje mi sie goloneczka, chyba juz 4 dni.
Co dalej ? Chciałbym pieczoną, ale... wszelkie przepisy jakie znajduje sa z gotowaniem przed pieczeniem, trzeba gotowac?
Podzielcie sie doswiadczniem!
Ja zawsze gotowałem, bardziej miękka się robi. Taką samą funkcję ma peklowanie więc możesz ją chyba piec.
all the monsters will break your heart
987654321k
w mackach Zła
Posty: 724
Rejestracja: 12-12-2018, 19:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 11:51

Co do frytek to proponuję przetestować z selera i dać znać czy dobre bo nigdy takich nie jadłem hehe. Golonkę jak najbardziej da się upiec bez gotowania, proponowałbym użyć w tym celu jakiegoś rękawa do pieczenia.
Awatar użytkownika
zawlekacz
w mackach Zła
Posty: 724
Rejestracja: 16-10-2007, 17:25

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 11:53

o widzisz, pieczenie w zamknietym to jest mysl
ze ja na to nie wpadlem...
tylko czy nie bedzie za twarda?
moze 3 godziny w 90-110 stopniach?
nie ma to tamto
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 9022
Rejestracja: 03-12-2007, 14:06
Lokalizacja: beskidy

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 11:55

również zawsze najpierw podgotowuję, ale nie pekluję wcześniej, więc trudno powiedzieć w sumie
987654321k
w mackach Zła
Posty: 724
Rejestracja: 12-12-2018, 19:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 12:50

Co do czasu pieczenia to nie pomogę, boczki karkówki piękę w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem i zawsze wyjmuję i sprawdzam-jak twarda guma to podlewam wodą i piekę dalej. Tu zrobilbym tak samo. 110 stopni to chyba za niska temp na pieczenie pod przykryciem i dluuugo zejdzie.Powodzenia
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator
Posty: 6275
Rejestracja: 20-06-2009, 14:07

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-03-2022, 13:08

Dokładnie, nie ma co się bać wyższej temperatury przy pieczeniu w naczyniu żaroodpornym czy rękawie szczególnie, że taki duży kawał miecha musi się dobrze wypiec w środku. To czego trzeba pilnować to przede wszystkim żeby mięso nie zrobiło się za suche - podlewać od czasu do czasu wodą albo piwem :) tak żeby na dnie bylo trochę płynu i będzie git. Tak że wstawiać, obserwować :D.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
ODPOWIEDZ