Kącik Kulinarny v.2
Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox
-
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 7919
- Rejestracja: 26-12-2010, 12:33
Re: Kącik Kulinarny v.2
Chodzi mi po głowie ten halibut od wczoraj. Czuję ,że jutro skoczę do rybnego. To mój drugi ulubiony na wsi sklep.
https://sledzik-fish-store.business.site/
https://sledzik-fish-store.business.site/
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9323
- Rejestracja: 06-07-2008, 13:23
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9643
- Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
- Lokalizacja: ארץ ישראל
Re: Kącik Kulinarny v.2
^Na dodatek pierogi ukraińskie też istnieją i trochę się różnią od ruskich - jak ktoś będzie w Krakowie to polecam spróbować w Smak Ukraiński na Grodzkiej (w połowie drogi między Rynkiem a Wawelem, więc łatwo trafić )
Guilty of being right
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9323
- Rejestracja: 06-07-2008, 13:23
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9643
- Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
- Lokalizacja: ארץ ישראל
Re: Kącik Kulinarny v.2
Przepisów jest masa, ale główna różnica jest taka, że do ukraińskich dorzuca się do samego farszu boczku albo mięsa mielonego.
Guilty of being right
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 10127
- Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
- Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)
Re: Kącik Kulinarny v.2
Ja spotkałem się z wersją że są jak ruskie, tylko z majerankiem. Natomiast tu pewnie nie da się ustalić legitnej wersji. Niektórzy w końcu jedzą rosół z kartoflami
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9643
- Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
- Lokalizacja: ארץ ישראל
Re: Kącik Kulinarny v.2
Na pewno się nie da, bo mi się jeszcze koperek kojarzy, a nie majeranek
Guilty of being right
Re: Kącik Kulinarny v.2
Panowie mam pewien kłopot. Nie mogę się ostatnio opędzić od frytek, a nie jem ziemniaków. Jakieś pomysły?
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16176
- Rejestracja: 10-01-2015, 15:54
Re: Kącik Kulinarny v.2
Batat.
-
- postuje jak opętany!
- Posty: 646
- Rejestracja: 15-10-2020, 13:48
Re: Kącik Kulinarny v.2
Marchew lub bataty.
Lub na wzór radziecki - brukiew
Lub na wzór radziecki - brukiew
We can't hear nothing
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
-
- postuje jak opętany!
- Posty: 646
- Rejestracja: 15-10-2020, 13:48
Re: Kącik Kulinarny v.2
Wczuj się w samowystarczalnego ruska i zjedz ze smakiem. Nie grymaś.
We can't hear nothing
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 16176
- Rejestracja: 10-01-2015, 15:54
Re: Kącik Kulinarny v.2
Sosiwo np. żymskie, czosnkowe właśnie, pod batata, lubię.
- zawlekacz
- w mackach Zła
- Posty: 724
- Rejestracja: 16-10-2007, 17:25
Re: Kącik Kulinarny v.2
Szefunie, pekluje mi sie goloneczka, chyba juz 4 dni.
Co dalej ? Chciałbym pieczoną, ale... wszelkie przepisy jakie znajduje sa z gotowaniem przed pieczeniem, trzeba gotowac?
Podzielcie sie doswiadczniem!
Co dalej ? Chciałbym pieczoną, ale... wszelkie przepisy jakie znajduje sa z gotowaniem przed pieczeniem, trzeba gotowac?
Podzielcie sie doswiadczniem!
nie ma to tamto
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: Kącik Kulinarny v.2
Ja zawsze gotowałem, bardziej miękka się robi. Taką samą funkcję ma peklowanie więc możesz ją chyba piec.
all the monsters will break your heart
-
- w mackach Zła
- Posty: 724
- Rejestracja: 12-12-2018, 19:43
Re: Kącik Kulinarny v.2
Co do frytek to proponuję przetestować z selera i dać znać czy dobre bo nigdy takich nie jadłem hehe. Golonkę jak najbardziej da się upiec bez gotowania, proponowałbym użyć w tym celu jakiegoś rękawa do pieczenia.
- zawlekacz
- w mackach Zła
- Posty: 724
- Rejestracja: 16-10-2007, 17:25
Re: Kącik Kulinarny v.2
o widzisz, pieczenie w zamknietym to jest mysl
ze ja na to nie wpadlem...
tylko czy nie bedzie za twarda?
moze 3 godziny w 90-110 stopniach?
ze ja na to nie wpadlem...
tylko czy nie bedzie za twarda?
moze 3 godziny w 90-110 stopniach?
nie ma to tamto
-
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9022
- Rejestracja: 03-12-2007, 14:06
- Lokalizacja: beskidy
Re: Kącik Kulinarny v.2
również zawsze najpierw podgotowuję, ale nie pekluję wcześniej, więc trudno powiedzieć w sumie
-
- w mackach Zła
- Posty: 724
- Rejestracja: 12-12-2018, 19:43
Re: Kącik Kulinarny v.2
Co do czasu pieczenia to nie pomogę, boczki karkówki piękę w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem i zawsze wyjmuję i sprawdzam-jak twarda guma to podlewam wodą i piekę dalej. Tu zrobilbym tak samo. 110 stopni to chyba za niska temp na pieczenie pod przykryciem i dluuugo zejdzie.Powodzenia
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
- Posty: 6275
- Rejestracja: 20-06-2009, 14:07
Re: Kącik Kulinarny v.2
Dokładnie, nie ma co się bać wyższej temperatury przy pieczeniu w naczyniu żaroodpornym czy rękawie szczególnie, że taki duży kawał miecha musi się dobrze wypiec w środku. To czego trzeba pilnować to przede wszystkim żeby mięso nie zrobiło się za suche - podlewać od czasu do czasu wodą albo piwem tak żeby na dnie bylo trochę płynu i będzie git. Tak że wstawiać, obserwować .
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.